Langlois er en specialist i Crémant de Loire. De holder til i Saumur i Loire og er et af de historiske Crémant de Loire huse og et referencepunkt til vinen. Det hele begyndte i 1885 med Édouard Langlois og hans hustru Jeanne Chateau, der grundlagde vingården mhb. på at skabe uimodståelige udgaver af Crémant de Loire, og de har i dag opnået et ry som en af de seriøse producenter af Crémant de Loire. Champagnehuset Bollinger var så imponeret over kvaliteten af Langlois’ mousserende vine, at de slog sig sammen med Langlois i 1973. Siden da er flere mindre vinhuse i Loire kommet under paraplyen – og sidst med Sancerre-specialisten Hubert Brochard fra Chavignol.

Langlois laver vin fra 62 ha. marker spredt over Saumur, hvor jordbunden er kalk og vejret tempereret med indflydelse fra Atlanterhavet. Bæredygtighed og socialt ansvar er meget vigtigt for dem, og siden 2000 har de været medlem af foreningen Terra Vitis, som er fortalere for ansvarsfuld vindyrkning. De forventer økologisk certificering af deres druer fra 2025. Da der indgår reservevin i vinene, går der en del år, før selve vinene bliver certificerede.

Chenin Blanc er den vigtige drue i de fornemme vine. Druen viser den perfekte balance mellem finesse og aromatisk dybde i Langlois’ vine, hvor druens syre raffineret ledsager til de friske bobler og sammen med andre typiske Loire druevarianter, som bl.a. Cabernet Franc, giver en kompleks aromapalette med mange nuancer.

Crémant de Loire kan komme fra hele den centrale del af Loire: Anjou, Saumur, Touraine og Chevery, men Saumur betragtes som hjertet for fremstillingen af vinen og der, hvor Loires bedste mousserende vine laves. Mousserende Saumur er den originale mousserende vin fra Loire-dalen, der dateres tilbage til 1830’erne, og byen har derfor en historie indenfor fremstillingen af mousserende vin. Saumur er for Loire, som Reims er for Champagne: Byen er omgivet af vinstokke og bygget over et væld af kilometerlange underjordiske huler bygget ind i den lokale “tuffeau” kalksten, som danner baggrund for en perfekt naturlig opbevaring af vinene.

Crémant de Loire fik sin AOC i 1975. Ifølge reglerne skal en Crémant de Loire laves efter “Méthode Traditionnelle” med andengæring på flaske, og den skal lagre mindst 12 måneder med gærresterne. Stilmæssigt afspejler Crémant de Loire dalens stille vine. Vinene har den samme friskhed og svævende lethed, de er aldrig for frugtagtige og besidder altid en tiltrækkende syre – ofte med et mineralsk præg. Det er en alsidig mousserende vin, der kommer til sin ret både som apéritif og som ledsager til fisk og skaldyr. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Langlois siden 2024.

 

Se direktør Francois-Régis de Fourgeroux for Maison Langlois-Chateau præsentere vingården. Videoen åbner i Maison Langlois-Chateau.

Amirault er en familieejet vingård i den lille landsby Saint Nicolas de Bourgueil i hjertet af Loire lige mellem Tours og Angers. Amirault holder til på ejendommen Clos des Quarterons, der har været i familiens besiddelse i over 180 år. I dag står Agnès og Xavier i spidsen for vingården.

Domaine Amirault lægger vægt på at afspejle de lokale terroirs i deres vine. Vingården er både certificeret økologisk (Ecocert) og certificeret biodynamisk ved Demeter for AOP vinene. Familiens dybe overbevisning er, at biodynami opretholder den naturlige balance i hele ejendommen – at økosystemet er i centrum for de energier, der kommer fra jorden (rødder) og rummet (blomster, blade og frugter). Det er med til at skabe den daglige balance og rytme i interaktionen mellem naturen og de ansatte på vingården. Den biodynamiske tankegang følger desuden Amiraults ønske om at bevare naturen og alt det storslåede, som den giver os, til fremtidige generationer. Hoveddruen er Cabernet Franc, som Amirault bruger til at skabe en række meget forskellige rødvine, alt afhængig af terroir og alder på vinstokkene. Herudover dyrker de også Chenin Blanc og Chardonnay, som de bl.a. anvender til deres hvide og Crémant de Loire.

Amirault har tre forskellige stile af vine i sortimentet: En lang række AOP vine, en serie af naturvine, samt nogle Pet-Nat vine. Vingården arbejder ud fra mottoet: “Der er ikke mennesker på den ene side og naturen på den anden side – mennesker er naturen”, Pierre Rabhi, fransk forfatter, landmand og miljøforkæmper.

Saint-Nicolas de Bourgueil er sin egen rødvinsappellation, der hører under rødvinsdistriktet Bourgeuil i midt-Loire på højre bred af Loire-floden, vest for Tours. Amiraults hvide vin har appellation Anjou. Det er en regions-appellation i den vestelige del af Loire. Der fremstilles både hvid, rød og rosé. Chenin Blanc er den store hvide drue og skal udgøre minimum 80% af vinen. Herudover kan der også benyttes Chardonnay (Max 20%) og Sauvignon Blanc. Da appellationen Anjou ikke dækker Orangevin, sælges husets Orangevin som Vdf (Vin de France).

Selve Loirefloden er ca. 1000 km. lang og løber fra det centrale Frankrig og vestpå til udmundingen i Atlanterhavet vest for Nantes, men selve vindistriktet Loire strækker sig ca. 480 km. fra Sancerre i øst til Nantes i vest og med vinmarker på begge sider af floden.

Loire kan groft inddeles i 3 hovedområder. Den øvre: Her ligger Sancerre og Pouilly-Fumé med kontinentalt-influeret klima, hvor Sauvignon Blanc dominerer som grøn drue og Pinot Noir som blå drue. Den nedre del ved Nantes: Maritimt klima. Hoveddruen er den grønne Melon de Bourgogne, der anvendes til vinen Muscadet (der ikke må forveksles med druen Muscat).

Den midterste del: Dette er et større område, der dækker både Anjou-Saumur mod vest og Touraine mod øst. Klimaet i denne del af Loire influeres stadig en del af havet mod vest, men kontinentalklimaet spiller en større rolle jo længere man går mod øst. I Anjou-Saumur er hoveddruerne Cabernet Franc på rødvinssiden og Chenin Blanc på hvidvinssiden. Disse druer anvendes også i Touraine sammen med Sauvignon Blanc, Côt og Gamay. Det er fra denne centrale del af Loire, at Crémant de Loire kommer. Den kendte Vouvray på Chenin Blanc kommer fra Touraine, og i favorable år, laves der også fantastiske længelevende søde vine på Chenin Blanc, når vejret angriber druerne med ædel råddenskab. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Amirault siden 2024.

