.

.

Col d’Orcia er i den grad et Brunello hus. Hele 108 af vingårdens 140 hektar marker er Brunello-designerede marker. I 1973 købte Count Alberto Marone Cinzano den historiske ejendom fra 1890, Col d’Orcia (= Bakke over floden Orcia), hvor der blev dyrket både hvede, tobak, oliven og vin.

Alberto udvidede hurtigt arealet af marker med druer til 70 hektar. Hans søn, Francesco, tog over i 1992 og fortsatte med at udvide arealet af vinmarker, således at vingården i dag har 140 hektar, og vingården nu er den 3. største ejer af Brunello marker i Montalcino. I 2010 begyndte de at konvertere til økologisk dyrkning, og fra 2013 er deres marker certificeret.

Vingården ligger i det karakteristiske bakkede toskanske landskab i den sydlige del af Montalcino med marker op til ca. 450 meters højde. Det er Middelhavsklima med en begrænset mængde regn, hovedsageligt i marts, april, november og december. Jorden er rig på kalk, og de udsættes ikke for frost sent på foråret.

De sydvendte marker og den unikke jord på denne side af Montalcino giver en bemærkelsesværdig struktur og elegance til Brunelloen. En af de bedste marker er Poggio Al Vento, som bruges til husets Riserva med samme navn.

På vingården lægges der vægt på detaljen. Vinstokkene står tæt og giver et lavt udbytte af højkvalitets og højkoncentrerede sunde druer. Druernes modenhed følges nøje og høsten udføres i hånden, og ydermere sorteres druerne på sorteringsbånd, så snart de når vinkælderen. Kælderen er opdateret med state-of-the art teknologi, og lagringskælderen er udstyret med tønder i forskellige størrelser og en kombination af både slovensk og fransk eg.

Col d’Orcia er meget aktiv indenfor forskning og udvikling af Sangiovese-druen. De har et samarbejde med Universitá de Firenze, hvor der bl.a. arbejdes med klonselektion af Sangiovese i Montalcino mhb. på at højne kvaliteten af druen, foruden eksperimenter af beplantningstæthed af vinstokkene, hele deres rodnæt samt meget mere.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Bonnigal-Bodet siden 2023. Domaine Bonnigal Bodet er en mindre familieejet vingård, der ligger på den nordlige side af Loire-floden i Limeray ved byen Amboise lidt øst for Tours. Vingården er gået fra generation til generation siden 1927, og i dag står Jean Baptiste Bonnigal og Stéphane Bodet i spidsen. De mødtes under deres vinuddannelse i starten af 00’erne, hvorefter de hver især arbejde for forskellige vingårde, inden de i 2013 overtog vingården fra Jean Baptistes’ familie og slog sig sammen.

Vingården ligger i Touraine i appellationen Touraine-Amboise. Her arbejder de hovedsageligt med Chenin Blanc men også med Sauvignon Blanc, Chardonnay (til Crémant), Côt og Pineau d’Aunis. Chenin Blanc er en af Loires ikoniske druer. Det er regionens 3. mest beplantede drue. Den modner sent og vokser i Saumur, Anjou og Touraine. Pineau d’Aunis kommer fra Saumur og anvendes i husets Crémant de Loire rosé. Alle druer høstes i hånden og sorteres i kælderen. Markerne plejes året rundt for at sikre de bedste betingelser for en varieret jordbund.

Kodeordet for vingården er “respekt”: Respekt for jorden, druerne, miljøet og vinifikationen mm. De er overbeviste om, at vinen laves i marken, så når vinen først er i kælderen, blander de sig mindst muligt i vinens videre udvikling. Derved afspejles det lokale terroir i vinen, og metoden giver ydereligere kompleksitet til vinen. Med 2022 årgangen er Bonnigal-Bodet økologisk certificeret.

Selve Loirefloden er ca. 1000 km. lang og løber fra det centrale Frankrig og vestpå til udmundingen i Atlanterhavet vest for Nantes, men selve vindistriktet Loire strækker ca. 480 km. fra Sancerre i øst til Nantes i vest og med vinmarker på begge sider af floden. Klimaet går fra næsten kontinentalt inde i landet til maritimt ved kysten. Jorden varierer mellem granit, skifer, flint, sandsten og kalk til ler og grus.

Loire kan groft inddeles i 3 hovedområder. Den øvre: Her ligger Sancerre og Pouilly-Fumé med kontinentalt-influeret klima, hvor Sauvignon Blanc dominerer som grøn drue og Pinot Noir som blå drue. Den nedre del ved Nantes: Maritimt klima. Hoveddruen er den grønne Melon de Bourgogne, der anvendes til vinen Muscadet (der ikke må forveksles med druen Muscat).

Den midterste del: Dette er et større område, der dækker både Anjou-Saumur mod vest og Touraine mod øst. Klimaet i denne del af Loire influeres stadig en del af havet mod vest, men kontinentalklimaet spiller en større rolle jo længere man går mod øst. I Anjou-Saumur er hoveddruerne Cabernet Franc på rødvinssiden og Chenin Blanc på hvidvinssiden. Disse druer anvendes også i Touraine sammen med Sauvignon Blanc, Côt og Gamay. Det er fra denne centrale del af Loire, at Crémant de Loire kommer. Den kendte Vouvray på Chenin Blanc kommer fra Touraine, og i favorable år, laves der også fantastiske længelevende søde vine på Chenin Blanc, når vejret angriber druerne med ædel råddenskab.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pietradolce siden 2023. Det er en relativ ung vingård, etableret i 2005 i området Solicciata i byen Castiglione di Sicilia på de nordlige skråninger af Siciliens vulkan, Etna. Markerne ligger højt – mellem 600-900 m.o.h.

