Italien er en stor kunde til fransk Champagne. Italiens egen spumante er ofte en kopi af den franske original. Så der er grund til at interessere sig for Prosecco, Italiens eget bidrag til mousserende vin. Contarini leverer herlig spumante.

Prosecco er vinen fra Venedig, som bliver serveret på alle de smarte trattorie omkring Markuspladsen og Rialto broen. En herlig vin med en aroma og sprød friskhed, der -når den er bedst- er unik italiensk!

Druerne gror på smukke vinbjerge i de nedre Alper nord for kanalbyen. Vinen har altid været favoritten i Venedig. Familien Contarini er en af byens vigtige familier og leverede bl.a. flere doger til bystyret.

I 1606 skrev Zaccaria Contarini -en stamfader til leverandøren af denne vin- i brev til bystyret, at det meste prosecco blev eksporteret til Tyskland og Polen. Contarini paladset med det smukke trappetårn kan stadig ses i byen. Et yndet motiv for ikke mindst Monet.

Familiehuset ligger i dag midt i Conegliano området og leverer en glimrende mousserende vin. Mest kendt for Prosecco på druen glera, men også god rosato og moscato.

Ejer Stig Hansen arbejdede i årrække for Erik Sørensen Vin og fik en stor kærlighed til Bourgogne. Han blev biokemiker og kom i top af sit fag.

Han har givet vingården navnet Whistler efter hustru Jennifer. Vingården ligger kun et par miles fra Stillehavet på blide skråninger af sandsten – og det giver et klima så køligt som i Bourgogne. Driften er økologisk, men ikke certificeret. Han tapper kun den bedste vin selv – resten sælges til Dailla, og år efter år er Dalila’s Whistler i top for Pinot. 2012 var på WineEnthusiasts Top 100, 2011 fik 94p/WineEnthusiast og 93p/Parker. 2012 er høstet 29. september. Druerne macererer i 5 dage før en kontrolleret gæring og lagrer siden 14 måneder i små fade af fransk eg (25 % nye). Vinen tappes uden klaring eller filtrering.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Zind-Humbrecht siden 1985. Domænet i Alsace er internationalt kendt for at fremstille sublime vine af tårnhøj kvalitet med nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder.

I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim, og alle Zind-Humbrechts vine har været biodynamisk certificerede siden 2002. Ligesom med økologiske vine må der ikke anvendes sprøjtegifte eller andre kemikalier på mark og i kælder. Herudover er der ifølge den biodynamiske tankegang balance i samspillet mellem marker, menneske og kosmos, og vinbonden tager bl.a. hensyn til månens position i forhold til markarbejde, gødning og høst.

Huset medOlivier Humbrecht er ejer og vinmager af domænet. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960’erne og 70’erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace’ bedste parceller på de meget stejle skråninger, efter de var blevet efterladt af bønder, der søgte mod fladere områder.

Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og “Zind” er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Vindyrkningen går i arv fra generation til generation. Olivier Humbrecht overtog vingården i 1989, og han er nu ved at oplære næste generation i vinmageriets kunst. Oliviers søn, Pierre-Emile arbejder nu side om side med sin far på domænet, og han har allerede lavet sin første vin, Riesling Gr. Cru Sommerberg.

Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet. I følge Olivier kan store vine kun komme fra vinstokke, som vokser i en god levende jordbund, der er dyrket korrekt, hvor rødderne kan optage næring og mineralitet. Her spiller den biodynamiske tankegang en vigtig rolle. Mineralitet i vin er alfa og omega, da den har stor indflydelse på smagen, vinens længde og struktur, mener Olivier.

“Mineralitet er et formidabelt tegn på kvalitet, den giver vinen sin unikke karakter, og mineralitet får også ens mundvand til at løbe og giver ultimativt lyst til et glas mere” udtaler Olivier.

Hos Zind-Humbrecht får gæringen lov at vare længe (et år er reglen snarere end undtagelsen), og vinen lagrer “sur lie” indtil tapning uden hverken klaring eller filtrering. Længden af gæringen bestemmes af vinen, ikke domænet; i biodynamisk fremstilling finder vinen en naturlig balance.

På alle Zind-Humbrechts vine finder du en såkaldt indice-skala, som inddeler vinene i en tørheds-/sødmeskala fra 1-5, hvor 1 er tørrest og 5 sødest.

Zind-Humbrecht’s “indice”system er en konsekvens af Olivier princip om, at vinen “laver sig selv”, når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte markers vejrprofiler, druesorter, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i op til et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme. Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.

Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes men dominerer den ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.

William Fevre er en af de førende producenter i Chablis med kvaliteter på øverste hylde. William Fevre grundlagde domænet i 1959 med blot 7 hektar. Gennem årene har huset opkøbt flere parceller, og det ejer i dag 78 hektar, der alle ligger i det historiske Chablis. Heraf er 15,9 hektar Premier Cru og 15,2 Grand Cru. De ejer parceller på 6 af 7 Grand Cru marker.

Domænet arbejder passioneret for at skabe perfekte Chablisvine. De har med succes holdt fast i familiens vigtige værdier, og ikke mindst respekten for regionens unikke terroir, samtidig med at de har skabt et moderne vineri, hvor de skaber uimodståelige Chablisvine.

I 1998 blev domænet en del af Henriot-familien, og de flyttede vinmager Didier Seguier fra deres Bourgognehus, Bouchard Père & Fils, til William Fevre i Chablis. Han har ændret husets stil fra at være fed og toasty præget af ny eg, til at lade vinene være mere ekspressive af deres individuelle terroirs. I juli 2023 blev William Fevre overtaget af den prestigefyldte Bordeaux-familie, Domaines Barons de Rothschild Lafite, og det har åbnet døren til kontakter og know-how på den øverste hylde.

Med over 80 parceller på Kimmeridge kalk har Seguier rigelig med kombinationsmuligheder at arbejde med. Hvert parcel vinificeres separat, og han har reduceret brugen af ny eg fra omkring 20% til 5%. Vinens potentiale ligger i dens sanselige påvirkning – for Chablis er denne afledt af vinens terroir, der skaber friskhed og mineralitet, kombineret med vinmagerens formåen, mener William Fevre. Vinen byder på et væld af smagsnuancer, perfekt balance og et unikt udtryk af friskhed og elegance. I Chablis fra William Fevre får du et imponerende glas vin, perfekt til selvforkælelse og deling. Erik Sørensen Vin har arbejdet med William Fevre siden 2017.

Giordano Emendatori grundlagde huset Mara (opkaldt efter sin kone) i år 2000 og fik dermed realiseret sin livsdrøm om at producere fantastisk vin. Valgt faldt på druen Sangiovese, og der gik 5 år, før de kunne plante vinstokkene. Fra begyndelsen lagde huset vægt på de holistiske principper inden for vindyrkning.

Tenuta Mara er ikke en almindelig vingård men en kompleks og komplet organisme, som vokser og lever til årstidernes rytmer. Her bliver alle fem sanser vakt. Vingården drives biodynamisk (Demeter certificeret), og arbejdet med vinen kombineres med passionen for musik, kunst og liv og skaber dermed en helhed.

Fra man kommer ind på vingården lægger man mærke til de store kunstværker, som passer harmonisk til stedet. I markerne gror vinen til toner af Mozart; musikkens rytmer er vigtig og regulerer årstiderne og livscyklusen, mener man hos Mara. 7 hektar er plantet med Sangiovese, og det perfekte økosystem inkluderer 700 fuglereder, 50 kasser til flagermuse, 5 ynglesteder til insekter og 3 hestestalde. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Tenuta Mara siden 2017.

Bodegas Obalo er en moderne vingård, der laver moderne Rioja. Vingården hører til blandt den nye stil i Rioja, “las modernistas”, som ønsker at få mere frugt frem i vinen frem for den mere ege-prægede stil, som distriktet historisk har været kendt for. Huset arbejder udelukkende med druen Tempranillo til dets rødvine.

Vingården er nybygget fra 2006 og ligger højt på bjergsiden på grænsen mellem Rioja Alta- og Alavesa ved landsbyen Obalos, med Sierra Cantabria bjergkæden, der skærmer mod kulde nordfra, i ryggen. Sonsierrabjergene leder samtidig Atlanterhavsluft ind fra vest, som mildner ekstremer i klimaet. Vinstokkenes beliggenhed i 400-700 m.s højde sikrer den vitale forskel mellem dag- og nattemperaturer, der giver elegance og syrespil, selv i kraftige vine.

Druerne kommer fra forskellige parceller med varierende jordbund af kalk, mergel, sandsten og ler, som dræner godt. Vinstokkene er mellem 40 og 90 år gamle, og de højest beliggende marker er plantet i terrasser. Der tages hensyn til de enkelte parcellers mikroklima og soleksponering ved altid at håndhøste, dobbeltsortere og vinificere hvert parcel for sig selv. Druerne fra de forskellige parceller holdes hver for sig lige indtil den afsluttende blanding.

