Beaux Frères startede i 1986, da den kendte vinkritiker Robert Parker Jr. og hans svoger Michael G. Etzel købte en nedlagt 88 hektar grisefarm i Willamette Valley i Oregon i det nordvestlige USA med den filosofi at skabe verdensklasse Pinot Noir fra et lille udbytte af perfekt moden valafbalanceret Pinot Noir. De plantede deres første Pinot Noir vinstokke i 1988, og i 1991 lavede de deres første årgang. I 2017 købte Henriot-gruppen majoriteten af vingården.
Klonerne er Pommard, Wadenswil og Dijon. Vingården er inspireret af biodynami. I kælderen får vinen lov til at gære spontant på vildgær, og man benytter sig af både “punch down” og “pump over” via håndkræft både i løbet af dagen og natten. Vinen føres til franske egetønder, og der anvendes fra 30-50% ny eg afhængig af årgangen. Efter 10-12 måneder på fad kommer vinen på flaske.
Beaux Frères ligger på toppen af Ribbon Ridge AVA i Willamette Valley, Newberg i staten Oregon i det nordvestlige USA.
Willamette Valley ligger i staten Oregon i det nordvestlige USA ikke langt fra Stillehavet. Dalen ligger i nord-/sydlig retning og er beskyttet mod Stillehavets kulde og regnstorme mod øst af Coast Range bjergene. Mod vest giver Cascade Range bjergene en naturlig afskærmning fra det tørre, ørken-agtige klima fra det østlige Oregon.
Willamettes klima er karakteriseret af et langt forår, som hjælper druerne med at får en god start på sæsonen, efterfulgt af varme somre med kølige aftner og et langt efterår, der sikrer fuld modning af druerne.
Der er ni appellationer i Willamette Valley. Ribbon Ridge AVA er den mindste appellation. Det er et homogent område både hvad angår geografi, højdemeter og vækstbetingelser. Jorden er maritim aflejring kaldet “Willakenzie”, de fleste vingårde i AVA’en kunstvander ikke deres marker, og Pinot Noir er den mest plantede drue (med 68,3%).
*American Viticultural Area er navnet for appellationssystemet i USA.
Kaldt ”The Godfather of Biodynamic Wine” – Forbes 2017.
Nicolas Joly er en af foregangsmændende inden for biodynamisk vinbrug og står i spidsen for Vignobles de la Coulée de Serrant, også med marker i nabo Roche-aux-Moines og Savennières. Domænet har arbejdet økologisk og biodynamisk siden 1980 som en af de første, og udover at være anerkendt verden over for sine vine med imponerende dybde og elegance, er vingården også kendt for at lave vine, der bliver ved med at udvikle sig og blive bedre dag for dag, efter man har åbnet flasken.
Hos Joly strækker høsten sig over 4-5 omgange over flere uger for at opnå den helt rette modenhed i druerne. Det kræver meget arbejde og stor opmærksomhed. Druerne bliver høstet sent for at opnå den kompleksitet, der opstår i forbindelse med overmodne (og oxiderede) druer. Den oxidation, som Joly tillader i marken, må ikke forveksles med oxidation af vinen på grund af dårligt kælderarbejde. Joly søger den “ægte vin” med respekt for naturen: “I don’t only want a good wine but also a true wine”. Vinene er normalt tørre, men i år, hvor forholdene tillader, kan der være en smule restsødme i vinene.
Joly forklarer sin filosofi: “Chenin Blanc får først sin kompleksitet når den er fuldt modnet med en dyb gul farve. Kun en sund, bæredygtig dyrkning kan garantere dette uden at druerne får grå råd. Derfor foregår høste hos Joly over fire til fem omgange, efterhånden som druerne begynder at blive rosinagtige og danne botrytis – som er det der får de mest intense mineralske smage frem i Chenin.
Når flasken med den færdige vin er åbnet, vil vinen fortsætte med at blive bedre – og den er på ingen måde oxideret. Du kan tjekke dette selv ved at smage lidt af vinen hver dag. Du sætter blot korkproppen i flasken og sætter den til side – og den skal ikke i køleskabet. Du vil opleve, at vinen faktisk bliver bedre dag for dag – nogle gange op til over en helt uge. Hvis vinen var oxideret, ville den være udrikkelig.”
Hvis ikke du kan vente nogle dage med at drikke vinen, så åben den nogle timer for inden eller hæld den på en karaffel. Servér ved 14 grader.
Alt markarbejde foregår ved hjælp af heste og håndkraft. Når der plantes nye vinstokke er det altid skud af de ældste fra 1920. Der bruges kun gødning fra ejendommens egne ti køer; får holder ukrudt nede om vinteren og gøder markerne samtidig. Høns klarer angreb af snegle. Til sygdomsbekæmpelse i markerne anvendes kun “Bordeauxvæske”/ kobbersulfat, naturlig svovl fra vulkansk jord og sprøjtekoncentrater af en lang række urter og træbark. Hans datter Virginie har i stigende grad overtaget vinifikationen siden 2006. Hun har ikke ændret på vinenes bemærkelsesværdige stil og tårnhøje niveau.
