At Raveneau er Chablis udenfor kategori, er en beskrivelse, nogen næppe vil stille spørgsmålstegn ved. Domaine Francois Raveneau er for Chablis, hvad Petrus er for Pomerol og d’Yquem for Sauternes, men på en meget underspillet måde. Et ry, der er oparbejdet ved sublimt håndværk siden 1948 i en lille, undselig kælder med et gammelt metalskilt over døren, hvor man yderst sjældent modtager besøg og ikke engang har en hjemmeside. Der er under 10 hkt. marker, og alt sælger sig selv – strengt allokeret. Som Robert Parker’s WineAdvocate har udtrykt det: “Usually, when it comes to naming the greatest exponent of any wine region, there will be some variance of opinion. As to Chablis there is one answer: Raveneau”.

Erik Sørensen Vin har importeret fra domænet i meget små mængder siden 1982, hvor Francois Raveneau stadig var ved roret. Nu er det et tremandsteam m/k: sønnerne Jean-Marie, der har været med siden sin vinuddannelse og overtog hovedansvaret i 1984, samt Bernard, som vendte hjem fra andet job i vinbranchen, da faderen gik fra i 1995. Bernards datter, Isabelle, er tredje generation.

Deres succes kommer gennem omhyggeligt og rettidigt markarbejde, dybt lokalkendskab, stor tæft for de rigtige beslutninger og en arbejdsom vej til deres resultater. Små udbytter, præcise høsttidspunkter for at bevare den vitale syre, kun naturgær, malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring i vinens eget tempo og ca. 1½ år i brugte egefade. Selv de “mindre” af disse store vine udvikler sig meget ved lagring og skal helst have lov at blive mindst 6-8 år. De største kan leve i årtier.

Peter Dean fra “TheBuyer” skrev efter årgangssmagning af 2015 i kælderen  – en meget usædvanlig begivenhed: “What was so striking was that after having tasted some 250 different Chablis over three days, and having visited a dozen properties, the Raveneau samples stood out a country mile from the previous wines tasted – just through their overall presence.”

Familien Fèvre har boet i Chablis siden midten af 1700-tallet, men først i 1930 begyndte Maurice Févre at dyrke vin primært på Grand Cru-vinmarker. I 1959 kunne hans søn William Fèvre plukke druerne til den første høst, og siden da har Domaine William Fèvre været en af de førende producenter i Chablis.

I 1998 blev William Fèvre en del af Henriot-gruppen, som investerer en masse penge i vinmarkerne. Henriot har desuden indført et princip om ikke at benytte ny eg til lagring af vinen, da det præger smagen unødigt og ødelægger druernes udtryk og terroir-præget i vinene. William Fevrè går efter at lave vine, der er præcise, rene og mineralske i deres udtryk.

William Fèvre råder over 78 hektar, hvoraf 40% er Premier Cru- og Grand Cru-marker. Faktisk er William Fèvre den største ejer af Grand Cru-marker i hele Chablis, da domænet ejer intet mindre en 15% af hele Grand Cru-appellationen. I alt bliver der på domænet produceret 580.000 flasker vin om året. Vindyrkningen er økologisk, dog ikke certificeret endnu.

William Fevre arbejder passioneret for at skabe mineralske og elegante Chablisvine. Huset har med succes holdt fast i familiens vigtige værdier, og ikke mindst respekten for regionens unikke terroir, samtidig med at de har skabt et moderne vineri, hvor de skaber uimodståelige Chablisvine.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Servin siden 2006. Domænet har en lang historie i Chablis. De nævnes som ejere af vinmarker i Chablis allerede i det 16. århundrede.

I dag ejer huset fire Grand Crus: Blanchots, Bougros, Les Clos og Preuses foruden seks Premier Crus: Butteaux, Les Forets, Montee de Tonnerre, Monts de Milieu, Vaucoupin og Vaillons. Domænets 37 hektar marker ligger i Chablis by udelukkende på Kimmeridge kalk, og de anvender et balanceret mix af traditionelle og moderne teknikker. Domænet eksporterer 85% af deres produktion til hele verden.

Domænet ledes af François Servin, der er uddannet ønolog og desuden oplært af sin far og farfar. Han har ledet domænet siden 1998, og til at hjælpe sig med at lave vinen, har han den dygtige winemaker Marc Cameron, som kommer fra Australien.

Hovedparten af vinstokkene er gamle. De er uklonede, hvilket giver mere autentiske aromaer, og udbyttet holdes nede. Når der skal plantes nye vinstokke bruges uklonede stiklinger, og de bliver plantet tæt, så rødderne tvinges ned i jorden efter næring. Metoderne er bæredygtige, når det kommer til brug af sprøjtemidler og bekæmpelse af skadedyr. Høsten foregår i hånden på de bedste marker i hht. tradition, og hvert parcel vinificeres separat for at få dets udtryk frem. Moderne teknologi sikrer en unik Servin-stil samt en konsistent høj kvalitet i vinene. Målet er rene vine, der hver i sær skal udtrykke den specifikke mark, de kommer fra.

I september 2023 udtalte William Kelley/Robert Parker:
“The 30-hectare Domaine Servin, ably directed by proprietor François Servin and Australian-born winemaker Marc Cameron, continues to number among Chablis’s most reliable addresses…here’s an emphasis on massal selections of Chardonnay in the vineyards and long élevage on the lees in the winery. What’s more, Servin’s palate of appellations is enviable.”