Markerne (20 hektar) er Contrade Rampante, Zottorinoto og Santo Spirito. Herudover har vingården yderligere 2 hektar på Etnas østlige side i Contrada Caselle, nær landsbyen Milo. Druerne vokser hovedsageligt som buske i en meget stenet jord med let sandet muld og rige mængder af mineraler, der kommer fra den aktive vulkan. Det giver meget karakteristiske og unikke vine.

Pietradolce er bygget med en stolthed over de rige lokale Sicilianske traditioner og et ønske om at afspejle vinene fra Etna. Derfor bruger huset også kun de lokale Etna-druer: De røde Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio samt den hvide Carricante.

Vinstokkene er 90-130 år gamle og hovedsagelige pre-phylloxera. Rødvinene lagrer i 700 liter store franske egefade 2-3-4 år gamle. Vingårdens logo er en trekant med trekantens spejlbillede nedenunder. Trekanten symboliserer vulkanen og al den rigdom, den afgiver til det omkringliggende område, jord og landskab.

Vine med en stærk identitet

Pietradolce har to serier af vine: På den ene prydes etiketten af en “kvindelig vulkan” – elegant og strækt visualiseret – præcist som vingården ønsker, at deres vine skal fremstå. På den anden serie af vine illustrerer etiketten vulkanens eksplosive energi.

Vingården er bygget underjordisk for at respektere det omkringliggende landskab, og den er bygget miljøvenligt ved at implementere energisparende teknikker. I kælderen er der lagt vægt på et mix af kunstnerisk præg og gedigen håndværk. I lokalerne er de anvendte hovedmaterialer vulkanske sten, jern, træ og jord fra de omkringliggende marker, og kunstværker fra både lokale og internationalt kendte italienske kunstnere udsmykker vingården.

I oktober ’21 udtalte Monica Larner fra Parker: “This is a stellar set of wines from Michele Faro and his family. This estate is absolutely on the right track and is showing subtle improvements, new additions to its portfolio and greater single-vineyard identity with each vintage released.”

Sicilien er den største ø i Middelhavet og besidder et spændende varieret klima, jortyper og typografi. Øen udgør samtidig den største vinproducerende region i Italien og er hjemsted for mange lokale, meget indsmigrende og velsmagende, druetyper. Her er den røde Nero d’Avola og den hvide Catarratto de mest kende, men andre store druer er Nerello Mascalese og Carricante.

Vinene fra området omkring Etna på Nerello Mascalese sammenlignes ofte med både Barolo og Bourgogne Pinot Noir pga. druens evne til at afspejle terroir’et i vinen. Vinene er kendte for deres styrke, elegance og struktur, og de er meget lagringsegnede. Holder man af rød Bourgogne eller Barolo, så bør man prøve vine fra Etna. De hvide på Carricante er friske og meget rene i smagen.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine AS siden 2020. ‘AS’ er forbogstaverne for Arnaud Sirugue og Sophie Noëllat fra to vinfamilier, der ligger tæt på hinanden i Vosne-Romanée. De slog sig sammen med en spæd start i 2016, og siden har det udviklet sig ed en lille kælder under Arnauds bedstefars hus på torvet overfor rådhuset i byen.

Domaine AS er forbogstaverne for Arnaud Sirugue og Sophie Noëllat fra to vinfamilier, der ligger tæt på hinanden i Vosne-Romanée. De slog sig sammen med en spæd start i 2016 med to vine: Vosne-Romanée Les Barreaux og Bourgogne Passetougrains Rosé. Siden har det udviklet sig med en lille kælder under Arnauds bedstefars hus på torvet overfor rådhuset i byen, og sortimentet er udviddet.

Parret er værd at holde øje med. Kvaliteten af deres druer og vine er fantastiske, men mængderne er begrænsede, så man skal være hurtig, hvis man sikre sig nogle af deres vine.

Weingut Landerer ligger i Kaiserstuhl: et meget karakteristisk, vulkansk område i den centrale del af Tysklands sydvestligste- og luneste vinområde: Baden. Johannes Landerer, der havde arbejdet på en topvingård i Sydtyrol, måtte i hast overtage driften af familieejendommen, da hans far pludseligt døde i 2016.

Der er 22 ha. overvejende højtliggende vinmarker med forvitret vulkansk jordbund, gennemskåret af lange kalk-årer. Der er plantet mange forskellige både røde- og hvide druesorter. Hans hovedfokus er Pinot Noir / Spätburgunder, som udgør ca. halvdelen af produktionen. De højest rangerende marker er Eichberg, Kirschberg og Henkelberg, der alle ligger tæt på ejendommen i Niederrotweil, samt marken Gestühl et stykke mod nord ved Leiselheim.

Der arbejdes økologisk uden andre sprøjtemidler end den øko-tilladte Bordeauxvæske/kobbersulfat mod meldug, når det er absolut nødvendigt. Jordbearbejdning er mekanisk med dækafgrøder mellem rækkerne af vinstokke, og alt høstes ved håndkraft. Kælderen har mange ståltanke og egefade i forskellige størrelser og aldre for at sikre den optimale behandling af de mange druer fra forskellige markdele.