Vinen Coulée de Serrant er husets flagskib, og den kommer fra monopole-marken af samme navn. Den har sin helt egen appellation controlée fra 1952 på trods af sin lille størrelse på 7 hektar. Nicolas Joly er eneejer af denne mark, der laver nogle af de bedste tørre vine på Chenin Blanc. Den ligger nørdøst for vingården på de højeste skråninger med bedste solåbenhed og meget mager, tynd jord af skifer, granit og lidt sand.
Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.
Jean-Etienne Chermette er en ung mand i Beaujolais, som hører til en ny generation af unge vinbønder, der er ved at komme på banen. De eksperimenterer med nye idéer som bl.a. et stigende fokus på at få de unikke forskelle i de lokale terroirs frem i vinen – vinificering med naturlig gær og ingen chaptalisering – og fokus på økologi og bæredygtighed.
Jean-Etienne kommer fra familien Chermette, hvis historie indenfor vinavl går flere hundrede år tilbage. Efter endt uddannelse inden for både ønologi, international handel og marketing kombineret med arbejdserfaring fra flere vindistrikter i både Frankrig og udlandet, begyndte Jean-Etienne at arbejde på familievingården i 2017.
I 2018 besluttede han sig for at lave sin egen vinserie med sit eget navn og egen stil. Jean-Etiennes higen efter yderligere diversitet og specialisering førte ham til at skabe sin egen vinserie, hvor han kan introducere andre terroirs og vine, end dem hans familie laver. Hans filosofi er at skabe vine så naturligt som muligt med respekt for de lokale terroirs og for at få så frugtige og delikate vine som muligt. Alle Jean-Etiennes vine er certificeret bæredygtige.
“I practice a winemaking process as natural as possible and respectful of the terroir to obtain wines with fruit and delicacy.” siger Jean Etienne Chermette.
Familievingården ligger i den sydlige del af Beaujolais og hed oprindeligt Vissoux. Jean-Etiennes far, Pierre-Marie, blev i 1980’erne kendt for sin Beaujolais Cuvée Traditionelle Vieilles Vignes. Vinen blev fremstillet i hht. oprindelige Beaujolais traditioner: Den var ikke chaptaliseret, og der blev ikke tilsat gær. Vinen grundlagde den stil, som huset i dag er kendt for. Fra midten af 1990’erne udbyggede Pierre-Marie vingården ved bl.a. at købe marker i Beaujolais Cru’erne Fleurie og Moulin-à-Vent og sidenhen også i Brouilly.
Allerede i 2000 introducerede Pierre-Marie bæredygtige principper i både mark og kælder for at fremhæve terroiret i vinene. Huset var nu ikke længere et lokalt foretagende, og i 2018 ændrede familien navnet på huset til Domaines Chermette for at signalere de mange appellationer, terroirs, produktserier samt mænd og kvinder, der er med til at skabe Chermette stilen.
Til Beaujolais vinene anvender Jean-Etienne de traditionelle Beaujolais-principper i kælderen med delvis maceration carbonique (kulsyre maceration). De hele klaser af vindruer kommes på tank. Efter to dages maceration omrøres mosten 10 min. hver morgen og aften, mens tanken er åben og mosten får frisk luft. Juicen i bunden pumpes over toppen af mosten. Macerations-tiden er 5 dage for Beaujolais og 9 dage for Cru’erne. Når den alkoholiske gæring er færdig, bliver druerne presset i en pneumatisk presse.
Vinen afslutter sin alkoholiske og malolaktiske gæring i tanke eller fade, afhængig af den specifikke vin. Denne fremstillingsmetode med hele klaser og pumpe-over-mosten giver struktur, farve og frugt til vinen og meget bløde tanniner.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Jean-Etienne Chermette siden 2021.
Vingården Lilleø er et ambitiøst projekt startet af en gruppe passionerede mad- og vinentusiaster med Claus Meyer, Anders Selmer og René Redzepi i spidsen. Med inspiration og vejledning fra den ikoniske tyske vinmager Martin Steinmann var målet og ambitionen fra starten at skabe den bedste hvidvin i Norden. De første vinmarker blev etableret på øen Lilleø i 2006.
Øen Lilleø ligger i Smålandsfarvandet. Man kommer dertil ved at tage en færge fra Bandholm på Lolland til Askø. Herfra kører man af en digevej til Lilleø.
Kombinationen af ekstrem varme på Lilleøs sydvendte skråninger og havets beskyttende effekt på planterne mod forårsnattefrost lå til grund for en modig beslutning om at supplere Solaris med druesorter som Riesling, Silvaner, Sauvignon Blanc og Pinot Gris, der ellers traditionelt kun anvendes noget sydligere i Europa. De ædle druesorter når ikke alle den samme høje sukkerprocent som Solaris, men druerne leverer meget intense aromaer til Arwen, R2 og Elvira – med et resultat der bliver bedre år for år.
