Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pietradolce siden 2023. Det er en relativ ung vingård, etableret i 2005 i området Solicciata i byen Castiglione di Sicilia på de nordlige skråninger af Siciliens vulkan, Etna. Markerne ligger højt – mellem 600-900 m.o.h.

Markerne (20 hektar) er Contrade Rampante, Zottorinoto og Santo Spirito. Herudover har vingården yderligere 2 hektar på Etnas østlige side i Contrada Caselle, nær landsbyen Milo. Druerne vokser hovedsageligt som buske i en meget stenet jord med let sandet muld og rige mængder af mineraler, der kommer fra den aktive vulkan. Det giver meget karakteristiske og unikke vine.

Pietradolce er bygget med en stolthed over de rige lokale Sicilianske traditioner og et ønske om at afspejle vinene fra Etna. Derfor bruger huset også kun de lokale Etna-druer: De røde Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio samt den hvide Carricante.

Vinstokkene er 90-130 år gamle og hovedsagelige pre-phylloxera. Rødvinene lagrer i 700 liter store franske egefade 2-3-4 år gamle. Vingårdens logo er en trekant med trekantens spejlbillede nedenunder. Trekanten symboliserer vulkanen og al den rigdom, den afgiver til det omkringliggende område, jord og landskab.

Vine med en stærk identitet

Pietradolce har to serier af vine: På den ene prydes etiketten af en “kvindelig vulkan” – elegant og strækt visualiseret – præcist som vingården ønsker, at deres vine skal fremstå. På den anden serie af vine illustrerer etiketten vulkanens eksplosive energi.

Vingården er bygget underjordisk for at respektere det omkringliggende landskab, og den er bygget miljøvenligt ved at implementere energisparende teknikker. I kælderen er der lagt vægt på et mix af kunstnerisk præg og gedigen håndværk. I lokalerne er de anvendte hovedmaterialer vulkanske sten, jern, træ og jord fra de omkringliggende marker, og kunstværker fra både lokale og internationalt kendte italienske kunstnere udsmykker vingården.

I oktober ’21 udtalte Monica Larner fra Parker: “This is a stellar set of wines from Michele Faro and his family. This estate is absolutely on the right track and is showing subtle improvements, new additions to its portfolio and greater single-vineyard identity with each vintage released.”

Sicilien er den største ø i Middelhavet og besidder et spændende varieret klima, jortyper og typografi. Øen udgør samtidig den største vinproducerende region i Italien og er hjemsted for mange lokale, meget indsmigrende og velsmagende, druetyper. Her er den røde Nero d’Avola og den hvide Catarratto de mest kende, men andre store druer er Nerello Mascalese og Carricante.

Vinene fra området omkring Etna på Nerello Mascalese sammenlignes ofte med både Barolo og Bourgogne Pinot Noir pga. druens evne til at afspejle terroir’et i vinen. Vinene er kendte for deres styrke, elegance og struktur, og de er meget lagringsegnede. Holder man af rød Bourgogne eller Barolo, så bør man prøve vine fra Etna. De hvide på Carricante er friske og meget rene i smagen.

Sicilien har de ældste vinmarker i Italien. Først kom fønikerne, fulgt af grækerne omkring år 700 f.v.t. Romerne blev afløst af maurerne, som blev nedkæmpet af bl.a. vikinger ledet af Giscard Robert Guiscard. Hvede var vigtigere end vin, desværre!

I dag er Sicilien mere kendt for solskin og Mafia end for vin. Men her er ikke mindre end 200.000 hektar vin (væsentlig mere end Australien!), men det meste er dog konsumvin uden kvalitet. Men flere og flere opdager, at Sicilien har alle muligheder for at levere god vin – godt klima ikke mindst i højderne og mager, tynd jord, der giver lavt udbytte.

Angelo laves af QWine, et ungt, dynamisk fima med danske Kenneth Løndahl som en af partnerne. De ejer ingen vingårde, men er rådgiver og vinmager for en lang række vingårde på Sicilien. Angelo laves i hypermoderne kælder af druer fra Trapani mellem Marsala og Palermo, et af de gode områder på Sicilien.

Vinen gror på terrasser over Middelhavet og skiller sig markant ud fra de fleste vine fra Sicilien.