Mosten udbløder med overpumpninger, ift. hvad der er optimalt for det enkelte parti druers karakter, før gæring dels i stål, dels i store træfade. Vinen lagrer i fransk eg – ingen amerikansk eg her! – mindst 12 mdr. og 2 år på flaske efter blanding af den endelige vin. Bodegaen har ca. 900 franske fade med forskellig toastning og alder fra nye til 3 år, så der er rige muligheder for en afbalanceret lagring af den enkelte vin.

Den tætte kontakt med lokale traditionsbundne druedyrkere kombineret med det moderne vineri, giver Obalo de bedste betingelser for at skabe komplette og moderne Rioja vine.

Àlvaro Domecq nåede at blive en levende legende, men årsagen var ikke kun vinen, han lavede, men i lige så høj grad hans ry som tyrefægter! I dag laver sønnen -også Àlvaro- små mængdeer Sherry af højeste kvalitet.

Sherry laves i Andalusien omkring Jerez. Hvidvinen får en lang gæring -ofte under et gærlag, “flot”- før lagring i det traditionelle solera-system, hvor den unge vin blandes med ældre i et århundredgammelt solera system.

Àlvaro Domecq (1917-2005) blev tidligt leder af familiehuset Pedro Domecq -han mistede sin mistede sin moder, da han var 4 år, og sin fader, da han var 20. Han forlod jura studiet og arbejdede sig op i Pedro Domecq, som han gjorde til det måske mest kendte hus i Jerez.

Men samtidig var han tyrefægter -som 17-årig var  han i ringen første gang. I sæsonen 1943 var han i aktion ikke mindre end 50 gange! Han forlod først ringen i 1950, da han så vennen Manoleto dø i ringen. Sønnen Àlvaro fulgte dog efter faderen i arena’en, og siden sønnesønnen Luis. Àlvaro gjorde La Ina og Celebration samt Fundador og Carlos I til verdensmærker.

Men i 1994 solgte familien -mod hans vilje- huset til Pernod-Ricard, som slog huset sammen med deres andre huse. Derfor købte Àlvaro i 1998 Fermín Aranda, et lille hus med et stort lager af gamle vine (Almacenista).

I dag leverer sønnen Àlvaro små mængdeer Sherry, som er lagret markant længere end anden Sherry. Huset leverer også brandy og en en hvid Rueda, som familien hidtil har været serveret familien.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cantina Tramin siden 2010. Cantina Tramin er et af mange kooperativer i området ved foden af Dolomitterne, men det udmærker sig ved at have vundet stor respekt for sine vine internationalt. Det blev startet af den lokale sognepræst i 1898, men det er den nuværende leder Willi Stürz, som har formået at skabe en enestående korpsånd blandt de næsten 300 ejere af 245 ha. marker. Han kom tilbage til sin fødeby som uddannet vinmager i 1989 og har ikke stået stille siden. Al dyrkning, markpleje og høst koordineres omhyggeligt, og vinene har nået en sådan kvalitet, at Tramin tyve gange har fået tildelt de maksimale 3 glas i vinguiden Gambero Rosso, og huset er generelt vurderet med to stjerner som kun 30 i hele Italien. Willi Stürz blev årets vinmager i Gambero Rosso i 2004.

Der er for nyligt bygget en ny vinkælder i avanceret design, hvor al flytning af most og vin sker ved tyngdekraft. Cantina Tramin har fået “Vini Buoni EcoFriendly Award” for bæredygtig drift og lavt energiforbrug.

Alto Adige er del af den orditalienske provins Trentino-Alto Adige. Størstedelen af befolkningen her har tysk som første sprog, og vintraditionerne er mere østrigske end italienske. Området fik appellation i 1975, og der dyrkes et hav af lokale druer. Cantina Tramin Tramin laver vin på flere af druerne, som Pinot Grigio, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer og Pinot Nero. Vinene er generelt kendetegnet ved en fin balance mellem modenhed og en stringent kølighed, da de fleste marker har meget lave nattemperaturer.

Fausto og Adriana Albanesi overtog vingården Torre dei Beati fra Fautos far i 1999 og besluttede straks at ændre produktionen til økologi, og de har i processen opdateret vineriet med den nyeste up-to-date teknologi.

Den økologiske tankegang følger familiens ønske om at lave vin på de lokale druer fra Loreto Aprutino og udtrykke druernes rene karakter gennem ekstrem udvælgelse i mark og kælder. Druerne, som de arbejder med, er den røde Montepulciano drue og de hvide Pecorino og Trebbiano druer. I tillæg til vigtigheden af vinenes kvalitet, ønsker familien gennem deres økologiske handlinger også at kunne efterlade landet levende og intakt til deres børn.