Vejret har stor indflydelse på, hvilke druesorter der modnes tilstrækkeligt til at kunne producere vin et givent år. Vintyperne, der fremstilles, varierer dermed år for år.
Claus Meyer og familien Saunte, som har stor kærlighed til øen og mange års erfaring indenfor landbrug herunder frugtavl, driver i dag Lilleø Vin og de nu aldrende vinplantager. Her 15 år efter den spæde begyndelse står vinstokkene nu smukt og veletableret på øens i alt 2,5 hektar vinplantager, alle med udsigt til Smålandshavet – visse steder går rækkerne hele vejen på tværs af øen fra Syd- til Nordkysten. I dag står vinstokkene sunde og stærke side om side med de gamle frugttræer, omkranset af lange rækker af poppel-træer, der også danner et naturligt
værn mod vind og vejr og er med til at give, efter danske forhold, optimale vækstbetingelser.
Lilleø vin er siden 2015 blevet presset og vinificeret i Danmark.
Hos Pierrick Bouley er know-how og glæden ved vin gået i arv fra far til søn i seks generationer. Familiens dedikerede arbejde belønnes med priser til vinene og kundernes loyalitet. Huset har hjemme i Volnay – en lille by i hjertet af Côte d’Or – som er berømt for sine særligt fine og elegante vine, der ikke kan undgå at charmere.
Næste generation, Pierrick tog over fra 2018-årgangen. Han har studeret vin i Beaune og Dijon og arbejdet hos Felton Road i Central Otago, der hører til den New Zealandske Pinot Noir elite. Han har været hjemme på domænet siden 2009 og har fra 2014-16 gradvist overtaget hovedansvaret for vinifikationen fra sin far. Han blev “Meilleur Jeune Vigneron” i 2018. Domænet har siden 2009 været drevet efter det øko-lignende koncept “lutte raisonnèe”. Pierrick går videre ad den vej: mængden af svovl er yderligere reduceret, og der bruges kun naturlig gær.
Bouleys parceller strækker sig fra Beaune og Pommard til Volnay, Monthelie og Saint-Romain. Det er en smuk mosaik af terroirs, hvor vinbondens kundskab og arbejde med de unikke “climats” skaber den personlige vin. Vinmarkerne ligger gunstigt placeret i 220-300 meters højde med en optimal mængde af solskinstimer.
Udbyttet holdes nede for at få det bedste frem i druerne: frugt og elegance i Village Appellation vinene og fylde og harmoni i Premier Cru vinene. Al høst foregår i hånden. Generelt afstilkes druerne inden gæringen, der foregår i traditionelle åbne beholdere. Druerne gærer i 10-12 dage eller mere med daglig omrøring. Herefter lagrer vinen ca. 18 måneder i franske egetræsfade. Bouley bruger en kombination af 25% ny eg alt afhængig af vinen.
Jeff Carrel er kendt for at lave originale vine med unikke etiketter til overkommelige priser. Vinene har deres eget univers med deres egen historie og en stærk identitet. Det er lettilgængelige vine, der er både seriøse og uhøjtidelige på samme tid.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Jean-François – også kaldet Jeff – Carrel siden 2011. Jeff er født i Paris i 1969 og opvokset i Goutte d’Or, som er et multikulturelt arbejderkvarter ved foden af Montmartre, og han kommer således ikke fra en familie, der har historie inden for vindyrkning. Jeff studerede kemi, men som 22-årig droppede han kemien til fordel for en karriere som vinmager. Han arbejdede først i Anjou i Loire, siden i Sydfrankrig, og i løbet af 10 år lavede han langt over 100 millioner liter vin som vinmager for andre rundt om i verden og i forskellige franske vinområder. Senere har han lavet sin egen vin med lejet jord eller købte druer og på lånt kælderudstyr i hele Languedoc-Roussillon i Sydfrankrig; drevet af sin vedholdende ambition og interesse.
I 2017 har han endelig kunnet indrette sit eget domicil i en gammel vinkælder fra 1857 i Corbières, med 31 tanke og diverse egefade, men laver stadigvæk mange af sine vine på andre vingårde. Han ser druesorter, jordbunde, lokale klimaforhold og vinifikationsteknikker som et gigantisk puslespil, han kan udnytte til at lave vine i den stil, han kan lide.
At Raveneau er Chablis udenfor kategori, er en beskrivelse, nogen næppe vil stille spørgsmålstegn ved. Domaine Francois Raveneau er for Chablis, hvad Petrus er for Pomerol og d’Yquem for Sauternes, men på en meget underspillet måde. Et ry, der er oparbejdet ved sublimt håndværk siden 1948 i en lille, undselig kælder med et gammelt metalskilt over døren, hvor man yderst sjældent modtager besøg og ikke engang har en hjemmeside. Der er under 10 hkt. marker, og alt sælger sig selv – strengt allokeret. Som Robert Parker’s WineAdvocate har udtrykt det: “Usually, when it comes to naming the greatest exponent of any wine region, there will be some variance of opinion. As to Chablis there is one answer: Raveneau”.
