Sicilien har de ældste vinmarker i Italien. Først kom fønikerne, fulgt af grækerne omkring år 700 f.v.t. Romerne blev afløst af maurerne, som blev nedkæmpet af bl.a. vikinger ledet af Giscard Robert Guiscard. Hvede var vigtigere end vin, desværre!
I dag er Sicilien mere kendt for solskin og Mafia end for vin. Men her er ikke mindre end 200.000 hektar vin (væsentlig mere end Australien!), men det meste er dog konsumvin uden kvalitet. Men flere og flere opdager, at Sicilien har alle muligheder for at levere god vin – godt klima ikke mindst i højderne og mager, tynd jord, der giver lavt udbytte.
Angelo laves af QWine, et ungt, dynamisk fima med danske Kenneth Løndahl som en af partnerne. De ejer ingen vingårde, men er rådgiver og vinmager for en lang række vingårde på Sicilien. Angelo laves i hypermoderne kælder af druer fra Trapani mellem Marsala og Palermo, et af de gode områder på Sicilien.
Vinen gror på terrasser over Middelhavet og skiller sig markant ud fra de fleste vine fra Sicilien.
Robert Parker siger bl.a. om Pierre Amadieu: “Readers looking for solid value, as well as good typicity, from the Southern Rhône should check out the releases from Pierre Amadieu… they always deliver plenty of pleasure and are reasonably priced.”
Pierre Amadieu holder til i Gigondas og er et stort navn her. Siden 1929 og gennem tre generationer har de opbygget det største domæne i Gigondas med 137 ha. Intet er sparet, selv i de små detaljer. Udbyttet holdes nede for at give ekstra koncentration til de tilbagesiddende druer. Der kunstvandes ikke, der tyndes ud i bladene, høstes i hånden, og druerne sorteres med omhu.
Gennem hele vinifieringsprocessen lægger Pierre Amadieu vægt på at opnå den perfekte balance mellem druer og de specifikke terroirs, de har vokset i, når de laver den endelige vin. Huset har gennem mange år lagt vægt på de miljø-fokuserede principper med respekt for naturen og det, den giver os, og fra 2023-høsten er alle Pierre Amadieus vine fra appellationen Gigondas certificeret økologisk.
Gigondas ligger op mod bjergryggen Dentelles de Montmirail, som begrænser mængden af sol på markerne om morgenen og dermed forlænger modningstiden af Grenachdruen. Det giver mere syre og friskhed til druen.
Appellationen Gigondas er en af Rhône-dalens Cru’er – dvs. hvor byens navn står på etiketten i stedet for, eksempelvis, blot Côtes du Rhône. Byen blev et ”Cru” på lige fod med Châteauneuf-du-Pape allerede i 1971, og 2. generation med Jean-Pierre i spidsen kunne tage en stor del af æren for dette. I dag ledes huset af 3. generation, Pierre, som også er præsident for alle vingårdene i området. Hans ambition er at skabe klassisk Gigondas, som har mineralitet såvel som kraft: ”I want elegant wines endowed with a good freshness and a pleasant fruity taste respecting familial tradition and appellations’ typicity.”
Med årene er huset også begyndt at lave vin fra andre Rhônedistrikter som Vacqueyras, Vinsobres, Châteauneuf-du-Pape og almindelig Côtes du Rhône. Med disse vine er Pierre Amadieu kommet i mål med ønsket om at kunne tilbyde et bredt sortiment af vine i klassisk stil fra en stor del af Rhône.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pierre Amadieu siden 1986.
Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco’s bytårn i det fjerne. “Fratelli”/brødre i navnet (Azienda Agricola F.lli ) skyldes den nuværende ejer Renato’s far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960’erne.
I dag driver Renato vingården med sin hustru og to døtre, Claudia og Silvia., og Renato har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: De lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer gære separat, og Cru’ens navn blev nærmest synonymt med vingården. Serraboella er den mest berømte cru i det sydlige Neive. Det er en lang bakke med vestlig orientering, der forsigtigt bøjer mod syd og bliver stejlere. Cigliuti har de bedste placeringer på de stejle skråninger af Serraboella. Nebbiolo og Dolcetto-druerne er plantet mod sydvest i det område, hvor jorden er kalksten og som er mest udsat for solens stråler. Barberadruerne vokser mod sydøst, hvor jorden er silt og ler.
“For us producing wine means telling the story of our family and our local area. Our inspiration is our family’s old-fashioned approach, which we carry on with all our passion, using only the grapes we grow ourselves in accordance with methods and principles of the highest quality.” – Siger Renato.
Renato var længe i tvivl om hvorvidt døtrene ville gå ind i dette “mandearbejde”, som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften og det især i vinmarkerne, da det i følge kvinderne specielt er her livet til store vine med deres individuelle personligheder begynder.
Vingårdens metoder er i praksis økologiske men uden certificering. Da de er en lille vingård, er det for dyrt for dem – ikke kun – at søge om certificering men også at skulle vedligeholde den med de krav, det kræver.
Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gamero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.
Huset fremstiller Barbera, Barbaresco og Nebbiole Langhe og er meget anerkendt internationalt. Blandt andet har huset fået følgende udtalelser:
Bruce Sanderson/WineSpectator: “The wines are beautiful and expressive.”
Antonio Galloni, Vinous Media: “If there is an estate in Barbaresco that deserves more attention, it is without question Cigliuti.” … “Cigliuti is arguably the most under the radar estate in Barbaresco when it comes to looking at the wines and comparing quality with visibility in the market… Silvia and Claudia [Cigliuti] continue to turn out absolutely gorgeous wines.” Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018.