Vingården er endnu ikke så kendt i udlandet men får stor anerkendelse for sine vine. At man tilbyder ferieophold på vingården vil nok hjælpe på det. Johannes Landerer er med rette stolt af fine placeringer i Falstaff’s Trophy konkurrencer for de forskellige druer; ikke mindst den som absolut vinder af Weissburgunder Trophy 2022.

Alexander Gysler driver en 12 ha. familievingård I landsbyen Weinheim, vest for Alzey i det centrale Rheinhessen. Gården er fra 1750, men det var først hans far, som overtog den i 1969, der koncentrerede sig helt om vin. Da Alexander havde arbejdet på vingårde i Rheinhessen og -Pfalz, og bagefter taget en landbrugsingeniøruddannelse ved universitetet i Geisenheim, døde hans far i 1999, og Alexander overtog ansvaret. Gamle stalde og lader er ombygget til vinifikation, vinkælder og en festhal, der lejes ud.

“Streben nach weniger”/ søgen mod den minimale indgriben, er hans motto i arbejdet. Han var allerede, da han overtog, fascineret af minimalistisk vinifikation og størst muligt jordbundsaftryk i vinene. Han begyndte omlægning allerede i 2001 og blev certificeret biodynamisk i 2004 (Demeter). Der er dæk-afgrøder mellem rækkerne på marken, han bruger de foreskrevne naturpræparater i Maria Thun’s landbrugsvejledning for biodynami, og alle druer håndhøstes, spontangæres med naturlig gær og lagres på gærresterne til tapning. Brugen af svovl er det absolut minimale for vinenes holdbarhed. Næsten alle vine er helt tørre.

Jordbunden, kaldet “rotliegend”, er murstensrøde kalkaflejringer fra rev på havbund i tertiærtiden, der er blandet med lidt ler og humus. Det er en middel-kølig jord, der holder godt på vandreserver og er spredt i små områder over hele Rheinhessen; kun 1% af jordbunden totalt set. Der er plantet mange forskellige druer, men over 40% er Riesling. Grundkarakteren i vinene er det sprøde, luftige og mineralske. Hans vine har fået bedre og bedre vurderinger i de senere år, og i vintidsskriftet “Eichelmann” betegnes han som “fremragende vingård”.

Rheinhessen er den arealmæssigt største af Tysklands 13 vinregioner. Den har Rhinen på nord- og østsiden og flankeres af Rheingau mod nord, Rheinhessen mod syd og Nahe mod vest. Der er ca. 27000 ha. vinmarker, mest på blide, bølgende bakker med særdeles varierede jordbundstyper. Her har været dyrket vin siden romertiden.
Området har før været mest kendt for “liebfraumilch” og lignende masseprodukter lavet af store producenter.

Ambitionerne er steget i de seneste årtier, ikke mindst pga. en yngre generation af vinmagere, der vil lave vin, de kan være stolte af, i stedet for at levere druer til de store. Riesling, Pinot Gris/Grauburgunder, Pinot Blanc/Weissburgunder og Chardonnay er de dominerende hvide druer. De røde Pinot Noir/Spätburgunder og ikke mindst Dornfelder er plantet meget i de senere år.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Camparo siden 2022. Azienda Agricola Camparo Di Drocco, som er vingårdens fulde navn, har dyrket druer i den lille by Diano d’Alba i tre generationer, og den fjerde, med tre unge, er ved gradvist at overtage mere ansvar. Mauro Drocco’s far og farfar solgte druerne til det lokale kooperativ, men Mauro ville videre. Han indgik i produktionen i 1980’erne og overtog efterhånden ledelsen i 90’erne. Han ændrede lidt på vinifikationsprocesserne og indførte ny teknologi til bedre kontrol af detaljerne, eget tapningsanlæg og markedsføring. Vingården blev, som en af de første på egnen, certificeret økologisk allerede i 2000. Det var ret let, da man altid har arbejdet med naturnære teknikker, længe før økologi blev moderne.

Man bruger Guyot-opbinding, som kræver mere markarbejde og ny opbinding hvert år, men i sig selv begrænser vinstokkens virilitet og gør det let at beskære bladvækst som ønsket. En teknik som vægter druekvalitet over arbejdstid i marken. Der sås bl.a. bønner, ærter og sennep mellem rækkerne, som bidrager til jordforbedring. Der bruges kun lidt af naturstofferne svovlpulver og kobbersulfat, når det er absolut nødvendigt, og alle druer høstes i hånden.

Mauro købte parceller i Grinzano Cavour, lige nord for Diano, hvor vingården ligger, og senere i La Morra, ca. 15 km. mod sydvest, for at kunne lave Barolo. Man har Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, samt de hvide druer Arneis og Favorita.

Ejendommen blev i 2014 en del af “Diwinexport”: en fælles salgsorganisation for 12 mindre producenter, og er ved at etablere “agro-turismo” med vingårdsbesøg, smagninger og forskellige events. Ledestjernen i produktionen er at bibeholde vinenes egnstypiske udtryk med den optimering og stabilitet, de nye tekniske muligheder giver. De leverer vine i en virkelig frisk og elegant stil. Vinene har en tiltalende, nærmest svævende, lethed med bred appeal.

