Italien er en stor kunde til fransk Champagne. Italiens egen spumante er ofte en kopi af den franske original. Så der er grund til at interessere sig for Prosecco, Italiens eget bidrag til mousserende vin. Contarini leverer herlig spumante.

Prosecco er vinen fra Venedig, som bliver serveret på alle de smarte trattorie omkring Markuspladsen og Rialto broen. En herlig vin med en aroma og sprød friskhed, der -når den er bedst- er unik italiensk!

Druerne gror på smukke vinbjerge i de nedre Alper nord for kanalbyen. Vinen har altid været favoritten i Venedig. Familien Contarini er en af byens vigtige familier og leverede bl.a. flere doger til bystyret.

I 1606 skrev Zaccaria Contarini -en stamfader til leverandøren af denne vin- i brev til bystyret, at det meste prosecco blev eksporteret til Tyskland og Polen. Contarini paladset med det smukke trappetårn kan stadig ses i byen. Et yndet motiv for ikke mindst Monet.

Familiehuset ligger i dag midt i Conegliano området og leverer en glimrende mousserende vin. Mest kendt for Prosecco på druen glera, men også god rosato og moscato.

Quintarelli: En simpel håndskreven etiket på en næsten uopdrivelig vin… Quintarelli kaldes “mesteren fra Veneto”. Han skaber, hvad der er kaldt både “Italiens d’Yquem” og “Verona’s Romanée Conti”… Her er ingen vingård og aldrig en reklame. Men vingården er en legende med nogle af Italiens, ja Verdens mest eftertragtede vine. Ægte kult!

Vinen er stort set håndlavet -derfor er vingården ikke stor. Og de 12 hektar på udsøgte skråninger leverer sjældent mere end 50.000 flår.

Giuseppe døde i 2012, men datteren Fiorenza og barnebarnet Francesco var allerede med til at lave vinen efter samme metoder. Vingården er ikke let at finde -slet ikke med GPS, men værd at besøge, hvis man kan få lov!

Her er ingen hastværk. “Lad vinen gøre, som den vil”, er vingårdens filosofi -omtrent som Humbrecht i Alsace. Derfor lader han hver vin lave sig selv, men sørger blot for idéelle betingelser. Hver drue plejes på de bakker, og druerne tørrer og våges over som et nyfødt forkælet barn, og hvert fad, som får lov at gære så længe, som vinen ønsker det.

Vinen tappes, når den er parat, ikke før. Og det kan godt vare både 4 og 5 år, ofte op til 10 år for Amarone! “”Et monument til det vidunderlige i traditionel Valpolicella” -Belfrage i “Barolo to Valpolicella”. “Det er hans kendskab til hver en detalje, der gør forskellen på den store vinmager og den, der bare er god. ****/Hugh Johnson: “I top, både hvad angår pris og kvalitet”.

Augusto Dal Cero grundlagde Soave-vingården, Corte Giacobbe, lige øst for Verona i 1934. Han købte et unikt stykke land i kommunen Roncà, der er domineret af to uddøde vulkaner, Crocetta og Calvarina, på grænsen mellem Verona og Vicenza. Jorden er rig på basalt samt grå og sort tuf / hærdet vulkansk aske, og vinmarkerne blev anlagt i terrasser på vulkanernes skråninger op til 450 m.s højde. Soave-vinene laves på den traditionelle drue Garganega.

Klimaet er tempereret, og nat- og dagstemperaturer varierer meget i løbet af året. Dette – sammenholdt med den kølige luft, der strømmer ned fra Alperne – har positiv indflydelse på vinene og er med til at give markante og velsmagende vine, der både har dybde og en klar, sprød stil.

Augustos to sønner Dario og Giuseppe førte vingården i Soave videre efter faderens død og købte også en vingård i Toscana.

Af nyere dato har familien køb Valpolicella-vingården, Dal Cero, kun få km. fra Soave. Den er grundlagt af Dario og Giuseppes børn, dvs. 3. generation, med Alberto, Davide, Nico, og Francesca Dal Cero, som alle er dybt involveret i arbejdet på vingården.

Den ligger sydvendt på skråning i terrasser i ca. 300 m.s højde. Nærheden til Gardasøen sikrer et mildt klima, og konstante milde vinde tørrer hurtigt druerne efter nedbør. Jorden er hvid limsten, sort vulkansk jord og en blanding af de to. Rygraden i vinene er de traditionelle druer Corvina, Rondinella og Molinara.

De fremstiller vinene bæredygtigt efter økologiske principper så naturligt som muligt og uden brug af nogen form for kemikalier. Vingården er ikke certificeret, men husets filosofi er at holde naturen i balance og beskytte organismerne i jorden for at opnå sunde og stærke druer, som giver bedre vin.

De fire familiemedlemmer har sat deres signatur på etiketterne for at markere deres dedikation til vinene i dette prestigefyldte område, som Valpolicella er. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Dal Cero siden 2017.