Seks generationer Confuron har haft jord under neglene i Côte de Nuits, de sidste tre med dette domæne, som blev skabt af farfar til Edouard, der i disse år er ved at overtage ansvaret og tegne vinenes stil. Hans far Francois og frue Claudine Gindre har sat deres efternavne på etiketterne fra 1989. Udover Francois’ marker i Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges har Claudine Gindre tilført arealer i Gevrey-Chambertin og Bourgogne AOP, så det samlede markareal nu er ca. 13 ha. Domænet har hjemme i Vosne-Romanée på grænsen til Nuits-Saint-Georges.

Francois har i årevis været inspireret af biodynamien og er certificeret med “Agriculture raisonnée” for sin produktion. Den grundlæggende opfattelse er, at arbejdet i marken og sikring af vinstokkenes trivsel og naturlige modstandskraft mod sygdomme er næsten vigtigere end vinifikationen. Profylaktiske metoder, som han kalder det. Det handler bl.a. om omsorg for det mikrobiologiske liv i jorden, ingen kemiske sprøjtemidler samt rigtig beskæring og udtynding under hensyn til månekalenderen.

Sønne Edouard kom tilbage “til rødderne” fra et vinprojekt i Sydafrika i 2015. Fra 2016-årgangen har han arbejdet ved siden af sin far, og han har stille og roligt implementerer sine ideer til yderligere forbedring af vinene. Hans ledestjerner er maksimal klarhed i frugten og størst muligt præg af netop det “lieu dit”/konkrete markområde, druerne har vokset på. Det indbefatter delvis brug af hele klaser i gæringen, mere begrænset “pigeage”/nedtrykning af faststofferne i mosten før- og under gæringen for at mindske overførsel af grønne tanniner til vinen, og en reduceret brug af nye egefade. For yderligere at bringe terroir-præget i vinene i front vil de 2,37 ha. i Vosne-Romanée, som ligger forskellige steder i kommunen, i de kommende årgange blive opdelt i mindre partier vine, der afspejler deres helt konkrete voksested. På xlburgundy’s producentoversigt er domænet, som få andre, mærket med “Valeur sûre” / et sikkert valg.

Sideløbende med at føre vinene videre under Confuron-Gindre-navnet, hvor Edouard sætter sit præg på domænets vinene, har Edouard startet en serie af vine under eget navn, Domaine Edouard Confuron, også i Vosne og ved at bruge nogle af vinmarkerne fra familiens ejendom. Under sit eget navn er han fri til at følge sin vision og lave de vine, han selv kan lide, uden begrænsninger. Han begyndte i 2021. Det var ikke det nemmeste år, men det var en spændende begyndelse, der viser interessante vine. Produktionen er stadig meget begrænset.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Confuron-Gindre siden 2018.

Pierre Meurgey er 4. generation af en passioneret vinfamilie fra Bourgogne. Han har lavet vin under eget navn siden 1990, mens han sideløbende har hjulpet til hos Clos de la Chapelle i Volnay.

Fra 2013 har han startet en ny produktion af hvidvine under navnet Meurgey-Croses i Mâconnais, hvor hans mor er født, og deres familiehus ligger. Disse vine afspejler vigtigheden af terroir, som han prøver at udtrykke i alle sine vine. Druerne kommer fra familiens naboer, som de har kendt i årtier, men altid kun fra én vindyrker pr. appellation han producerer. Det sikrer, at han kan styre timingen af høsten og transporten til det moderne vineri i Mâcon.

De røde vine, som han laver under navnet Pierre Meurgey, kommer fra Pommard, Vosne-Romanée samt Côte de Nuits-Villages. Disse vinificeres med respekt for hvert terroir i hans kælder under Château de Bligny-les-Beaune.

Det lille domæne med fremragende ry ligger i kommunen Chavignol i Sancerre i Loire. Pascal Cotat ejer blot 2.5 ha vinstokke, heraf er 0,1 ha Pinot Noir og resten Sauvignon Blanc med en gennemsnitlig alder på 40 år.

Cotat Sancerre har ry for at være noget af det mest rene Sauvignon Blanc i verden. Lige som sin bror, skaber Pascal Cotat fabelagtige vine, som trodser både tid og definition. Vinene kan uden problemer lagre i årtier, og de forener en overdådig rigdom med en knivskarp profil og energi.

Siden 2. verdenskrig har Cotat familien dyrket både Sauvignon Blanc og Pinot Noir på de berømte Mont Damnés skråninger i Chavignol. I 1990 overdrog de to Cotat-brødre, Paul og Francis, familiedomænet til deres sønner, hhv. Francois og Pascal. I dag er der to vingårde, en i Chavignol og en i Sancerre.