Domænets succes kommer gennem omhyggeligt og rettidigt markarbejde, dybt lokalkendskab, stor tæft for de rigtige beslutninger og en arbejdsom vej til deres resultater. Små udbytter, præcise høsttidspunkter for at bevare den vitale syre, kun naturgær, malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring i vinens eget tempo og ca. 1½ års lagring i 7-8 år gamle egefade, der ikke afgiver nye egearomaer og smage men hjælper med at åbne vinen blidt.
Raveneaus vine er kendt for deres rene, friske mineralitet og rige honningfrugter, samt for deres evne til at blive gemt og fortsat udvikle sig. Selv de “mindre” af disse store vine udvikler sig meget ved lagring og skal helst have lov at blive mindst 6-8 år. De største kan leve i årtier.
Erik Sørensen Vin har importeret fra Domaine Raveneau i meget små mængder siden 1982, hvor Francois Raveneau stadig var ved roret. Hun blev efterfulgt af sine to sønner, der i starten af 2020’erne gav roret videre til hver af deres børn, Isabelle, som nu står for at lave vinen, og Maxime, der står for markarbejdet. De er meget ydmyge omkring domænets historie og ry og fører det videre i samme præcise stil.
Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.
Domaine Le Vieux Donjon er et lille familiedomæne i Châteauneuf-du-Pape, hvor stifteren Marcel Michel har lavet vin siden 1966. I 1979 overtog Marcels søn, Lucien Michel dog driften, og lavede vin her frem til 2008. Siden da er det nu 3. generation anført af Claire Fabre, der med hård hånd styrer produktionen sammen med sin bror, François, som kom til i 2013. Donjon ejer 15 hektar i Châteauneuf-du-Pape, hvor af den ene hektar er beplantet med grønne druer til domænets hvidvin. Donjon laver én rød og én hvid, så al fokus er udelukkende på at lave disse to vine af så høj kvalitet som muligt.
Domænet har 14 hektar med druer til deres rødvin med henholdsvis Grenache, Syrah, Mouvèdre og Cinsault til deres rødvine. Den sidste hektar er beplantet med Rousanne, Grenache Blanc og Clairette, som benyttes til deres mere sjældne hvide Châteauneuf-du-Pape. Gennemsnitsalderen for domænets vinstokke er over 50 år, men faktisk er 33 % af domainets vinstokke mere end 100 år gamle. De røde druer afstilkes inden vinifikationen, der foregår i traditionelle betontanke. Alle druer gærer sammen med undtagelse af Mouvèdre, som vinificeres i en tank for sig selv. Der laves i alt ca. kun 50.000 flasker vin fra Le Vieux Donjon. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Le Vieux Donjon siden 1999.
Hewitson blev grundlagt i 1998 af Dean Hewitson, og vingården ligger i hjertet af Barossa Valley i South Australia på den historiske Seppeltsfield Road. Huset ejer 8 rækker af, hvad der menes at være de ældste Mourvèdre vinstokke i verden – Mourvèdre fra 1853 – som bliver brugt til at fremstille husets kronjuvel, vinen Old Garden Vineyard.
Gennem viden og erfaring stræber Hewitson efter balance, struktur, koncentration og power. Vinenes dna er en afbalanceret forening af områdets energiske frugt med saftighed, nuancerigdom og gode udviklingsmuligheder. Hewitson bruger ikke kunstvanding. Vingården sætter en ære i at fremstille deres vine bæredygtigt gennem bl.a.
• Brug af solpaneler som del af energiforbruget
• Opsamling af regnvand som sidenhen bruges i vineriet
• Opsamling og genbrug af spildevand fra vinfremstillingen der føres ud til markerne
• Reducering af flaskestørrelse/-vægt og emballage for at begrænse forurening både i fremstilling og transport
• Genbrug af al skrald i form af skruelåg, glas/flasker, pap og papir
• Minimum brug af kemikalier i vinmarkerne
Dean Hewitson er uddannet inden for ønologi. Efter endt vinuddannelse på australske Roseworthy College i 1986 arbejdede han først hos en stor australsk producent efterfulgt af arbejdede i flere franske vindistrikter. Herefter arbejdede han flere steder i Californien, hvor han også tog en Master i Winemaking på University of Davis.
Dean er daglig leder for Hewitson og står også for både produktionen og salg. Til trods for dette hektiske program, ses han også jævnligt fyre op under BBQ’en for de ansatte.
