En brugerstyret webside til anmeldelser, hvor det er brugerne snarere end en (eller nogle få) kritikere, der giver vinen points (100-point skalaen bruges). Det er både en styrke og en svaghed -da pfte ret få smagere kan ændre en vins rating voldsomt. Men som helhed virker siden pålidelig. Den er udviklet af den tidligere Microsoft systemtekniker Eric Levine, der styrer det fra sit hjem i staten Washington . Der er i dag kommet pænt over 5 millioner anmeldelser siden starten i 2004. web: cellartracker.com

AOP i det sydlige Rhône , som omfatter 90 små kommuner, hvoraf 17 må tilføje deres navn på etiketten sammen med AOC Côtes du Rhône Villages. Disse omfatter (i halvfed de oprindelige Villages fra 1953): Cairanne Plan de Dieu Rousset les Vignes St.Pantaléon les Vignes Visan Chusclan Puyméras Sablet Séguret Vinsobres (nu AOP) Laudun Roaix Saint Gervais Signargues Beaumes de Venise (nu egen AOP) Massif d’Uchaux Rochegude Saint Maurice Valréas Rasteau (nu egen AOP) Generelt anses Cairanne for bedst, og historisk har mange anset den for at være i klasse med Gigondas (som også var en af de oprindelige Villages) og Vacqueyras . Fra godt 10.300 hkt laves 40-50 millioner fl/år, heraf 2/3 fra de navngivne Crus, resten fra de resterende godt 75 landsbyer. Vinene gror i reglen på stenet jord i typisk middelhavsklima præget af sol og den stærke Mistral vind. I den nordlige del af området -Valréas og Vinsobres. er klimaet lidt køligere. Druerne er Grenache (mindst 50%) suppleret med Syrah og Mourvedre (ialt minimum 20%) samt andre druer tilladt for AOC Rhône (dog maximalt 20%). Vinen skal holde mindst 12,5% naturligt med et udbytte ikke over 45 hl/hkt (dog 42 hlk/hkt med kommunenavn). Cairanne, en af de bedste “Villages”. Læs eller hent en fil om Rhône-dalen her!

Eller Salmanassar. Meget stor flaske med et indhold på 9 liter svarende til 12 almindelige flasker.

Vinområde i det nordlige Spanien mellem Pyrenæerne (der danner grænsen til Frankrig ) og Rioja . Vinene ligner meget naboen Rioja og benytter de samme Tempranillo og Grenache druer. Men området tillader og benytter i høj grad -måske pga. Frankrigs nærhed- også “internationale” druer som Merlot og Cabernet Sauvignon samt Chardonnay . Hovedstaden er Pamplona, berømt for sin San Fermín festival i juli med bl.a. tyreløb i gaderne, som er udødeliggjort af Hemingway. Regionen er også den første i Spanien, som den klassiske pilgrimsvandrer møder på sin færd mod Sct. Jakobs grav i Galicien .

Hugh Johnson (f. 1939), forfatter til “World Atlas of Wine” (“Den store Vinbog” på dansk), som udkom første gang i 1971 og blev forbilledet for stort set alle vinbøger lige siden -koncis tekst, flotte illustrationer og kort som aldrig set før. Bogen er egentlig et atlas med tekst, mens “Vinhåndbogen” (udg. 1983) giver en udførlig beskrivelse af vinene -en rigtig håndbog. Endelig er “Vin” en lommebog, ca. 300 sider i lommeformat, som udgives i ny udgave hvert år. Hugh Johnson udgav in første bog, “Wine” i 1966. For mange er hans mesterværk dog “A story of Wine” (1989). I dag assisteres Hugh Johnson på “Den store Vinbog” (Atlas) af Jancis Robinson , mens den danske udgave af “Vin” har Jørgen Mønster som konsulent.

God druesort fra Vinho Verde regionen i det nordlige Portugal -og som Loureira i Galicien . Den kan give pænt stort udbytte og samtidig bevare en vis frugtighed og friskhed i dift og smag. Den dyrkes enten som varietal vin eller i cuvée med Treixadura (Trajadura). Den er også ved at blvie populær som Arinto i Douro og længere sydpå i Portugal.

