Vinene fra Oak Valley kendes på deres elegance. Fokus på detaljen i markerne og minimum intervention i kælderen er med til at skabe disse vine på Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc og Pinot Noir, som oser af cool-climate i stil.

Sir Antonie Viljoen grundlagde Oak Valley Estate i 1898. Han startede med æbleplantager og i 1908 startede han den første vinproduktion i Elgin Valley. Vinkælderen blev lukket i 1940’erne, hvor den statsstyrede megakoncern KWV kontrollerede alt, men produktionen blev genoptaget i slutningen af 1900-tallet, hvor der blev bygget et spritnyt vineri og plantet nye vinstokke. Den første – nye – Oak Valley vin var husets Sauvignon Blanc 2003. Antonie kan tage en stor del af æren for, at Elgin er blevet anerkendt som et yderst velegnet landbrugsland. Området er kendt for dets store æble- og pæreplantager, blomsterproduktion og ikke mindst produktion af højkvalitets cool-climate vin.

Oak Valley ligger 1 time øst for Cape Town langs Groenlandberg bjergkæden i Elgin. Elgin er et frodigt plateau omringet af stejle bjergsider, der skaber et naturligt amphiteater. Vinmarkerne ligger op til 500 m.o.h., og kombinationen af højden og kolde vintre gør Elgin til den køligste vinregion i Sydafrika. Området får store mængder nedbør (1011 mm.), hvilket medfører en langsom vækst i starten af året.

Om sommeren, når andre vinområder lider under solens varme, præges Elgin af en velkommen vind fra sydøst, “The Cape Doctor”, som trækker et skydække med sig ind over bjergskråningerne. Det holder dagtemperaturen nede, strækker modningen ud og bevarer syrebalancen i vinene. Først ved middagstid får solen opløst skydækket. Dette giver perfekte forudsætninger for at lave Cool Climate vine med friskhed og balance, der er meget kølige og elegante i stilen.