Se Tempranillo . Lokalt navn for denne drue i Ribera del Duero og omegn.

Den klassiske cocktail eller long drink med rom . Den ældste opskrift er fra New York TImes 8. august 1908 -for 100 år siden- og lydere i sin helhed: “PLANTER’S PUNCH” This recipe I give to thee, Dear brother in the heat. Take two of sour (lime let it be) To one and a half of sweet, Of Old Jamaica pour three strong, And add four parts of weak. Then mix and drink. I do no wrong– I know whereof I speak. Altså: Ialt 10 dele… 2 af det sure (limesaft, evt. citron), 1,5 dele af det søde (rørsukker), 2,5 dele af det stærke (mørk rom) og 4 dele af det svage -kildevand! Men man kan lave den svagere -og huske at putte knust is oveni!

Vinhøst finder sted i efteråret, i Frankrig typisk 100 dage efter blomstringen i juni, dvs. i september eller oktober, af og til endog novembeer, i de varmeste områder måske i august. På den sydlige halvkugle høstes i samme årgang seks måneder før, typisk fra februar til april -efterår syd for Ækvator. I tiden op til vinhøst pløjes marken. I juli kan man vælge at lave “grøn høst”, hvis man kan se, at der er så mange klaser, at høsten bliver for stor eller så stor, at man risikerer, at ikke alle klaser modner perfekt. Vinhøsten bruges ofte som betegnelse for årgang, på fransk récolte eller vendange , italiensk vendemmia, cosecha på spansk og colheita på portugisk. I England snakker man også om Vintage for vinhøst. Tidspunktet afhænger af druernes modenhed, dvs. dels indhold af sukker ( alkohol ), dels druernes fysiologiske modenhed, som i kølige regioner sagtens kan finde sted ved 8-10 % potentiel alkohol, hvad der i varme regioner ville have givet vin med tydelligt “grønt eller umodent præg. I dag høstes de fleste druer med maskine. Maskinhøst er stadig omdiskuteret, men maskinerne er blevet markant bedre end i 1970erne, da de første kom til Europa. Maskinerne er mindre og langt mere nænsomme over for druerne. Maskinerne har mange fordele: de kan høste et stort område hurtigt, hvis meteorologerne lover regn, og den kan høste om natten, hvor vejret er køligt til gavn for ikke mindst druer til hvidvin. Men mange steder høstes stadig i hånden, hvad der kan være et stort arbejde på store godser, som ofte kan kræver hundreder af plukkere, som af og til må vente en måned eller længere på, at druerne opnår fuld modenhed. En erfaren plukker kan plukke 500 til 1000 kg om dagen, svarende til 250-500 liter vin. Druerne lægges typisk i kurve, som i reglen rummer maximalt 15 kg, så skindet ikke brister. Målet er at få druerne til kælderen og i gæring så hurtigt som muligt.

En let rødvin, der produceres nær Auxerre vest for Chablis i Bourgogne . Fremstilles på Pinot Noir og en lokal drue César. Vinen kan være let, men er ofte fin med ren frugt.

Meget stor flaske med et indhold på 600 cl, svarende til 8 almindelige flasker à 75 cl.

Fransk for engelsk smag. Bruges om vine, der forventes at gå godt i England og er endvidere et udtryk for en tør Champagne .

Sjælden drue, der kun gror i Montefalco, lille område i Umbrien nær Assisi. Druen var i 1970erne næsten udryddet, men er i dag på vej frem. For mange er stor Sagrantino en af Verdens mest imponerende vine, der har enorm koncentration, intens aroma og længde. Men druen er svær at gro, og udbyttet er ekstremt lille. Folkloren forbinder vinen med den hellige sakramente i den katolske kirke, men så god vin har de vist sjældent serveret!

Piemonte ligger i det nordvestlige Italien ved foden af de franske og schweiziske alper (navnet Piemonte betyder “ved foden af bjerget”). Det er en af Italiens bedst kendte vinregioner med ikke færre end 59 DOC og DOCG appellationer og er hjemsted for de kendte vine Barolo og Barbaresco på Nebbiolodruen. Andre kendte druer i Piemonte er Barbera og Dolcetto.
 
Regionen ligger mellem de kolde alper og det varme Middelhav og er præget af kolde vintre og varme tørre somre og – ikke mindst – den kendte efterårs morgentåge, der ligger som tæppe i dalen hen over området. Den bliver brændt væk af solen i løbet af dagen og hjælper med modningen af Nebbiolodruen (ordet “nebbia” betyder tåge).
 
Barolo siges at være “vinens konge og kongernes vin”. Det er en stor og tanninrig vin med meget bouquet – blomme, tobak, krydderier – og en vin som ofte kræver 5-10 år eller mere på flaske. Vinen er bedst sammen med mad – gerne kraftig og proteinrig mad.
 