Michel Magnien er fjerde generations dyrker med udgangspunkt i Morey-Saint-Denis, centralt i Côte de Nuits, hvor hans far dyrkede 4 ha., som blev leveret til kooperativet. Han kom i lære hos sin far som helt ung og fik fra 1967 mulighed for gradvist at tilkøbe parceller, som nu omfatter 18 ha. i hele Côte de Nuits: fra Nuits St. Georges, nord for Beaune, til den nordligste kommune Marsannay, syd for Dijon.

Hans søn Frédéric arbejdede først med vin i Californien og Australien, indgik helt i produktionen på domænet fra 1993 og blev færdig med ønologuddannelsen i Dijon i 1995. Han tog initiativ til at aftappe hele produktionen selv, dyrke økologisk med certificering i 2008 og biodynamisk fra 2015.

Vinifikationen er gradvist ændret: Der bruges kun naturlig gær og en del af frugten gæres i hele klaser. Nye egefade bruges ikke for at lade frugtens egen karakter afspejle sig uforstyrret i den færdige vin. Fra 2015 bruges delvis lagring i amfora’er på 320 – 750 l. af terrakotta-ler. Den har meget små porer, som ilter vinen langsomt, og indeholder en svag silicium-syre, der har en antibakteriel virkning, så der ikke skal bruges svovl overhovedet før tapningen. Den ovale form sørger for, at gærresterne holdes svævende og langsomt cirkulerende i vinen. Andelen, der lagres h.h.vis i amfora og ældre egefade veksler efter det konkrete druemateriales karakter.

Vinene klares og filtreres ikke, og svovlingen ved tapning er det minimalt nødvendige for holdbarheden. Frédéric har gradvist overtaget ledelsen i de senere år, og domænet blev i 2020 et af Wine & Spirit Magazine’s “Top 100 wineries all over the world”.

Morey-Saint-Denis beskrives af og til som en stilmæssig overgang mellem de fast strukturerede vine i Gevrey- Chambertin mod nord og de lidt blødere og mere åbne i Chambolle-Musigny mod syd. Der er dog også her store variationer, både i niveau og stil. Der er fem Grand Cru marker, hvis man medregner den del af Bonnes-Mares, som ligger her; 20 1.crus, og village-vine på dybere jord med sand, ler og en del mergel.

Der er ca. 140 ha. i alt med højder fra 220 – hele 360 m. Topmarkerne, ligger typisk på den høje del af midtskråningen med ret mager jordbund, kalkklippen lige under og bedst solindfald, næsten stik østvendt. Her laves kun ganske lidt hvidvin af Chardonnay, Pinot Blanc og Aligoté. Der er også her en lille dalsænkning mod vest midt i kommunen, men ikke nær så dyb som i nabokommunerne og uden samme indflydelse på lokalklimaerne. Cisterciensermunke har dyrket vin her fra 1100-tallet og havde deres eget vineri i 1306. “Morey” stammer formentlig fra en gallisk/romersk ejer Mirrius, og “Clos Saint-Denis” Grand Cru, er navnets anden del, ligesom naboerne har tilføjet “Musigny” og “Chambertin” til deres landsbynavne.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Michel Magnien siden 2022.

Tolaini står som et fantastisk udtryk af Toscana. Huset blev grundlagt af Pier Luigi Tolaini i 1998 med visionen om at lave top-kvalitet fra Toscana, og huset har hurtigt vundet international anerkendelse af både deres Chianti Classico og Supertoscanere, der hvert år høster stribevis af 90+ point.

Chianti Classico er et stort og varieret område, der strækker sig fra de nordlige forstæder af Firenze til udkanten af Sienna mod syd. Tolaini Estate ligger i Castelnuovo Berardenga – den sydligste kommune i Chianti Classico – hvor vinene kombinerer kraft og intensitet med en fantastisk elegance og lang levetid. Huset anvender bæredygtige principper i vinfremstillingen for at tage hensyn til miljøet og biodiversiteten.

Pier Luigi er meget optaget af terroir. Vinene skal udstråle områdets autentiske udtryk, og derfor arbejdes der fokuseret med detaljerne i både mark og kælder. Efter druerne er ankommet til vineriet, bliver de afstilket og scannet af en optisk scanner, så kun de bedste druer er tilbage. De hele druer får en kold udblødning, før gæringen sættes i gang. Det meste af vinificeringen foregår i temperaturkontrollerede rustfri ståltanke. De bedste druer fra hver høst gærer i åbne gæringskar af fransk eg for at give ekstra kompleksitet til vinene.

Gæringen forgår mellem 7-10 dage. For at give vinene endnu mere smag og struktur, macererer vin og skaller yderligere i 10-15 dage, før vinen flyttes til tønder og undergår malolaktisk gæring.

Hvert år køber Tolaini nye Allier- og Troncais egefade. De fleste har en medium- til medium-plus ristning, men enkelte har en mørk ristning. De mange typer og størrelser af gæringskar- og tanke tillader Tolaini at vinificere alle parceller separat, indtil de skal blendes til sidst.

Det specielle “Y” symbol på flasken stammer fra det etruskiske alfabet og svarer til et moderne “T”. Med det ældre bogstav, signalerer Tolaini, at de forbinder ældre elementer i vinfremstilling med nye.

Den hovedansvarlige for at sætte retningen for vine er Francesco Rosi. Han arbejder tæt sammen med konsulenten Ruggero Mazzilli, som har startet sit eget firma med fokus på at udvikle bæredygtig og økologisk vinfremstilling. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Tolaini siden 2024.

Didier Amiot er både navn på vingård, ejer og vinmager. Han startede for sig selv i 2020. Didier er søn af Pierre Amiot, der grundlagde Domaine Pierre Amiot et Fils i 1951 i Morey-Saint-Denis i Côte-de-Nuits med parceller i Morey-Saint-Denis og Gevrey-Chambertin. Didier og hans bror, Jean-Louis, førte vingården videre fra deres far, før de i 2020 reorganiserede og dannede to nye vingårde: Didier Amiot og Amiot & Fils.

Didier har arvet ca. 3.1 ha, inklusive den eksklusive Grand Cru Clos de la Roche og Premier Cru Morets i Morey-Saint-Denis foruden et parcel i Gevrey-Chambertin.

Didier ønsker at lave vine, der til fulde udtrykker det terroir, de kommer fra. Han bruger delvist hele klaser til sine vine. Andelen afhænger af den specifikke vin, ligesom vinifieringen sker i en kombination af cement, eg (både ny og med alder) og ståltanke – også afhængig af den specifikke vin. Vinen filtreres ikke. I kælderen får Didier hjælp af konsulent Pierre Milleman, der også arbejder for DRC, Dujac og Gaja.

