Weingut Landerer ligger i Kaiserstuhl: et meget karakteristisk, vulkansk område i den centrale del af Tysklands sydvestligste- og luneste vinområde: Baden. Johannes Landerer, der havde arbejdet på en topvingård i Sydtyrol, måtte i hast overtage driften af familieejendommen, da hans far pludseligt døde i 2016.

Der er 22 ha. overvejende højtliggende vinmarker med forvitret vulkansk jordbund, gennemskåret af lange kalk-årer. Der er plantet mange forskellige både røde- og hvide druesorter. Hans hovedfokus er Pinot Noir / Spätburgunder, som udgør ca. halvdelen af produktionen. De højest rangerende marker er Eichberg, Kirschberg og Henkenberg, der alle ligger tæt på ejendommen i Niederrotweil, samt marken Gestühl et stykke mod nord ved Leiselheim.

Der arbejdes økologisk uden andre sprøjtemidler end den øko-tilladte Bordeauxvæske/kobbersulfat mod meldug, når det er absolut nødvendigt. Jordbearbejdning er mekanisk med dækafgrøder mellem rækkerne af vinstokke, og alt høstes ved håndkraft. Kælderen har mange ståltanke og egefade i forskellige størrelser og aldre for at sikre den optimale behandling af de mange druer fra forskellige markdele.

Vingården er endnu ikke så kendt i udlandet men får stor anerkendelse for sine vine. At man tilbyder ferieophold på vingården vil nok hjælpe på det. Johannes Landerer er med rette stolt af fine placeringer i Falstaff’s Trophy konkurrencer for de forskellige druer; ikke mindst den som absolut vinder af Weissburgunder Trophy 2022.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Weingut Landerer siden 2022.

Alexander Gysler driver en 12 ha. familievingård I landsbyen Weinheim, vest for Alzey i det centrale Rheinhessen. Gården er fra 1750, men det var først hans far, som overtog den i 1969, der koncentrerede sig helt om vin. Da Alexander havde arbejdet på vingårde i Rheinhessen og -Pfalz, og bagefter taget en landbrugsingeniøruddannelse ved universitetet i Geisenheim, døde hans far i 1999, og Alexander overtog ansvaret. Gamle stalde og lader er ombygget til vinifikation, vinkælder og en festhal, der lejes ud.

“Streben nach weniger”/ søgen mod den minimale indgriben, er hans motto i arbejdet. Han var allerede, da han overtog, fascineret af minimalistisk vinifikation og størst muligt jordbundsaftryk i vinene. Han begyndte omlægning allerede i 2001 og blev certificeret biodynamisk i 2004 (Demeter). Der er dæk-afgrøder mellem rækkerne på marken, han bruger de foreskrevne naturpræparater i Maria Thun’s landbrugsvejledning for biodynami, og alle druer håndhøstes, spontangæres med naturlig gær og lagres på gærresterne til tapning. Brugen af svovl er det absolut minimale for vinenes holdbarhed. Næsten alle vine er helt tørre.

Jordbunden, kaldet “rotliegend”, er murstensrøde kalkaflejringer fra rev på havbund i tertiærtiden, der er blandet med lidt ler og humus. Det er en middel-kølig jord, der holder godt på vandreserver og er spredt i små områder over hele Rheinhessen; kun 1% af jordbunden totalt set. Der er plantet mange forskellige druer, men over 40% er Riesling. Grundkarakteren i vinene er det sprøde, luftige og mineralske. Hans vine har fået bedre og bedre vurderinger i de senere år, og i vintidsskriftet “Eichelmann” betegnes han som “fremragende vingård”.

Rheinhessen er den arealmæssigt største af Tysklands 13 vinregioner. Den har Rhinen på nord- og østsiden og flankeres af Rheingau mod nord, Rheinhessen mod syd og Nahe mod vest. Der er ca. 27000 ha. vinmarker, mest på blide, bølgende bakker med særdeles varierede jordbundstyper. Her har været dyrket vin siden romertiden.
Området har før været mest kendt for “liebfraumilch” og lignende masseprodukter lavet af store producenter.

Ambitionerne er steget i de seneste årtier, ikke mindst pga. en yngre generation af vinmagere, der vil lave vin, de kan være stolte af, i stedet for at levere druer til de store. Riesling, Pinot Gris/Grauburgunder, Pinot Blanc/Weissburgunder og Chardonnay er de dominerende hvide druer. De røde Pinot Noir/Spätburgunder og ikke mindst Dornfelder er plantet meget i de senere år.

Weingut Rings har cementeret sig som værende blandt Tysklands topproducenter. Deres detaljerede tilgang til vinfremstillingen har betalt sig; vinene er rene og præcise og af absolut højeste kvalitet. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Weingut Rings siden 2022.

Vingården ledes af brødrene Steffen og Andy Rings med hjælp fra søsteren Simone i salg og administration. Steffen overtog forældrenes vingård i 1990’erne og besluttede sig straks for at omlægge produktionen fra bulk til kvalitetsvin. Steffen solgte eller byttede vinmarker til parceller i de bedste lokationer, som Kallstadt og Ungstein. Han købte trætønder til kælderen og begyndte at reducere høstudbyttet dramatisk. Andreas (“Andy”) kom til i 2006 og bragte en masse idéer til kælderarbejdet, hvor han hele tiden laver små justeringer for at gøre vinen endnu bedre.

Brødrene er autodidakte, drevet af nysgerrighed og lysten til løbende at forbedre sig. De prøver mange forskellige ting, og hvis noget ikke virker, kasserer de idéen og går videre til andre. Intet er så vigtigt som kvaliteten af vinen. Vinene skal være udpræget tørre uden nogen sødme til at skjule deres sande natur. Dette kræver de bedste råvarer – og høst i hånden og sortering i kælderen er obligatorisk.