Jorden er en kombination af kalk og ler. Pascal presser modenheden af druerne til det ekstreme, hvilket er med til at give vinene den tyngde og kompleksitet, de er kendt for.

Pascal Cotat er ikke økologisk certificeret, men han driver domænet efter økologiske principper. Han bruger ikke pesticider, han anvender kun naturlig gær til gæring, og han følger målekalenderen til vinificeringen. Vinene gærer i ældre egetønder og lagrer videre i større fade. Alle vine tappes ufiltreret.

Pascals rosévin har ikke appellation Sancerre pga. nogle uoverensstemmelser med de lokale myndigheder, så den må Pascal sælge som bordvin.

Quintarelli: En simpel håndskreven etiket på en næsten uopdrivelig vin… Quintarelli kaldes “mesteren fra Veneto”. Han skaber, hvad der er kaldt både “Italiens d’Yquem” og “Verona’s Romanée Conti”… Her er ingen vingård og aldrig en reklame. Men vingården er en legende med nogle af Italiens, ja Verdens mest eftertragtede vine. Ægte kult!

Vinen er stort set håndlavet -derfor er vingården ikke stor. Og de 12 hektar på udsøgte skråninger leverer sjældent mere end 50.000 flår.

Giuseppe døde i 2012, men datteren Fiorenza og barnebarnet Francesco var allerede med til at lave vinen efter samme metoder. Vingården er ikke let at finde -slet ikke med GPS, men værd at besøge, hvis man kan få lov!

Her er ingen hastværk. “Lad vinen gøre, som den vil”, er vingårdens filosofi -omtrent som Humbrecht i Alsace. Derfor lader han hver vin lave sig selv, men sørger blot for idéelle betingelser. Hver drue plejes på de bakker, og druerne tørrer og våges over som et nyfødt forkælet barn, og hvert fad, som får lov at gære så længe, som vinen ønsker det.

Vinen tappes, når den er parat, ikke før. Og det kan godt vare både 4 og 5 år, ofte op til 10 år for Amarone! “”Et monument til det vidunderlige i traditionel Valpolicella” -Belfrage i “Barolo to Valpolicella”. “Det er hans kendskab til hver en detalje, der gør forskellen på den store vinmager og den, der bare er god. ****/Hugh Johnson: “I top, både hvad angår pris og kvalitet”.

Kører du fra fra Ponte Vecchio i Firenze mod øst op ad floden Arno, når du snart til det lille Rùfina: “Det mindste område i Chianti med vine, der kun kan matches af dele af Classico”, skriver Burton Anderson i “bibelen” VINO. Villa Travignoli er et af de bedste og ældste domæner her.

Navnet Travignoli antyder, at der fra tidernes morgen har groet vin her. Etruskerne havde vin her, antydet af stele på domænet.

Fra 1100-tallet havde det sit nuværende navn og var ejet af det berømte Santa Maria Nuova hospital og kirke i Firenze. Her blev der drukket meget vin, som Travignoli blev måske nydt af lederne, bl.a. faderen til Dante’s elskede Beatrice og Leonardo da Vinci, som var patient her. Stiftelsen ejede også en bank (med Michelangelo som kunde).

Siden 1700 har domænet tilhørt greverne Busi. Domænet var i 1927 var medstifter af Chianti’s første consorzio for kvalitet og ledes i dag af grev Giovanni Busi (f. 1965), som også har det ærefulde hverv som præsident for Chianti syndikatet.

Vingården ligger midt i giganten Frescobaldis store domæne -endda deres bedste vingård- og består af en lang skråning over floden Arno vendt mod syd -perfekt til vin.

Druen er sangiovese plus lidt cabernet sauvignon og merlot. Villaens Riserva er en klassiker, men også den “almindelige” Rùfina skiller sig ud. Som VinTop10 skrev om 2010: ”Hvad er det, der gør denne Chianti så helt speciel? Raffinementet, kære læser”, mens Gastro mente. at ”Grev Busi har skabt et lille mesterværk”. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Villa Travignoli siden 1993.

Bonnaire er en familieejendom, som kun laver champagne af egne druer. Oldefar til brødrene Jean-Emmanuel og Jean-Étienne Bonnaire, som laver vinen i dag, begyndte egen produktion i 1932 under den store krise efter Wall Street 1928, hvor det var næsten umuligt for dyrkerne at leve af druesalg.

Domænet ligger i Cramant i distriktet Côte des Blancs syd for Marne floden og næsten stik syd for den ene af de to hovedbyer Epernay. Kommunen har Grand Cru status og er særligt kendt for fremragende Chardonnayvine. Huset har 22 ha. i Cramant og omliggende kommuner. Blandt de kendteste af disse er Avize og Le Mesnil. Enkelte parceller er “kun” 1. Cru. Derudover 6 ha. nordligere marker med røde druer, som tilhører moderens familie Clouet. De to domæner blev lagt sammen i 1992 for at sikre arvefølgen.