Familien har altid anvendt bæredygtige principper, og Didier er blevet økologisk certificeret med 2023 årgangen. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Didier Amiot siden 2024.

Domaine Quentin Jeannot er en yngre vingård grundlagt i 1999 af Valérie og Philippe Jeannot. De startede med en kælder i Saint-Sernin-du-Plain i det sydlige Côte de Beaune og tilføjede senere en kælder i Meursault.

Sønnen Quentin har arbejdet side om side med sine forældre, siden han afsluttede sin vinuddannelse i 2014, og vinene sælges nu under hans navn. Domænet laver en flot vifte af vine med en international appeal for øje – både røde og hvide vine. Lige som sine forældre, lægger Quentin vægt på detaljen i arbejdet for at lave elegante vine med en uovertruffen præcision i allerhøjeste kvalitet. Fra almindelige AOP og regional vine til Premier og Grand Cru ses et vist kvalitetsniveau i hver flaske, der sikrer en lang levetid for vinen. Alt arbejde udføres i hånden: Både almindelig høst og grøn høst samt udtynding af vinstokkene. De arbejder med lave udbytter for at sikre en høj kvalitet i de tilbageblevne druer og er meget velovervejet omkring deres brug af ny eg, så rødvinene fremstår friske og livlige med en solid kerne af meget modne røde frugter.

Hvert parcel vinificeres separat for at afspejle det unikke terroir i vinene. Alle druer, både blå og grønne, afstilkes og vinificeres ved lav temperatur. Vinene modner i kælderen mellem 9 og 18 måneder. Arbejdet følger økologiske principper, men huset er ikke certificeret.

I dag ejer domænet selv 11 hektar i Maranges, Santenay, Meursault og Pommard, og herudover laver de også vin fra indkøbte druer. 50% af domænets produktion er Maranges og Santenay. Maranges er den sydligste appellation i Côte de Beaune, inden man kommer til Côte Chalonnaise. Den er ikke så kendt i udlandet, men til gengæld finder man nogle rigtig gode pris/kvalitet-forhold her.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Quentin Jeannot siden 2023.

Bastien Gautheron er manden bag huset, og han opfyldte i 2020 sin drøm om at producere vin under eget navn, efter at have arbejdet flere år hos store Bourgogne producenter. Bastien hører til den nye generation af vinbønder, der har fokus på skabe terroir-baserede vine gennem så lidt intervention som muligt. Fokus er frugt og en fantastisk energi. Hans tilgang til vinfremstilling er simpel: Hurtig udblødning og gæring for at undgå over-extraktion. Gæring sker med naturlig temperaturstigning i ståltanke, og Bastien skubber kun ‘hatten’ med skaller ned i mosten to gange inden den alkoholiske gæring. Herefter røres kun én gang dagligt.

Alle vine lagrer i fade, hvor det ældste er fra 2014. En lille del af de røde ser også lidt ny eg (mindre end 30%) – og med en let toasting af fadet. En portion af den hvide lagrer i 350 l. tønder fra 2017 for derigennem præcist at kunne styre modningen af vinen, der ikke må være for eg’et.

Bastien lader, så vidt det er muligt, vinen lave sig selv, og han arbejder også med at forkorte modningstiden af vinen, inden den tappes, i forhold til hvad der er normal praksis.

Bastien udtaler: “Lang modningstid kan være god, men jeg kan finde lige så mange vine med kortere modningstider, som jeg holder af. Så i sidste ende afhænger resultatet af, hvordan man modner vinen.”

Bastien anvender både egne druer, hvor parcellerne er certificeret økologiske i 2017 (le Savigny og 50% fra Bourgogne Hautes Côtes de Beaune), foruden købte druer fra nære forbindelser, der anvender økologiske metoder. I overensstemmelse med sin tilgang i mark og kælder, køber Bastien sine flasker fra St-Prex i Schweiz, der anvender 95% genbrugsglas, og etiketterne er lavet af 100% genbrugspapir. Vinpropperne er naturligvis fremstillet ved økologisk landbrug, og de er kontrolleret for TCA, som er et stof, der kan misfarve vinen og give den lugt af prop. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Gautheron d’Anost siden 2023.

Col d’Orcia er i den grad et Brunello hus. Hele 108 af vingårdens 140 hektar marker er Brunello-designerede marker. I 1973 købte Count Alberto Marone Cinzano den historiske ejendom fra 1890, Col d’Orcia (= Bakke over floden Orcia), hvor der blev dyrket både hvede, tobak, oliven og vin.

Alberto udvidede hurtigt arealet af marker med druer til 70 hektar. Hans søn, Francesco, tog over i 1992 og fortsatte med at udvide arealet af vinmarker, således at vingården i dag har 140 hektar, og vingården nu er den 3. største ejer af Brunello marker i Montalcino. I 2010 begyndte de at konvertere til økologisk dyrkning, og fra 2013 er deres marker certificeret.

Vingården ligger i det karakteristiske bakkede toskanske landskab i den sydlige del af Montalcino med marker op til ca. 450 meters højde. Det er Middelhavsklima med en begrænset mængde regn, hovedsageligt i marts, april, november og december. Jorden er rig på kalk, og de udsættes ikke for frost sent på foråret.

De sydvendte marker og den unikke jord på denne side af Montalcino giver en bemærkelsesværdig struktur og elegance til Brunelloen. En af de bedste marker er Poggio Al Vento, som bruges til husets Riserva med samme navn.

På vingården lægges der vægt på detaljen. Vinstokkene står tæt og giver et lavt udbytte af højkvalitets og højkoncentrerede sunde druer. Druernes modenhed følges nøje og høsten udføres i hånden, og ydermere sorteres druerne på sorteringsbånd, så snart de når vinkælderen. Kælderen er opdateret med state-of-the art teknologi, og lagringskælderen er udstyret med tønder i forskellige størrelser og en kombination af både slovensk og fransk eg.

Col d’Orcia er meget aktiv indenfor forskning og udvikling af Sangiovese-druen. De har et samarbejde med Universitá de Firenze, hvor der bl.a. arbejdes med klonselektion af Sangiovese i Montalcino mhb. på at højne kvaliteten af druen, foruden eksperimenter af beplantningstæthed af vinstokkene, hele deres rodnet samt meget mere. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Col d’Orcia siden 2023.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Bonnigal-Bodet siden 2023. Domaine Bonnigal Bodet er en mindre familieejet vingård, der ligger på den nordlige side af Loire-floden i Limeray ved byen Amboise lidt øst for Tours. Vingården er gået fra generation til generation siden 1927, og i dag står Jean Baptiste Bonnigal og Stéphane Bodet i spidsen. De mødtes under deres vinuddannelse i starten af 00’erne, hvorefter de hver især arbejde for forskellige vingårde, inden de i 2013 overtog vingården fra Jean Baptistes’ familie og slog sig sammen.

