Domaine la Barroche er en superstjerne i Châteauneuf-du-Pape. Domænet har været en del af Châteauneu-du-Pape siden 1700-tallet, men det er med den nye generation med Julien Barrot og søster Laetitia ved roret siden starten af 00’erne, at domænet har gjort sig særligt bemærket. De ejer mindre end 15 hektar vinstokke fordelt over en række forskellige terroirs i hhv. den nordlige og nordøstlige del af appellationen, men det er meget gamle vinstokke med forskellige druesorter, som vokser på varierende jordbund. Kombineret med familiens ekspertise giver de vinene den karakter, der har gjort domænet kendt.
Domænet blev grundlagt i 1703, da Alexandre Barrot købte den første jord, der omfatter det nuværende domæne, og lige siden er huset gået i arv fra far til søn. Siden starten af 00’erne har søskendeparret Julien & Laetitia Barrot stået for domænet. De er dybt engagerede i domænet og lokalområet.
Julien tilhører den nye, dybt engagerede og involverede generation af vinmagere, som er meget fordomsfri til trods for respekten for terroir og traditioner knyttet til vingården. Julien har bl.a. udpeget de specifikke kvaliteter ved hver parcel, hvilket har ført til skabelsen af forskellige cuvéer med hver deres egen individuelle karakter: Julien Barrot, Pure, Fiancée og Liberty. Juliens ihærdige arbejde har resulteret i, at husets Châteauneuf-du-Pape Pure, der kun laves i begrænsede mængder og i særlige årgange, har opnået de magiske 100 point af Robert Parker to gange (hhv. årgang 2005 og 2010).
Barroche anvender flere druesorter, som Grenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsault, Clairette Blanche og Vaccarèse, men de dyrker også et par gamle, sjældne sorter som Terret Noir og Clairette Rose. Grenache er dog ”kongen” – den vigtigste druesort – der får det hele til at spille elegant sammen. De fleste af Grenache-vinstokkene er fra begyndelsen af det 19. århundrede, dvs. over 100 år gamle.
Jorden på Barroche’ parceller er atypisk for Châteauneuf-du-Pape, da næsten 80% har et lag af sandet muldjord, der ligger oven på et dybere lag af kalksten. Området er ellers generelt kendt for deres terroir af rullesten. Resten af domænets jord består af rødt ler, rullesten og rød sandsten. De forskellige terroirs giver dybde og subtilitet til husets vine og tillader, at de forskellige druesorter kan udtrykke sig forskelligt og afspejle det unikke fra hver parcel. Domænet er kendt for komplekse og homogene vine, overdådige og velafbalancerede med et friskt, elegant, fløjlsagtigt og blomstrede udtryk.
Huset anvender ikke kemiske ukrudtsmidler, og de praktiserer omhyggelig udtynding af vinstokkene for at kontrollere udbyttet. Høsten foregår i hånden og varer næsten en måned fra den tidligste til den seneste modning. I 2015 byggede huset en ny vinkælder ind i bjergsiden, og det giver dem mulighed for at vinificere hver parcel separat og flytte druer og most rundt via tyngdekraft.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine La Barroche siden 2024.
Domaine Le Vieux Donjon er et lille familiedomæne i Châteauneuf-du-Pape, hvor stifteren Marcel Michel har lavet vin siden 1966. I 1979 overtog Marcels søn, Lucien Michel dog driften, og lavede vin her frem til 2008. Siden da er det nu 3. generation anført af Claire Fabre, der med hård hånd styrer produktionen sammen med sin bror, François, som kom til i 2013. Donjon ejer 15 hektar i Châteauneuf-du-Pape, hvor af den ene hektar er beplantet med grønne druer til domænets hvidvin. Donjon laver én rød og én hvid, så al fokus er udelukkende på at lave disse to vine af så høj kvalitet som muligt.
Domænet har 14 hektar med druer til deres rødvin med henholdsvis Grenache, Syrah, Mouvèdre og Cinsault til deres rødvine. Den sidste hektar er beplantet med Rousanne, Grenache Blanc og Clairette, som benyttes til deres mere sjældne hvide Châteauneuf-du-Pape. Gennemsnitsalderen for domænets vinstokke er over 50 år, men faktisk er 33 % af domainets vinstokke mere end 100 år gamle. De røde druer afstilkes inden vinifikationen, der foregår i traditionelle betontanke. Alle druer gærer sammen med undtagelse af Mouvèdre, som vinificeres i en tank for sig selv. Der laves i alt ca. kun 50.000 flasker vin fra Le Vieux Donjon. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Le Vieux Donjon siden 1999.
Domaine Fond Croze blev grundlagt af Charles Long i 1918 i landsbyen Saint Roman de Malegarde nord/nordøst for Cairanne og nordvest for Vaison La Romaine. I 1997 tog de to brødre fra 3. generation over: Daniel styrer markerne, der gennem årene er forøget til 80 ha., og de laver i dag vin fra de 6 appellationer: Rasteau, Cairanne, Côtes du Rhône Villages Vaison la Romaine, Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rhône et I.G.P. Méditerranée. Bruno er ønologuddannet og ansvarlig for kælderen. Kvalitetsfanen holdes højt, og vinstokkene får lov at blive gamle. Der er ikke brugt sprøjtegift og kunstgødning i årtier, og vingården omlagde man helt til økologi i 2009 med certifikat i 2012. Siden 2017 har 4. generation med Daniels søn, Guillaume, været en del af den daglige drift.