Brødrenes far Jean-Louis Bonnaire har lavet over 50 årgange, så der har været solid erfaring i brødrenes oplæring, og søn Jean-Ètienne har arbejdet med vin forskellige steder i verden for at få en bredere horisont. Brødrene anser det omhyggelige markarbejde som nøglen til vinenes kvalitet, og niveauet er konstant højt. Der bruges kun egne druer, og de fleste vine gærer i ståltanke, så man kan opnå den renhed og mineralitet, som huset stræber efter. Deres vine er generelt karakteriseret ved de eftertragtede Chardonnay champagners klassiske dyder: En løftet, elegant stil med renhed, mineralitet og et fint udviklingspotentiale, der bringer stadig flere nuancer af fx. smør, svampe, nødder og brioche frem i dem. Syren er sprød og fin men føles ikke så barberblads skarp pga. den store frugtfylde. Den kendte Champagne anmelder Richard Juhlin har kaldt Bonnaries champagner for noget af det mest crèmede, jeg har smagt.” Erik Sørensen Vin har arbejdet med Champagne Bonnaire siden 2003.

Bouchard Père et Fils blev stiftet i 1731 og er en af Bourgognes ældste vinproducenter. Den første vinmark blev købt i 1775 af Joseph Bouchard. I dag er Bouchard Père & Fils den største vinmarkejer i Côte d’Or, hvilket betyder, at huset blandt andet råder over 12 hektar Grand Cru-, samt 74 hektar Premier Cru marker.

I 1995 købte Joseph Henriot Bouchard Père & Fils. Han lagde massive ressourcer i at renovere huset fuldstændigt. Vineriet ligger i Savigny-lès-Beaune og er en 3-etagers underjordisk bygning, hvor tyngdekraften sørger for at transportere vinen igennem de forskellige processer i vinifikationen. Der er over 100 gæringskar og en lagringskælder med plads til 4000 egefade næsten 10 m. under jorden – kort og godt et topmoderne vineri, hvor husets mange vine hver især kan udvikle sig og udtrykke det unikke terroir, de kommer fra.

Artémis Domaines, der ejer en portefølje af nøje udvalgte eksklusive vinproducenter, overtog i 2022 Henriot-gruppen og dermed Bouchard Père & Fils. Samtidig traf de en markant beslutning om at stoppe produktionen af negociantvin, hvilket reducerede deres årlige produktion fra 2 mio. flasker til 600.000-700.000 flasker. Dette var et vigtigt skridt i deres bestræbelser på at positionere sig som en af de førende producenter i Côte de Beaune. Frédéric Weber fortsætter som Chefvinmager med Christophe Bouchard som højre hånd med ansvar for markarbejdet.

Husets adelsmærke er, at man – trods det store udvalg – formår at få hver vin til at udtrykke sin særlige oprindelse og karakter på alle niveauer.

Bouchard Père & Fils har til huse i Château de Beaune – det gamle kongeslot i Beaune by bygget i det 15. århundrede af Konge Louis XI. Under slottet ligger lagringskældre, hvilket giver ideelle naturlige opbevaringsforhold for Bouchard Père & Fils fine vine. Vinene ligger på op til 10 meters dybde og udvikler sig og ældes uforstyrret. Her er bl.a. en unik samling på over 2.000 flasker fra det 19. århundrede. En uvurderlig historisk arv med, som ikon, den ældste vin – en Meursault Charmes 1846, der stadig bevarer sin glans. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Bouchard Père & Fils siden 2006.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Servin siden 2006. Domænet har en lang historie i Chablis. De nævnes som ejere af vinmarker i Chablis allerede i det 16. århundrede.

I dag ejer huset fire Grand Crus: Blanchots, Bougros, Les Clos og Preuses foruden seks Premier Crus: Butteaux, Les Forets, Montee de Tonnerre, Monts de Milieu, Vaucoupin og Vaillons. Domænets 37 hektar marker ligger i Chablis by udelukkende på Kimmeridge kalk, og de anvender et balanceret mix af traditionelle og moderne teknikker. Domænet eksporterer 85% af deres produktion til hele verden.

Domænet ledes af François Servin, der er uddannet ønolog og desuden oplært af sin far og farfar. Han har ledet domænet siden 1998, og til at hjælpe sig med at lave vinen, har han den dygtige winemaker Marc Cameron, som kommer fra Australien.