Druerne høstes ad flere omgange i små 20 kg.-kasser og køres straks til vingården, der ligger midt i markerne. Her sorteres druerne igen på et sorteringsbånd, så kun de bedste druer bruges. Denne proces er ens for alle vingårdens vine, da de ønsker at få det bedste frem i hver vin.

Torre dei Beati ligger i provinsen Pescara i Abrozzo regionen i det centrale Italien ud mod Adriaterhavet. Husets vin kommer udelukkende fra egne marker – 21 ha. i Loreto Aprutino, der ligger mellem 250 og 300 m.o.h. ved foden af Gran Sasso, der er det største bjerg i bjergkæden Apenninerne. Markerne ligger ca. 25 km. fra Adriaterhavet, og netop her nyder de godt af de varme vinde, der kommer fra havet om dagen, og den kolde luft, der strømmer ned fra bjerget om natten. Specielt de sidste par måneder før høst er der sne på toppen af bjerget, hvilket giver ekstra kølig luft. Disse køligere mikroklimaer giver mere koncentration til vinene.

Navnet på vingården henter Torre dei Beati fra 1300-tals fresko af “Dommedag” i den lokale kirke, hvor “De velsignedes Tårn” -Torre dei Beati- er det mål, som sjælene af de afdøde kan nå efter hårde og lange prøvelser. For Fausto signalerer det vingårdens overordnede mål: at stræbe efter at vise det enorme potentiale i den lokale og historiske Montepulcianodrue, som fortjener at blive anerkendt for dens høje niveau.

Fausto kæmper en brav kamp for at udbrede kendskabet til sine vine, da han mener, at man fra Abruzzo-regionens side er håbløse til at markedsføre Abruzzo som et område, der også byder på kvalitetsvine. At Fausto formår at skabe stor vin gennem lige dele perfektionisme og hårdt arbejde dokumenteres år efter år med blandt i den anerkendte italienske vinguide Gambero Rosso med en række glas til alle husets vine, både hvid, rosé og rødvin.

Abruzzo er umiddelbart kendt for at producere store mængder konsumvin, men en række ambitiøse vingårde viser, at der også kan produceres kvalitetsvin. De bedste vinmarker ligger i de to nordligste provinser i Abruzzo: Pescara og Teramo. Jorden her er jernholdig ler og kalksten, hvilket er perfekt til vindyrkning. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Torre dei Beati siden 2002.

Pernot familien har gennem generationer holdt til i Puligny-Montrachet og er kendt for deres konsistent høje kvalitet. Alvina Pernot er fra den yngste generation af familien. Hun arbejdede tre år på Domaine Paul Pernot men er nu startet for sig selv i et lille hus i Puligny-Montrachet sammen med sin mand Philippe Abadie.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Alvina Pernot siden 2022. Deres store fokus er i Puligny-Montrachet, hvor de arbejder med et stigende antal af Premier og Grand Crus. Første årgang var 2018, og indtil 2021 lavede Alvina og Philippe vinen hos Domaine Paul Pernot, men de har nu fået bygget deres eget vineri, hvor de har bedre kontrol over vinfremstillingen. De har egne parceller – La Rue aux Vaches, Les Noyers Brets og La Rue de Bois – og resten af frugten køber de fra nogle af regionens bedste dyrkere. I kælderen arbejder de med temperaturkontrol, og de arbejder med flere typer lagringsmuligheder som glas, amphora og eg, og for hvert år prøver de endnu flere tiltag af, så de i sidste ende kan lave så præcise vine som muligt.

“We are looking to make wines with a bit more tension, so for example we chose the highest altitude parcel of the family’s four plots in Les Folatières” – udtaler Alvina.

Alvina og Philippe holder på, at det meste arbejde skal laves i marken. Derfor lægger de et stort arbejde i at have så tætte relationer til de dyrkere, som de køber frugt fra. Det er vigtigt, at disse dyrkere har de samme standarder, som Alvina og Philippe. Der lægges dog stadig meget vægt på arbejdet i vineriet. “There’s nothing minor during vinification – everything matters. Each tiny detail makes the difference between an average wine, a good wine and an excellent one,” forklarer Alvina.

Bæredygtighed er en central filosofi hos Alvina Pernot. Næsten al arbejde udføres i hånden. De undgår brug af sprøjtegifte og prøver også biodynamiske metoder af. Tilsætning af svovl holdes på et minimum.

