Mayne Vieil har i over 150 år hørt til de bedste vine fra Fronsac og nød indtil 1940erne et ry større endog end naboerne Saint Émilion og Pomerol.

“Det gamle Herresæde” -Mayne Vieil- tilhørte 1500-1809 den adelige familie du Paty, der byggede de store kældre i 1600-tallet.

I 1809 overtog den berømte familie Fontemoing slottet og opførte i 1860 det elegante chartreuse, der kan ses i dag. Det var her, Fontemoing kreerede ”den nye Bordeaux”, et svar på den succes, som de store Médoc vine fik efter 1855-klassifikationen.

Familien anså Mayne-Vieil for bedre end vinen fra deres slot i Saint Émilion, i dag kendt som Canon, 1.Grand Cru. Mayne-Vieil var også dyrere. Faktisk nød Mayne-Vieil som andre af Fronsac’s topslotte et større ry end naboen Pomerol indtil 1940erne.

Siden 1918 har Mayne Vieil tilhørt familien de Sèze. Bertrand Sèze overtog som ung slottet sammen med sin søster og er en begavet og sympatisk herre, der selv bor på slottet (en sjældenhed i nutidens Bordeaux).

Vingården dækker 50 hektar og er plantet med merlot og en smule cabernet-franc, der gror på grus lige som Pomerol. Midt gennem vinmarken går kommunegrænsen, så en del af vinen, Buisson-Redon, sælges som “Bordeaux”. Jord og druer er dog identiske, så denne vin er et fremragende køb. “Aliénor” er en prestigevin fra de ældste merlot vinstokke, som lagres i ny eg.

Hugh Johnson er en af mange, der har opdaget Mayne-Vieil: ”En af de bedste i Fronsac… dybt farvet, har krop og virkelig finesse” (mærket med * som særligt god).

”Hvis jeg skulle give et tip til en vindyrker i stjerneklassen, ville det blive den kompromisløse Pascal Cuisset fra Eyssards”, skriver Andrew Jefford. De fremragende vine fra slottet er (endnu) ikke opdaget af kenderne, men kvaliteten er ekstrem høj og prisen særdeles rimelig.

Bergerac i Périgord har mange traditioner -Cyrano de Bergerac, trøflerne og de søde hvidvine.

Byen ligger idyllisk ved Dordogne floden ikke langt fra St.Émilion. Her er dog ikke nær så mange turister. Undervejs kommer man til det lille Saussignac, og her ligger et vinslot, som er et besøg værd. Især for vinens skyld!

Eyssards har tilhørt familien Cuisset siden 1929 og har altid haft et ry for rødvin tættere på St.Émilion og Pomerol end disse bryder sig om.

I 1990erne overtog 3. generation Pascal Cuisset vingården. Han er en stor mand -tæt på 2 meter!- og det præger vinene, som har masser af frugt og kraft.