Hovedparten af vinstokkene er gamle. De er uklonede, hvilket giver mere autentiske aromaer, og udbyttet holdes nede. Når der skal plantes nye vinstokke bruges uklonede stiklinger, og de bliver plantet tæt, så rødderne tvinges ned i jorden efter næring. Metoderne er bæredygtige, når det kommer til brug af sprøjtemidler og bekæmpelse af skadedyr. Høsten foregår i hånden på de bedste marker i hht. tradition, og hvert parcel vinificeres separat for at få dets udtryk frem. Moderne teknologi sikrer en unik Servin-stil samt en konsistent høj kvalitet i vinene. Målet er rene vine, der hver i sær skal udtrykke den specifikke mark, de kommer fra.

I september 2023 udtalte William Kelley/Robert Parker:
“The 30-hectare Domaine Servin, ably directed by proprietor François Servin and Australian-born winemaker Marc Cameron, continues to number among Chablis’s most reliable addresses…here’s an emphasis on massal selections of Chardonnay in the vineyards and long élevage on the lees in the winery. What’s more, Servin’s palate of appellations is enviable.”

Weingut Stadt Krems ligger i Niederösterreich i Kremstal-distriktet lige ned til Donau-floden. Husets historie er unik ved at byen ejer vingården og altid har gjort det. Hertug Leopold stiftede i 1210 et offentligt hospital i byen Krems og gav det nogle vinmarker som indtægtskilde. Borggreve Dachsberg gav yderligere marker til byen i 1452. Disse 31 ha. er i dag udvidet til i alt 43 ha., som Stadt Krems laver vin fra. Indtil 1744 lå kælderen Under det 1000 år gamle rådhus på torvet i Krems. Den flyttede så til Kristi Broderskabsordenens bygning, og i 1915 rykkede både vinifikationsfaciliteter og lagringskælder ind i byens voldanlæg, hvor Weingut Stadt Krems har holdt til lige siden.

I dag ledes huset af et ungt team med “Årets vinmager 2020” (i Falstaff), Fritz Miesbauer i spidsen og den unge Peter Rethaller som daglig vinmager. De 43 hektar vinmarker er beplantet med Riesling og “Østrigs nationaldrue” Grüner Veltliner – alle indenfor Krems og Stein. Vinene er meget aromatiske, rene og præcise i udtrykket og er drikkeklare allerede fra frigivelsen. Druerne selekteres, og alt arbejde foregår i hånden. Gæring sker generelt i rustfrie ståltanke, og de små vine frigives allerede i løbet af vinteren samme år. Enkeltmarkerne frigives tidligst i maj på grund af appellationsregler.

Topvinene fra Weingut Stadt Krems er certificeret bæredygtige af Austria Winegrowers Association. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Weingut Stadt Krems siden 2007. 

Silenis vine byder på velsmag og stil – de tiltaler det brede publikum og er velegnede som selskabsvine.

“Vi fortolker jorden – vi lader vinmarkerne udtrykke deres unikke historier gennem balancen mellem terroirets elementer – sol, jord og vand. Vi tror på minimal indgriben i vinfremstillingen, hvilket gør det muligt at udtrykke New Zealands overdådige smagsoplevelser på autentisk vis. Historien bliver opdateret konstant. Vi genfortæller den hvert år; hver gang med årgangens unikke nuancer. Chardonnay, Pinot Noir og en moden Sauvignon Blanc er fortællingen om vores højere beliggende områder ved foden af bjergene og de nære kystområder.”

Sileni blev stiftet i New Zealand i 1997 af Sir Graeme Avery. Navnet fandt han i den græske mytologi. Sileni var vinguden Dionysos’ tro følgesvend, og navnet står således for lækker mad, fantastisk vin og godt selskab. Logoet repræsenterer balancen mellem terroirets elementer, solen, jorden og vandet – og dermed vingårdens globale livssyn. 

Silenis vineri ligger på den nordlige halvø i området Hawke’s Bay, og vingården ejer marker i både Marlborough på den sydlige ø samt i Hawke’s Bay på den nordlige ø. På den sydlige ø og i Marlborough laver Sileni verdenskendte hvidvine på Sauvignon Blanc. I Hawke’s Bay laver Sileni elegante Pinot Noir-vine, men de dyrker også Pinot Gris, Merlot og Chardonnay i dette område.

Vinenes kvalitet er beundringsværdigt stabil fra år til år, og domænet er certificeret “sustainable”.

Blandt andet er det lykkedes vingården at reducere deres totale energiforbrug siden 2012 selv om de producerer mere og mere hvert år.

De bruger i dag letvægts glas/flasker til 90% af deres produktion, hvilket gør det mindre bekosteligt at fragte vinen rundt i verden.

Al overskydende materiale fra druerne, som skind og stilke, bliver komposteret og brugt i vinmarkerne eller som foder til dyr.

