Hewitson blev grundlagt i 1998 af Dean Hewitson, og vingården ligger i hjertet af Barossa Valley i South Australia på den historiske Seppeltsfield Road. Huset ejer 8 rækker af, hvad der menes at være de ældste Mourvèdre vinstokke i verden – Mourvèdre fra 1853 – som bliver brugt til at fremstille husets kronjuvel, vinen Old Garden Vineyard.

Gennem viden og erfaring stræber Hewitson efter balance, struktur, koncentration og power. Vinenes dna er en afbalanceret forening af områdets energiske frugt med saftighed, nuancerigdom og gode udviklingsmuligheder. Hewitson bruger ikke kunstvanding. Vingården sætter en ære i at fremstille deres vine bæredygtigt gennem bl.a.

• Brug af solpaneler som del af energiforbruget

• Opsamling af regnvand som sidenhen bruges i vineriet

• Opsamling og genbrug af spildevand fra vinfremstillingen der føres ud til markerne

• Reducering af flaskestørrelse/-vægt og emballage for at begrænse forurening både i fremstilling og transport

• Genbrug af al skrald i form af skruelåg, glas/flasker, pap og papir

• Minimum brug af kemikalier i vinmarkerne

Dean Hewitson er uddannet inden for ønologi. Efter endt vinuddannelse på australske Roseworthy College i 1986 arbejdede han først hos en stor australsk producent efterfulgt af arbejdede i flere franske vindistrikter. Herefter arbejdede han flere steder i Californien, hvor han også tog en Master i Winemaking på University of Davis.

Dean er daglig leder for Hewitson og står også for både produktionen og salg. Til trods for dette hektiske program, ses han også jævnligt fyre op under BBQ’en for de ansatte.

Distriktet Barossa ligger i South Australia og består af Barossa Valley og Eden Valley. Den største røde drue er Shiraz, efterfulgt af Cabernet Sauvignon, Grenache, Merlot og Mourvèdre. På den hvide side er Chardonnay, Riesling og Semillon de store druer efterfulgt af Sauvignon Blanc og Viognier. De to Valleys ligger side om side, men de har forskelligt klima: Barossa Valley er “warm climate” i modsætning til Eden Valley, der er “Cool Climate” med 2-3 grader køligere dagstemperaturer og 5-7 grader køligere nattemperaturer (kilde: barossawine.com).

Mourvèdre anvendes oftest som blandingsdrue, men druen har stort potentiale under de optimale forhold. Dean Hewitson har fundet de optimale vækstbetingelser for druen i Barossa Valley og udnytter dem fuldt ud – både til at skabe den anmelderroste vin Old Garden og til hans anden vin på 100% Mourvèdre, Baby Bush, som er lavet på druer fra vinstokke, der er plantet med stiklinger fra The Old Garden mark.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med d’Arenberg siden 1998. Vingården blev stiftet i 1912 af Joseph Osborn, som solgte sin stald af væddeløbsheste og brugte pengene til at købe en vingård. Den mest kendte hest ved navn Footbolt har lagt navn til en af husets mest kendte vine af samme navn, som stadig laves i dag. På samme måde har alle d’Arenbergs vine en sjov historie bag deres utraditionelle navne. I dag er 4. generation, Chester Osborn, ejer og vinmager.

Højt kvalitetsniveau – meget for pengene
Kvalitetsniveauet i d’Arenbergs vine er højt, og du får meget for pengene. Vingården benytter den lidt unikke kurvepresse til alle sine vine – både rød og hvid – og 2/3 gennem gæringen bliver alle rødvine fodtrampet inden de føres til kurvepressen. d’Arenberg er en af de eneste vingårde i Australien til at benytte kurvepresse. Chester indrømmer, at det er en arbejdsintensiv proces, men han vedholder, at det er anstrengelserne værd for kvaliteten af vinene. I perioden frem mod høsten går Chester selv gennem alle marker og smager på druerne. Han beslutter således, hvornår det ideelle høsttidspunkt er for hver enkelt mark.

Stribevis af anmeldelser
Chester har ført vingården til den absolutte top i Australien. Både huset og Chester høster konstant stribevis af flotte anmeldelser og udnævnelser i internationale medier. F.eks. blev Chester i 2018 nævnt som en af South Australias 100 mest indflydelsesrige personer af mediet The Advertiser.

d’Arenberg har flere gange været listet blandt Wine & Spirits Magazine Top 100 wineries. I 2018 vandt d’Arenberg yderligere trofæ for at være “Most distinctive brand of the year” ved Australian Drinks Awards. Vingården blev ligeledes listet på “Top 100 companies” i Business SA Index.

The Cube – et gastronomisk oplevelsescenter
I 2015 åbnede d’Arenberg et kæmpe gastronomisk oplevelsescenter, “The Cube”. På øverste etage kan man både nyde en panoramaudsigt over Mclaren Vale og smage vingårdens vine i baren. På de andre etager findes oplevelser som et blendingområde, hvor man kan blende sin egen vin, et Alternate Realities Museum med diverse oplevelser, og naturligvis en restaurant, hvor husets vine matches til den ene imponerende ret efter den anden. The Cube – både som sted og dets restauranter høster år efter år stribevis af store anmeldelser, som f.eks. “Best dish of the year” i The Advertiser, “Best tourist attraction” i Best South Australian Tourism Awards, og “International Best of Wine Tourism” i Great Wine Capitals Global Network.

d’Arenberg ligger i McLaren Vale – det mest kendte vinområde i Australien ca. 35 kilometer syd for Adelaide, der er hovedbyen i South Australia. Klimaet er Middelhavsklima med varme somre, moderate vintre med en god mængde regn, og med en relativ lav luftfugtighed. Nærheden til havet og dets kølige vinde, der siver ind herfra, gør, at området sjældent oplever frost eller regn under høsten.

Huset ejer ca. 150 hektar vinmarker. Ca. halvdelen af domænets marker er beplantet med Shiraz. Huset eksperimenterer og prøver sig hele tiden frem med nye druesorter. De har samlet set 33 forskellige druetyper rundt omkring domænet. De har udover mere velkendte druer også Verdelho, Graciano og de nok endnu mere ukendte Tinta Cao samt Souzao. Fra årgang 2018 er alle d’Arenbergs egne marker og kælder certificeret økologisk som minimum, og nogle endda biodynamiske.