La Morra har det største og mest kuperede vinmarksareal I Barolo. Vinene har generelt ry for at være meget elegante, florale og tidligere tilgængelige, selv om deres udviklingshorisont også er lang. Variationerne er -heldigvis- store med utallige kombinationer af jordbund, højde, solorientering, høsttidspunkt, årgangsstil og vinifikationsmetoder. Jordbunden varierer meget, som i hele Barolo, men blågrå mergel med ler er det dominerende, med mindre sand og sandsten end gennemsnitligt. Vine herfra har ofte større succes i tørre år, da jorden er god til at holde på fugt. Kommunen har hele 39 cru’s/MGA’er: “Menzioni geografiche aggiuntive”/særligt geografisk bemærkningsværdige, kan man vel kalde det.

“Montepeloso er kommende superstjerne på den Toscanske kyst” – skriver vinanmelder Antonio Galloni.

“Et resultat… som skyder Montepeloso ind i eliten af italiensk ønologi.” – skriver Gambero Rosso.

Montepeloso ligger tæt på byen Suvereto i Maremma i Toscana lige syd for Bolgheri. Visionen er at skabe enestående vine fra den toscanske kyst – en række af ”Supertoscanere” af høj klasse lavet på en række forskellige druer, som huset mener giver vine med det udtryk af Middelhavet og Italiens unikke karakter, som de ønsker. Vinene har power og finesse, men de er ikke tunge.

Montepeloso opnår dette gennem de bedste terroirs, som huset selv definerer som både naturlige og kulturelle overvejelser: Det udtrykker måden, hvorpå de fortolker de naturlige karakteristika af et område – en proces som kræver både ydmyghed og beslutsomhed. Når det lykkes dem at mestre denne balance, er belønningen vine, som omfavner karakteren af terroiret så vel som temperamentet af dem, der dyrker det og laver vinen.

Huset har 30 hektar, som ligger i terrasser på de let bølgende skråninger mellem 50 og 200 meters højde. Her dyrker Montepeloso druerne Montepulciano (32%), Sangiovese (28%), Cabernet Sauvignon (20%), Alicante (8%), Marselan (5%), Malvasia Nera (4%), Alicante Bouschet (3%). Jorden er rig på mineraler karakteriseret af Silex, der er typisk for området.

Beliggenheden af markerne er unik til vindyrkning, da solens stærke varme afbalanceres af en konstant brise fra havet, der bidrager med både en nedkølende effekt, en friskhed og et saltpræg til druerne. Jorden giver vinen krydrede noter og dets karakteristiske lokale udtryk.

Fabio Chiarelotto købte vingården i 1999, og han døbte den Montepeloso, der signalerer højderne, der omkranser vingården. Han er perfektionist helt ud til fingerspidserne, og det skinner igennem i arbejdet i både mark og kælder med at få det maksimale fra terroiret med over i flasken. I 2007 købte entreprenøren Silvio Denz sig ind i Montepeloso. Han bringer en masse erfaring med international vinhandel med sig fra vingårde i Bordeaux og Katalonien.

Siden 2000 har Fabrizio Moltard stået for arbejdet i kælderen. Han har tidligere arbejdet med de berømte vingårde Frescobaldi og Angelo Gaja. I tillæg til sit arbejde i kælderen, styrer Fabrizio også arbejdet i marken.

Begrebet Supertoscaner bliver brugt om vine, der bliver fremstillet af druer dyrket i Toscana men hovedsageligt på ikke-lokale druesorter. Tilbage i 1970’erne var en gruppe ambitiøse producenter frustrerede over bureaukratiet inden for Italiens vinlovgivning, og de begyndte at fremstille vine med “internationale druer” som Merlot og Cabernet Sauvignon. Da det ikke var tilladt i DOC, blev vinene deklassificeret, og i dag har de betegnelsen IGT. Mange af vinene er sublime og kendt for deres høje kvalitet.

“Dette er fascinerende, forførende vin udmærket ved sin enestående karakter – mere end bare en anden Cabernet eller Merlot.” – udtaler Jancis Robinson om Montepeloso.

Bag Draga og Miklus står en familie med ekstrem passion og generationers erfaring. Mitja står i spidsen for vingården i dag flankeret af sine forældre, Anna og Milan.

Allerede tilbage i begyndelsen af 1900 købte Ivan Miklus land til vindyrkning, men vinproduktionen kom først rigtig igang omkring 1950’erne fra en lille garage – først med produktion af vin i bulk men senere med vin på egne flasker. I 1990’erne blev garagen udvidet til en lille – rigtig – vinkælder, og man købte nogle vinmarker i Draga. I 1997 udvidede huset kælderen endnu en gang, så den nu står med topmoderne udstyr og langt flere tanke, der kan rumme en større produktion.

Husets filosofi opsummeres af Mitja: “For years we have been aiming at increasing the attention to the vineyards and grape selection, as it is from the raw material that a high quality product is made. I do what I always dreamed of as a child and I always look for the highest quality wines, while respecting the traditions, consumers and the environment, as I have been taught by my grandparents and parents.”

Huset har i dag to serier af vine: Draga, der er husets friske moderne hvide i den traditionelle Friuli stil, der har gjort området kendt verden over, og Miklus, som har en gren af natur-/orangevine med lang macerationstid, der følger en trend blandt yngre Friuli-producenter.

Huset ejer marker i de bedste områder af Collio: Draga og Breg. Markarbejdet foregår efter økologisk tankegang, og vingården har flere gange modtaget prisen “eco-friendly”. Som eksempel er markerne dækket af græs. Man anvender ikke pesticider til sprøjtning, og vinen tappes i letvægts-flasker. Huset opsamler regnvand til brug i marker og til rengøring af faciliteter, og bygningerne er udstyret med solpaneler.

