Pierre Hugots familie har dyrket vin i Cramant siden 1891. Han er søn af Françoise Le Doeuil og oldebarn af Hélène Wanner. Pierre arbejdede i flere år for nogle velrespekterede domæner i Frankrig, inklusive Comte Liger-Belair, Chavy-Chouet, Jean-Marc Roulot og Vaccelli, inden han vendte hjem til Champagne og overtog ganske få rækker med vinstokke i Champagnes mest ikoniske crus: Cramant, Oiry, Chouilly og Cuis, hvorfra han laver få flasker eksklusiv champagne. Her var han hurtig til at implementere biodynamiske principper for bedst at kunne udtrykke renheden fra Grand Cru’ernes kalkstensjord, og han går til vindyrkning med samme vision som sine oldeforældre. Han beskærer sent og pløjer ikke dybt. Vinene er udelukkende lavet på Chardonnay, og i kælderen lagrer vinen ekstra længe på bærme. Med Hélène ønsker Pierre at ære sin families arv. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Champagne d’Hélène siden 2024.

Maison Henriot blev grundlagt helt tilbage i 1808 af Apolline Henriot og er stadig den dag i dag ejet og drevet af familien Henriot.

Champagne Henriot beskiver selv deres stil som “chiseled” – mejslet! Deres Blanc de Blancs er mineralske og komplekse, og Brut Souverain, på Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, er præcis og balanceret.

Da regionen Champagne i slutningen af 1800-tallet blev ramt af den berygtede vinlus phylloxera, var Henriot en af de første til at få genplantet stedets vinmarker, og nu er det 7. generation, som laver vin på domænet. Her lægges vægt på finesse, exceptionel elegance, kompleksitet og fylde.

Huset benytter sig af en imponerende høj mængde Premier og Grand Crus fra de bedste Chardonnay parceller. Disse terroirs bidrager til vinenes lange holdbarhed. Man fokuserer på Chardonnay men benytter også Pinot Noir og Pinot Meunier til at opnå den ønskede, meget elegante og raslende sprøde, stil.

Henriot ejer i alt 35 hektar vinmarker i Champagne og producerer årligt ca. 1,5 millioner flasker. Druerne høstes fra det fantastiske terroir omkring Montagne de Reims og Côte des Blancs. Vindyrkningen forgår uden nogen form for gødningsstoffer eller herbicider.

Husets top cuvée, Cuvée 38, er et strålende eksempel på den friskhed, dybde, kompleksitet og ultimative udtryk af terroir, som kældermesteren skaber. Samme oplevelse af renhed og elegance går igen i Henriots Blanc de Blancs.

Vinene høster store anmelderroser over hele verden. Det er et champagnehus i den absolutte top.

“Perfection is reached, not when you have nothing left to add, but when there is no longer anything to take away.” – disse ord fra Antoine de Saint-Exupéry ligger bag husets filosofi i fremstillingen af deres Champagne.

Champagne Charpentier er et familiedomæne grundlagt i 1855 af Prosper, hvor hver generation har oplært næste generation i vinmageriets kunst med afsæt i husets unikke værdier, passion og erfaringer. I dag ledes det af 8. generation med Jean-Marc Charpentier i spidsen.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Champagne Charpentier siden 2009. Charpentier har dyrket sine 24 hektar biodynamisk siden 2009 og venter på økologisk certificering. I marken har de anvendt biodynamiske principper siden 2009. En smagning hos en ven i 2009 overbeviste Jean-Marc om, at biodynamisk vindyrkning var det eneste rigtige. Både smagen på vinen og hele tankegangen overbeviste ham: “Min jord er blevet levende, og vinene byder på mineralitet, spændstighed, dybde og friskhed” fortæller Jean-Marc. Da husets Cuvéer er lavet med en portion reservevin fra ældre årgange, vil der gå nogle år, før certificeringen trykkes på flasken.

Charpentier ligger i Charly-Sur-Marne, og druerne kommer fra 24 ha, som Jean-Marc har opdelt i 72 forskellige unikke parceller for at gøre vinene endnu mere præcise i deres udtryk. Parcellerne er beplantet med Chardonnay (45%), Pinot Meunier og Pinot Noir.