En flok får tynder ud i vinstokkene ved at spise blade og græs og leverer naturgødning til jorden.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Sileni siden 2005.

Kreydenweiss kaldes i Gastro ”Den oversete ekstremterrorist”, mens ansete Tim Atkin kalder domænet “et af Alsace’s mest undervurderede”. Le Classement har dog opdaget domænet “Perfektionisten i Alsace”. Biodynamisk vin i særklasse!

Landsbyen Andlau ligger i bjergene bag Dambach og er bygget op omkring benediktiner-kloster fra 800-tallet. Kreydenweiss passede vinstokke for munkene, men fik efter revolutionen deres eget domæne.

Marc var pioner for biodynamisk drift i Alsace og et forbillede for mange biodynamikere i dag. Sønnen Antoine overtog ledelsen i 1999, hvor Marc rykkede til domænet i Rhône. Vinene er bestemt ikke blevet ringere under Antoine.

Metoderne er strengt biodynamiske med med minimum eller ingen svovl i vinene. Udbyttet fra vinstokkene er under det halve af gennemsnittet i Alsace. Antoine leverer vine med længde og dybde samt en markant aroma og elegance. Vinen får næsten mere karakter fra jorden end fra druesorten. Det ses på etiketten, hvor navnet på druesorten i reglen står med små bogstaver på bagetiketten -i front er navn på vinbjerg og domæne!

Kenderne er begejstrede, 2 stjerner af tre fra le Classement i Revue du Vin. Etiketten skifter hvert år, hvor en ny kunstner har tegnet etiketten. Salget er allokeret.

Marc Kreydenweiss startede ud med at lave vin i Alsace. Som en af de første blev han certificeret biodynamisk i 1989. Efter mere end 40 år i Alsace overdrog han domænet i 2007 til sin søn Antoine for at starte et nyt biodynamisk projekt op sammen med sin hustru Emmanuelle – nu på rødvin. De købte den gamle ejendom “Domaine des Perrières” i landsbyen Manduel mellem Nîmes og Arles på Rhônes højre bred. Her var allerede gamle vinstokke af Carignan, Grenache og Syrah. Marc plantede selv Mourvedre og en række hvide druer.

Efter bedste biodynamiske forskrifter, blev kælderen bygget af naturmaterialerne træ og mursten.

Siden 2017 har unge Jean Kreydenweiss deltaget i den daglige drift på vingården, og han har nu overtaget ansvaret med vingården. Fra 2020 årgangen er Grimaudes skiftet fra appellationen Costières de Nîmes til “IGP Coteaux du Pont du Gard”, som dækker vine i Sydfrankrig, der ligger i krydsfeltet mellem Rhône og Languedoc. “Denne betegnelse udstråler dynamik, og vi synes, at stilen i vores vine passer bedre til denne betegnelse.” – udtaler Jean Kreydenweiss.

Markarbejdet er helt traditionelt og solidt: Kraftig beskæring af vinstokkene og udtynding af klaser efter blomstringen. Til bekæmpelse af sygdom bruges kun midler af naturlige grundstoffer. Altid manuel høst, oven i købet ofte i “tries”/ flere gennemgange af samme mark. Druerne undergår to sorteringer, og kun den gær, der naturligt sidder på druerne, bruges. Projektet er grundlæggende det samme som i Alsace: at jordbunden og klimaet skal tale gennem druerne. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Kreydenweiss siden 2014.

“Ikke Grand Cognac, ikke Fine Cognac, ikke Champagne Cognac. Men Grande Champagne, den eneste Cognac med ret til at kalde sig 1.Cru. Séguinot er en af de gode, og Gérards far yndede at sige, at “Cognac er selve vinens destillerede sjæl” -den eneste værdige måde at afslutte en god middag på.

På et kort fylder Cognac ganske meget, men den hjertet er Grande Champagne, et ganske lille område syd for selve byen Cognac. Den er sjælden og -normalt- kostbar, men så sandelig også den bedste Cognac, der kan fås.

Familien kom fra til Cognac fra Norden i 1200-tallet og har lavet vin i hjertet af Cognac siden 1850. Jorden er ren, hvid kalk -det bedste til Cognac -og Séguinot har hele 90 hektarer.

Den færdige vin destilleres om vinteren, og Gérard sover jævnligt ved siden af de to smukke “alambics” i ren kobber. Siden lagrer hans Cognac i egefade, store som små, indtil tapning.

Vi har købt Séguinots gamle Cognac siden 1982 -lige siden årene, hvor det meste af husets Cognac blev solgt til Rémy Martin. Men i dag sælges ca. 120.000 flasker udsøgt Cognac til det meste af Verden. Og der er Cognac nok at få.

