Den entusiastiske Emmanuel Darnaud fremstiller polerede, generøse vine på sin vingård i La Roche de Glun, der ligger på en halvø ved Rhône-floden. Han fokuserer på at vise hver parcels individuelle og unikke udtryk.

Emmanuel Darnaud startede som ung hos den velrenommerede Hermitage-dyrker Bernard Faurie, inden han startede for sig selv i 2001 med 1,5 hektar vinstokke Crozes-Hermitage lige syd for den lille by Tain l’Hermitage. År for år har ejendommen erhvervet nye jorder, og i dag har de nu 15 hektar i Crozes-Hermitage, der omfatter 21 parceller i Roche-de Glun lige syd for Tain l’Hermitage, Pont-de-l’Isere området hvor Rhône og Isère bifloden løber sammen, samt i Mercurol øst-sydøst for byen. Alle er præget af meget stenede gletcheraflejringer med højt mineralindhold.

I 2010 tilføjede vingården 1,7 ha i St. Joseph. Parcellen ligger ved Maures lige overfor Crozes-Hermitage, hvor jorden er granit. I januar 2021 kunne Emmanuel endelig overtage sin svigerfar, Bernard Faurie’s, 1,5 ha. mark i Hermitage (inkl. 0.20 ha. hvid Hermitage) på de to terroirs Bessards, hvor jordbunden er aflejringer fra gletsjere med små sten, og Greffieux, hvor jorden er granit.

Emmanuels omhyggelige arbejde i mark og kælder sikrede ham allerede fra starten i 2001 anerkendelse som en talentfuld producent blandt de store i regionen, og hans vine høster ofte stor ros i franske og internationale medier.

Vinifikationen er meget traditionel. Det, der sætter prikken over i’et, er den dybtgående forståelse for- og håndtering af druernes karakter i den konkrete årgang i samspil med vinifikationen. Også bevarelse af områdets grundkarakter er vigtig. I mange anmeldelser af Emmanuel Darnauds vine nævnes det særligt, at de, trods dyb frugtkarakter, har den friskhed og saftighed som viser, at det er Nordrhône.

Helt siden starten har Emmanuel gjort sig umage med at adskille produktionen fra hver jordparcel til vinfremstilling for at holde vægten på hvert terræns subtilitet og levende udtryk. Hans ideal er at finde en perfekt balance, hvilket kræver den største omhu under druehøsten. Jordene bearbejdes, og udbyttet er begrænset. Druerne plukkes manuelt og grupperes efter parcel. Høsten afstilkes delvist og lægges i gæringskar i 15-20 dage. Vinen bringes til en finish i træbeholdere, for det meste fade, men også trækar eller enorme egetræsfade kaldet “demi muids”.

Arbejdet på vingården udføres med miljøhensyn for øje. I 2023 blev markerne i Crozes-Hermitage og Saint-Joseph certigiceret økologisk, og i 2024 blev Hermitage markstykkerne certificeret økologisk.

Allerede i 2014 udtalte Robert Parker: “He’s certainly one of the superstars of Crozes Hermitage… If you haven’t yet heard of this estate, now is prime time to fix that!”

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Emmanuel Darnaud siden 2006.

En Sancerre producent med konstant højt og stabilt kvalitetsniveau.

Hubert Brochard er en traditionsrig familieproducent i landsbyen Chavignol, vest for Sancerre by. Hubert’s søn Henri og ægtefælle Therèse styrede domænet gennem anden halvdel af 1900-tallet og købte mere jord til, så familien har 62 ha. i alt fordelt på otte kommuner i Sancerre, Pouilly Fumé og nogle ha. Vdp Val de Loire. Kælderen, der blev helt fornyet i 1992, har 15 forsænkede tanke, 30 temperaturstyrede ståltanke og 50 egefade på 228, 400 og 600 l. foruden enkelte 600 l. akaciefade.

I juli 2022 kom Hubert Brochard under Crémant de Loire-specialisten, Langlois, der er ejet af Bollinger-familien, og det har åbnet et nyt kapitel for Hubert Brochard baseret på visionen: “Der findes ikke bare én Sancerre men forskellige Sancerre-vine.” Dette skal demonstreres ved at fremstille unikke vine baseret på de mange forskellige terroirs, der findes i Sancerre, og gennem de mange års know-how, der er gået i arv fra generation til generation. Brochard-teamet styres fremadrettet af Rodrigo Zamorano med det præcise mål at vise de mange forskellige unikke terroirs, der findes i Sancerre, som ler, kalk, mergel og flint. Med Langlois samarbejdet har Brochards vine fået en endnu friskere og mineralsk stil.