Chavy-Chouet er dannet af to familier fra to landsbyer forbundet af kærligheden til jorden i 7 generationer: Chavy familien fra Puligny-Montrachet og moderens fra Pommard.

Efter 6 år på vinskole og derefter en oparbejdet erfaring inden for vindyrkning fra 4 verdensdele, er det i dag Romaric Chavy, der står i spidsen for domænet. Siden 2014, hvor hans far Hubert Chavy døde, har han været ansvarlig for dyrkningen af de 15 ha. spredt over 14 appellationer med en blanding af præcision, tradition og innovation.

Dyb passion og dedikation til Bourgognes fantastiske vine kendetegner domænet. Alle ansatte forstår vigtigheden af at være ydmyg, når man lever og arbejder i hjertet af de største terroirs i Côte-d’Or. De dedikerer sig 100% til vindyrkningen, nøjagtig som deres forgængere. En gylden regel er aldrig at tage en genvej, når man skaber en stor vin. Hvert år arbejder de op til 12 gange med hver vinstok. De har fokus på at arbejde mod økologi. Med hyppig moderat pløjning kan de erstatte kemiske sprøjtemidler i marken. De anvender kun svovl og den såkaldte bordeauxvæske (kobber, kalk og vand) mod meldug.

Den grundlæggende vinifikation, der varieres efter druemateriale og årgang, er presning af de sorterede druer i to timer; debourbage / bundfældning af faststofferne i et døgn; gæring i træfade med naturlig gær og lagring barriques 9-12 mdr., max. 20% nye, “sur lie” /på faststofferne fra gæringen. Evt. en meget let filtrering før tapning.

Der bruges medium toastede barriques fra bødkeren Gillet, som kombinerer stave fra Nevers-, Limousin- og Alliér skovene i samme fade.

Romaric’s vine er hans image: en blanding af følsomhed, karakter og kompromisløshed. Hver vin skal afspejle sin appellation: Meursault, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin, Volnay og Pommard, om det er Villages vine eller Premier Crus. Hans fokus på detaljen gennemsyrer hele vinifikationen. De 800m2 kældre er en blanding af gammelt og topmoderne. Vinenes fælles karakter er renhed og balance. I de hvide finder du elegance, mineralitet, friskhed og præcision. I de røde, struktur, finesse, frugt og styrke.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Chavy-Chouet siden 2020.

Dutcher Crossing ligger i Dry Creek Valley, vest for Geyserville i Sonoma County, godt 30 km. fra Stillehavet. Dry Creek Valley er en dal på kun 2×16 miles med mere end 100 dyrkere og 65 vingårde; en af de første mindre appellationer: AVA / American Viticultural Area, der blev godkendt. Klimaet er omtrent som i Bordeaux med en smule højere dagtemperaturer i gennemsnit og kølig natteluft fra havet, der giver en god balance og syre i vinene.

Da Debra Mathy overtog i 2007, var der 14 ha; nu udvidet til 30, hvoraf enkelte parceller er i Napa, Mendocino og Russian River. Vingården har den traditionelle “farmhouse style”, næsten helt i træ, og har udsigt mod dalen, hvor Dry Creek og Dutcher Creek mødes, og vingårdens navn stammer fra.

I vinifikationen er den centrale tankegang de tre V’er: Vintage, vineyard og varietal. Vinen skal give det optimale samspil mellem den konkrete drue, jordbunden på netop det sted og årgangens karakter. Derfor er der mange lokalvine og enkeltmarksvine i programmet. “Håndværkervin” er deres eget ord for det. Kenny Damskey, der har stået for vinene i mange år, er ved langsomt at overdrage ansvaret for markerne til Enrique Reyes og vinifikationen til Nick Briggs.

Ligesom de fleste af dalens producenter driver man “sustainable farming” i stadigt stigende grad. Bl.a. minimalt gødningsforbrug, hvis overhovedet nogen, styrkelse af jordbundens biologiske liv, solcelleenergi, minimering af vandforbrug, bæredygtig affaldshåndtering og gode arbejdsforhold for de ansatte.

Samlet set er vinene præget af en nuanceret smag med et californisk frugttryk, der holdes i tømme af en fast struktur og god syrebalance.

Camille Giroud begyndte oprindeligt i 1865, da han giftede sig med en kvinde fra en bødker- og negociant-familie, hvis firma han gik ind i. I 1903 fik firmaet hans navn, med hovedkvarter i Beaune, hvor det stadig ligger i dag. I de første årtier købtes kun druemost til egen vinifikation og lagringsegnede vine til videre udvikling. Efter 2. verdenskrig begyndte flere og flere dyrkere at producere og markedsføre egne vine, hvilket efterhånden gjorde det sværere for mindre negocianter, at få det til at løbe rundt.