Familien har lager til op mod 20 års salg! Derfor har hans Cognac mere alder end de fleste -hans VSOP er 8 år (loven kræver 4 år), mens Réserve er over 1 år (mod lovens 5 år). De ældste er af ukendt alder!

Bag Roar står en familie, der gennem 4 generationer har været landmænd. Huset plantede deres første vinmark i 1996 og kaldte den for Rosella. Gary’s Vineyard kom til i 1997 i partnerskab med Pisoni familien. Siden er det blevet til to marker yderligere: Sierra Mar i 300 meters højde og Soberanes på et af områdets ældste parceller. I 2001 kom ROAR-serien til.

Hos Roar lægges der vægt på detaljerne. De udtrykker det således:
“This skill is part art, part science. Everything from pruning to harvesting is done by people, not mechanized. This means that we are touching each vine and cluster every 12 to 14 days. This allows us to farm tailored to the weather the vintage brings… In the winery oak is meant to be complimentary, and cellar operations are designed to enhance vineyard expression and maintain complexity.”

Der bruges meget tid i marken. Der tyndes ud i skud, blade og druer for at give mere koncentration og kompleksitet til de resterende druer. I vineriet bruges brede gæringskar til de røde druer, så en større andel af mosten får skindkontakt. Det trækker den smag, textur og farve ud, som er Roars signatur. Den hvide gærer i tønder og præges dermed tidligere af egen. Det hjælper med at blødgøre smagen og tanninerne og giver en fuldendt integration i vinen under lagringen.

Navnet Roar er inspireret af familiens passion for arbejde og leg og er en hilsen både til vinden syd for San Francisco i Monterey Bay, der “hyler” gennem vinmarkerne, og til “tordenbrølet” der lyder, når tusindevis af sportsfans på områdets stadiums jubler. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Roar Wines siden 2008.

Familien Rousseau har ejet domænet siden sidst i 1800-tallet og har i dag et domæne på 18 hektar på skråninger i Touraine ved Indre, biflod til Loire nær Tours syd for Vouvray. Bernard og Michel Rousseau leder domænet i dag, og huset har specialiseret sig i Pinot Noir druen. Loven tillader ikke ren Pinot Noir, så derfor må vinen -uanset sine kvaliteter- ikke sælges som Touraine.

Domænet har i mange år være drevet bæredygtig med bevidst lavt udbytte og omhu i detaljen. Fra årgang 2023 er huset blevet økologisk certificeret. De foretager grøn høst i løbet af sommeren, hvor der tyndes ud i druer og klaser for at give mere luft til vinstokkene og mere koncentration til druerne. Pinot Noir druerne får en lang, kold maceration (2-4 dage) før gæring og siden lagring sur lie indtil tapning.

Selve Loirefloden er ca. 1000 km. lang og løber fra det centrale Frankrig og vestpå til udmundingen i Atlanterhavet vest for Nantes, men selve vindistriktet Loire strækker sig ca. 480 km. fra Sancerre i øst til Nantes i vest og med vinmarker på begge sider af floden. Her laves mest rødvin og rosé, men mange kender først og fremmest Loire for de tørre Sancerre og Pouilly-Fumé på Sauvignon Blanc samt fremragende vine på Chenin Blanc og Cabernet Franc. Jorden varierer mellem granit, skifer, flint, sandsten og kalk til ler og grus – og de fleste vine laves på en enkelt druesort, som varierer afhængig af det specifikke område. I regionen Touraine betragtes klimaet stadig som maritimt men dog med kontinental indflydelse. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Maison Rousseau siden 2016.

Armand Rousseau er en legendarisk Bourgogneproducent, der laver vine fra absolut øverste hylde, som sælges ekstremt allokeret – kun til udvalgte få.

Kvalitetsmæssigt sammenlignes Rousseau med bl.a. Romanée-Conti og Leflaive, og år efter år fremstiller huset fuldkomne og komplette vine, som er med til at give Bourgogne det eftertragtede ry, som mange mennesker higer efter, og mange Pinot Noir producenter verden over stilmæssigt drømmer om at efterligne.

Rousseau har 15,3 hektar egen jord i bl.a. Le Chambertin, Chambertin-Clos de Bèze, Mazy-Chambertin, Clos Saint-Jacques, En Champs og Lavaux St-Jacques mv. – alle i Gevrey-Chambertin, samt Grand Cru Clos de la Roche i Morey-St. Denis.

Vinstokkene er gamle og udbyttet meget lille for at sikre så stor koncentration til druerne som muligt. I alle led af vinfremstillingen gås der minutiøst til værks. Der tyndes meget ud i druerne, vinstokke udskiftes løbende for at bibeholde den høje gennemsnitsalder, og efter høst sorteres druerne strengt. Vinene lagrer 18 måneder ført de tappes, og de frigives til salg, når de er 2 år gamle.