Hos familen Rings ville næste generation noget andet. Forældrene havde dyrket frugt og lavet vin i bulk, men da sønnen Steffen kom til i 1990’erne, ville han noget mere. Så snart muligheden bød sig, solgte eller byttede Steffen vinmarker til parceller i de bedste lokationer, som Kallstadt og Ungstein. Han købte trætønder til kælderen og begyndte at reducere høstudbyttet dramatisk.

Steffen lavede sin første vin i 2001. Steffens bror, Andreas (“Andi”), kom til i 2006, og han havde en masse gode idéer med til kælderarbejdet, hvor han hele tiden laver små justeringer for at gøre vinen endnu bedre.

Brødrene er autodidakte, drevet af nysgerrighed og lysten til løbende at forbedre sig. De prøver mange forskellige ting, og hvis noget ikke virker, kasserer de idéen og går videre til andre. Intet er så vigtigt som kvaliteten af vinen. Vinene skal være udpræget tørre uden nogen sødme til at skjule deres sande natur. Dette kræver de bedste råvarer – og høst i hånden og sortering i kælderen er obligatorisk.

Mosten, inklusive de røde, får lov til at gære spontant med vildgær, der forekommer naturligt i luften eller på selve druerne. Hvor lang tid en vin er i kontakt med dens bærme, har en væsentlig effekt på dens karakter. Det er i denne periode, at vinen udfolder sine individuelle smage og struktur og finder sin balance. Mange af vinene modnes på træfade, så de kan ånde. Nogle af de hvide hviler i store, traditionelle træfade (“Stückfass” eller “Halbstückfass”), andre i rustfrit stål. Den franske “barrique” er forbeholdt de røde, som i slutningen af deres lange modningsperiode tappes på flaske uden at blive filtreret. De hvide er helt tørre og sprøde; de røde utroligt elegante, rene og med forfinet frugtsmag.

Rings ligger i Pfalz i Freinsheim i den nordlige del af Mittelhaardt regionen, ca. 10 km. nord for Deidesheim. Vingården ligger lige ud til et fortids kalkstensrev, der rejser sig mellem nabolandsbyen Kallstadt og den nærliggende Palatinerskov. Nogle af Rings bedste enkelt-marker er placeret på denne mineralrige jord fra fortiden.

Huset er certificeret økologisk – ikke for at følge en samfundstrend – men fordi man er overbevist om, at kun en sund jordbund kan skabe vine, som helt naturligt og ærligt afspejler der, hvor de kommer fra. For at undgå råd på vinstokkene bruger man, når nødvendigt, en minimum mængde af kobbersulfat (“Bordeauxvæske”).

Rings er medlem af Tysklands apellationssystem VDP, som er en privat sammenslutning af ca. 200 af Tysklands bedste vingårde. De er gået sammen for at skabe et appellationssystem, der både er med til at sætte standarder for hele Tysklands vinindustri, og der styrker udlandets syn på tysk vin. Medlemmerne er dedikeret til at leve op til en række strenge regler, og systemet kendetegnes med organisationens logo, en ørn på toppen af flasken. Organisationen klassificerer Tysklands bedstes marker i hht. appellationerne: Gutswein (domænevin), Ortswein (vin med bynavn), Erste Lage (Premier Cru) og Grosse Lage (Grand Cru).

Flere anmeldere har allerede anmeldt Rings og er begejstrede:
“Founded in 2001, Steffen and Andreas Rings continuously refined their winery to one of the region’s top producers. Today, their dry Rieslings from the chalky soils of Ungstein and Kallstadt are among the best wines in the country; the Saumagen is constantly outstanding. And the Pinot Noirs are closely behind.” – skriver Marcus Hofschuster, wein-plus.de.

“There is no reason to take a rest from buying wines from the Rings brothers, to be honest. Both the Pinots and the Rieslings show great class, if the samples I had in spring this year don’t lie.” – skrev Stephan Reinhardt, Robert Parker bl.a. 13.8.20.

Beaux Frères startede i 1986, da den kendte vinkritiker Robert Parker Jr. og hans svoger Michael G. Etzel købte en nedlagt 88 hektar grisefarm i Willamette Valley i Oregon i det nordvestlige USA med den filosofi at skabe verdensklasse Pinot Noir fra et lille udbytte af perfekt moden valafbalanceret Pinot Noir. De plantede deres første Pinot Noir vinstokke i 1988, og i 1991 lavede de deres første årgang. I 2017 købte Henriot-gruppen majoriteten af vingården.

Klonerne er Pommard, Wadenswil og Dijon. Vingården er inspireret af biodynami. I kælderen får vinen lov til at gære spontant på vildgær, og man benytter sig af både “punch down” og “pump over” via håndkræft både i løbet af dagen og natten. Vinen føres til franske egetønder, og der anvendes fra 30-50% ny eg afhængig af årgangen. Efter 10-12 måneder på fad kommer vinen på flaske.

Beaux Frères ligger på toppen af Ribbon Ridge AVA i Willamette Valley, Newberg i staten Oregon i det nordvestlige USA.

Willamette Valley ligger i staten Oregon i det nordvestlige USA ikke langt fra Stillehavet. Dalen ligger i nord-/sydlig retning og er beskyttet mod Stillehavets kulde og regnstorme mod øst af Coast Range bjergene. Mod vest giver Cascade Range bjergene en naturlig afskærmning fra det tørre, ørken-agtige klima fra det østlige Oregon.