Distriktet Barossa ligger i South Australia og består af Barossa Valley og Eden Valley. Den største røde drue er Shiraz, efterfulgt af Cabernet Sauvignon, Grenache, Merlot og Mourvèdre. På den hvide side er Chardonnay, Riesling og Semillon de store druer efterfulgt af Sauvignon Blanc og Viognier. De to Valleys ligger side om side, men de har forskelligt klima: Barossa Valley er “warm climate” i modsætning til Eden Valley, der er “Cool Climate” med 2-3 grader køligere dagstemperaturer og 5-7 grader køligere nattemperaturer (kilde: barossawine.com).
Mourvèdre anvendes oftest som blandingsdrue, men druen har stort potentiale under de optimale forhold. Dean Hewitson har fundet de optimale vækstbetingelser for druen i Barossa Valley og udnytter dem fuldt ud – både til at skabe den anmelderroste vin Old Garden og til hans anden vin på 100% Mourvèdre, Baby Bush, som er lavet på druer fra vinstokke, der er plantet med stiklinger fra The Old Garden mark.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med d’Arenberg siden 1998. Vingården blev stiftet i 1912 af Joseph Osborn, som solgte sin stald af væddeløbsheste og brugte pengene til at købe en vingård. Den mest kendte hest ved navn Footbolt har lagt navn til en af husets mest kendte vine af samme navn, som stadig laves i dag. På samme måde har alle d’Arenbergs vine en sjov historie bag deres utraditionelle navne. I dag er 4. generation, Chester Osborn, ejer og vinmager.
Højt kvalitetsniveau – meget for pengene
Kvalitetsniveauet i d’Arenbergs vine er højt, og du får meget for pengene. Vingården benytter den lidt unikke kurvepresse til alle sine vine – både rød og hvid – og 2/3 gennem gæringen bliver alle rødvine fodtrampet inden de føres til kurvepressen. d’Arenberg er en af de eneste vingårde i Australien til at benytte kurvepresse. Chester indrømmer, at det er en arbejdsintensiv proces, men han vedholder, at det er anstrengelserne værd for kvaliteten af vinene. I perioden frem mod høsten går Chester selv gennem alle marker og smager på druerne. Han beslutter således, hvornår det ideelle høsttidspunkt er for hver enkelt mark.
Stribevis af anmeldelser
Chester har ført vingården til den absolutte top i Australien. Både huset og Chester høster konstant stribevis af flotte anmeldelser og udnævnelser i internationale medier. I 2024 er d’Arenberg med på virksomheden William Reeds Top 50 liste over de 50 bedste ”vinmarker” i verden baseret på vingårdens vinmarker, terroir, besøgscenter, smagninger mv., som er vurderet af en række eksperter over hele verden.
Derudover har d’Arenberg flere gange været listet blandt Wine & Spirits Magazine Top 100 wineries. I 2018 vandt d’Arenberg yderligere trofæ for at være “Most distinctive brand of the year” ved Australian Drinks Awards. Vingården blev ligeledes listet på “Top 100 companies” i Business SA Index, og Chester blev i 2018 nævnt som en af South Australias 100 mest indflydelsesrige personer af mediet The Advertiser.
The Cube – et gastronomisk oplevelsescenter
I 2015 åbnede d’Arenberg et kæmpe gastronomisk oplevelsescenter, “The Cube”. På øverste etage kan man både nyde en panoramaudsigt over Mclaren Vale og smage vingårdens vine i baren. På de andre etager findes oplevelser som et blendingområde, hvor man kan blende sin egen vin, et Alternate Realities Museum med diverse oplevelser, og naturligvis en restaurant, hvor husets vine matches til den ene imponerende ret efter den anden. The Cube – både som sted og dets restauranter høster år efter år stribevis af store anmeldelser, som f.eks. “Best dish of the year” i The Advertiser, “Best tourist attraction” i Best South Australian Tourism Awards, og “International Best of Wine Tourism” i Great Wine Capitals Global Network.
d’Arenberg ligger i McLaren Vale – det mest kendte vinområde i Australien ca. 35 kilometer syd for Adelaide, der er hovedbyen i South Australia. Klimaet er Middelhavsklima med varme somre, moderate vintre med en god mængde regn, og med en relativ lav luftfugtighed. Nærheden til havet og dets kølige vinde, der siver ind herfra, gør, at området sjældent oplever frost eller regn under høsten.
Huset ejer ca. 150 hektar vinmarker. Ca. halvdelen af domænets marker er beplantet med Shiraz. Huset eksperimenterer og prøver sig hele tiden frem med nye druesorter. De har samlet set 33 forskellige druetyper rundt omkring domænet. De har udover mere velkendte druer også Verdelho, Graciano og de nok endnu mere ukendte Tinta Cao samt Souzao. Fra årgang 2018 er alle d’Arenbergs egne marker og kælder certificeret økologisk som minimum, og nogle endda biodynamiske.
