Erik Sørensen Vin har arbejdet med Camparo siden 2022. Azienda Agricola Camparo Di Drocco, som er vingårdens fulde navn, har dyrket druer i den lille by Diano d’Alba i tre generationer, og den fjerde, med tre unge, er ved gradvist at overtage mere ansvar. Mauro Drocco’s far og farfar solgte druerne til det lokale kooperativ, men Mauro ville videre. Han indgik i produktionen i 1980’erne og overtog efterhånden ledelsen i 90’erne. Han ændrede lidt på vinifikationsprocesserne og indførte ny teknologi til bedre kontrol af detaljerne, eget tapningsanlæg og markedsføring. Vingården blev, som en af de første på egnen, certificeret økologisk allerede i 2000. Det var ret let, da man altid har arbejdet med naturnære teknikker, længe før økologi blev moderne.

Man bruger Guyot-opbinding, som kræver mere markarbejde og ny opbinding hvert år, men i sig selv begrænser vinstokkens virilitet og gør det let at beskære bladvækst som ønsket. En teknik som vægter druekvalitet over arbejdstid i marken. Der sås bl.a. bønner, ærter og sennep mellem rækkerne, som bidrager til jordforbedring. Der bruges kun lidt af naturstofferne svovlpulver og kobbersulfat, når det er absolut nødvendigt, og alle druer høstes i hånden.

Mauro købte parceller i Grinzano Cavour, lige nord for Diano, hvor vingården ligger, og senere i La Morra, ca. 15 km. mod sydvest, for at kunne lave Barolo. Man har Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, samt de hvide druer Arneis og Favorita.

Ejendommen blev i 2014 en del af “Diwinexport”: en fælles salgsorganisation for 12 mindre producenter, og er ved at etablere “agro-turismo” med vingårdsbesøg, smagninger og forskellige events. Ledestjernen i produktionen er at bibeholde vinenes egnstypiske udtryk med den optimering og stabilitet, de nye tekniske muligheder giver. De leverer vine i en virkelig frisk og elegant stil. Vinene har en tiltalende, nærmest svævende, lethed med bred appeal.

La Morra har det største og mest kuperede vinmarksareal I Barolo. Vinene har generelt ry for at være meget elegante, florale og tidligere tilgængelige, selv om deres udviklingshorisont også er lang. Variationerne er -heldigvis- store med utallige kombinationer af jordbund, højde, solorientering, høsttidspunkt, årgangsstil og vinifikationsmetoder. Jordbunden varierer meget, som i hele Barolo, men blågrå mergel med ler er det dominerende, med mindre sand og sandsten end gennemsnitligt. Vine herfra har ofte større succes i tørre år, da jorden er god til at holde på fugt. Kommunen har hele 39 cru’s/MGA’er: “Menzioni geografiche aggiuntive”/særligt geografisk bemærkningsværdige, kan man vel kalde det.

Det, der udmærker Tenuta Michele Reverdito, er en balance i vinene, der både tilgodeser druekaraktererne og samtidig har en tilgængelig frugtighed, som giver selv Barolo’er fra enkeltmarker et meget bredt drikkevindue. De kan udvikle sig meget men giver allerede meget som ret unge. Gambero Rosso skriver: “Reverdito tilbyder karakter og dybde i vine til særdeles rimelige priser”.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Reverdito siden 2010. Michele Reverdito overtog domænet fra faderen i 1999, en vingård på nu 22 hektar i la Morra og nabokommuner, som årligt leverer ca. 70.000 fl. Han får i kælderen hjælp af søsteren Sabina og i vinbjergene af far Silvano og moderen Maria. Metoderne er bæredygtige – her bruges ikke insektgifte, pesticider eller kunstgødning. Barolo fra La Morra har ry for at være blandt de mere elegante udgaver af vinen med en parfumeret aroma. Vinene er også oftere tilgængelige som unge, men de store kan stadig udvikle sig i 15-20 år.

Michele var primus motor i det lokale projekt “Green Experience”, der fremmer brug af naturgødning, skadedyrsbekæmpelse ved brug af teknikker der forstyrrer deres forplantning, spredning af gavnlige insekter der fremmer bestøvningen, og beskyttelse af den naturlige fauna. Mere end 70 dyrkere er nu tilknyttet dette projekt. “Vi er dyrkere før producenter” siger Michele, og vi går efter elegance, raffinement og genkendelighed. Vine fra enkeltmarker skal udtrykke, hvor de kommer fra, og vinificeres derfor forskelligt. Arbejdet i kælderen er ellers helt traditionelt med ståltanke og en masse gamle “botti”, træfade på 40 – 50 hl.