Huset dyrker en bred palet af druer; hovedvægten er på Grenache og Syrah, men de har også en meget delikat hvid Viognier. Den meget respekterede konsulent Philippe Cambie har været tilknyttet ejendommen i mange år.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Fond Croze siden 2010.
Domaine de Mourchon havde 17 ha. med gamle vinstokke men ingen vinifikationsanlæg, da skotske Walter McKinlay købte det i 1998. Det fik han hurtigt bygget i to etager under ejendommen og 7 ha. flere marker blev tilkøbt. Med tiden har domænet erhvervet flere marker, så arealet nu er 35 ha.
Mourchon ligger i en højtliggende dal i bjergmassivet bag Séguret i retning mod Mont Ventoux. Markerne er placeret i tre områder i hhv. 270, 320 og 350 m.s højde, hvilket giver ret kølige nætter, selv i de varme perioder, hvilket er vigtigt for at få et afbalanceret syreindhold i druerne. Jordbunden er varierede blandinger af kalk, mergel og ler, der har en god evne til at holde på vandet i undergrunden i tørkeperioder.
Domænet drives i dag af McKinlays datter Kate sammen med den dygtige vinmager Sébastian Magnouac, der har været med næsten fra starten. Vingården bruger ingen kemi i markerne, pløjer mod ukrudt og gøder med komposteret druekvas fra sidste års produktion – og fra 2020 årgangen er domænet økologisk certificeret.
Familiens første vin blev kaldt Tradition, og den er stadig i dag domænets bestseller. I Séguret har domænet marker beplantet med Grenache, Syrah og Carignan. Der laves otte forskellige vine, herunder også hvid- og rosévin samt rødvin fra Châteauneuf-du-Pape. Rødvinene få maceration med drueskallerne i ca. tre uger, hvor farve og tanniner trækker ud i vinen. Efter gæringen bliver vinene lagret – for størstedelens vedkommende i cementtanke, mens vinen fra de ældste parceller får lidt tid på franske egetræsfade. Her kan vinen ånde, mens den ældes, så tanninerne bliver blødere og mere behagelige.
Séguret, der er på listen over mest pittoreske landsbyer i Frankrig, er en af Rhône-Villages kommunerne, der har en særlig ret til at sætte kommunenavnet på etiketten som tegn på, at deres gennemsnitskvalitet er et nøk over de øvrige.
Da den verdenskendte vinanmelder Robert Parker havde besøgt domænet, skrev han: “En af referencerne i Rhône syd… En tour de force i vinmageri. Kudos til Mourchon”.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine de Mourchon siden 2003.
Henri Bonneau (1938-2016) var en legendarisk, næsten myteomspunden, Châteauneuf-du-Pape-producent i absolut verdensklasse. Selve Hr. Henri Bonneau var 12. generation af vinavlere, og han lavede sin første årgang i 1956. Han døde i 2016, men hans vin lever videre gennem hans mangeårige business-partner, Daniel Combin.
Domænet dækker kun 6 ha. hovedsageligt beplantet med Grenache, der normalt tæller mere end 90% af blandingen og tilsat små mængder Mourvèdre, Counoise og Vaccarèse. Vinmarkerne er fordelt på 5,25 ha i La Crau (formentlig Châteauneuf-du-Papes fineste terroir) og 0,75 ha på mere stenet jord nær Couthézon i den nordøstlige del af appellationen.
Huset laver 3 cuvéer, men ikke alle bliver lavet hvert år. Huset beslutter først hvilke, der skal laves, efter vinen har ligget på fad i flere år. Normalt lagrer vinene 3-4 år, før de tappes ufiltreret. Nogle fade får lov til at ligge 6, 8, eller helt op til 10 år. Vinene er i en liga for sig selv. Kort og godt sublime og en kæmpe oplevelse. ”Hemmeligheden” til den uovertrufne kvalitet er et meget lavt udbytte, omkring 10-12 hl./ha., meget sen høst og en ikke overdrevet maceration.
Efter Henri Bonneau’s død drives domænet videre af hans enke, Jacqueline Bonneau (f. 1940), sønnen Marcel Bonneau (f. 1971) og Regis Charmasson (f. 1971). Regis Charmasson har i mange år været ansvarlig for vinmarkerne, og har hjulpet til i kælderen. Han er en af de få, der har et indgående kendskab til Henri Bonneaus arbejdsmetoder. Han er en slags direktør for foretagendet, mens Daniel Combin er den eneste agent, der sælger og distribuerer vinene. En ny æra er nu begyndt men vinene lever videre i legenden.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Henri Bonneau siden 2004.