Henry Fuchs er et lille domæne fra 1922 i historiske Ribeauvillé med i alt 10,5 ha., inklusive parceller i Bergheim og Hunawihr. Paul Fuchs og børn leverer vine af høj kvalitet, der forener ren økologi (certificeret 2011) med begavet håndværk. De lægger vægt på skånsomt markarbejde, hvor jordens mikrobiologiske liv generes så lidt som muligt.
F.eks. er der naturligt ukrudt som bunddække mellem vinstokkene, som slås og ikke pløjes. Kemisk gødning og ukrudtsmidler bruges ikke. Henry Fuchs holder udbyttet af druer nede for at give de resterende druer ekstra kraft. Vinstokkenes rødder tvinges til at søge dybt ned i jorden for at få den nødvendige næring, som ikke er tilgængelig i det øverste lag jord, og dette er med til at give vinene deres mineralske karakter. Der høstes i hånden, druerne presses meget blidt før gæringen, og brug af svovl minimeres.
Husets stil er rendyrket, elegante vine, der er meget tilgængelige, og de reflekterer druernes sande udtryk med en tydelig Alsace profil. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Henry Fuchs 2013.
Château Henri Bonnaud ligger ved Le Tholonet tæt på Aix-en-Provence nedenfor Sainte-Victoire bjerget. Skråningerne er sydvendte af kalk med kridt og eroderet klippe, som sammen skaber unikke forhold. Den ene halvdel af vingården er Palette, den ældste Grand Cru i Provence, den anden del ligger i Provence. Appellationen Côtes de Provence Sainte-Victoire blev skabt i 2005 efter nøje udvælgelse af parceller ved foden af Sainte-Victoire, hvor jordbunden og mikroklimaet er specielt med sydvendte, højtliggende kalkskråninger, hvor forskellene i døgntemperatur er ret store. Markerne ligger i form som et sydvendt amfiteater, der beskytter mod Mistralvinden.
Stéphane Spitzglous er 3. generation og står i spidsen for vingården. Han er født dér og opfostret af sin bedstefar, som lavede vinen i 43 år. Han laver traditionel vin på egnens gamle druesorter og ærer sin bedstefar, Henri Bonnaud, der skabte domænet, gennem sin vin og ved at give ejendommen hans navn. Han har bygget nye kældre og skifter f.eks. enkelte vinstokke ud, når det er nødvendigt, for at holde gennemsnitsalderen høj. I 2010 begyndte han at konvertere til økologisk produktion, og fra 2013-årgangen alle vine certificeret økologisk. En meget seriøs og ærekær dyrker. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Henri Bonnaud siden 2012.
Familien Galhaud stammer fra Saint-Emilion, men i begyndelsen af 1990’erne købte Jean-Francois Galhaud vingården i Languedoc-Roussillon. Han gik sammen med en meget ung Jeff Carrel, og sammen lavede de “Grenache Noir Vieilles Vignes”. Jeff Carrel startede siden for sig selv, og i dag er det ønologen Hervé Sabardeil, der laver vinen.
Grenache Noir har været en del af Erik Sørensen Vins sortiment siden årtusindeskiftet. Jean-Francois Galhaud skabte Grenache Noir i 2000 ud fra idéen om at lave en vin i fransk Amarone-stil eller en kraftig Châteauneuf-du-Pape type. De 40-60 årige vinstokke beskæres så udbyttet holdes nede, og druerne får lov at hænge på vinstokke langt ind i oktober, før de høstes i hånden. Mosten udblødes med skallerne før en lang, kølig gæring. Minimum filtrering, ingen klaring. Klimaet er perfekt: varmt om dagen og kolde nætter. Det er en vin med rig, varm, krydret duft og fløjlsagtig smag.
Domaine Fond Croze blev grundlagt af Charles Long i 1918 i landsbyen Saint Roman de Malegarde nord/nordøst for Cairanne og nordvest for Vaison La Romaine. I 1997 tog de to brødre fra 3. generation over: Daniel styrer markerne, der gennem årene er forøget til 80 ha., og de laver i dag vin fra de 6 appellationer: Rasteau, Cairanne, Côtes du Rhône Villages Vaison la Romaine, Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rhône et I.G.P. Méditerranée. Bruno er ønologuddannet og ansvarlig for kælderen. Kvalitetsfanen holdes højt, og vinstokkene får lov at blive gamle. Der er ikke brugt sprøjtegift og kunstgødning i årtier, og vingården omlagde man helt til økologi i 2009 med certifikat i 2012. Siden 2017 har 4. generation med Daniels søn, Guillaume, været en del af den daglige drift.
Huset dyrker en bred palet af druer; hovedvægten er på Grenache og Syrah, men de har også en meget delikat hvid Viognier. Den meget respekterede konsulent Philippe Cambie har været tilknyttet ejendommen i mange år.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Fond Croze siden 2010.
