Lukkemetode til flasker, som bruges af stadig flere producenter. Skruelåg er perfekt til både rød- og hvidvin, også til vine, der skal gemmes i mindst 10 år på flaske. De bedste udgaver tillader en langsom iltning af vinen, som man også kender det fra korkpropper. Vinen er kun i kontakt med metal og glas, som ikke afgiver nogen bismag til vinen. Brug af skruelåg har flere fordele, bl.a. er skruelåg billigere for producenterne (og i sidste ende forbrugerne), de er lettere at åbne end korkpropper, og der betydelig lavere risiko for propsmag med skruelåg. Det er dog teoretisk muligt for en vin med skruelåg at få prop, eftersom det stof, der giver den ubehagelige propsmag (TCA), kan findes andre steder end i selve korkproppen. Det kan også være fra paller og andet træværk i kælderen, hvor TCA kan diffundere ned i flaskerne med skruelåg. Skruelåget er ikke hermetisk lukket i forhold til ilt, så vine med skruelåg udvikler sig på samme vis som dem med korkprop.

Det franske navn for den spanske Jerez og engelske Sherry . Også synonym for druesort i Californien , som menes at være Rioja ‘s Graciano .

Metode for at give en rød- eller hvidvin større aroma og kompleksitet. Efter gæringen fjernes næsten al vin fra bundfaldet for at undgå eftergæring mv. Men en lang række bedre vingårde lader vinen lagre sammen med det “fine” bundfald (som består af rester fra gæring, druekerner, vinsten mv) i flere måneder, af og til så længe som indtil tapning. Resultatet er en vin med rigere aroma og lægere smag.

Kaldes også “Dead Arm”, er en sygdom, der mest rammer gamle og meget gamle vinstokke. Eutypa Lata kendes i dag mest som Phomopsis og er en svampeart, Phomopsis viticola . Sygdommen angriber grenene på vinstokken, gør dem svage og får dem i sidste ende til at falde af -så har man en vinstok med én arm i stedet for 2 -måske sidder stadig en stump af “Den døde Arm”. Generelt er der ingen kur for sygdommen, selvom visse moderne spray-typer har vist sig effektive, hvis svampen dræbes i tide. Typisk fører sygdommen til tab på 30-40 % af udbyttet. The Dead Arm Shiraz er en af de tre “ikon” vine fra d’Arenbeerg og får sit navn fra netop denne sygdom, som netop har ramt en god del af husets ældste Shiraz parceller. Her har man gjort sygdommen til en styrke -de mener, at saften koncentreres i de meget færre druer på den raske arm! Kritikerne elsker vinen, som konstant får de højeste karakterer.

Eller blot Meunier . Den 14. mest plantede franske druesort, selvom den stort set aldrig ses på etiket. I dag den mest benyttede drue til Champagne , hvor den værdsættes for sin rige frugt og blødhed, der gør vinen moden før Champagne kun med Pinot Noir og Chardonnay . Druen knoppes senere og modner før Pinot Noir, hvorfor den engang var meget udbredt i hele Nordfrankrig, bl.a. Alsace . Ses stadig i Tyskland som Müllerrebe og Schwarzriesling.

Arbois er en anerkendt vinregion i det østlige Frankrig, der ligger i Jura-bjergene. Denne region, der kan spore sin vinproduktion tilbage til romertiden, har en unik og varieret vintradition, der adskiller den fra mere kendte franske regioner som Bordeaux eller Bourgogne.

Beliggende i en kuperet terræn langs Doubs og Cuisance floderne, nyder Arbois et køligt og fugtigt klima, der er gunstigt for dyrkning af vin. Regionens vinmarker, der klatrer op ad skråninger og plateauer, er beplantet med forskellige druesorter, der trives i disse betingelser.

Poulsard er en af de mest fremtrædende druesorter, der dyrkes i Arbois og bruges primært til produktion af lette og frugtagtige rødvine. Andre vigtige druesorter inkluderer Trousseau, Pinot Noir, Chardonnay og Savagnin, som bidrager til regionens brede spektrum af vine.