Vingården ligger i Touraine i appellationen Touraine-Amboise. Her arbejder de hovedsageligt med Chenin Blanc men også med Sauvignon Blanc, Chardonnay (til Crémant), Côt og Pineau d’Aunis. Chenin Blanc er en af Loires ikoniske druer. Det er regionens 3. mest beplantede drue. Den modner sent og vokser i Saumur, Anjou og Touraine. Pineau d’Aunis kommer fra Saumur og anvendes i husets Crémant de Loire rosé. Alle druer høstes i hånden og sorteres i kælderen. Markerne plejes året rundt for at sikre de bedste betingelser for en varieret jordbund.

Kodeordet for vingården er “respekt”: Respekt for jorden, druerne, miljøet og vinifikationen mm. De er overbeviste om, at vinen laves i marken, så når vinen først er i kælderen, blander de sig mindst muligt i vinens videre udvikling. Derved afspejles det lokale terroir i vinen, og metoden giver ydereligere kompleksitet til vinen. Med 2022 årgangen er Bonnigal-Bodet økologisk certificeret.

Selve Loirefloden er ca. 1000 km. lang og løber fra det centrale Frankrig og vestpå til udmundingen i Atlanterhavet vest for Nantes, men selve vindistriktet Loire strækker ca. 480 km. fra Sancerre i øst til Nantes i vest og med vinmarker på begge sider af floden. Klimaet går fra næsten kontinentalt inde i landet til maritimt ved kysten. Jorden varierer mellem granit, skifer, flint, sandsten og kalk til ler og grus.

Loire kan groft inddeles i 3 hovedområder. Den øvre: Her ligger Sancerre og Pouilly-Fumé med kontinentalt-influeret klima, hvor Sauvignon Blanc dominerer som grøn drue og Pinot Noir som blå drue. Den nedre del ved Nantes: Maritimt klima. Hoveddruen er den grønne Melon de Bourgogne, der anvendes til vinen Muscadet (der ikke må forveksles med druen Muscat).

Den midterste del: Dette er et større område, der dækker både Anjou-Saumur mod vest og Touraine mod øst. Klimaet i denne del af Loire influeres stadig en del af havet mod vest, men kontinentalklimaet spiller en større rolle jo længere man går mod øst. I Anjou-Saumur er hoveddruerne Cabernet Franc på rødvinssiden og Chenin Blanc på hvidvinssiden. Disse druer anvendes også i Touraine sammen med Sauvignon Blanc, Côt og Gamay. Det er fra denne centrale del af Loire, at Crémant de Loire kommer. Den kendte Vouvray på Chenin Blanc kommer fra Touraine, og i favorable år, laves der også fantastiske længelevende søde vine på Chenin Blanc, når vejret angriber druerne med ædel råddenskab.

Det er en relativ ung vingård, etableret i 2005 i området Solicciata i byen Castiglione di Sicilia på de nordlige skråninger af Siciliens vulkan, Etna. Markerne ligger højt – mellem 600-900 m.o.h.

Markerne (20 hektar) er Contrade Rampante, Zottorinoto og Santo Spirito. Herudover har vingården yderligere 2 hektar på Etnas østlige side i Contrada Caselle, nær landsbyen Milo. Druerne vokser hovedsageligt som buske i en meget stenet jord med let sandet muld og rige mængder af mineraler, der kommer fra den aktive vulkan. Det giver meget karakteristiske og unikke vine.

Pietradolce er bygget med en stolthed over de rige lokale Sicilianske traditioner og et ønske om at afspejle vinene fra Etna. Derfor bruger huset også kun de lokale Etna-druer: De røde Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio samt den hvide Carricante.

Vinstokkene er 90-130 år gamle og hovedsagelige pre-phylloxera. Rødvinene lagrer i 700 liter store franske egefade 2-3-4 år gamle. Vingårdens logo er en trekant med trekantens spejlbillede nedenunder. Trekanten symboliserer vulkanen og al den rigdom, den afgiver til det omkringliggende område, jord og landskab.

Vine med en stærk identitet

Pietradolce har to serier af vine: På den ene prydes etiketten af en “kvindelig vulkan” – elegant og strækt visualiseret – præcist som vingården ønsker, at deres vine skal fremstå. På den anden serie af vine illustrerer etiketten vulkanens eksplosive energi.

Vingården er bygget underjordisk for at respektere det omkringliggende landskab, og den er bygget miljøvenligt ved at implementere energisparende teknikker. I kælderen er der lagt vægt på et mix af kunstnerisk præg og gedigen håndværk. I lokalerne er de anvendte hovedmaterialer vulkanske sten, jern, træ og jord fra de omkringliggende marker, og kunstværker fra både lokale og internationalt kendte italienske kunstnere udsmykker vingården.

I oktober ’21 udtalte Monica Larner fra Parker: “This is a stellar set of wines from Michele Faro and his family. This estate is absolutely on the right track and is showing subtle improvements, new additions to its portfolio and greater single-vineyard identity with each vintage released.”

Sicilien er den største ø i Middelhavet og besidder et spændende varieret klima, jortyper og typografi. Øen udgør samtidig den største vinproducerende region i Italien og er hjemsted for mange lokale, meget indsmigrende og velsmagende, druetyper. Her er den røde Nero d’Avola og den hvide Catarratto de mest kende, men andre store druer er Nerello Mascalese og Carricante.

Vinene fra området omkring Etna på Nerello Mascalese sammenlignes ofte med både Barolo og Bourgogne Pinot Noir pga. druens evne til at afspejle terroir’et i vinen. Vinene er kendte for deres styrke, elegance og struktur, og de er meget lagringsegnede. Holder man af rød Bourgogne eller Barolo, så bør man prøve vine fra Etna. De hvide på Carricante er friske og meget rene i smagen. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pietradolce siden 2023.