En sand perle og et kunstværk i vinmageri fra en isoleret dal i det sydøstlige Ribera del Duero. For 600 år siden byggede man her vingårde direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden 1000 meter over havets overflade. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3 etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage længere nede. Huset er hurtigt strøget til tops hos internationale anmeldere. Bl.a. skrev Robert Parker i januar 2023 om Dominio de Atauta: “Dominio de Atauta is one of the leading producers in the Soria zone of Ribera del Duero.”
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den sydøstlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860’erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager til, at vinlusen ikke fandt vej hertil. Atautadalen er kun 1×4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen og får druer fra yderligere 30 ha. Jorden er inddelt i ca. 600 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene.
Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede. Alle druer høstes manuelt og placeres i små beholdere (ikke større end 15 kg) for at sikre, at druerne ikke beskadiges. Domænet benytter en kombination af gæringskar i forskellige materialer, som træ, beton og rustfrit stål og i størrelser, der varierer fra 1.000 til 10.000 liter.
Efter den malolaktiske gæring føres vinene til lagringskælderen, hvor vinene lagrer i 100% fransk eg. Tønderne fornyes med jævne mellemrum for at få de bedste mineralske egenskaber frem i hver vin.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Dominio de Atauta siden 2008.
Bliss begyndte med Irv Bliss, der var farmer i Sonoma først i 1930-erne og drømte om at få en vingård nordpå i Mendocino, som han mente mest velegnet til vindyrkning. I 1943 kom muligheden, da en 180 hkt. vingård, han tidligere havde set længselsfuldt på, kom til salg.
Efter 35 års hårdt arbejde overtog hans svigersøn Leonardo Brutocao i slutningen af 70-erne. Han udgav den første vin under eget navn i 1980. I 1991 blev et helt nyt vineri bygget, og hans tre sønner indgik i driften og specialiserede sig i hhv. markarbejde, vinifikation og afsætning. Hoss Milone, der er 4.-generations vinmager i Mendocino, stødte til i 2009. Der laves to serier vine: En med det originale navn Bliss og de allerbedste som Brutocao.
Brutocao begyndte med Irv Bliss. Han var farmer i Sonoma først i 1930’erne og drømte om at få en vingård nordpå i Mendocino, som han mente var det mest velegnede område til vindyrkning. I 1943 kom muligheden, da en 180 hkt. vingård, han tidligere havde set længselsfuldt på, kom til salg.
Efter 35 års hårdt arbejde overtog hans svigersøn Leonardo Brutocao i slutningen af 70’erne. Han udgav den første vin under eget navn i 1980. I 1991 blev et helt nyt vineri bygget, og hans tre sønner indgik i driften og specialiserede sig i hhv. markarbejde, vinifikation og afsætning. Hoss Milone, der er 4.-generations vinmager i Mendocino, stødte til i 2009. I dag laver huset to serier vine: En med det originale navn Bliss og de allerbedste som Brutocao.
Mendocino County ligger ved den nordlige del af Californiens kyst, nord for Sonoma og ca. 160 km. fra San Francisco. Området har et meget varieret terræn, både i højde og retning til solen, og er kendt for at have en af de største døgntemperaturforskelle af alle vinområder i Californien, hvilket fremmer frisk syre og aromaudvikling i vinene. Især den kystnære halvdel, hvor ejendommen ligger, er præget af de kølige aftentåger fra havet, der driver ind langs Navaro flodens løb. (Fænomenet kendes af mange fra billeder af Golden Gate Bridge).
Der er en stærk tradition for naturlig dyrkning. Fx blev Mendocino i 2004 det første County i USA, som forbød GMO-afgrøder / genmodificerede organismer i landbrug og vindyrkning. Pga. klimaet sammenlignes vinene ofte mere med de nordligere fra Oregon og Washington State end med det øvrige Californien.
De utroligt mange variationer i jordbund, højdeforhold og soleksponeringer gør, at der er en stor variation af druesorter, da man har sjældent gode muligheder for at vælge en placering, der netop tilgodeser den enkelte sort. I begge vinserier laves vinene hovedsageligt på enkeltdruer på klassiske druer som bl.a. Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir og Sauvignon Blanc.
Vinene fra Oak Valley kendes på deres elegance. Fokus på detaljen i markerne og minimum intervention i kælderen er med til at skabe disse vine på Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc og Pinot Noir, som oser af cool-climate i stil.
Sir Antonie Viljoen grundlagde Oak Valley Estate i 1898. Han startede med æbleplantager og i 1908 startede han den første vinproduktion i Elgin Valley. Vinkælderen blev lukket i 1940’erne, hvor den statsstyrede megakoncern KWV kontrollerede alt, men produktionen blev genoptaget i slutningen af 1900-tallet, hvor der blev bygget et spritnyt vineri og plantet nye vinstokke. Den første – nye – Oak Valley vin var husets Sauvignon Blanc 2003. Antonie kan tage en stor del af æren for, at Elgin er blevet anerkendt som et yderst velegnet landbrugsland. Området er kendt for dets store æble- og pæreplantager, blomsterproduktion og ikke mindst produktion af højkvalitets cool-climate vin.