Man arbejder efter miljøkodeks “HVE / Haut Valeur Environnementale”. Der bruges kun naturgødning efter observeret behov og let pløjning for ukrudt mellem rækkerne. Man skal bl.a. handle med respekt for biodiversitet i markerne, reducere energi- og vandforbrug samt sortere og minimere affald.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Hubert Brochard siden 2000.

Pira har været synonymt med Chiara Boschis siden 1990, da hun overtog den lille ejendom, som hendes familie havde drevet, siden den mandlige linje i Pirafamilien var uddød. Netop da begyndte et opgør mellem traditionalister og modernister i Barolo. De første stod – lidt karikeret – for alenlang maceration af hele klaser med stilke i gamle kastanjefade, der resulterede i vine, som i heldigste fald var tilnærmelige efter 8-10 år. Modernisterne ville lave lækre, tidligere modne vine med kortere maceration og lagring i toastede 225 l. barriques.

Den lille kælder i Barolo by havde oprindeligt kun få marker, med Cannubi som juvelen, men der blev i 2009 tilkøbt gode marker østpå i Monforte- og Serralunga d’Alba.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pira siden 1999. Chiara Boschis var den første kvindelige vinmager i Barolo, og hun har siden hun overtog Pira kæmpet en brav kamp for at revolutionere vinproduktionen i den lidt konservative Piemonte-region. Hun har blandt andet fået gjort den mest kendte mark i Barolo – Cannubi – økologisk efter stædigt at have prøvet at overtale de andre ejere gennem en lang årrække. Sidenhen er også hendes andre vine blevet økologisk certificeret.

Chiara, der egentlig er økonom, havde også lært vin på det ret traditionelle Borgogno domæne, som hendes brødre driver. Hun eksperimenterede meget med de nye metoder i 90’erne og fandt efterhånden en flot balance mellem Barolos oprindelige “sjæl” og en mere åbenarmet, lækker stil, der har gjort hende til den topdyrker, hun er i dag.

Hun vinterbeskærer til maks 9 knopper pr. vinstok, som reduceres yderligere ved grøn høst om sommeren. Druerne håndsorteres strengt ved høst, og maceration / udblødning er ca. en uge i cementtanke for Nebbiolodruen, med langsom nedtrykning af faststofferne i mosten og overpumpninger. Gæringen sker med de naturlige gærceller, der sidder på druerne, og malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring sker for enkeltmarks-Baroloerne i medium toastede nye barriques, hvor vinen lagrer i to år.

Chiara har en stor kærlighed til området, og hun har passioneret kæmpet for at bevise, at Barolo godt kan have tyngde og power uden at udelukke feminin elegance og finesse.

Den lille kælder i Barolo by havde oprindelig kun få marker, med Cannubi som juvelen, men i 2009 tilkøbte Chiara gode marker østpå i Monforte- og Serralunga d’Alba. Chiara har aldrig brugt pesticider i markerne, og i 2010 besluttede hun sig for at blive økologisk certificeret, hvilket hun blev i 2014. Alle hendes vine, på nær Langhe Nebbiolo, er i dag certificerede økologiske.

Det er endda lykkedes hende at få alle dyrkere af vin på den berømte Cannubi Cru til at blive økologiske (26 i alt), og hendes ihærdige arbejde blev i 2022 belønnet med det eftertragtede “Robert Parker Green Emblem”, der uddeles af mediet “The Wine Advocate” – og kun til producenter, som forpligter sig til bæredygtighed, langsigtet miljøbeskyttelse og biodiversitet.

Søger man topklasse Barolo, der kan nydes fra en karaffel som 3-4-årig, men kan udvikle sig i 20 år, er det her.

Sicilien har de ældste vinmarker i Italien. Først kom fønikerne, fulgt af grækerne omkring år 700 f.v.t. Romerne blev afløst af maurerne, som blev nedkæmpet af bl.a. vikinger ledet af Giscard Robert Guiscard. Hvede var vigtigere end vin, desværre!

I dag er Sicilien mere kendt for solskin og Mafia end for vin. Men her er ikke mindre end 200.000 hektar vin (væsentlig mere end Australien!), men det meste er dog konsumvin uden kvalitet. Men flere og flere opdager, at Sicilien har alle muligheder for at levere god vin – godt klima ikke mindst i højderne og mager, tynd jord, der giver lavt udbytte.

Angelo laves af QWine, et ungt, dynamisk fima med danske Kenneth Løndahl som en af partnerne. De ejer ingen vingårde, men er rådgiver og vinmager for en lang række vingårde på Sicilien. Angelo laves i hypermoderne kælder af druer fra Trapani mellem Marsala og Palermo, et af de gode områder på Sicilien.

