Det største vinområde i Schweiz , kendt som Wallis i Tyskland . Skråninger langs Rhône floden øst for Genève søen. Både rød (Dôle af Pinot og Gamay ) og hvid, ikke mindst Fendant ( Chasselas ).

Nebbiolodruen giver tanninrige vine med stort lagringspotentiale, og netop Piemonte er kendt for sine vine med meget bouquet; blomme, tobak og krydderier og når man er ekstra heldig, en distinkt trøffelaroma. Piemonte er netop kendt for sine aromatiske og meget dyre hvide trøfler. Nebbiolo er ligesom Bourgognedruen Pinot Noir ekstrem god til udtrykke de specifikke terroirs, den vokser i.
Enkeltmarksvine som f.eks. Cannubi i Barolo er ekspressive og særegne, og derfor meget eftertragtede for vinnørder. Nebbiolo muterer også let ligesom Pinot Noir, og der findes i dag omkring 40 forskellige varianter hvoraf de mest benyttede er Lampia (store klaser med god farve), Michet (mindre klaser og lavere udbytte) og Rosé (lysere farve).
Generelt er vine på Nebbiolo forholdsvis lyse, så man kan ofte forveksle druen med Pinot Noir på farve og kompleks aroma. Det er den intense tanninstruktur, der er den væsentlige forskel på de to druer. Netop tanninerne i Nebbiolo har bevirket, at de store Barolovine historisk har lagret i mange år, før de har været nogenlunde tilgængelige. De traditionelle producenter har typisk brugt store gamle fade, som vinen skulle bruge måske 10-20 år for at opnå en nogenlunde tilgængelig tanninstruktur.
I 1990’erne startede en modernistisk modreaktion, hvor nogle producenter begyndte at bruge nye og mindre fade for at kunne blødgøre tanninerne hurtigere, og dermed få en drikkeklar vin efter 5-6 år. Dette har selvfølgelig noget med økonomisk realisation at gøre, men det startede også en ”krig” mellem traditionalisterne og modernisterne omkring hvad ”rigtig” Barolo skulle smage af.
Piemonte – ved foden af bjerget
Piemonte ligger i det nordvestlige Italien ved foden af de franske og schweiziske alper (navnet Piemonte betyder “ved foden af bjerget”). Det er en af Italiens bedst kendte vinregioner med ikke færre end 42 DOC og 17 DOCG appellationer. Regionen ligger mellem de kolde alper og det varme Middelhav og er præget af kolde vintre og varme tørre somre og – ikke mindst – den kendte efterårs morgentåge, der ligger som tæppe i dalen hen over området. Den bliver brændt væk af solen i løbet af dagen og hjælper med modningen af Nebbiolodruen (ordet “nebbia” betyder tåge). Gastronomisk: Vinene på Nebbiolo er bedst sammen med kraftig og proteinrig mad og gerne med trøfler eller andre svampe. Prøv f.eks til autentisk risotto med braiseret okseskank.

Bordeaux er et af de mest berømte vinområder i Frankrig, beliggende omkring byen Bordeaux, som har omkring 500.000 indbyggere. De vigtigste røde druer er Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot, mens de hvide druer primært er Sémillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle.

Med sine cirka 115.000 hektar vinmarker er Bordeaux det største område for kvalitetsvin i verden, og det producerer årligt omkring 700 millioner flasker vin. Dette areal er faktisk større end Australiens samlede vinområde, selvom Australien ofte producerer mere vin på grund af højere udbytte pr. hektar.

Floden Gironde deler Bordeaux i to hovedområder. På højre bred finder man områder som Pomerol og Saint-Émilion, der er kendt for deres Merlot-dominerede rødvine. Venstre bred omfatter områder som Médoc og Graves, hvor Cabernet Sauvignon er den dominerende drue, selvom Merlot også spiller en vigtig rolle. Graves er kendt for vine som Pessac-Léognan, mens Médocs sydlige del, Haut-Médoc, omfatter nogle af de mest berømte Crus som Margaux, Pauillac, Saint-Julien og Saint-Estèphe.

De hvide vine i Bordeaux laves af Sémillon, Sauvignon Blanc og enkelte andre druer. Graves (inklusive Pessac-Léognan) er kendt for sine tørre hvidvine, mens Sauternes (inklusive Barsac) er berømt for sine søde, ædelsøde hvidvine. Der produceres også lidt rosé i området.

De bedste slotte i Bordeaux blev klassificeret i 1855 (Grand Cru Classé fra 1. Cru til 5. Cru) for Médoc og Sauternes. Senere fik andre områder som Graves og Saint-Émilion deres egne klassifikationer. I Médoc findes også Cru Bourgeois-klassen, som ligger lige under Cru Classé. Château Margaux er et eksempel på en 1. Cru Classé i Médoc.