Domænet blev grundlagt af Armand Rousseau, der som 18-årig i begyndelsen af 1900-tallet arvede forskellige parceller i Gevrey-Chambertin. Gennem sit giftermål fik han flere vinmarker foruden det sted, hvor domænet ligger i dag. Først solgte han sin vin i bulk, men senere besluttede han sig for at flaske sine bedste vine selv, og med hjælp fra Raymond Badouin, grundlægger af magasinet Revue des Vins de France, fik han hurtigt en kundekreds blandt restauranter og private. Sønnen Charles overtog vingården i 1959, efter Armands død. Han fortsatte med at udvikle domænet, bl.a. ved at øge eksporten til mange lande verden over.

I 1982 begyndte Charles’ søn, Eric, at arbejde på domænet. Han har bl.a. introduceret flere økologiske principper til arbejdet. Nu har han travlt med at overdrage stafetten og al sin viden til datteren Cyrielle, der begyndte at arbejde side om side med Eric i 2014. Familiens værdier og høje arbejdsmoral føres videre fra en generation til næste; værdier som fornøjelse, præcision, kærlighed til vinstokkene og nydelse. Rousseau-familien er stolte af deres kendetegnende Bourgogne vine. Familien holder fast i enkeltheden i arbejdet og ønsket om at lave fantastiske store vine, hvor man kan nyde slutproduktet.

J’aime le Pinot – C’est la faute a Rousseau (Jeg elsker Pinot – og det er Rousseaus skyld).

Gevrey-Chambertin i den nordlige del af Côte de Nuits er kommunen med den højeste koncentration af Grand Cru marker, hvis legendariske Chambertin og Chambertin-Clos-de-Bèze vine blev nydt af Napoleon. Vinene herfra er meget efterspurgte grundet deres kombination af råstyrke og blødhed.

Vinen vokser i ca. 220 – 380 m.s højde. Grand Cru markerne ligger i et bælte på midtskråningen syd for byen med de fleste Premier Cru’er lige under og nord for, tæt på byen. Med et vinareal på 435 ha., udover Grand Cru’erne, er produktionen relativ stor, men efterspørgslen altid større! Navnet “Chambertin” har været brugt siden 1200-tallet og indgår i alle ni Grand Cru navne.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Armand Rousseau siden 1999.

Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.

Matetic er pioner for Cool-Climate Syrah i Chile i superområdet San Antonio meget nær Stillehavet, vest for Santiago. Huset blev grundlagt i 1999 af Jorge Matetic, 4. generation af en Kroatisk indvandrerfamilie, der allerede havde levet af jordbrug og kvægavl i Chile i over 100 år. I den topmoderne vinkælder fra 2004 flyttes vinen kun ved tyngdekraft, og der er tre fadkældre under jorden til lagring i 17-1800 franske egefade. Alt er fra starten tilrettelagt efter brug af økologiske og biodynamiske metoder, og vingården er certificeret biodynamisk. Vingården er valgt som “Winery of the Year” i Wines & Spirits mindst 5 gange.

Husets 160 ha. ligger i fire områder i San Rosario Valley og den sydligste del af Casablanca Valley nord for; alle under 20 km. fra Stillehavet. Her er nætterne kølige, og svale vinde fra havet kommer sivende ind, så modningsperioden er lang med god syrebalance i druerne. Jorden er overvejende eroderet granit med højt indhold af kvarts og sand, som tillader vinstokkenes rødder at søge dybt, hvad de bliver nødt til, da det normalt slet ikke regner et halvt år ad gangen. Huset laver vine på både Syrah, Pinot Noir, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Bæredygtighed er tænkt ind i hele produktionen: Der er plantekorridorer blandt vinstokkene, som fremmer insekt- og fugleliv, der kan bekæmpe skadedyr. Ukrudt holdes nede af fjerkræ, får, køer og lamaer. Gødning kommer fra egne dyr, forbedret med den biodynamiske teknik: gødning med kvartssand og urter, lagret i nedgravede kohorn. Drueaffald fra produktionen komposteres og vand, brugt til rengøring af fade ol. i kælderen, renses i bassiner med grus og planter til genbrug.

Det, der udmærker Tenuta Michele Reverdito, er en balance i vinene, der både tilgodeser druekaraktererne og samtidig har en tilgængelig frugtighed, som giver selv Barolo’er fra enkeltmarker et meget bredt drikkevindue. De kan udvikle sig meget men giver allerede meget som ret unge. Gambero Rosso skriver: “Reverdito tilbyder karakter og dybde i vine til særdeles rimelige priser”.