Barbera er den mest udbredte drue i Piemonte og giver en vin med masser af saft og duft og smag af mørke kirsebær og tørre krydderier. Den har en god fylde og et godt syreindhold, som dog ikke skal forveksles med garvesyre (dvs. tanniner), og vinen fungerer derfor godt til lettere retter, lyst kød og pizza og pasta.
 
Dolcetto er let og frugtrig og kaldes “Italiens Beaujolais”. Direkte oversat betyder navnet ”den lille søde”, hvilket ikke kunne være mere misvisende, da druen hverken er lille eller sød! Den har god smag af krydderier, ikke meget syre men en god portion tørre tanniner. Den skal drikkes ung og er kendt for at være Piemonteborgernes hverdagsvin.
 
Piemonte er også hjemsted for de mousserende Asti-vine. Der findes to typer: Asti Spumante, som har et højere tryk og derfor kommer i en Champagne-type-flaske, og den har en alkoholprocent på 6,5 – 9,5%. Moscato d’Asti har et mindre tryk, er blot let perlende og kommer på almindelige flasker. En Moscato d’Asti er ikke så sød som almindelig Asti. Den holder ca. 5,5% alkohol og er yderst velegnet som apéritif.

Rødvinsdrue, egnet til vin fra køligere himmelstrøg. Druen er en hybrid, dvs. krydsning. Hr Léon Millot fra Oberlin instituttet i Colmar krydsede i 1911 Millardet et Grasset (selv en hybrid) med Goldriesling. Druen er sort og modner tidligt og er meget resistent over for svampesygdomme. Smagen er magtfuld og intens, men kan have den særlige “foxy” smag, som kan skæmme hybrider. Druen er blandt de mest udbredte i Danmark, men ses også i andre kølige vinlande som østkysten af USA (Finger Lakes) og Canada samt England og Schweiz .

Fisk kan være mager og mere eller mindre kraftig i smagen -og valg af vin afhænger her, som i alt andet, i høj grad af smagsfylden i retten som helhed. Tilberedningen vil normalt afhænge af, hvilken fisk man står med i hånden. Arten af fisken bestemmer tilberedningen. Faktisk er det næsten kun laks, der kan smager godt stort set uanset, hvordan den tilberedes: rå, marineret, røget, stegt, ovnbagt, pocheret, kogt. Tilberedningsformen fremhæver en struktur og en smag i fisken, som er det allerførste, man lægger mærke til. Stegning og ovnbagning bevarer i forskelligt omfang fiskens saftighed og fremhæver dens smag, mens pochering og kogning trækker saft og smag ud i lage og sauce. Til stegte fisk, som er fede, kan man undertiden bruge rødvin, men det er mere sikkert at vælge hvidvin uden for megen syre . Bemærk også at, at mange stegeretter ledsages af forholdsvis lette saucer. Læs mere om vin og mad her!

Vin Délimité de Qualité Supérieure, en fransk kategori for vinområder, der venter på at få Appellation Controlée. Den er i dag reelt sidestillet med denne betegnelse, men på vej ud -dækker kun 0,5% af Frankrigs årlige vinhøst. VDQS-vine skal overholde

Vinen ændrer sig ved lagring og bliver moden: en rødvin går fra nærmest violet til tegl og får siden et modent brunligt præg, mens den unge vins duft af druer transformeres til bouquet , hvor bær er erstattet af en kompleks blanding af ceder, violer og meget andet. Endelig afrundes smagen, mens den unge vins hårde syre bliver til en lang, dvælende eftersmag. En ung hvidvin starter sit liv næsten uden farve , men med ung aroam af druen. Ved lagring kommer efterhånden en strågul og gradvis dybere farve, men den unge bæraroma bliver rigere, mere sammensat med toner af andet end drue. Tilsvarende ændres vinens frugtsyre til en længere óg blødere smag. Kræver vinen 4-6 år på flaske (måske 5-8 år fra høstdato) for at opnå modenhed, vil den som huskeregel også holde sig 4-6 år på toppen før den går den anden vej -ned ad bakke. Det gælder for hvid som for rød vin, selvom hvidvin i reglen ikke kræver lagring. Alle vine udvikler sig på flaske. Daglige vine måske kun 6-12 måneder, mens en stor rødvin kan gemmes på flaske i 5-10 år, afhængig af årgangen. En exceptionel vin kan gemmes i 10-20 år, af og til længere endnu. Se mere under enkelte områder for tips til holdbarhed . Læs eller download pdf: 9 gode råd om vin !

Vinum er et af de førende tysk-sprogede vinmagasiner -“Europas vinmagasin”. Redaktion på 15 medarbejdere i Schweiz , hvor det udgives 10 gange om året til ca. 40.000 læsere. Web: www.vinum.ch . Vinene får karakterer fra 13 (“Korrekt”) op til 20 (” unerreicht “, “uovertruffen”).