Arbois er berømt for sine unikke vinproduktionsmetoder, herunder brugen af træfade til at aldre vinene. En af regionens mest berømte vine er Vin Jaune, der er lavet af Savagnin-druen og modnes under et “flor” lag, hvilket giver vinen sin karakteristiske nøddeagtige smag og kompleksitet.

Som en anerkendt Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) er Arbois underlagt strenge regler og standarder, der sikrer kvaliteten og integriteten af regionens vine. Ud over vinproduktionen tiltrækker Arbois også besøgende med sin smukke natur, charmerende landsbyer og velsmagende lokale gastronomi, der inkluderer oste som Comté og Morbier samt lokale retter som trøffelsuppe og vin- og urtebaserede saucer.

Samlet set er Arbois en fascinerende vinregion, der kombinerer historie, tradition og enestående vine, der tiltrækker både vinelskere og turister fra hele verden.

Alambic er det franske ord for et apparat til destillation. Ordet Alambic kom til Europa fra arabisk al-inbiq, som betyder destillation.
 
En Alambic laves som regel i kobber, og metoden er ganske enkel – det gælder om at fjerne vandet fra fx vin. En væske opvarmes, indtil den begynder at dampe uden at koge. Dampen stiger op i rør, som føres over i en anden og i reglen mindre beholder, hvor dampen fortættes til en destilleret væske. Til især Cognac og Malt Whisky destilleres to gange for at nå en alkoholprocent på 60-80 pct. I Armagnac destilleres kun én gang, men til kun 54-60 pct. alkohol . I 1826 opfandt Robert Stein en ny måde at destillere på, som i dag kaldes kolonne destillation, patent still eller Coffey still. Her foregår destillationen i én omgang, og man kan nå op på 96 pct. ren alkohol eller mere.
 
Metoden har været kendt i umindelige tider, formentlig helt tilbage til det 2. årtusinde f.v.t. i Mesopotamien, det nuværende Irak. Den oprindelige alambic er kun lidt ændret. Den nuværende pot still fra Skotland fungerer i høj grad som den alambic, der blev opfundet i Persien (Iran) ca. i år 800 f.v.t. Senere blev processen brugt til at skabe parfumer ved at udtrække aroma af planter mv. Den ældste brændevin i Europa er formentlig Armagnac, der er kendt siden 1100-tallet, adskillige hundrede år før Cognac. I 1313 mente kardinal Vitor, at Armagnac havde 40 gavnlige egenskaber, hvilket forskere fra Bordeaux er enige i. I 1438 nævner man første gang “brændt vand” i Tyskland, men processen har formentlig været kendt længe før, ikke mindst af alkymisterne, der ville skabe eliksir eller skabe guld af metal. Faktisk kendte de gamle grækere processen længe før vor tidsregning, men kendskabet gik stort set tabt, indtil det blev genindført i Spanien af arabere. Cognac kom til i 1500-tallet, mens whisky – som destilleres i pot still – fulgte hurtigt efter.

En ekstremt sjælden og ekstremt kostbar Tokay fra Ungarn , der laves på mosten fra de tørrede Aszu druer før selve presningen. Den er meget sjælden og meget holdbar – der er set drikkelige eksemplarer på over 200 år.

En drue der i Mellemitalien har spillet lidt den samme rolle som Petit Verdot i Bourdeaux. Druen bruges stort set kun i blandinger, hvor den giver farve (som navnet antyder), sødme og ekstrakt til de blandinger den indgår i, og den er meget velegnet til lagring . Førhen brugtes den meget i Chianti-vinene, men den er trådt i baggrunden blandt andet fordi den kræver mere arbejde i marken end de fleste andre druesorter. Fattoria del Cerro bruger den bl.a. i små mængder til sin Vino Nobile . Optræder i dag sporadisk i Toskana, Umbrien, Marche, Lazio og Ligurien. Indgår i DOC-vinene Colli Luchesi og Montecarlo.