Mosten, inklusive de røde, får lov til at gære spontant med vildgær, der forekommer naturligt i luften eller på selve druerne. Hvor lang tid en vin er i kontakt med dens bærme, har en væsentlig effekt på dens karakter. Det er i denne periode, at vinen udfolder sine individuelle smage og struktur og finder sin balance. Mange af vinene modnes på træfade, så de kan ånde. Nogle af de hvide hviler i store, traditionelle træfade (“Stückfass” eller “Halbstückfass”), andre i rustfrit stål. Den franske “barrique” er forbeholdt de røde, som i slutningen af deres lange modningsperiode tappes på flaske uden at blive filtreret. De hvide er helt tørre og sprøde; de røde utroligt elegante, rene og med forfinet frugtsmag.

Rings ligger i Pfalz i Freinsheim i den nordlige del af Mittelhaardt regionen, ca. 10 km. nord for Deidesheim. Vingården ligger lige ud til et fortids kalkstensrev, der rejser sig mellem nabolandsbyen Kallstadt og den nærliggende Palatinerskov. Nogle af Rings bedste enkelt-marker er placeret på denne mineralrige jord fra fortiden.

Huset er certificeret økologisk – ikke for at følge en samfundstrend – men fordi man er overbevist om, at kun en sund jordbund kan skabe vine, som helt naturligt og ærligt afspejler der, hvor de kommer fra. For at undgå råd på vinstokkene bruger man, når nødvendigt, en minimum mængde af kobbersulfat (“Bordeauxvæske”).

Rings er medlem af Tysklands apellationssystem VDP, som er en privat sammenslutning af ca. 200 af Tysklands bedste vingårde. De er gået sammen for at skabe et appellationssystem, der både er med til at sætte standarder for hele Tysklands vinindustri, og der styrker udlandets syn på tysk vin. Medlemmerne er dedikeret til at leve op til en række strenge regler, og systemet kendetegnes med organisationens logo, en ørn på toppen af flasken. Organisationen klassificerer Tysklands bedstes marker i hht. appellationerne: Gutswein (domænevin), Ortswein (vin med bynavn), Erste Lage (Premier Cru) og Grosse Lage (Grand Cru).

Anmelderne er begejstrede

I december 2023 udtalte Parker om Weingut Rings:
Weingut Rings, one of the rising stars in Germany in recent years, cultivates 39 hectares of vines plus one hectare of young plantings, which were finally certified organic in 2017, but they have been working organically since 2008. The estate’s own compost is located in the neighboring village. The estate is located near the cemetery in the middle of the secluded but warm Freinsheim vineyards, which are particularly suited for red wine varieties. The winery is a modern and functional, extremely spacious gem that has made the wines of the last three years even clearer and finer. Riesling and Pinot Noir in particular, the two hobbyhorses of the Steffen and Andreas Rings brothers’ business with 70% of the vineyard area, are impressive here and are among the best wines in the Palatinate and also in Germany.”

I Vinum-Weinguide 2023 blev Rings “årets vingård”:
“Today, their dry Rieslings from the chalky soils of Ungstein and Kallstadt are among the best wines in the country; the Saumagen is constantly outstanding. And the Pinot Noirs are closely behind.”

I november 2022 udtalte Jancis Robinson i Wines of the week 25.11.22:
“This is an absolute steal for anyone who loves elegant, aromatic Pinot Noir, or Spätburgunder, as it is known in Germany. It was one of a handful of such wines that stood out when I was tasting new releases in London in September.”

Von Hövel har siden 1200-tallet ligget i landsbyen Oberemmel 200 m. over Wiltingen ved floden, ca. 5 km. før Saar’s udløb i Mosel. Ejendommen var oprindeligt et munkerefugium, der tilhørte klosteret i Trier, men blev på foranledning af Kejser Napoleon privatiseret i 1806 og solgt til Emmerich Grach; tip-tipoldefar til Max Von Kunow, som driver vingården i dag.

Den herskabelige ejendom har været brændt og genopført et par gange, men kældrene er de samme som for 800 år siden. Fra Max’ bedsteforældres tid i 1950-erne har vingården haft navnet Von Hövel, der kom ind i familien da en skovrider ægtede en datter af Grach familien.

Max har i sin tidlige ungdom arbejdet og lært hos adskillige topvingårde i flere tyske vindistrikter samt i Bourgogne. I 2002 begyndte han at læse ønologi og arbejdede derefter for Karthäuserhof, Fürst Löwenstein, Iphofen i Franken og var konsulent for dyrkere i Luxembourg, da hans far blev syg i 2010, og han hastede hjem for at overtage familieejendommen.

Max har ændret meget i de forløbne år: længere udblødning med skallerne til især de tørre vine, meget lang og skånsom presning til vine med restsødme og brug af den naturlige gær, der sidder på druerne. Han bruger ingen insektgifte og kun naturlig gødning, mest pressekvas fra produktionen. Der laves flere tørrere vine, og hele ejendommen er under økologisk certificering.

Udover kronjuvelerne: monopolmarkerne Oberemmeler Hütte og Kanzemer Hörecker samt parcellen på Scharzhofberg har han tillagt jord i Oberemmeler Rosenberg og Rosenkamm samt Silberberg i Krettnach og Euchariusberg i Niedermenniger; nærmest en fordobling af arealet til ca. 21 ha. Med topnavnet Egon Müller lige nedenfor ved floden er inspirationen ikke langt væk, og Max forfølger den med stor og vedholdende energi.