3. generation, Bernard og François Giroud, begyndte i 1990’erne kun at købe druer til egen vinifikation, og de købte også deres første egen mark i Beaune i 1993 – samt flere derefter. Da økonomien blev presset, og de var uvillige til at sælge familiens livsværk til en stor koncern, fik de deres mangeårige, amerikanske importør og ven, Becky Wassermann, med i firmaet. Han endte med selv at overtage ledelsen med finansiering fra velhavende, amerikanske vinelskere og vinmagere.

I 2001 ansatte domænet en ung ønolog, David Croix, som – udover at drive Camille Girouds egne marker – omlagde druekøb til faste langtidskontrakter med dyrkere i flere forskellige kommuner, så huset også fik indflydelse på markarbejdet. En ny gæringskælder med topmoderne udstyr blev bygget, og det store lager af ældre stjernevine blev organiseret til løbende auktionssalg. I vinifikationen begyndte man at lægge mere vægt på afspejling af vinens terroir, og huset får efterhånden et fint ry for deres vine. David Croix laver 2016-årgangen sammen med Carel Voorhuis, der har lavet vin på et stort Bourgogne domæne siden 2003. Carel overtager som vinmager fra 2017-årgangen og fortsætter den stil og det niveau, Camille Giroud er blevet respekteret for. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Camille Giroud siden 2019.

Sojourn Cellars ligger i Sonoma nord for San Francisco tæt på Napa Valley. Huset blev grundlagt i 2001 af de to tennisvenner Craig Haserot og Erich Bradley, som delte en passion for to ting: Stor vin og tennis. Fra starten var planen at producere små mængder Cabernet Sauvignon fra ekstraordinære vinmarker. Huset har hurtigt opnået stor anerkendelse, og i dag producerer de 21 unikke vine til kunder verden over.

Sojourn lægger vægt på at få hvert parcel fra markerne med over i flasken. Huset opkøber druer i Napa og Sonoma fra dyrkere, som de har et tæt samarbejde med, og som besidder bestemte kombinationer af jord, klima, hældning og retning, og hvor udbyttet holdes lavt.

Flere af markerne i Sonoma Coast ligger i egne, som er svære at nå, som Sangiacomo, Gap’s Crown og Rodgers Creek. Det er unikke parceller som hver spiller en rolle i vinenes succes.

Hvad der startede med et dedikeret venneprojekt har i dag vokset sig til en førsteklasses “boutique” vingård med et lille velfungerende team, der skaber højkvalitets Pinot Noir, Chardonnay og Cabernet Sauvignon, hvoraf flere vine sælges via allokation.

Oakville AVA blev sin egen under-appellation under Napa Valley i 1993. I dette lille distrikt findes den største koncentration af Napa Valleys fremtrædende producenter af Cabernet Sauvignon. Oakville ligger i 150 til 300 meters højde. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Sojourn Cellars siden 2019.

Janots & Bos er et ambitiøst partnerskab mellem franske Thierry Janots og hollandske Richard Bos, som først mødte hinanden på vinmagerskolen Lycée Viticole i Beaune i 1996. Richard Bos startede ud med gastronomiske projekter i Holland og Thierry Janots udviklede sin ekspertise ved arbejde for topproducenter som Drouhin, Louis Latour og Comtes Lafon.

I 2005 slog de sig sammen med en vinkælder i Meursault og finansiel støtte fra Holland. Richard har hovedansvaret for administration og markedsføring, mens Thierry, med sin efterhånden store erfaring, er fuldt fokuseret på at lave vinen.

De lægger megen vægt på, at oprindelsesområdet, “terroir” og klimaforhold skal præge den enkelte vin. Deres stil ligger i den lidt fyldigere ende af skalaen, og vinene er generelt egnede til lagring.