Willamettes klima er karakteriseret af et langt forår, som hjælper druerne med at får en god start på sæsonen, efterfulgt af varme somre med kølige aftner og et langt efterår, der sikrer fuld modning af druerne.

Der er ni appellationer i Willamette Valley. Ribbon Ridge AVA er den mindste appellation. Det er et homogent område både hvad angår geografi, højdemeter og vækstbetingelser. Jorden er maritim aflejring kaldet “Willakenzie”, de fleste vingårde i AVA’en kunstvander ikke deres marker, og Pinot Noir er den mest plantede drue (med 68,3%).

*American Viticultural Area er navnet for appellationssystemet i USA.

Kaldt ”The Godfather of Biodynamic Wine” – Forbes 2017.

Nicolas Joly er en af foregangsmændende inden for biodynamisk vinbrug og står i spidsen for Vignobles de la Coulée de Serrant, også med marker i nabo Roche-aux-Moines og Savennières. Domænet har arbejdet økologisk og biodynamisk siden 1980 som en af de første, og udover at være anerkendt verden over for sine vine med imponerende dybde og elegance, er vingården også kendt for at lave vine, der bliver ved med at udvikle sig og blive bedre dag for dag, efter man har åbnet flasken.

Hos Joly strækker høsten sig over 4-5 omgange over flere uger for at opnå den helt rette modenhed i druerne. Det kræver meget arbejde og stor opmærksomhed. Druerne bliver høstet sent for at opnå den kompleksitet, der opstår i forbindelse med overmodne (og oxiderede) druer. Den oxidation, som Joly tillader i marken, må ikke forveksles med oxidation af vinen på grund af dårligt kælderarbejde. Joly søger den “ægte vin” med respekt for naturen: “I don’t only want a good wine but also a true wine”.

Joly forklarer sin filosofi: “Chenin Blanc får først sin kompleksitet når den er fuldt modnet med en dyb gul farve. Kun en sund, bæredygtig dyrkning kan garantere dette uden at druerne får grå råd. Derfor foregår høste hos Joly over fire til fem omgange, efterhånden som druerne begynder at blive rosinagtige og danne botrytis – som er det der får de mest intense mineralske smage frem i Chenin.

Når flasken med den færdige vin er åbnet, vil vinen fortsætte med at blive bedre – og den er på ingen måde oxideret. Du kan tjekke dette selv ved at smage lidt af vinen hver dag. Du sætter blot korkproppen i flasken og sætter den til side – og den skal ikke i køleskabet. Du vil opleve, at vinen faktisk bliver bedre dag for dag – nogle gange op til over en helt uge. Hvis vinen var oxideret, ville den være udrikkelig.”

Hvis ikke du kan vente nogle dage med at drikke vinen, så åben den nogle timer for inden eller hæld den på en karaffel. Servér ved 14 grader.

Alt markarbejde foregår ved hjælp af heste og håndkraft. Når der plantes nye vinstokke er det altid skud af de ældste fra 1920. Der bruges kun gødning fra ejendommens egne ti køer; får holder ukrudt nede om vinteren og gøder markerne samtidig. Høns klarer angreb af snegle. Til sygdomsbekæmpelse i markerne anvendes kun “Bordeauxvæske”/ kobbersulfat, naturlig svovl fra vulkansk jord og sprøjtekoncentrater af en lang række urter og træbark. Hans datter Virginie har i stigende grad overtaget vinifikationen siden 2006. Hun har ikke ændret på vinenes bemærkelsesværdige stil og tårnhøje niveau.

Vinen Coulée de Serrant er husets flagskib, og den kommer fra monopole-marken af samme navn. Den har sin helt egen appellation controlée fra 1952 på trods af sin lille størrelse på 7 hektar. Nicolas Joly er eneejer af denne mark, der laver nogle af de bedste tørre vine på Chenin Blanc. Den ligger nørdøst for vingården på de højeste skråninger med bedste solåbenhed og meget mager, tynd jord af skifer, granit og lidt sand. 

Jean-Etienne Chermette er en ung mand i Beaujolais, som hører til en ny generation af unge vinbønder, der er ved at komme på banen. De eksperimenterer med nye idéer som bl.a. et stigende fokus på at få de unikke forskelle i de lokale terroirs frem i vinen – vinificering med naturlig gær og ingen chaptalisering – og fokus på økologi og bæredygtighed.

Jean-Etienne kommer fra familien Chermette, hvis historie indenfor vinavl går flere hundrede år tilbage. Efter endt uddannelse inden for både ønologi, international handel og marketing kombineret med arbejdserfaring fra flere vindistrikter i både Frankrig og udlandet, begyndte Jean-Etienne at arbejde på familievingården i 2017.

I 2018 besluttede han sig for at lave sin egen vinserie med sit eget navn og egen stil. Jean-Etiennes higen efter yderligere diversitet og specialisering ledte ham til at skabe sin egen vinserie, hvor han kan introducere andre terroirs og vine, end dem hans familie laver. Hans filosofi er at skabe vine så naturligt som muligt med respekt for terroir og for at få så frugtige og delikate vine som muligt. Alle Jean-Etiennes vine er certificeret bæredygtige.

“I practice a winemaking process as natural as possible and respectful of the terroir to obtain wines with fruit and delicacy.” siger Jean Etienne Chermette.