Pira har været synonymt med Chiara Boschis siden 1990, da hun overtog den lille ejendom, som hendes familie havde drevet, siden den mandlige linje i Pirafamilien var uddød. Netop da begyndte et opgør mellem traditionalister og modernister i Barolo. De første stod – lidt karikeret – for alenlang maceration af hele klaser med stilke i gamle kastanjefade, der resulterede i vine, som i heldigste fald var tilnærmelige efter 8-10 år. Modernisterne ville lave lækre, tidligere modne vine med kortere maceration og lagring i toastede 225 l. barriques.

Den lille kælder i Barolo by havde oprindeligt kun få marker, med Cannubi som juvelen, men der blev i 2009 tilkøbt gode marker østpå i Monforte- og Serralunga d’Alba.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pira siden 1999. Chiara Boschis var den første kvindelige vinmager i Barolo, og hun har siden hun overtog Pira kæmpet en brav kamp for at revolutionere vinproduktionen i den lidt konservative Piemonte-region. Hun har blandt andet fået gjort den mest kendte mark i Barolo – Cannubi – økologisk efter stædigt at have prøvet at overtale de andre ejere gennem en lang årrække. Sidenhen er også hendes andre vine blevet økologisk certificeret.

Chiara, der egentlig er økonom, havde også lært vin på det ret traditionelle Borgogno domæne, som hendes brødre driver. Hun eksperimenterede meget med de nye metoder i 90’erne og fandt efterhånden en flot balance mellem Barolos oprindelige “sjæl” og en mere åbenarmet, lækker stil, der har gjort hende til den topdyrker, hun er i dag.

Hun vinterbeskærer til maks 9 knopper pr. vinstok, som reduceres yderligere ved grøn høst om sommeren. Druerne håndsorteres strengt ved høst, og maceration / udblødning er ca. en uge i cementtanke for Nebbiolodruen, med langsom nedtrykning af faststofferne i mosten og overpumpninger. Gæringen sker med de naturlige gærceller, der sidder på druerne, og malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring sker for enkeltmarks-Baroloerne i medium toastede nye barriques, hvor vinen lagrer i to år.

Chiara har en stor kærlighed til området, og hun har passioneret kæmpet for at bevise, at Barolo godt kan have tyngde og power uden at udelukke feminin elegance og finesse.

Den lille kælder i Barolo by havde oprindelig kun få marker, med Cannubi som juvelen, men i 2009 tilkøbte Chiara gode marker østpå i Monforte- og Serralunga d’Alba. Chiara har aldrig brugt pesticider i markerne, og i 2010 besluttede hun sig for at blive økologisk certificeret, hvilket hun blev i 2014. Alle hendes vine, på nær Langhe Nebbiolo, er i dag certificerede økologiske.

Det er endda lykkedes hende at få alle dyrkere af vin på den berømte Cannubi Cru til at blive økologiske (26 i alt), og hendes ihærdige arbejde blev i 2022 belønnet med det eftertragtede “Robert Parker Green Emblem”, der uddeles af mediet “The Wine Advocate” – og kun til producenter, som forpligter sig til bæredygtighed, langsigtet miljøbeskyttelse og biodiversitet.

Søger man topklasse Barolo, der kan nydes fra en karaffel som 3-4-årig, men kan udvikle sig i 20 år, er det her.

Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco’s bytårn i det fjerne. “Fratelli”/brødre i navnet (Azienda Agricola F.lli ) skyldes den nuværende ejer Renato’s far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960’erne.

I dag driver Renato vingården med sin hustru og to døtre, Claudia og Silvia., og Renato har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer (en Cru i Neive) gære separat, og Cru’ens navn blev nærmest synonymt med vingården.

“For us producing wine means telling the story of our family and our local area. Our inspiration is our family’s old-fashioned approach, which we carry on with all our passion, using only the grapes we grow ourselves in accordance with methods and principles of the highest quality.” – Siger Renato.

Renato var længe i tvivl om hvorvidt døtrene ville gå ind i dette “mandearbejde”, som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften og det især i vinmarkerne, da det i følge kvinderne specielt er her livet til store vine med deres individuelle personligheder begynder.

Vingårdens metoder er i praksis økologiske men uden certificering. Da de er en lille vingård, er det for dyrt for dem – ikke kun – at søge om certificering men også at skulle vedligeholde den med de krav, det kræver.

Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gamero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.

Huset fremstiller Barbera, Barbaresco og Nebbiole Langhe og er meget anerkendt internationalt. Blandt andet har huset fået følgende udtalelser:

Bruce Sanderson/WineSpectator: “The wines are beautiful and expressive.”

Antonio Galloni, Vinous Media: “If there is an estate in Barbaresco that deserves more attention, it is without question Cigliuti.” … “Cigliuti is arguably the most under the radar estate in Barbaresco when it comes to looking at the wines and comparing quality with visibility in the market… Silvia and Claudia [Cigliuti] continue to turn out absolutely gorgeous wines.”