Dvs. at vinen er tappet på flaske på det slot eller den vingård, hvor vinen er fremstillet. Betegnelsen er ikke et kvalitetsstempel, men betyder blot, at vinen er tappet det sted, hvor den er lavet. I dag er stort set al god fransk vin tappet på slottet (“Mise en bouteille au Château ” på fransk). I Frankrig skal vinen være lavet af druer 100% fra ejendommen, men i andre lande er kravene mindre strikte, så “Estate-Bottled”, “Embotellado en la Propriedad” og “Imbottigliato dal Produttore” er ikke helt det samme. En vin tappet på ejendommen, hvor den er lavet, er en god garanti mod forfalskning -vinen kommer direkte fra producenten- men betyder også, at vinen ikke er blevet manipuleret på anden vis -typisk filtreret så få gange som muligt, dvs. at vinen har bevaret så meget som muligt af sin oprindelige karakter. Erik Sørensen Vin var pioner for slotsaftapning i Danmark, og vi søger konstant, når det er muligt, at få vin tappet på ejendommen. “Mise au Domaine ” -identisk med “Mise Château”. “Mise à la Proprieté” -er vin tappet på ejendommen, men kan også være kooperativ . “Mise en boutelle…” -betyder ” aftappet af” -og så er kvaliteten afhængig af, hvem der står som tapper. I Danmark ses desværre ofte vine tappet ganske langt fra vingården -f.eks. Bordeaux eller Rhône tappet i Bayonne, Angoulème -eller endog Tyskland og Belgien! Man kunne tro -rent logisk- at den ekstra transport fra vingården til et helt andet sted, før salg til Danmark, vil fordyre vinen. Men det synes tilsynelande ikke at være tilfældet.

Fransk for omstikning, dvs. at vinen hældes fra et kar til et andet, ofte for at fjerne vinen fra urenheder skabt ved lagring eller gæring. Læs eller download pdf: Om at lave vin !

Et godt råd med vin til dessert er: vælg vinen efter dessertens farve … Til desserter lavet af fløde eller frisk frugt -ret lys farve- vælg ædelsød tysk vin, Sauternes , sød Muscat , Asti eller Pacherenc. Til chokolade eller andre ret mørkt farvet dessert kan god Port eller Banyuls , Maury mv. være egnet. Den bør i reglen serveres kælderkold. Læs mere om mad og vin her!

Det høje plateau syd for Madrid og Toledo er Europas største vinområde og leverer mere end halvdelen af al vin fra Spanien (ofte over 2 milliarder flasker!) -en god del dog af mosten destilleres dog ofte til Jerez brandy. Den vigtigste by er Ciudad Real (også kendt som en håndboldby). Hoveddrue er den hvide Airén -Verden vindrue nr ét!- mens rød mest fremstilles af Tempranillo , ofte suppleret med Cabernet , Merlot osv. Naboerne Valdepeñas, Almansa, Ribera de Jucár leverer lignende vin. Altid jævn vin, ofte et godt køb.

Bandol er et velanset vinområde og en by i Côtes de Provence mellem Marseille og St. Tropez.
 
Bandol vine er normalt meget fyldige vine, baseret på druen Mourvédre (over 50%) med små mængder af Grenache, Cinsault mv. Rødvinen er fast, kraftig med original duft – urter, tjære mv – og bør gemmes nogle år, før den er på toppen. Roséen er i reglen lys, saumon – laksefarvet – og stærk trods sin fine aroma. Hvidvinen fra området er i reglen uden andet end lokal interesse.
 
I alt ca. 1300 hkt leverer årligt ca. 6 millioner flasker. Blandt topdomænerne er l’ Hermitage, Pibarnon og Pradeaux. Det højt liggende l’Hermitage leverer små mængder af en af Bandols bedste vine.

En vins farve fortæller meget om vinen. Hvidvine kan være lige fra helys og næsten gennemsigtige over gul til brunlige farver. Jo ældre vin des mørkere farve. Unge rødvine har en dyb farve, blålig snarere end rød, med dybde og intensitet afhængig af druesorten samt hvor længe mosten har gæret og macereret (jo længere tid, jo dybere farve). Visse druesorter som Pinot Noir har en ret tynd skal -derfor bliver vinen aldrig særligt mørk -foto t.h. viser en Bourgogne fra Bouchard Père & Fils, som fint viser de mange nuancer i det røde. Med alderen får rødvinen en lysere kant, og farven bliver først rød siden næsten brunlig i farven.

6 hkt Grand Cru -mark i Bourgogne . Marken er Monopole ejet af Domaine de la Romanée-Conti . Vinen er særdeles kostbar, men dog mindre dyr end Romanée eller Conti.

Luca Gardini er tialiensk vinkritiker fra Emilia-Romagna, som i årrække skrev om vin for “Gazetta dello Sport”. Han publicerer GardiniNotes.com, mest med noter (maximum 100/100) om italiensk vin, men også med lejlighedsvis noter om vin fra andre lande. Han er medforfatter til populær bog om vinmagere, Vignaioli e Vini d’Italia.

Alias Colombar, druesort fra Gascogne , hvor den er ansvarlig for Colombelle (med små mængder andre druer). Druen modner sent og giver vinen med rig frugt og sprød syre . I Californien og Sydafrika bruges druen mest til konsumvin.

Et andet ord for ” Cuve Close “. Fransk for metode til fremstilling af mousserende vin, hvor andengæringen ikke foregår i flasken som ved méthode champenoise, men på en tryktank. Anden gæringen på tank giver vinen sit brus. Efter denne gæring tappes vinen på flaske under tryk, så bruset bevares.