‘AS’ er forbogstaverne for Arnaud Sirugue og Sophie Noëllat fra to vinfamilier, der ligger tæt på hinanden i Vosne-Romanée. De slog sig sammen med en spæd start i 2016, og siden har det udviklet sig ed en lille kælder under Arnauds bedstefars hus på torvet overfor rådhuset i byen.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine AS siden 2020. Domaine AS er forbogstaverne for Arnaud Sirugue og Sophie Noëllat fra to vinfamilier, der ligger tæt på hinanden i Vosne-Romanée. De slog sig sammen med en spæd start i 2016 med to vine: Vosne-Romanée Les Barreaux og Bourgogne Passetougrains Rosé. Siden har det udviklet sig med en lille kælder under Arnauds bedstefars hus på torvet overfor rådhuset i byen, og sortimentet er udviddet.

Parret er værd at holde øje med. Kvaliteten af deres druer og vine er fantastiske, men mængderne er begrænsede, så man skal være hurtig, hvis man sikre sig nogle af deres vine.

Weingut Landerer ligger i Kaiserstuhl: et meget karakteristisk, vulkansk område i den centrale del af Tysklands sydvestligste- og luneste vinområde: Baden. Johannes Landerer, der havde arbejdet på en topvingård i Sydtyrol, måtte i hast overtage driften af familieejendommen, da hans far pludseligt døde i 2016.

Der er 22 ha. overvejende højtliggende vinmarker med forvitret vulkansk jordbund, gennemskåret af lange kalk-årer. Der er plantet mange forskellige både røde- og hvide druesorter. Hans hovedfokus er Pinot Noir / Spätburgunder, som udgør ca. halvdelen af produktionen. De højest rangerende marker er Eichberg, Kirschberg og Henkenberg, der alle ligger tæt på ejendommen i Niederrotweil, samt marken Gestühl et stykke mod nord ved Leiselheim.

Der arbejdes økologisk uden andre sprøjtemidler end den øko-tilladte Bordeauxvæske/kobbersulfat mod meldug, når det er absolut nødvendigt. Jordbearbejdning er mekanisk med dækafgrøder mellem rækkerne af vinstokke, og alt høstes ved håndkraft. Kælderen har mange ståltanke og egefade i forskellige størrelser og aldre for at sikre den optimale behandling af de mange druer fra forskellige markdele.

Vingården er endnu ikke så kendt i udlandet men får stor anerkendelse for sine vine. At man tilbyder ferieophold på vingården vil nok hjælpe på det. Johannes Landerer er med rette stolt af fine placeringer i Falstaff’s Trophy konkurrencer for de forskellige druer; ikke mindst den som absolut vinder af Weissburgunder Trophy 2022.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Weingut Landerer siden 2022.

Alexander Gysler driver en 12 ha. familievingård I landsbyen Weinheim, vest for Alzey i det centrale Rheinhessen. Gården er fra 1750, men det var først hans far, som overtog den i 1969, der koncentrerede sig helt om vin. Da Alexander havde arbejdet på vingårde i Rheinhessen og -Pfalz, og bagefter taget en landbrugsingeniøruddannelse ved universitetet i Geisenheim, døde hans far i 1999, og Alexander overtog ansvaret. Gamle stalde og lader er ombygget til vinifikation, vinkælder og en festhal, der lejes ud.

“Streben nach weniger”/ søgen mod den minimale indgriben, er hans motto i arbejdet. Han var allerede, da han overtog, fascineret af minimalistisk vinifikation og størst muligt jordbundsaftryk i vinene. Han begyndte omlægning allerede i 2001 og blev certificeret biodynamisk i 2004 (Demeter). Der er dæk-afgrøder mellem rækkerne på marken, han bruger de foreskrevne naturpræparater i Maria Thun’s landbrugsvejledning for biodynami, og alle druer håndhøstes, spontangæres med naturlig gær og lagres på gærresterne til tapning. Brugen af svovl er det absolut minimale for vinenes holdbarhed. Næsten alle vine er helt tørre.

Jordbunden, kaldet “rotliegend”, er murstensrøde kalkaflejringer fra rev på havbund i tertiærtiden, der er blandet med lidt ler og humus. Det er en middel-kølig jord, der holder godt på vandreserver og er spredt i små områder over hele Rheinhessen; kun 1% af jordbunden totalt set. Der er plantet mange forskellige druer, men over 40% er Riesling. Grundkarakteren i vinene er det sprøde, luftige og mineralske. Hans vine har fået bedre og bedre vurderinger i de senere år, og i vintidsskriftet “Eichelmann” betegnes han som “fremragende vingård”.

Rheinhessen er den arealmæssigt største af Tysklands 13 vinregioner. Den har Rhinen på nord- og østsiden og flankeres af Rheingau mod nord, Rheinhessen mod syd og Nahe mod vest. Der er ca. 27000 ha. vinmarker, mest på blide, bølgende bakker med særdeles varierede jordbundstyper. Her har været dyrket vin siden romertiden.
Området har før været mest kendt for “liebfraumilch” og lignende masseprodukter lavet af store producenter.

Ambitionerne er steget i de seneste årtier, ikke mindst pga. en yngre generation af vinmagere, der vil lave vin, de kan være stolte af, i stedet for at levere druer til de store. Riesling, Pinot Gris/Grauburgunder, Pinot Blanc/Weissburgunder og Chardonnay er de dominerende hvide druer. De røde Pinot Noir/Spätburgunder og ikke mindst Dornfelder er plantet meget i de senere år. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Weingut Alexander Gysler siden 2022.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Camparo siden 2022. Azienda Agricola Camparo Di Drocco, som er vingårdens fulde navn, har dyrket druer i den lille by Diano d’Alba i tre generationer, og den fjerde, med tre unge, er ved gradvist at overtage mere ansvar. Mauro Drocco’s far og farfar solgte druerne til det lokale kooperativ, men Mauro ville videre. Han indgik i produktionen i 1980’erne og overtog efterhånden ledelsen i 90’erne. Han ændrede lidt på vinifikationsprocesserne og indførte ny teknologi til bedre kontrol af detaljerne, eget tapningsanlæg og markedsføring. Vingården blev, som en af de første på egnen, certificeret økologisk allerede i 2000. Det var ret let, da man altid har arbejdet med naturnære teknikker, længe før økologi blev moderne.

Man bruger Guyot-opbinding, som kræver mere markarbejde og ny opbinding hvert år, men i sig selv begrænser vinstokkens virilitet og gør det let at beskære bladvækst som ønsket. En teknik som vægter druekvalitet over arbejdstid i marken. Der sås bl.a. bønner, ærter og sennep mellem rækkerne, som bidrager til jordforbedring. Der bruges kun lidt af naturstofferne svovlpulver og kobbersulfat, når det er absolut nødvendigt, og alle druer høstes i hånden.

Mauro købte parceller i Grinzano Cavour, lige nord for Diano, hvor vingården ligger, og senere i La Morra, ca. 15 km. mod sydvest, for at kunne lave Barolo. Man har Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, samt de hvide druer Arneis og Favorita.

