“Ikke Grand Cognac, ikke Fine Cognac, ikke Champagne Cognac. Men Grande Champagne, den eneste Cognac med ret til at kalde sig 1.Cru. Séguinot er en af de gode, og Gérards far yndede at sige, at “Cognac er selve vinens destillerede sjæl” -den eneste værdige måde at afslutte en god middag på.

På et kort fylder Cognac ganske meget, men den hjertet er Grande Champagne, et ganske lille område syd for selve byen Cognac. Den er sjælden og -normalt- kostbar, men så sandelig også den bedste Cognac, der kan fås.

Familien kom fra til Cognac fra Norden i 1200-tallet og har lavet vin i hjertet af Cognac siden 1850. Jorden er ren, hvid kalk -det bedste til Cognac -og Séguinot har hele 90 hektarer.

Den færdige vin destilleres om vinteren, og Gérard sover jævnligt ved siden af de to smukke “alambics” i ren kobber. Siden lagrer hans Cognac i egefade, store som små, indtil tapning.

Vi har købt Séguinots gamle Cognac siden 1982 -lige siden årene, hvor det meste af husets Cognac blev solgt til Rémy Martin. Men i dag sælges ca. 120.000 flasker udsøgt Cognac til det meste af Verden. Og der er Cognac nok at få.

Familien har lager til op mod 20 års salg! Derfor har hans Cognac mere alder end de fleste -hans VSOP er 8 år (loven kræver 4 år), mens Réserve er over 1 år (mod lovens 5 år). De ældste er af ukendt alder!

Det smukke Gascogne er berømt for sin gastronomi, sin Armagnac -og i dag også sin vin. Men for ikke så længe siden var området trods sin frodige skønhed præget af fattigdom. Men så kom Plaimont.

André Dubosc kom i 1970erne tilbage til sin hjemby og grundlagde i 1979 Plaimont som forening af tre små kooperativer. Han knyttede en gammel skolekammerat -mesterkokken André Daguin- til kælderen. I 1987 var to gange André i Californien og smagte her vin af druen colombard. “Den kan vi lave bedre hjemme”, mente de.

En af husets genkendelige vine er serien Colombelle Sélection, der laves i både hvid, rosé og rød. Den laves i dag af den unge Cédric Garzuel, som lægger vægt på at bevare den rige frugt og sprøde friskhed.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Plaimont siden 1990. Producteurs Plaimont er et af verdens mest veldrevne kooperativer lige nord for Pyrenæerne, hvor 1000 vinbønder arbejder sammen om at levere kvalitet hvert år. Varme dage og kolde nætter er et godt udgangspunkt for spændstig og saftig vin. Der høstes om natten for at bevare syren. Det store kooperativ er i konstant udvikling m.h.t. bæredygtig drift. Blade mod øst tages af vinstokkene for at give den kølige morgensol adgang til druerne, knopper fjernes for at holde udbyttet nede, og i hver anden række vinstokke vokser der græs for at hæmme deres virilitet og få rødderne til at søge længere ned. Man er på spring med de første økologisk certificerede vine.

“Verden har kun en brandy, der kan sammenlignes med Cognac: Armagnac… Bas Armagnac kan kaldes Armagnac’s Grande Champagne…”, skriver Hugh Johnson i Den store Vinbog. Et af de bedst kendte navne er de Castelfort, som også har det største lageer af de unikke gamle Vintage Armagnacs.

Armagnac er Gascogne’s stolthed og er den ældste druebrændevin i Frankrig, skabt længe før Cognac. Den laves mellem Bordeaux og Pyrenæerne i Sydfrankrig. Der laves lidt, blot 6-7 millioner liter om året.

Armagnac ligner Cognac ikke så lidt. Dog er den i reglen blødere end Cognac, og blødheden kommer ofte fra alder i stedet for tilsat sødme. Og så er den sjælden -der laves blot 6-7 millioner flasker årligt.

Hjertet i Armagnac -og bedst- er “Bas”. Jorden er særligt magert sand, som giver en finesse i Armagnac, som skiller den ud. Castelfort er et af de bedste huse. De laver vinen og destillerer den til Armagnac i tre små kobber destillatører, der bærer navnene Athos, Porthos og Aramis, ”De tre Musketerer”. En statue overåger dem -d’Artagnan, den fjerde musketer, som skal være født på et slot nogle få kilometer herfra.

Hvidvinen destilleres til blot 54-56%, lavere end ”rivaler” som Cognac og Malt Whisky. Derfor bevarer den færdige Armagnac mere bouquet og fylde. En god del sælges til andre huse, men de bedste tapper de selv i deres kældre. Castelfort har det største lager af gammel Armagnac -inklusive ekstremt sjældne ”Vintage”- gamle årgange tilbage til 1800-tallet.

Disse vine er exceptionelle og med rette ofte kostbare. En fornem drik til kaffen efter et godt måltid. De fås til meget overraskende prisere i lyset af deres alder.