Blaye er en vinby og –område i Bordeaux på højre bred over for Médoc. Her produceres udmærkede hverdagsvine, der stadig kan fås til en fornuftig pris. Ialt 4500 hkt med omkring 50 millioner fl/år – rødvin inkl. en smule hvid. Den hyggelige by, der domineres af et fort af fæstningsgeniet Vauban, kan nås med lille bilfærge fra Cussac i Haut -Médoc.

Bierzo er en vinregion beliggende i det nordvestlige Spanien, i Castilla y León-regionen. Området har oplevet en betydelig genopblomstring de seneste årtier, især takket være dets unikke terroir og fokus på lokale druesorter som Mencía. Her er en dybdegående udforskning af Bierzo som vinregion:

Geografi og Klima

Bierzo ligger i en dal omkranset af bjerge, som giver regionen et unikt mikroklima. Regionen strækker sig over provinsen León og dækker omkring 3.000 hektar vinmarker. Bierzo har et mildt klima med indflydelser fra både Atlanterhavet og Middelhavet. Somrene er varme, mens vintrene er kølige, hvilket skaber gode betingelser for druedyrkning. De omgivende bjerge beskytter vinmarkerne mod ekstreme vejrbetingelser, og den moderate nedbør sikrer en stabil vækstsæson.

Jordbund og Terroir

Jordbunden i Bierzo varierer fra ler og kalksten til skifer og kvarts. Især skiferjorden, som findes i de højere beliggende vinmarker, er kendt for at give vinene en særlig mineralitet og kompleksitet. Denne variation i jordtyper bidrager til mangfoldigheden af smagsprofiler i regionens vine. Vinmarkernes højde varierer fra 450 til 800 meter over havets overflade, hvilket også påvirker druernes modning og syreindhold.

Druer og Vinproduktion

Røde Druesorter: Den mest fremtrædende røde druesort i Bierzo er Mencía, som står for omkring 70% af regionens vinproduktion. Mencía-druen producerer vine med intens farve, frisk syre og aromaer af røde frugter, blomster og mineraler. Mencía-vine fra Bierzo kan variere fra lette og friske til mere fyldige og komplekse, afhængigt af vinmarkens placering og vinfremstillingsmetoder.

Hvide Druesorter: Bierzo producerer også hvide vine, primært fra Godello, Doña Blanca og Palomino. Godello er kendt for at give fyldige, aromatiske vine med god syre og kompleksitet. Doña Blanca og Palomino bruges ofte i blandinger for at tilføje friskhed og struktur.

Vinstile og Produktionsteknikker

Rødvine: Rødvine fra Bierzo er typisk frugtige, med en klar mineralsk karakter og en frisk syre, der gør dem velegnede til lagring. Mange producenter eksperimenterer med forskellige vinifikationsmetoder, herunder brug af både nye og brugte egetræsfade, for at skabe dybere og mere komplekse vine.

Hvidvine: Hvidvine fra Bierzo er kendt for deres friskhed og aromatiske karakter. Godello-vinene er særligt værdsat for deres evne til at kombinere frugtige og blomstrede noter med en underliggende mineralitet. Disse vine kan også have en vis fedme og fylde, især når de er gæret og lagret på egetræ.

Historie og Udvikling

Bierzo har en lang historie med vinproduktion, der går tilbage til romertiden. I det 19. århundrede blev regionen hårdt ramt af vinlusen, phylloxera, som ødelagde mange af de gamle vinmarker. Genopretningen tog tid, og det var først i slutningen af det 20. århundrede, at Bierzo begyndte at genvinde sin status som en vigtig vinregion, især takket være en ny generation af vinproducenter, der genopdagede Mencía-druens potentiale og begyndte at fokusere på kvalitet.

AOC eller Cru i Côtes du Rhône ved siden af Gigondas , som den kan ligne i sine bedste udgaver. Området er meget let skrånende. Tilladt for både, rød, hvid og rosé, men de røde (af især Grenache ) dominerer helt. Kvalitet varierer fra lovlig let ( coop ) til høj kvalitet. De røde bør i reglen nydes inden for 5-7 år.

Landsby 15 minutters kørsel syd for Beaune med nogle af denne Verdens bedste tørre hvidvine, alle på druen Chardonnay . Lige over byen ligger Le Montrachet og Bâtard Montrachet (som den deler med naboen Chassagne Montrachet) samt hele Chevalier Montrachet og Bienvenue Bâtard Montrachet. På 201 hkt laves årligt sølle 1,3 millioner flasker inkl. 1.Crus. Ikke meget til en hel Verden! La Cabotte er parcel i Chevalier Montrachet opkaldt efter denne lille hytte. Udsigt ned på Bourgogne “plænen”. Blandt de førende 1.Crus er les Pucelles, Folatières, Cailleret og Clavoillons (alle tæt på Montrachet og Chevalier samt Combettes.