Familievingården ligger i den sydlige del af Beaujolais og hed oprindeligt Vissoux. Jean-Etiennes far, Pierre-Marie, blev i 1980’erne kendt for sin Beaujolais Cuvée Traditionelle Vieilles Vignes. Vinen blev fremstillet i hht. oprindelige Beaujolais traditioner: Den var ikke chaptaliseret, og der blev ikke tilsat gær. Vinen grundlagde den stil, som huset i dag er kendt for. Fra midten af 1990’erne udbyggede Pierre-Marie vingården ved bl.a. at købe marker i Beaujolais Cru’erne Fleurie og Moulin-à-Vent og sidenhen også i Brouilly.

Allerede i 2000 introducerede Pierre-Marie bæredygtige principper i både mark og kælder for at fremhæve terroiret i vinene. Huset var nu ikke længere et lokalt foretagende, og i 2018 ændrede familien navnet på huset til Domaines Chermette for at signalere de mange appellationer, terroirs, produktserier samt mænd og kvinder, der er med til at skabe Chermette stilen.

Til Beaujolais vinene anvender Jean-Etienne de traditionelle Beaujolais-principper i kælderen med delvis maceration carbonique (kulsyre maceration). De hele klaser af vindruer kommes på tank. Efter to dages maceration omrøres mosten 10 min. hver morgen og aften, mens tanken er åben og mosten får frisk luft. Juicen i bunden pumpes over toppen af mosten. Macerations-tiden er 5 dage for Beaujolais og 9 dage for Cru’erne. Når den alkoholiske gæring er færdig, bliver druerne presset i en pneumatisk presse.

Vinen afslutter sin alkoholiske og malolaktiske gæring i tanke eller fade, afhængig af den specifikke vin. Denne fremstillingsmetode med hele klaser og pumpe-over-mosten giver struktur, farve og frugt til vinen og meget bløde tanniner.

Vingården Lilleø er et ambitiøst projekt startet af en gruppe passionerede mad- og vinentusiaster med Claus Meyer, Anders Selmer og René Redzepi i spidsen. Med inspiration og vejledning fra den ikoniske tyske vinmager Martin Steinmann var målet og ambitionen fra starten at skabe den bedste hvidvin i Norden. De første vinmarker blev etableret på øen Lilleø i 2006.

Øen Lilleø ligger i Smålandsfarvandet. Man kommer dertil ved at tage en færge fra Bandholm på Lolland til Askø. Herfra kører man af en digevej til Lilleø.

Kombinationen af ekstrem varme på Lilleøs sydvendte skråninger og havets beskyttende effekt på planterne mod forårsnattefrost lå til grund for en modig beslutning om at supplere Solaris med druesorter som Riesling, Silvaner, Sauvignon Blanc og Pinot Gris, der ellers traditionelt kun anvendes noget sydligere i Europa. De ædle druesorter når ikke alle den samme høje sukkerprocent som Solaris, men druerne leverer meget intense aromaer til Arwen, R2 og Elvira – med et resultat der bliver bedre år for år.

Vejret har stor indflydelse på, hvilke druesorter der modnes tilstrækkeligt til at kunne producere vin et givent år. Vintyperne, der fremstilles, varierer dermed år for år.

Claus Meyer og familien Saunte, som har stor kærlighed til øen og mange års erfaring indenfor landbrug herunder frugtavl, driver i dag Lilleø Vin og de nu aldrende vinplantager. Her 15 år efter den spæde begyndelse står vinstokkene nu smukt og veletableret på øens i alt 2,5 hektar vinplantager, alle med udsigt til Smålandshavet – visse steder går rækkerne hele vejen på tværs af øen fra Syd- til Nordkysten. I dag står vinstokkene sunde og stærke side om side med de gamle frugttræer, omkranset af lange rækker af poppel-træer, der også danner et naturligt
værn mod vind og vejr og er med til at give, efter danske forhold, optimale vækstbetingelser.

Lilleø vin er siden 2015 blevet presset og vinificeret i Danmark.

Hos Pierrick Bouley er know-how og glæden ved vin gået i arv fra far til søn i seks generationer. Familiens dedikerede arbejde belønnes med priser til vinene og kundernes loyalitet. Huset har hjemme i Volnay – en lille by i hjertet af Côte d’Or – som er berømt for sine særligt fine og elegante vine, der ikke kan undgå at charmere.

Næste generation, Pierrick tog over fra 2018-årgangen. Han har studeret vin i Beaune og Dijon og arbejdet hos Felton Road i Central Otago, der hører til den New Zealandske Pinot Noir elite. Han har været hjemme på domænet siden 2009 og har fra 2014-16 gradvist overtaget hovedansvaret for vinifikationen fra sin far. Han blev “Meilleur Jeune Vigneron” i 2018. Domænet har siden 2009 været drevet efter det øko-lignende koncept “lutte raisonnèe”. Pierrick går videre ad den vej: mængden af svovl er yderligere reduceret, og der bruges kun naturlig gær.

Bouleys parceller strækker sig fra Beaune og Pommard til Volnay, Monthelie og Saint-Romain. Det er en smuk mosaik af terroirs, hvor vinbondens kundskab og arbejde med de unikke “climats” skaber den personlige vin. Vinmarkerne ligger gunstigt placeret i 220-300 meters højde med en optimal mængde af solskinstimer.