Serien “Tradition” repræsenterer karakteren af terroiret i Marne Valley – rig på Pinot Meunier og perfektioneret af Jean-Marcs personlige præg. Vinene er præcise og velafbalancerede med en behagelig kombination af frisk frugt og elegance.

Bonnaire er en familieejendom, som kun laver champagne af egne druer. Oldefar til brødrene Jean-Emmanuel og Jean-Étienne Bonnaire, som laver vinen i dag, begyndte egen produktion i 1932 under den store krise efter Wall Street 1928, hvor det var næsten umuligt for dyrkerne at leve af druesalg.

Domænet ligger i Cramant i distriktet Côte des Blancs syd for Marne floden og næsten stik syd for den ene af de to hovedbyer Epernay. Kommunen har Grand Cru status og er særligt kendt for fremragende Chardonnayvine. Huset har 22 ha. i Cramant og omliggende kommuner. Blandt de kendteste af disse er Avize og Le Mesnil. Enkelte parceller er “kun” 1. Cru. Derudover 6 ha. nordligere marker med røde druer, som tilhører moderens familie Clouet. De to domæner blev lagt sammen i 1992 for at sikre arvefølgen.

Brødrenes far Jean-Louis Bonnaire har lavet over 50 årgange, så der har været solid erfaring i brødrenes oplæring, og søn Jean-Ètienne har arbejdet med vin forskellige steder i verden for at få en bredere horisont. Brødrene anser det omhyggelige markarbejde som nøglen til vinenes kvalitet, og niveauet er konstant højt. Der bruges kun egne druer, og de fleste vine gærer i ståltanke, så man kan opnå den renhed og mineralitet, som huset stræber efter. Deres vine er generelt karakteriseret ved de eftertragtede Chardonnay champagners klassiske dyder: En løftet, elegant stil med renhed, mineralitet og et fint udviklingspotentiale, der bringer stadig flere nuancer af fx. smør, svampe, nødder og brioche frem i dem. Syren er sprød og fin men føles ikke så barberblads skarp pga. den store frugtfylde. Den kendte Champagne anmelder Richard Juhlin har kaldt Bonnaries champagner for noget af det mest crèmede, jeg har smagt.”

“Jacquesson Mania”, skriver Vinum, der fortsætter: “Jacquesson er cream of the crop, når det gælder ædel champagne. Med sin kompromisløse stil, som bryder med tom tradition, har Jean-Hervé og Laurent Chiquet forårsaget en minirevolition”. Og med Gastro’s ord:  ”Jacquesson er ved at udvikle sig til en ny Krug, helt uden for standard og uden svagheder, ikke mindst. Siden 1988 har Jacquesson kun arbejdet sig en vej -opad” -Gastro.

Jacquesson har over 200 år bag sig. Napoléon var god kunde og serverede Champagnen til sit bryllup med Marie-Louise af Østrig. Han havde den med på felttog til Wagram og Moskva. Adolphe Jacquesson opfandt det trådnet, der holder proppen på plads i Champagne den dag i dag. En vis Joseph Krug lærte faget her og giftede sig med en Jacquesson. I dag ledes huset af brødrene Chiquet, der har ført huset til den absolutte top.

Jacquessons nyere 700-vine sammenlignes af Revue du Vin med Krug og Selosse. Målet er at overgå selv disse… Nogle mener, at målet er nået med de seneste cuvées. Huset bruger ekstremt kostbare metoder og har skåret ned på høst og salg, hvor andre har mangedoblet salget. Huset bruger kun egne druer og ingen kunstgødning eller insektgifte. Druerne høstes sent for fuld modenhed. Derfor er chaptalisation ganske ukendt. Hele høsten gærer og lagrer sur lie i eg indtil tapning uden klaring eller filter før andengæring på flaske med bundfaldet i 4-5 år uden klaring eller filter. Resultatet er mirakuløst mineralske, intense og helt tørre vine -Champagne i en klasse for sig! ”Jacquesson er en af topvinene i Champagne” -Galloni i Vinous.