AVA står for American Viticultural Area, som er et geografisk defineret vinproducerende område i USA. AVA’er er etableret og reguleret af Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (BATF) og The Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB). Formålet med AVA’er er at definere og differentiere vinregioner baseret på unikke klimatiske, geologiske og geografiske egenskaber, der påvirker druedyrkning og vinproduktion.

Kendetegn ved AVA’er:

  1. Geografisk afgrænsning: Hvert AVA-område er defineret af dets geografiske grænser, herunder grænserne for regionens marker, dale, floder, bjerge osv.
  2. Klimatiske forhold: AVA’er kan have forskellige klimaer, herunder tempererede, kontinentale, maritime eller bjergklimaer, hvilket påvirker vækstbetingelserne for druerne.
  3. Geologiske træk: Jorden, jordbundsforhold og topografi i AVA’erne kan variere betydeligt og påvirke druernes smag og karakter.

Eksempler på AVA’er:

  • Napa Valley AVA i Californien er et af de mest kendte og respekterede vinproducerende områder i USA, kendt for sin fremragende Cabernet Sauvignon og Chardonnay-vine.
  • Willamette Valley AVA i Oregon er berømt for sin Pinot Noir, der trives i det kølige og fugtige klima i området.
  • Columbia Valley AVA i Washington State er kendt for sin mangfoldighed af druesorter, der trives i det tørre klima og den frugtbare jord i dalen.

AVA’er giver vinproducenter og forbrugere et værdifuldt værktøj til at forstå og værdsætte forskellene mellem vinområder og deres vine. De tillader også en mere præcis mærkning af vinens oprindelse, hvilket bidrager til gennemsigtighed og autenticitet i vinindustrien.

Læs mere her: http://wine.appellationamerica.com/

Lille Grand Cru på Côte de Beaune i Bourgogne. Området er 3,7hkt og leverer omkring 21.000 flasker kostbar hvidvin på Chardonnay druen.

Klassifikation af vingårde og -slotte og særlige vinområder er ikke noget nyt fænomen. Allerede i 1700-tallet begyndte vinhusene i Bordeaux at sætte de bedste slotte op i klasser, først 3 klasser, siden 4 og op til den officielle klassifikation i 1855 hele 5 klasser med ialt 60 af de bedste slotte fra Médoc samt de bedste slotte i Sauternes . Se Klassifikationen i 1855 . I hælene på disse 60 slotte blev der behov for at inddele de øvrige mange tusinde vinslotte i klasser -og det første i 1932 til Cru Bourgeois klassifikationen i Médoc, senest revideret i 2003 (dog underkendt efter protester), samt klassifikationen af Graves og Saint Emilion. Pomerol og Fronsac har ingen officiel klassifikation, men mange uofficielle, i reglen baseret på jordens kvalitet samt den opnåede pris. Inden da var bl.a. vinbjergene omkring byen Würzburg klassficeret, lige som cistercienser munkene på Clos Vougeot i Bourgogne også havde klassificeret deres vingård i 3 eller 4 dele alt efter kvalitet. Men Frankrig er milevidt foran -måske ligger det dybt i bureaukratiets fødeland, at alt skal sættes op i systemer… ? Der er “Cru” for oksekød, lam og naturligvis Camenberet oste! I Bordeaux skal man dog huske, at Grand Cru kun bruges officielt i Saint Émilion I Bourgogne er Grand Cru betegnelsen på de bedste vinbjerge på Côte d’Or -f.eks. le Corton – og i Chablis , f.eks. Vaudésir og Preuses. I Alsace er ca. 50 vinbejrge klassificeret Alsace Grand Cru. For hele Frankrig gælder en anden type klassifikation, som nærmest kan sammenlignes med en pyramide (se tegning) eller kinesisk æske systemet. Jo mindre området er, jo større krav -som dog ikke er skrappe- stiller Staten til vinens oprindelse og kvalitet. F.eks. krav til alkoholprocent, maksimumsudbytte osv. Kvaliteten stiger, når man går nedefra og op -nederst almindelig bordvin , herover landvin eller “Vin de Pays “. Herover står Appellation Controlée -der dækker et større område. Oven over -eller som del af- området er apppellation, der dækker del af området. Inden for dette mindre område -og ovenover i kvalitet- kan der være et lille område, som måske dækker vin fra en enkelt landsby -eller i ekstreme tilfælde én enkelt vingård (den mindste AOC er på blot 0,8 hektar !). Vine fra de øverste klassifikationer kan “deklasseres”, hvis ejeren ønsker det eller kvaliteten ikke er god nok. F.eks. kan vin fra ét særligt godt område som Margaux deklasseres til Haut -Médoc, som kan deklasseres til Médoc, som igen kan deklasseres til Bordeaux -som igen kan sælges som bordvin, vin de table. Dette særlige franske klassifikation er i dag “eksporteret” til det meste af verden. F.eks. i Australien kan en vin fra McLaren Vale sælges som Fleurieu Peninsula, som igen kan sælges som South Australia, som igen kan sælges som South Eastern Australia…