Udbyttet holdes nede for at få det bedste frem i druerne: frugt og elegance i Village Appellation vinene og fylde og harmoni i Premier Cru vinene. Al høst foregår i hånden. Generelt afstilkes druerne inden gæringen, der foregår i traditionelle åbne beholdere. Druerne gærer i 10-12 dage eller mere med daglig omrøring. Herefter lagrer vinen ca. 18 måneder i franske egetræsfade. Bouley bruger en kombination af 25% ny eg alt afhængig af vinen.

Jeff Carrel er kendt for at lave originale vine med unikke etiketter til overkommelige priser. Vinene har deres eget univers med deres egen historie og en stærk identitet. Det er lettilgængelige vine, der er både seriøse og uhøjtidelige på samme tid.

Erik Sørensen Vin har arbejdet med Jean-François – også kaldet Jeff – Carrel siden 2011. Jeff er født i Paris i 1969 og opvokset i Goutte d’Or, som er et multikulturelt arbejderkvarter ved foden af Montmartre, og han kommer således ikke fra en familie, der har historie inden for vindyrkning. Jeff studerede kemi, men som 22-årig droppede han kemien til fordel for en karriere som vinmager. Han arbejdede først i Anjou i Loire, siden i Sydfrankrig, og i løbet af 10 år lavede han langt over 100 millioner liter vin som vinmager for andre rundt om i verden og i forskellige franske vinområder. Senere har han lavet sin egen vin med lejet jord eller købte druer og på lånt kælderudstyr i hele Languedoc-Roussillon i Sydfrankrig; drevet af sin vedholdende ambition og interesse.

I 2017 har han endelig kunnet indrette sit eget domicil i en gammel vinkælder fra 1857 i Corbières, med 31 tanke og diverse egefade, men laver stadigvæk mange af sine vine på andre vingårde. Han ser druesorter, jordbunde, lokale klimaforhold og vinifikationsteknikker som et gigantisk puslespil, han kan udnytte til at lave vine i den stil, han kan lide.

At Raveneau er Chablis udenfor kategori, er en beskrivelse, nogen næppe vil stille spørgsmålstegn ved. Domaine Francois Raveneau er for Chablis, hvad Petrus er for Pomerol og d’Yquem for Sauternes, men på en meget underspillet måde. Et ry, der er oparbejdet ved sublimt håndværk siden 1948 i en lille, undselig kælder med et gammelt metalskilt over døren, hvor man yderst sjældent modtager besøg og ikke engang har en hjemmeside. Der er under 10 hkt. marker, og alt sælger sig selv – strengt allokeret. Som Robert Parker’s WineAdvocate har udtrykt det: “Usually, when it comes to naming the greatest exponent of any wine region, there will be some variance of opinion. As to Chablis there is one answer: Raveneau”.

Erik Sørensen Vin har importeret fra domænet i meget små mængder siden 1982, hvor Francois Raveneau stadig var ved roret. Nu er det et tremandsteam m/k: sønnerne Jean-Marie, der har været med siden sin vinuddannelse og overtog hovedansvaret i 1984, samt Bernard, som vendte hjem fra andet job i vinbranchen, da faderen gik fra i 1995. Bernards datter, Isabelle, er tredje generation.

Deres succes kommer gennem omhyggeligt og rettidigt markarbejde, dybt lokalkendskab, stor tæft for de rigtige beslutninger og en arbejdsom vej til deres resultater. Små udbytter, præcise høsttidspunkter for at bevare den vitale syre, kun naturgær, malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring i vinens eget tempo og ca. 1½ år i brugte egefade. Selv de “mindre” af disse store vine udvikler sig meget ved lagring og skal helst have lov at blive mindst 6-8 år. De største kan leve i årtier.

Peter Dean fra “TheBuyer” skrev efter årgangssmagning af 2015 i kælderen  – en meget usædvanlig begivenhed: “What was so striking was that after having tasted some 250 different Chablis over three days, and having visited a dozen properties, the Raveneau samples stood out a country mile from the previous wines tasted – just through their overall presence.”

Domaine Le Vieux Donjon er et lille familiedomæne i Châteauneuf-du-Pape, hvor stifteren Marcel Michel har lavet vin siden 1966. I 1979 overtog Marcels søn, Lucien Michel dog driften, og lavede vin her frem til 2008. Siden da er det nu 3. generation anført af Claire Fabre, der med hård hånd styrer produktionen sammen med sin bror, François, som kom til i 2013. Donjon ejer 15 hektar i Châteauneuf-du-Pape, hvor af den ene hektar er beplantet med grønne druer til domænets hvidvin. Donjon laver én rød og én hvid, så al fokus er udelukkende på at lave disse to vine af så høj kvalitet som muligt.

Domænet har 14 hektar med druer til deres rødvin med henholdsvis Grenache, Syrah, Mouvèdre og Cinsault til deres rødvine. Den sidste hektar er beplantet med Rousanne, Grenache Blanc og Clairette, som benyttes til deres mere sjældne hvide Châteauneuf-du-Pape. Gennemsnitsalderen for domænets vinstokke er over 50 år, men faktisk er 33 % af domainets vinstokke mere end 100 år gamle. De røde druer afstilkes inden vinifikationen, der foregår i traditionelle betontanke. Alle druer gærer sammen med undtagelse af Mouvèdre, som vinificeres i en tank for sig selv. Der laves i alt ca. kun 50.000 flasker vin fra Le Vieux Donjon.