Ejendommen blev i 2014 en del af “Diwinexport”: en fælles salgsorganisation for 12 mindre producenter, og er ved at etablere “agro-turismo” med vingårdsbesøg, smagninger og forskellige events. Ledestjernen i produktionen er at bibeholde vinenes egnstypiske udtryk med den optimering og stabilitet, de nye tekniske muligheder giver. De leverer vine i en virkelig frisk og elegant stil. Vinene har en tiltalende, nærmest svævende, lethed med bred appeal.

La Morra har det største og mest kuperede vinmarksareal I Barolo. Vinene har generelt ry for at være meget elegante, florale og tidligere tilgængelige, selv om deres udviklingshorisont også er lang. Variationerne er -heldigvis- store med utallige kombinationer af jordbund, højde, solorientering, høsttidspunkt, årgangsstil og vinifikationsmetoder. Jordbunden varierer meget, som i hele Barolo, men blågrå mergel med ler er det dominerende, med mindre sand og sandsten end gennemsnitligt. Vine herfra har ofte større succes i tørre år, da jorden er god til at holde på fugt. Kommunen har hele 39 cru’s/MGA’er: “Menzioni geografiche aggiuntive”/særligt geografisk bemærkningsværdige, kan man vel kalde det.

“Montepeloso er kommende superstjerne på den Toscanske kyst” – skriver vinanmelder Antonio Galloni.

“Et resultat… som skyder Montepeloso ind i eliten af italiensk ønologi.” – skriver Gambero Rosso.

Montepeloso ligger tæt på byen Suvereto i Maremma i Toscana lige syd for Bolgheri. Visionen er at skabe enestående vine fra den toscanske kyst – en række af ”Supertoscanere” af høj klasse lavet på en række forskellige druer, som huset mener giver vine med det udtryk af Middelhavet og Italiens unikke karakter, som de ønsker. Vinene har power og finesse, men de er ikke tunge.

Montepeloso opnår dette gennem de bedste terroirs, som huset selv definerer som både naturlige og kulturelle overvejelser: Det udtrykker måden, hvorpå de fortolker de naturlige karakteristika af et område – en proces som kræver både ydmyghed og beslutsomhed. Når det lykkes dem at mestre denne balance, er belønningen vine, som omfavner karakteren af terroiret så vel som temperamentet af dem, der dyrker det og laver vinen.

Huset har 30 hektar, som ligger i terrasser på de let bølgende skråninger mellem 50 og 200 meters højde. Her dyrker Montepeloso druerne Montepulciano (32%), Sangiovese (28%), Cabernet Sauvignon (20%), Alicante (8%), Marselan (5%), Malvasia Nera (4%), Alicante Bouschet (3%). Jorden er rig på mineraler karakteriseret af Silex, der er typisk for området.

Beliggenheden af markerne er unik til vindyrkning, da solens stærke varme afbalanceres af en konstant brise fra havet, der bidrager med både en nedkølende effekt, en friskhed og et saltpræg til druerne. Jorden giver vinen krydrede noter og dets karakteristiske lokale udtryk.

Fabio Chiarelotto købte vingården i 1999, og han døbte den Montepeloso, der signalerer højderne, der omkranser vingården. Han er perfektionist helt ud til fingerspidserne, og det skinner igennem i arbejdet i både mark og kælder med at få det maksimale fra terroiret med over i flasken. I 2007 købte entreprenøren Silvio Denz sig ind i Montepeloso. Han bringer en masse erfaring med international vinhandel med sig fra vingårde i Bordeaux og Katalonien.

Siden 2000 har Fabrizio Moltard stået for arbejdet i kælderen. Han har tidligere arbejdet med de berømte vingårde Frescobaldi og Angelo Gaja. I tillæg til sit arbejde i kælderen, styrer Fabrizio også arbejdet i marken.

Begrebet Supertoscaner bliver brugt om vine, der bliver fremstillet af druer dyrket i Toscana men hovedsageligt på ikke-lokale druesorter. Tilbage i 1970’erne var en gruppe ambitiøse producenter frustrerede over bureaukratiet inden for Italiens vinlovgivning, og de begyndte at fremstille vine med “internationale druer” som Merlot og Cabernet Sauvignon. Da det ikke var tilladt i DOC, blev vinene deklassificeret, og i dag har de betegnelsen IGT. Mange af vinene er sublime og kendt for deres høje kvalitet.

“Dette er fascinerende, forførende vin udmærket ved sin enestående karakter – mere end bare en anden Cabernet eller Merlot.” – udtaler Jancis Robinson om Montepeloso. Erik Sørensen Vin har arbejdet med Montepeloso 2023.

Bag Draga og Miklus står en familie med ekstrem passion og generationers erfaring. Mitja står i spidsen for vingården i dag flankeret af sine forældre, Anna og Milan.

Allerede tilbage i begyndelsen af 1900 købte Ivan Miklus land til vindyrkning, men vinproduktionen kom først rigtig igang omkring 1950’erne fra en lille garage – først med produktion af vin i bulk men senere med vin på egne flasker. I 1990’erne blev garagen udvidet til en lille – rigtig – vinkælder, og man købte nogle vinmarker i Draga. I 1997 udvidede huset kælderen endnu en gang, så den nu står med topmoderne udstyr og langt flere tanke, der kan rumme en større produktion.

Husets filosofi opsummeres af Mitja: “For years we have been aiming at increasing the attention to the vineyards and grape selection, as it is from the raw material that a high quality product is made. I do what I always dreamed of as a child and I always look for the highest quality wines, while respecting the traditions, consumers and the environment, as I have been taught by my grandparents and parents.”

Huset har i dag to serier af vine: Draga, der er husets friske moderne hvide i den traditionelle Friuli stil, der har gjort området kendt verden over, og Miklus, som har en gren af natur-/orangevine med lang macerationstid, der følger en trend blandt yngre Friuli-producenter.

Huset ejer marker i de bedste områder af Collio: Draga og Breg. Markarbejdet foregår efter økologisk tankegang, og vingården har flere gange modtaget prisen “eco-friendly”. Som eksempel er markerne dækket af græs. Man anvender ikke pesticider til sprøjtning, og vinen tappes i letvægts-flasker. Huset opsamler regnvand til brug i marker og til rengøring af faciliteter, og bygningerne er udstyret med solpaneler.

Weingut Rings har cementeret sig som værende blandt Tysklands topproducenter. Deres detaljerede tilgang til vinfremstillingen har betalt sig; vinene er rene og præcise og af absolut højeste kvalitet.