Den entusiastiske Emmanuel Darnaud producerer polerede, generøse vine på sin vingård i La Roche de Glun, der ligger på en halvø ved Rhône-floden. Han fokuserer på at vise hver parcels individuelle og unikke udtryk.
Emmanuel Darnaud startede som ung hos den velrenommerede Hermitage-dyrker Bernard Faurie, inden han startede for sig selv i 2001 med 1,5 hektar vinstokke Crozes-Hermitage lige syd for den lille by Tain l’Hermitage. År for år har ejendommen erhvervet nye jorder, og i dag har de nu 15 hektar i Crozes-Hermitage, der omfatter 21 parceller i Roche-de Glun lige syd for Tain l’Hermitage, Pont-de-l’Isere området hvor Rhône og Isère bifloden løber sammen, samt i Mercurol øst-sydøst for byen. Alle er præget af meget stenede gletcheraflejringer med højt mineralindhold.
I 2010 tilføjede vingården 1,7 ha i St. Joseph. Parcellet ligger ved Maures lige overfor Crozes-Hermitage, hvor jorden er granit. Herudover ejer Emmanuel også en parcel i Hermitage, som han har arvet fra sin svigerfar, Bernard Faurie.
Emmanuels omhyggelige arbejde i mark og kælder sikrede ham allerede fra starten i 2001 anerkendelse som en talentfuld producent blandt de store i regionen, og hans vine høster ofte stor ros i franske og internationale medier.
Vinifikationen er meget traditionel. Det, der sætter prikken over i’et, er den dybtgående forståelse for- og håndtering af druernes karakter i den konkrete årgang i samspil med vinifikationen. Også bevarelse af områdets grundkarakter er vigtig. I mange anmeldelser af Emmanuel Darnauds vine nævnes det særligt, at de, trods dyb frugtkarakter, har den friskhed og saftighed som viser, at det er Nordrhône.
Helt siden starten har Emmanuel gjort sig umage med at adskille produktionen fra hver jordparcel til vinfremstilling for at holde vægten på hvert terræns subtilitet og levende udtryk. Hans ideal er at finde en perfekt balance, hvilket kræver den største omhu under druehøsten. Jordene bearbejdes, og udbyttet er begrænset. Druerne plukkes manuelt og grupperes efter parcel. Høsten afstilkes delvist og lægges i gæringskar i 15-20 dage. Vinen bringes til en finish i træbeholdere, for det meste fade, men også trækar eller enorme egetræsfade kaldet “demi muids”.
Arbejdet på vingården udføres med miljøhensyn for øje. Siden juni 2020 har vingården været certificeret med HVE Haute Valeur Environnementale. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Emmanuel Darnaud siden 2006.
Robert Parker siger bl.a. om Pierre Amadieu: “Readers looking for solid value, as well as good typicity, from the Southern Rhône should check out the releases from Pierre Amadieu… they always deliver plenty of pleasure and are reasonably priced.”
Pierre Amadieu holder til i Gigondas og er et stort navn her. Siden 1929 og gennem tre generationer har de opbygget det største domæne i Gigondas med 137 ha. Intet er sparet, selv i de små detaljer. Udbyttet holdes nede for at give ekstra koncentration til de tilbagesiddende druer. Der kunstvandes ikke, der tyndes ud i bladene, høstes i hånden, og druerne sorteres med omhu.
Gennem hele vinifieringsprocessen lægger Pierre Amadieu vægt på at opnå den perfekte balance mellem druer og de specifikke terroirs, de har vokset i, når de laver den endelige vin. Huset har gennem mange år lagt vægt på de miljø-fokuserede principper med respekt for naturen og det, den giver os, og fra 2023-høsten er alle Pierre Amadieus vine fra appellationen Gigondas certificeret økologisk.
Gigondas ligger op mod bjergryggen Dentelles de Montmirail, som begrænser mængden af sol på markerne om morgenen og dermed forlænger modningstiden af Grenachdruen. Det giver mere syre og friskhed til druen.
Appellationen Gigondas er en af Rhône-dalens Cru’er – dvs. hvor byens navn står på etiketten i stedet for, eksempelvis, blot Côtes du Rhône. Byen blev et ”Cru” på lige fod med Châteauneuf-du-Pape allerede i 1971, og 2. generation med Jean-Pierre i spidsen kunne tage en stor del af æren for dette. I dag ledes huset af 3. generation, Pierre, som også er præsident for alle vingårdene i området. Hans ambition er at skabe klassisk Gigondas, som har mineralitet såvel som kraft: ”I want elegant wines endowed with a good freshness and a pleasant fruity taste respecting familial tradition and appellations’ typicity.”
Med årene er huset også begyndt at lave vin fra andre Rhônedistrikter som Vacqueyras, Vinsobres, Châteauneuf-du-Pape og almindelig Côtes du Rhône. Med disse vine er Pierre Amadieu kommet i mål med ønsket om at kunne tilbyde et bredt sortiment af vine i klassisk stil fra en stor del af Rhône.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pierre Amadieu siden 1986.