Oak Valley ligger 1 time øst for Cape Town langs Groenlandberg bjergkæden i Elgin. Elgin er et frodigt plateau omringet af stejle bjergsider, der skaber et naturligt amphiteater. Vinmarkerne ligger op til 500 m.o.h., og kombinationen af højden og kolde vintre gør Elgin til den køligste vinregion i Sydafrika. Området får store mængder nedbør (1011 mm.), hvilket medfører en langsom vækst i starten af året.
Om sommeren, når andre vinområder lider under solens varme, præges Elgin af en velkommen vind fra sydøst, “The Cape Doctor”, som trækker et skydække med sig ind over bjergskråningerne. Det holder dagtemperaturen nede, strækker modningen ud og bevarer syrebalancen i vinene. Først ved middagstid får solen opløst skydækket. Dette giver perfekte forudsætninger for at lave Cool Climate vine med friskhed og balance, der er meget kølige og elegante i stilen. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Oak Valley siden 2018.
Maison Henriot blev grundlagt i 1808 af Apolline Henriot og var i familiens eje helt frem til 2022. Efter en kort periode med omstruktureringer og organisationsændringer kom Maison Henriot i marts 2023 under paraplyorganisationen Terroirs et Vignerons de Champagne (TEVC), som repræsenterer flere Champagnebønder, -kooperativer og -huse. Under denne paraply, får Champagne Henriot adgang til alverdens kontakter og knowhow, men Champagne Henriot opererer som selvstændig producent med egen ledelse, hvor de kan fokusere 100% på at vedligeholde deres eksklusive Champagnebrand.
Vinmager for Henriot er den højtrespekterede Alice Tétienne, der blev ansat i 2020. Hun kom fra en stilling hos Maison Krug og er en af Champagnes mest specialiserede vinmagere med flere uddannelelser inden for Champagne og ønologi.
Henriot fokuserer på Chardonnay, men benytter også Pinot Noir og Pinot Meunier til at opnå den ønskede, meget elegante og raslende sprøde, stil. Huset benytter sig af en imponerende høj mængde Premier og Grand Crus
fra de bedste Chardonnay parceller. Disse terroirs bidrager til vinenes lange holdbarhed.
Husets top cuvée, Cuvée 38, er et strålende eksempel på den friskhed, dybde, kompleksitet og ultimative udtryk af terroir, som kældermesteren skaber. Samme oplevelse af renhed og elegance går igen i Henriots Blanc de Blancs.
Maison Henriot beskriver selv deres stil som “chiseled” – mejslet! Deres Blanc de Blancs er mineralske og komplekse, og Brut Souverain, på Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, er præcis og balanceret. Huset er under økologisk konvertering, men der går nogle år, før vinene bliver certificerede, da der indgår reservevin i vinene. Certificeringen ønskes af miljømæssige årsager, foruden at den er 100% i overensstemmelse med et af Maison Henriots mål: At fremme mangfoldigheden og dermed rigdommen af de forskellige unikke terroirs.
Vinene høster store anmelderroser over hele verden. Det er et champagnehus i den absolutte top. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Maison Henriot siden 2017.
“Perfection is reached, not when you have nothing left to add, but when there is no longer anything to take away.” – disse ord fra Antoine de Saint-Exupéry ligger bag husets filosofi i fremstillingen af deres Champagne.
Champagne Charpentier er et familiedomæne grundlagt i 1855 af Prosper, hvor hver generation har oplært næste generation i vinmageriets kunst med afsæt i husets unikke værdier, passion og erfaringer. I dag ledes det af 8. generation med Jean-Marc Charpentier i spidsen.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Champagne Charpentier siden 2009. Charpentier har dyrket sine 24 hektar biodynamisk siden 2009 og venter på økologisk certificering. I marken har de anvendt biodynamiske principper siden 2009. En smagning hos en ven i 2009 overbeviste Jean-Marc om, at biodynamisk vindyrkning var det eneste rigtige. Både smagen på vinen og hele tankegangen overbeviste ham: “Min jord er blevet levende, og vinene byder på mineralitet, spændstighed, dybde og friskhed” fortæller Jean-Marc. Da husets Cuvéer er lavet med en portion reservevin fra ældre årgange, vil der gå nogle år, før certificeringen trykkes på flasken.
Charpentier ligger i Charly-Sur-Marne, og druerne kommer fra 24 ha, som Jean-Marc har opdelt i 72 forskellige unikke parceller for at gøre vinene endnu mere præcise i deres udtryk. Parcellerne er beplantet med Chardonnay (45%), Pinot Meunier og Pinot Noir.
Serien “Tradition” repræsenterer karakteren af terroiret i Marne Valley – rig på Pinot Meunier og perfektioneret af Jean-Marcs personlige præg. Vinene er præcise og velafbalancerede med en behagelig kombination af frisk frugt og elegance.