Vingården ledes af brødrene Steffen og Andy Rings med hjælp fra søsteren Simone i salg og administration. Steffen overtog forældrenes vingård i 1990’erne og besluttede sig straks for at omlægge produktionen fra bulk til kvalitetsvin. Steffen solgte eller byttede vinmarker til parceller i de bedste lokationer, som Kallstadt og Ungstein. Han købte trætønder til kælderen og begyndte at reducere høstudbyttet dramatisk. Andreas (“Andy”) kom til i 2006 og bragte en masse idéer til kælderarbejdet, hvor han hele tiden laver små justeringer for at gøre vinen endnu bedre.

Brødrene er autodidakte, drevet af nysgerrighed og lysten til løbende at forbedre sig. De prøver mange forskellige ting, og hvis noget ikke virker, kasserer de idéen og går videre til andre. Intet er så vigtigt som kvaliteten af vinen. Vinene skal være udpræget tørre uden nogen sødme til at skjule deres sande natur. Dette kræver de bedste råvarer – og høst i hånden og sortering i kælderen er obligatorisk.

Mosten, inklusive de røde, får lov til at gære spontant med vildgær, der forekommer naturligt i luften eller på selve druerne. Hvor lang tid en vin er i kontakt med dens bærme, har en væsentlig effekt på dens karakter. Det er i denne periode, at vinen udfolder sine individuelle smage og struktur og finder sin balance. Mange af vinene modnes på træfade, så de kan ånde. Nogle af de hvide hviler i store, traditionelle træfade (“Stückfass” eller “Halbstückfass”), andre i rustfrit stål. Den franske “barrique” er forbeholdt de røde, som i slutningen af deres lange modningsperiode tappes på flaske uden at blive filtreret. De hvide er helt tørre og sprøde; de røde utroligt elegante, rene og med forfinet frugtsmag.

Rings ligger i Pfalz i Freinsheim i den nordlige del af Mittelhaardt regionen, ca. 10 km. nord for Deidesheim. Vingården ligger lige ud til et fortids kalkstensrev, der rejser sig mellem nabolandsbyen Kallstadt og den nærliggende Palatinerskov. Nogle af Rings bedste enkelt-marker er placeret på denne mineralrige jord fra fortiden.

Huset er certificeret økologisk – ikke for at følge en samfundstrend – men fordi man er overbevist om, at kun en sund jordbund kan skabe vine, som helt naturligt og ærligt afspejler der, hvor de kommer fra. For at undgå råd på vinstokkene bruger man, når nødvendigt, en minimum mængde af kobbersulfat (“Bordeauxvæske”).

Rings er medlem af Tysklands apellationssystem VDP, som er en privat sammenslutning af ca. 200 af Tysklands bedste vingårde. De er gået sammen for at skabe et appellationssystem, der både er med til at sætte standarder for hele Tysklands vinindustri, og der styrker udlandets syn på tysk vin. Medlemmerne er dedikeret til at leve op til en række strenge regler, og systemet kendetegnes med organisationens logo, en ørn på toppen af flasken. Organisationen klassificerer Tysklands bedstes marker i hht. appellationerne: Gutswein (domænevin), Ortswein (vin med bynavn), Erste Lage (Premier Cru) og Grosse Lage (Grand Cru).

Anmelderne er begejstrede

I december 2023 udtalte Parker om Weingut Rings:
Weingut Rings, one of the rising stars in Germany in recent years, cultivates 39 hectares of vines plus one hectare of young plantings, which were finally certified organic in 2017, but they have been working organically since 2008. The estate’s own compost is located in the neighboring village. The estate is located near the cemetery in the middle of the secluded but warm Freinsheim vineyards, which are particularly suited for red wine varieties. The winery is a modern and functional, extremely spacious gem that has made the wines of the last three years even clearer and finer. Riesling and Pinot Noir in particular, the two hobbyhorses of the Steffen and Andreas Rings brothers’ business with 70% of the vineyard area, are impressive here and are among the best wines in the Palatinate and also in Germany.”

I Vinum-Weinguide 2023 blev Rings “årets vingård”:
“Today, their dry Rieslings from the chalky soils of Ungstein and Kallstadt are among the best wines in the country; the Saumagen is constantly outstanding. And the Pinot Noirs are closely behind.”

I november 2022 udtalte Jancis Robinson i Wines of the week 25.11.22:
“This is an absolute steal for anyone who loves elegant, aromatic Pinot Noir, or Spätburgunder, as it is known in Germany. It was one of a handful of such wines that stood out when I was tasting new releases in London in September.”

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Weingut Rings siden 2022.

Beaux Frères startede i 1986, da den kendte vinkritiker Robert Parker Jr. og hans svoger Michael G. Etzel købte en nedlagt 88 hektar grisefarm i Willamette Valley i Oregon i det nordvestlige USA med den filosofi at skabe verdensklasse Pinot Noir fra et lille udbytte af perfekt moden valafbalanceret Pinot Noir. De plantede deres første Pinot Noir vinstokke i 1988, og i 1991 lavede de deres første årgang. I 2017 købte Henriot-gruppen majoriteten af vingården.

Klonerne er Pommard, Wadenswil og Dijon. Vingården er inspireret af biodynami. I kælderen får vinen lov til at gære spontant på vildgær, og man benytter sig af både “punch down” og “pump over” via håndkræft både i løbet af dagen og natten. Vinen føres til franske egetønder, og der anvendes fra 30-50% ny eg afhængig af årgangen. Efter 10-12 måneder på fad kommer vinen på flaske.

Beaux Frères ligger på toppen af Ribbon Ridge AVA i Willamette Valley, Newberg i staten Oregon i det nordvestlige USA.

Willamette Valley ligger i staten Oregon i det nordvestlige USA ikke langt fra Stillehavet. Dalen ligger i nord-/sydlig retning og er beskyttet mod Stillehavets kulde og regnstorme mod øst af Coast Range bjergene. Mod vest giver Cascade Range bjergene en naturlig afskærmning fra det tørre, ørken-agtige klima fra det østlige Oregon.

Willamettes klima er karakteriseret af et langt forår, som hjælper druerne med at får en god start på sæsonen, efterfulgt af varme somre med kølige aftner og et langt efterår, der sikrer fuld modning af druerne.

Der er ni appellationer i Willamette Valley. Ribbon Ridge AVA er den mindste appellation. Det er et homogent område både hvad angår geografi, højdemeter og vækstbetingelser. Jorden er maritim aflejring kaldet “Willakenzie”, de fleste vingårde i AVA’en kunstvander ikke deres marker, og Pinot Noir er den mest plantede drue (med 68,3%).

*American Viticultural Area er navnet for appellationssystemet i USA.