Der bruges næsten altid egefade til lagring, men let toastede, og nye fade bruges meget behersket, da fadet skal støtte vinen, ikke dominere den. Deres favoritfade er fra to områder: Allier i det nordøstlige Centralfrankrig og Vogeserne op mod Alsace. Begge områder har næringsfattig jord og tætte- eller meget højtliggende skove, som giver træ med tætte porer, der støtter vinens struktur. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Janots & Bos siden 2019. Janots & Bos

Lucas & Lewellen er et resultat af mødet mellem en 3. generations druedyrker og en højesteretsdommer med en brændende interesse for vin (!). Louis Lucas har dyrket druer i Santa Barbara County i Californien siden 1970 og havde set mange vine, baseret på hans druer, få flotte anmeldelser, da han mødte dommeren Royce Lewellen i Rotary og det lokale Wood & Wine Society. De udviklede et nært venskab; bl.a. forrettede dommeren Lucas’ vielse til sin kone Jill, og de blev enige om et finansielt partnerskab for at lave vinen selv. Det begyndte i lånte faciliteter i 1998, og de byggede derefter en helt ny vingård i Buellton i Santa Ynez Valley, tæt på Lucas’ hjem i Solvang, hvor deres tasting room også ligger på Copenhagen Drive. Det blev valgt til dalens bedste i 2017 af “Santa Ynez Valley News”.

Markerne ligger ret kystnært i Santa Barbera County nordvest for Los Angeles. Der er i alt 161 ha. i tre dale med forskellige klimaprofiler: Santa Ynez er den sydligste og luneste med sydvendte skråninger ned mod floden af samme navn. Los Alamos Valley er længere mod nord og har et moderat klima med dalen vendt øst-vest, så de kølige vinde fra havet blæser over markerne, og nætterne er kølige. Samme retning har Santa Maria Valley i den nordligste del af Santa Barbera; en meget kølig tunneldal, hvor vinstokke er plantet mellem 90 og 240 m. oppe på skråningerne, og tåge fra havet bliver ofte liggende op ad dagen, så vækstsæsonen her er meget lang.

Dyrkningen er “sustainable” / miljøvenlig og “old world style”, som de udtrykker det. I 2006 kom Megan McGrath til som vinmager. Hun har stadig i dag hovedansvaret for vinifikationen sammen med Louis Lucas. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Lucas & Lewellen siden 2017.

Pierre-Vincent Girardin sprang, blot 21 år gammel, ud som selvstændig vinmager med en bemærkelsesværdig og udtryksfuld kollektion i 2017-årgangen. Hans far Vincent Girardin afhændede sin ejendom i 2012 men gemte gode parceller, til sønnen blev klar.

Allerede fra starten havde Pierre-Vincent en klar idé om, hvad han ville gøre anderledes end sin berømte far: Først og fremmest prioritere terroirpræg og mineralitet fremfor tæthed i vinen – de egenskaber der altid har fremhævet Pinot Noir-druens unikke særpræg i Bourgogne og er sværest at efterligne andre steder i verden. Det indebærer typisk forsigtigt brug af nye egefade, fint afmålt udtræk af tanniner o.l. med overpumpning snarere end nedtrykning af faststofferne i mosten under udblødningen, og kun den minimalt nødvendige tilsætning af svovl.

Han anskaffer løbende fade på 465 l., der har en blidere indvirkning på vinen end de traditionelle Bourgogne barriques, og han bruger i stor udstrækning gæring med hele klaser, når stilkene er modne nok, for at fremme umiddelbar saftighed og en mere transparent og mindre muskuløs stil.

Vineriet er topmoderne og bygget med alle de moderne faciliteter og muligheder, der synes tilgængelige, for at skabe den ultimativ perfekte vin. Kælderen er naturligvis temperatur og fugtighedskontrolleret. Ud over vin fra egne parceller har Pierre en imponerende portefølje af vine lavet på købte druer fra top-adresser i Bourgogne. Til trods for sin hurtige succes er Pierre-Vincent Girardin både klar i sin retning og ydmyg over for opgaven.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pierre Vincent Girardin siden 2019.

Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.

Bodegas Naia ligger nordøst for byen La Seca i nordspanske Rueda, 7-8 km. fra Dueroflodens bred. Vingården blev bygget i 2002 for at udnytte det store potentiale i meget gamle vinstokke af Verdejo-druen på den originale klon, som findes netop her. Nogle er så gamle, at de stammer fra før vinlusen hærgede (ca. 1900), og som få vinstokke i Europa vokser på egne, originale rødder. Det skyldes bl.a. markernes højde: 700 – 800 m. og det meget tørre klima.