Del af vinregionen Mosel – Saar -Ruwer nær Trier omkring Ruwer, en biflod -nærmest bæk- til Mosel. Området er ganske lille og bliver gradvist mindre, efterhånden som byen Trier vokser. Området var engang ejet af Kirken, men blev nationaliseret under Napoléon I. De bedste vingårde er Maximin Grünhaus (som kun har haft tre ejere i hele sin historie) og Karthäuserhofberg samt de bedste skråninger ved Kasel. Druen Riesling giver en raceren, let vin med sprød friskhed, som kan ligne Saar og som denne høre til Tysklands bedste vine i store årgange. Etiket: Maximin Grünhaus’ Art Deco etiket hører til de smukkeste eller grimmeste -alt efter smag. Den har været næsten uændret i over 100 år.

Forfalsket vin og bedrageri -har fundet sted lilge så længe, som man har betalt en højere pris for visse vine end for andre. I 2008 mente Italiens myndigheder at have fundet 70 millioner liter vin -tæt på 100 millioner flasker- ordinær vin, der blev solgt under kendte etiketter som Brunello og andre -en praksis, som fler italienske slotsejere mente var normal praksis (som myndighederne dog sjældent opdagede). Også andre lande har haft deres skandaler i nyere tid, hvoraf dog kun få kommer i mediernes søgelys. Det gælder lige fra Bordeaux ‘ skandaler i 1970erne til forfalskede Mouton’er og Pétrus’er, der blev solgt på auktioner. Der er dog intet nyt her -og et godt råd er at følge engelske Cyrud Redding råd: “Det bedste våben mod forfalsket vin er et perfekt kendskab til, hvad der er godt”. Billede herunder: Forfalsket vin køres ned til floden for at blive hældt ud. Træsnit fra Nürnberg, 17. århundrede.

Fransk for propsmag , dvs. vin med en særegen duft, som menesat stamme fra sygdom i den kork, der er brugt til proppen.