Vinen gror på terrasser over Middelhavet og skiller sig markant ud fra de fleste vine fra Sicilien.

Robert Parker siger bl.a. om Pierre Amadieu: “Readers looking for solid value, as well as good typicity, from the Southern Rhône should check out the releases from Pierre Amadieu… they always deliver plenty of pleasure and are reasonably priced.”

Pierre Amadieu holder til i Gigondas og er et stort navn her. Siden 1929 og gennem tre generationer har de opbygget det største domæne i Gigondas med 137 ha. Intet er sparet, selv i de små detaljer. Udbyttet holdes nede for at give ekstra koncentration til de tilbagesiddende druer. Der kunstvandes ikke, der tyndes ud i bladene, høstes i hånden, og druerne sorteres med omhu.

Gennem hele vinifieringsprocessen lægger Pierre Amadieu vægt på at opnå den perfekte balance mellem druer og de specifikke terroirs, de har vokset i, når de laver den endelige vin. Huset har gennem mange år lagt vægt på de miljø-fokuserede principper med respekt for naturen og det, den giver os, og fra 2023-høsten er alle Pierre Amadieus vine fra appellationen Gigondas certificeret økologisk. 

Gigondas ligger op mod bjergryggen Dentelles de Montmirail, som begrænser mængden af sol på markerne om morgenen og dermed forlænger modningstiden af Grenachdruen. Det giver mere syre og friskhed til druen.

Appellationen Gigondas er en af Rhône-dalens Cru’er – dvs. hvor byens navn står på etiketten i stedet for, eksempelvis, blot Côtes du Rhône. Byen blev et ”Cru” på lige fod med Châteauneuf-du-Pape allerede i 1971, og 2. generation med Jean-Pierre i spidsen kunne tage en stor del af æren for dette. I dag ledes huset af 3. generation, Pierre, som også er præsident for alle vingårdene i området. Hans ambition er at skabe klassisk Gigondas, som har mineralitet såvel som kraft: ”I want elegant wines endowed with a good freshness and a pleasant fruity taste respecting familial tradition and appellations’ typicity.”

Med årene er huset også begyndt at lave vin fra andre Rhônedistrikter som Vacqueyras, Vinsobres, Châteauneuf-du-Pape og almindelig Côtes du Rhône. Med disse vine er Pierre Amadieu kommet i mål med ønsket om at kunne tilbyde et bredt sortiment af vine i klassisk stil fra en stor del af Rhône.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pierre Amadieu siden 1986.

Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco’s bytårn i det fjerne. “Fratelli”/brødre i navnet (Azienda Agricola F.lli ) skyldes den nuværende ejer Renato’s far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960’erne.

I dag driver Renato vingården med sin hustru og to døtre, Claudia og Silvia., og Renato har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: De lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer gære separat, og Cru’ens navn blev nærmest synonymt med vingården. Serraboella er den mest berømte cru i det sydlige Neive. Det er en lang bakke med vestlig orientering, der forsigtigt bøjer mod syd og bliver stejlere. Cigliuti har de bedste placeringer på de stejle skråninger af Serraboella. Nebbiolo og Dolcetto-druerne er plantet mod sydvest i det område, hvor jorden er kalksten og som er mest udsat for solens stråler. Barberadruerne vokser mod sydøst, hvor jorden er silt og ler.

“For us producing wine means telling the story of our family and our local area. Our inspiration is our family’s old-fashioned approach, which we carry on with all our passion, using only the grapes we grow ourselves in accordance with methods and principles of the highest quality.” – Siger Renato.

Renato var længe i tvivl om hvorvidt døtrene ville gå ind i dette “mandearbejde”, som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften og det især i vinmarkerne, da det i følge kvinderne specielt er her livet til store vine med deres individuelle personligheder begynder.

Vingårdens metoder er i praksis økologiske men uden certificering. Da de er en lille vingård, er det for dyrt for dem – ikke kun – at søge om certificering men også at skulle vedligeholde den med de krav, det kræver.

Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gamero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.

Huset fremstiller Barbera, Barbaresco og Nebbiole Langhe og er meget anerkendt internationalt. Blandt andet har huset fået følgende udtalelser:

Bruce Sanderson/WineSpectator: “The wines are beautiful and expressive.”

Antonio Galloni, Vinous Media: “If there is an estate in Barbaresco that deserves more attention, it is without question Cigliuti.” … “Cigliuti is arguably the most under the radar estate in Barbaresco when it comes to looking at the wines and comparing quality with visibility in the market… Silvia and Claudia [Cigliuti] continue to turn out absolutely gorgeous wines.” Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018.