Michele Reverdito overtog domænet fra faderen i 1999, en vingård på nu 22 hektar i la Morra og nabokommuner, som årligt leverer ca. 70.000 fl. Han får i kælderen hjælp af søsteren Sabina og i vinbjergene af far Silvano og moderen Maria. Metoderne er bæredygtige – her bruges ikke insektgifte, pesticider eller kunstgødning. Barolo fra La Morra har ry for at være blandt de mere elegante udgaver af vinen med en parfumeret aroma. Vinene er også oftere tilgængelige som unge, men de store kan stadig udvikle sig i 15-20 år.

Michele var primus motor i det lokale projekt “Green Experience”, der fremmer brug af naturgødning, skadedyrsbekæmpelse ved brug af teknikker der forstyrrer deres forplantning, spredning af gavnlige insekter der fremmer bestøvningen, og beskyttelse af den naturlige fauna. Mere end 70 dyrkere er nu tilknyttet dette projekt. “Vi er dyrkere før producenter” siger Michele, og “vi går efter elegance, raffinement og genkendelighed. Vine fra enkeltmarker skal udtrykke, hvor de kommer fra, og vinificeres derfor forskelligt.” Arbejdet i kælderen er ellers helt traditionelt med ståltanke og en masse gamle “botti”, træfade på 40 – 50 hl.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Reverdito siden 2010.

Bodegas Piqueras er en familie vingård, der blev stiftet i 1915 og i dag ledes af 4. generation. I de første mange år solgte huset deres vin i bulk til andre områder i Spanien, men i 50’erne skiftede de fokus og besluttede sig for selv at sælge vin. Huset solgte sin første flaske i 1961 og har eksporteret siden 1987.

Da tilstrækkelig udvidelse af faciliteterne ikke kunne følge med vinenes succes, blev et helt nyt vineri bygget i 2002. Produktionsudstyret er topmoderne samtidig med at man holder fast i områdets traditioner og egnstypiske stil.

Produktionen har været økologisk i mange år, hvilket ikke er svært her, hvor klimaet sjældent giver anledning til sygdom i vinstokkene.

Markerne afgræsses af får, der samtidig gøder jorden. Man producerer selv al sin energi med solpaneler på hele vineriet, anvender ret lette flasker og emballage med minimalt forbrug af pap. I det omfang, der vandes (til yngre vinstokke), er det med opsamlet vand i gamle regnvandscisterne fra maurernes tid.

Piqueras ligger i Almansa i den sydøstlige del af Spanien, næsten stik vest for Valencia, i udkanten af den store La Mancha højslette syd for Madrid. Området har knapt 7000 ha. marker på en højslette med næringsfattig jord, hovedsageligt kalk, grus og sand. Klimaet er semi-kontinentalt med store temperaturforskelle mellem dag og nat i de vigtige måneder inden høst; ikke mindst pga. højden. De fleste marker er på fladt land, hvilket fungerer fint, da jorden dræner godt, nedbørsmængden er lille og soltimerne mange. Området har haft appellation / D.O. siden 1964.

Vinene fra Bodegas Piqueras har så bred appel, at 80% af distriktets produktion eksporteres; det er en producent, der leverer høj og stabil kvalitet i sin klasse.

Det smukke Gascogne er berømt for sin gastronomi, sin Armagnac -og i dag også sin vin. Men for ikke så længe siden var området trods sin frodige skønhed præget af fattigdom. Men så kom Plaimont.

André Dubosc kom i 1970erne tilbage til sin hjemby og grundlagde i 1979 Plaimont som forening af tre små kooperativer. Han knyttede en gammel skolekammerat -mesterkokken André Daguin- til kælderen. I 1987 var to gange André i Californien og smagte her vin af druen colombard. “Den kan vi lave bedre hjemme”, mente de.

En af husets genkendelige vine er serien Colombelle Sélection, der laves i både hvid, rosé og rød. Den laves i dag af den unge Cédric Garzuel, som lægger vægt på at bevare den rige frugt og sprøde friskhed.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Plaimont siden 1990. Producteurs Plaimont er et af verdens mest veldrevne kooperativer lige nord for Pyrenæerne, hvor 1000 vinbønder arbejder sammen om at levere kvalitet hvert år. Varme dage og kolde nætter er et godt udgangspunkt for spændstig og saftig vin. Der høstes om natten for at bevare syren. Det store kooperativ er i konstant udvikling m.h.t. bæredygtig drift. Blade mod øst tages af vinstokkene for at give den kølige morgensol adgang til druerne, knopper fjernes for at holde udbyttet nede, og i hver anden række vinstokke vokser der græs for at hæmme deres virilitet og få rødderne til at søge længere ned. Man er på spring med de første økologisk certificerede vine.