Antonio Galloni anmeldte i mange år italiensk vin for Parker , siden også California, Bourgogne , Champagne og andre vine. I 2013 solgte Parker majoriteten i eRobertParker til Singapore-firma. Samtidig forlod Galloni magasient for sin egen web, VinousMedia. Galloni’s specialitet er nok italiensk vine -selvom han trods navnet er amerikaner- men han har også vist dygtighed i anmeldelser af andre vine. I november 2014 købte Galloni Tanzer ‘s International Wine Cellar , et af de mest respekterede vinmedier. Hele staben her, inkl. den respekterede Josh Raynolds, følger med og får hver deres speciale i det nye kombinerede medie. Staben på Vinous er fremover (ultimo november 2014): Antonio Galloni: Bordeaux , Bourgogne, Napa Valley , Italy, Champagne, Sonoma, Santa Barbara, Santa Cruz, Steven Tanzer: Bourgogne, Chablis , Washington , Argentina , Sydafrika , New Zealand , Port , Tokaji og Napa Valley. Josh Raynolds: Spain, Rhône , Languedoc , Roussillon , Provence , Oregon, Australia, Paso Robles, Santa Lucia Highlands and Chile , Ian D’Agata: Sydlige Italien , Alsace , Canada, Joel Payne: Tyskland , Østrig , Loire . I 2013 var der forlydender om, at WineAdvocate -eRobertParker- ville sagsøge Galloni for bl.a. kontraktbrud, men sagen kom adlrig for retten. Galloni’s anmeldelser kan stadig ses på eRobertParker -såvel som på Galloni’s egen web, som kræver abonnement: https://vinousmedia.com

Se Tempranillo . Lokalt navn for denne drue i Ribera del Duero og omegn.

Den klassiske cocktail eller long drink med rom . Den ældste opskrift er fra New York TImes 8. august 1908 -for 100 år siden- og lydere i sin helhed: “PLANTER’S PUNCH” This recipe I give to thee, Dear brother in the heat. Take two of sour (lime let it be) To one and a half of sweet, Of Old Jamaica pour three strong, And add four parts of weak. Then mix and drink. I do no wrong– I know whereof I speak. Altså: Ialt 10 dele… 2 af det sure (limesaft, evt. citron), 1,5 dele af det søde (rørsukker), 2,5 dele af det stærke (mørk rom) og 4 dele af det svage -kildevand! Men man kan lave den svagere -og huske at putte knust is oveni!

Vinhøst finder sted i efteråret, i Frankrig typisk 100 dage efter blomstringen i juni, dvs. i september eller oktober, af og til endog novembeer, i de varmeste områder måske i august. På den sydlige halvkugle høstes i samme årgang seks måneder før, typisk fra februar til april -efterår syd for Ækvator. I tiden op til vinhøst pløjes marken. I juli kan man vælge at lave “grøn høst”, hvis man kan se, at der er så mange klaser, at høsten bliver for stor eller så stor, at man risikerer, at ikke alle klaser modner perfekt. Vinhøsten bruges ofte som betegnelse for årgang, på fransk récolte eller vendange , italiensk vendemmia, cosecha på spansk og colheita på portugisk. I England snakker man også om Vintage for vinhøst. Tidspunktet afhænger af druernes modenhed, dvs. dels indhold af sukker ( alkohol ), dels druernes fysiologiske modenhed, som i kølige regioner sagtens kan finde sted ved 8-10 % potentiel alkohol, hvad der i varme regioner ville have givet vin med tydelligt “grønt eller umodent præg. I dag høstes de fleste druer med maskine. Maskinhøst er stadig omdiskuteret, men maskinerne er blevet markant bedre end i 1970erne, da de første kom til Europa. Maskinerne er mindre og langt mere nænsomme over for druerne. Maskinerne har mange fordele: de kan høste et stort område hurtigt, hvis meteorologerne lover regn, og den kan høste om natten, hvor vejret er køligt til gavn for ikke mindst druer til hvidvin. Men mange steder høstes stadig i hånden, hvad der kan være et stort arbejde på store godser, som ofte kan kræver hundreder af plukkere, som af og til må vente en måned eller længere på, at druerne opnår fuld modenhed. En erfaren plukker kan plukke 500 til 1000 kg om dagen, svarende til 250-500 liter vin. Druerne lægges typisk i kurve, som i reglen rummer maximalt 15 kg, så skindet ikke brister. Målet er at få druerne til kælderen og i gæring så hurtigt som muligt.

En let rødvin, der produceres nær Auxerre vest for Chablis i Bourgogne . Fremstilles på Pinot Noir og en lokal drue César. Vinen kan være let, men er ofte fin med ren frugt.