Celebert, men ganske lille område i Bordeaux ved siden af St. Émilion, som vinene ofte ligner. Området er næppe større end stor dansk bondegård, men er opdelt i ikke mindre end 150 selvstændige ejendomme. Ialt er her 750 hektar vin på et let skrånende plateau af vindblæst sand og groft grus. Årligt leveres 3-4 millioner flasker ofte ganske kostbar vin. Hoveddruen er Merlot (75%), suppleret med Cabernet (mest Franc) og Malbec . Ingen officiel klassifikation , men mange uofficielle ofte skabt på basis af salgspriser. Der er dog generelt enighed om, at Pétrus er det bedste slot, men der er mange rivaler. De bedste vine fra naboen Lalande de Pomerol kan rivalisere god Pomerol, men er bedre køb. Holdbarhed : Pomerol er den af de store vine fra Bordeaux, der kan nydes hurtigst, i reglen allerede -2-3 år efter høst , selvom de bedste med fordel kan gemmes op til 10 år fra høståret, alt efter årgang . Læs eller download pdf: Pomerol-side

Amerikansk vinmagasin, som 8 gange årligt udkommer, mest i USA , men også med abonnenter over hele Verden. Magasinet er stiftet 1986 og ejes af Joshua Greene. Magasinet smager sine vine blindt med eget panel og med gæstesmagere, alle fra med tilknytning til vin og gastronomi. Som oftest i USA vurderes vine efter 100p skalaen, hvor kun få vine får under 80p.

Italiensk for rød. Vino rosso er således en rødvin.

Fransk for høst eller årgang .

Vigtigt vinområde i det centrale Italien med Firenze som hovedstad. Blandt vinene herfra er Chianti, Chianti Classico, Chianti Rufina, Cru ‘erne Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano foruden Supertoscanere. Den vigtigste drue er Sangiovese. Brunello og Prugnolo (til Vino Nobile) er kloner af denne.

“Verdens bedste hvidvinsmager” – Parker : “der er ingen bedre hvidvine i Verden… Disse juveler til en pris langt under, hvad de ville koste, hvis vinene var fra Bordeaux , Bourgogne eller Californien … Der findes ikke en eneste i Vinens Verden, der stræber mere efter kvalitet” –Parker i Wine Advocate. *** le Classement : “Mere end nogensinde flådeadmiralen over vinområdet Alsace ”. Léonards og Genevièves bryllup i 1959 forenede to domæner med en størrelse, så det kunne betale sig at tappe selv. Gradvis udvidet med køb af parceller så det i dag omfatter 40 hektar fordelt på fem byer. Filosofien er simpel: det ypperste, man kan få fra druen. Vi var i 1976 blandt domænets første kunder og får derfor måske de bedste tilbud. Men vinene fra domænet er faktisk særdeles rimelige sammenlignet med, hvad juveler fra andre vingårde, f.eks. Montrachet, Haut -Brion, Yquem og Conti osv. Selv i Alsace vil få nægte, at Humbrecht vin kan sammenlignes med navne som disse. • Domænet: drives biologisk uden brug af sprøjtegifte eller kunstgødning. 100% certificeret biodynamisk. Se certifikater her . • Metoderne: Vinen laves naturligt, dvs. gæringen presses ikke, men får lov at gå sin gang. Derfor vil Humbrecht vine ofte -naturligt- have lidt restsukker, afhængig af årgangen (angivet som ” indice ” 1tør, 2 med svag sødme, som dog ikke fornemmes op til 5meget sød omend i reglen uden botrytis ). Léonard mener, at vinen af sig selv når en naturlig balance og bliver mere tør ved lagring -og disse vine kan ofte gemmes i årtier. Metoderne er simple, men dyre: Huset høster i snit 31,5 hl/hektar, under det halve af andre i Alsace, lavere end Bourgogne og typisk 1/3 af naboerne i Tyskland . Foto: Olivier med skotske hustru Margaret foran domænet. Fakts: Ejer: Familien Humbrecht. Vinmager: Olivier Humbrecht Areal: 40 hkt i produktion. Årlig høst : 14.000 ks. Udbytte i snit 31,5 hl/hkt (100 tilladt i Alsace, 70 til Grand Cru ). Grands Crus og andre Crus: Clos St.Urbain i Rangen (5,5 hkt), Goldert i Gueberschwihr (1,1 hkt), Hengst i Wintzenheim (1,4 hkt), Brand i Turckheim (2,4 hkt). Andre Crus i “Monopole” Rotenberg (1,8 hkt), Clos Hauserer (1,2 hkt i Hengst), Clos Jebsal (1,3 hkt ved Brand), Heimbourg (4 hkt ved Brand) i Turckheim, Clos Windsbuhl (5,15 hkt) i Hunawihr. Største areal er 11,5 hkt i Herrenweg. Læs mere eller download 2 sider om domæner her! Læs Olivier Humbrecht’s vurdering af årgang 2009 her!

Grøn østrigsk drue der også går under navnet Spätrot, der næsten kun ses i Thermenregion ikke mindst til Gumpoldskirchner. Kan sammen med Rotgipfler give robuste og kraftige vine der lagre godt