Naia har selv 23,5 ha. marker, hvoraf 20 ha. har vinstokke over 40 år. Langt det meste er Verdejo, men huset har også vinstokke med Sauvignon Blanc og Viura. Der er opbygget faste relationer med andre, lokale dyrkere, som bl.a. leverer en del druer fra ekstremt gamle marker til Bodega Naias topvin. Kombinationen af højde og kontinentalklima giver jævnlige variationer i temperaturen – både mellem dag og nat og set over året som helhed – her næsten 50 grader. Disse vækstbetingelser kombineret med fuld sol og ret høje dagtemperaturer i eftersommeren, er vitalt for kombineringen af modenhed og syre i druer. Vinmager Laura Sanz bruger en variation af ståltanke og store egekar til gæringen, og til lagring bruges ståltanke plus franske egefade, med forskellige grader af toastning, på 225, 500 og 600 l.

Rueda er blevet et af Spaniens mest højprofilerede hvidvinsområder med ca. 13000 ha. i den nordlige provins Valladolid. Cantabriabjergene, lige nord for, lukker for det meste af den maritime indflydelse fra Biscayabugten, så klimaet er mest kontinentalt, hvilket forstærkes af markernes høje beliggenhed. Jorden er meget næringsfattig og dræner vand glimrende.

Der står hele 5 stærke kvinder bag vingården Donne Fittipladi fra Bolgheri i Toscana. Fra begyndelsen i 2004 har Maria og hendes 4 døtre stræbt efter at skabe vine af højeste kvalitet, og de har allerede høstet stor ros af både danske og internationale anmeldere. Målet har fra starten været at skabe vine med høj elegance og harmoni samtidig med at afspejle karakteren i store Bolgheri-vine.

Der var ingen vin på ejendommen lidt syd for Bolgheri landsby, da Maria Fittipaldi i 1992 købte 46 ha. land og det tilhørende landsted fra slutningen af 1800-tallet.

I 2004 etablerede Maria vingårdens godt 9 ha. i 80 – 100 m.s højde sammen med sine fire døtre, og familien blev kendt som de fem “donne/kvinder”.

Donne Fittipaldi har fra begyndelsen ønsket at kombinere vin med kunst og har arbejdet tæt med kunstneren Giorgio Restelli – der går under kunstnernavnet Giores – for at skabe etiketterne. Etiketterne “stjålne ben” repræsenterer femininitet og skal signalere den æstetik, de lægger vægt på, både i- og udenfor vinflaskerne. Druerne er Merlot, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec og den lokale hvide Orpicchio.

Det faglige rygstød til at opfylde ambitionerne sørger ønologen Emiliano Falsini for. De fem kvinder har meget forskellige personligheder men står 100% bag projektet og byder ind med træk som mod, ressourcestærkhed, udholdenhed, sensualitet og en smag for alt, der udtrykker skønhed og typisk kvindelighed. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Donne Fittipaldi siden 2018.

Marchand-Tawse er resultatet af et atypisk makkerpar, forenet ved deres fascination af Bourgogne: Pascal Marchand er oprindeligt sømand fra den fransktalende provins Quebec i Canada. Han havde, da han begyndte for sig selv, gennem 15 år skabt sig et navn i Bourgogne ved at arbejde for respekterede domæner som Comte Armand og La Vaugeraie, samt Pinot Noir-projekter i Vestaustralien.

Moray Tawse, finansmand og vingårdsejer i Ontario i Canada, gav Pascal den økonomiske mulighed. Han havde Bourgogne som forbillede i sin vinproduktion og fik fra 2006 Pascal Marchand som konsulent. De gik all-in, fik en vinkælder i Nuits Saint Georges og har nyindrettet en kælder i Beaune, specielt til hvidvine. I et interview med “Bourgogne Aujourd’hui” blev han spurgt, om det er en rentabel investering, han har gjort. “Nej, det er en sentimental investering. Jeg har investeret her for at prøve at give mit beskedne bidrag til historien i det, jeg betragter som den største vinregion i verden…”.

Projektet har fra starten været tænkt biodynamisk, men uden certificering, da der bruges mange druer fra marker ejet af andre dyrkere, selv om bio-standarder for markarbejdet overholdes . Månekalenderen følges i alle processer, og brugen af svovl er minimal. Der plukkes i små 17 kg. kasser, så druerne ikke presser hinanden i stykker. Der bruges kun naturlig gær og lange macerationstider før presning for at udtrække smagsstofferne så blidt som muligt. En meget tidkrævende vertikalpresse bruges til små cuvéer og en pneumatisk til de større. Gæringskarrene er åbne og af træ, som Pascal Marchand holder af pga. deres store træghed overfor temperaturændringer. Egefadene er fra fire forskellige skove og kun let toastede. Nye fade bruges fra 10 – 100% afhængigt af vinen og årgangen. Klaring bruges ikke, og filtrering meget sjældent. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Marchand-Tawse siden 2018.