Kaldt ”The Godfather of Biodynamic Wine” – Forbes 2017.

Nicolas Joly er en af foregangsmændende inden for biodynamisk vinbrug og står i spidsen for Vignobles de la Coulée de Serrant, også med marker i nabo Roche-aux-Moines og Savennières. Domænet har arbejdet økologisk og biodynamisk siden 1980 som en af de første, og udover at være anerkendt verden over for sine vine med imponerende dybde og elegance, er vingården også kendt for at lave vine, der bliver ved med at udvikle sig og blive bedre dag for dag, efter man har åbnet flasken.

Hos Joly strækker høsten sig over 4-5 omgange over flere uger for at opnå den helt rette modenhed i druerne. Det kræver meget arbejde og stor opmærksomhed. Druerne bliver høstet sent for at opnå den kompleksitet, der opstår i forbindelse med overmodne (og oxiderede) druer. Den oxidation, som Joly tillader i marken, må ikke forveksles med oxidation af vinen på grund af dårligt kælderarbejde. Joly søger den “ægte vin” med respekt for naturen: “I don’t only want a good wine but also a true wine”. Vinene er normalt tørre, men i år, hvor forholdene tillader, kan der være en smule restsødme i vinene.

Joly forklarer sin filosofi: “Chenin Blanc får først sin kompleksitet når den er fuldt modnet med en dyb gul farve. Kun en sund, bæredygtig dyrkning kan garantere dette uden at druerne får grå råd. Derfor foregår høste hos Joly over fire til fem omgange, efterhånden som druerne begynder at blive rosinagtige og danne botrytis – som er det der får de mest intense mineralske smage frem i Chenin.

Når flasken med den færdige vin er åbnet, vil vinen fortsætte med at blive bedre – og den er på ingen måde oxideret. Du kan tjekke dette selv ved at smage lidt af vinen hver dag. Du sætter blot korkproppen i flasken og sætter den til side – og den skal ikke i køleskabet. Du vil opleve, at vinen faktisk bliver bedre dag for dag – nogle gange op til over en helt uge. Hvis vinen var oxideret, ville den være udrikkelig.”

Hvis ikke du kan vente nogle dage med at drikke vinen, så åben den nogle timer for inden eller hæld den på en karaffel. Servér ved 14 grader.

Alt markarbejde foregår ved hjælp af heste og håndkraft. Når der plantes nye vinstokke er det altid skud af de ældste fra 1920. Der bruges kun gødning fra ejendommens egne ti køer; får holder ukrudt nede om vinteren og gøder markerne samtidig. Høns klarer angreb af snegle. Til sygdomsbekæmpelse i markerne anvendes kun “Bordeauxvæske”/ kobbersulfat, naturlig svovl fra vulkansk jord og sprøjtekoncentrater af en lang række urter og træbark. Hans datter Virginie har i stigende grad overtaget vinifikationen siden 2006. Hun har ikke ændret på vinenes bemærkelsesværdige stil og tårnhøje niveau.

Vinen Coulée de Serrant er husets flagskib, og den kommer fra monopole-marken af samme navn. Den har sin helt egen appellation controlée fra 1952 på trods af sin lille størrelse på 7 hektar. Nicolas Joly er eneejer af denne mark, der laver nogle af de bedste tørre vine på Chenin Blanc. Den ligger nørdøst for vingården på de højeste skråninger med bedste solåbenhed og meget mager, tynd jord af skifer, granit og lidt sand. 

Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.

Jean-Etienne Chermette er en ung mand i Beaujolais, som hører til en ny generation af unge vinbønder, der er ved at komme på banen. De eksperimenterer med nye idéer som bl.a. et stigende fokus på at få de unikke forskelle i de lokale terroirs frem i vinen – vinificering med naturlig gær og ingen chaptalisering – og fokus på økologi og bæredygtighed.

Jean-Etienne kommer fra familien Chermette, hvis historie indenfor vinavl går flere hundrede år tilbage. Efter endt uddannelse inden for både ønologi, international handel og marketing kombineret med arbejdserfaring fra flere vindistrikter i både Frankrig og udlandet, begyndte Jean-Etienne at arbejde på familievingården i 2017.

I 2018 besluttede han sig for at lave sin egen vinserie med sit eget navn og egen stil. Jean-Etiennes higen efter yderligere diversitet og specialisering førte ham til at skabe sin egen vinserie, hvor han kan introducere andre terroirs og vine, end dem hans familie laver. Hans filosofi er at skabe vine så naturligt som muligt med respekt for de lokale terroirs og for at få så frugtige og delikate vine som muligt. Alle Jean-Etiennes vine er certificeret bæredygtige.

“I practice a winemaking process as natural as possible and respectful of the terroir to obtain wines with fruit and delicacy.” siger Jean Etienne Chermette.

Familievingården ligger i den sydlige del af Beaujolais og hed oprindeligt Vissoux. Jean-Etiennes far, Pierre-Marie, blev i 1980’erne kendt for sin Beaujolais Cuvée Traditionelle Vieilles Vignes. Vinen blev fremstillet i hht. oprindelige Beaujolais traditioner: Den var ikke chaptaliseret, og der blev ikke tilsat gær. Vinen grundlagde den stil, som huset i dag er kendt for. Fra midten af 1990’erne udbyggede Pierre-Marie vingården ved bl.a. at købe marker i Beaujolais Cru’erne Fleurie og Moulin-à-Vent og sidenhen også i Brouilly.

Allerede i 2000 introducerede Pierre-Marie bæredygtige principper i både mark og kælder for at fremhæve terroiret i vinene. Huset var nu ikke længere et lokalt foretagende, og i 2018 ændrede familien navnet på huset til Domaines Chermette for at signalere de mange appellationer, terroirs, produktserier samt mænd og kvinder, der er med til at skabe Chermette stilen.

Til Beaujolais vinene anvender Jean-Etienne de traditionelle Beaujolais-principper i kælderen med delvis maceration carbonique (kulsyre maceration). De hele klaser af vindruer kommes på tank. Efter to dages maceration omrøres mosten 10 min. hver morgen og aften, mens tanken er åben og mosten får frisk luft. Juicen i bunden pumpes over toppen af mosten. Macerations-tiden er 5 dage for Beaujolais og 9 dage for Cru’erne. Når den alkoholiske gæring er færdig, bliver druerne presset i en pneumatisk presse.

Vinen afslutter sin alkoholiske og malolaktiske gæring i tanke eller fade, afhængig af den specifikke vin. Denne fremstillingsmetode med hele klaser og pumpe-over-mosten giver struktur, farve og frugt til vinen og meget bløde tanniner.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Jean-Etienne Chermette siden 2021.