Rød Bordeaux er kendt for sin holdbarhed. Ved hjælp af nye teknologier i kælderen fremstiller mange producenter nu vine, der kan nydes allerede inden for 2-4 år, men som stadig har potentiale til at udvikle sig på flaske i 4-6 år for vine fra gode områder, og 8-10 år (eller længere) for de helt store Cru Classé-vine.

Tør hvid Bordeaux kan nydes ung, men de bedste fra Pessac-Léognan kan ofte gemmes. Sauternes er en rig, sød vin, som imponerer med sin frugt, når den er ung, men den lagrer også fremragende. Over tid vil sødmen udvikle sig til en kompleks eftersmag, selvom de fleste Sauternes bør nydes, før farven begynder at blive brunlig (maderisering).

Siden årtusindeskiftet har mange af regionens vingårde gennemlevet en transformation. Kældrene er blevet helt ‘up-to-date’ teknologisk set og i markerne har de taget nye metoder til sig. Mange producenter er begyndt at dele vinmarkerne op i mindre stykker, hvor jorden nøje bliver analyseret og druerne efterfølgende vinificeret separat for at få det unikke udtryk frem. Nogle producenter benytter sig af optiske sorteringsmaskiner i kælderen til finsortering af druerne med en laserskanner, der f.eks. kan sortere efter farve, form og størrelse.

Flere og flere regioner har fokus på økologi. I følge Bordeaux Magazine er 65% af vinfremstillingen i regionen certificeret, hvis ikke økologisk eller biodynamisk, så som minimum med en miljørigtig tilgang til vinfremstilling.

Bordvin fra Douro dalen, ofte groet på ganske stejle terrassser over floden Douro -et af de mest maleriske og smukke vinområder i Verden (foto: Douro ved ejendommen Duorum). Området er DOC (“Denominacao da Origem Controlada”, før Regiao Demarcada), Portugals svar på Frankrig ‘s ” AOC “. Det samme område leverer også Portvin , og ca. halvdelen af de ialt 40.000 hkt giver bordvin, ca. 100 millioner fl/år, inkl. en del almindelig bordvin. Området blev afgrænset i 1756 og kan med vis ret kalde sig den ældste appellation i Verden. Floden udspringer i Spanien -under navnet Duero- hvor den passerer områder som Ribera del Duero , Ruda og Toro , før den løber ind i Portugal, hvor den ved byen Oporto ender sit løb i Atlanterhavet. Vinen laves af et stort antal druer – godt 90 er tilladt!- men de bedste anses for at være Touriga Nacional , Touriga Franca, Tinta Roriz ( Tempranillo ) til rødvin og Gouveio (alias Verdelho ), Malvasia og Moscato til hvidvin. Vinen gror på ganske stejle terrasser, her ved Duorum vingården i det øvre Douro. Det meste af vinen laves af kooperativer, men en stadig større del laves på private domæner. Standarden har hidtil ikke været imponerende, med dårligt udstyrede kældre uden simpel temperaturkontrol, en nødvendighed i et klima, der kan være frysende koldt om vinteren, men også ekstremt varmt om sommeren. Den mest berømte vin var i mange år “Barca Velha”, som blev skabt af Ferreirinha, et hus under Portvinshuset Ferreira. Men i 1990erne blev dette hus opkøbt af Sogrape, det største vinfirma i Portugal. Den mangeårige vinmager Soares Franco forlod Ferreirinha for at skabe sin egen vin, “Duorum”.

En brugerstyret webside til anmeldelser, hvor det er brugerne snarere end en (eller nogle få) kritikere, der giver vinen points (100-point skalaen bruges). Det er både en styrke og en svaghed -da pfte ret få smagere kan ændre en vins rating voldsomt. Men som helhed virker siden pålidelig. Den er udviklet af den tidligere Microsoft systemtekniker Eric Levine, der styrer det fra sit hjem i staten Washington . Der er i dag kommet pænt over 5 millioner anmeldelser siden starten i 2004. web: cellartracker.com

AOP i det sydlige Rhône , som omfatter 90 små kommuner, hvoraf 17 må tilføje deres navn på etiketten sammen med AOC Côtes du Rhône Villages. Disse omfatter (i halvfed de oprindelige Villages fra 1953): Cairanne Plan de Dieu Rousset les Vignes St.Pantaléon les Vignes Visan Chusclan Puyméras Sablet Séguret Vinsobres (nu AOP) Laudun Roaix Saint Gervais Signargues Beaumes de Venise (nu egen AOP) Massif d’Uchaux Rochegude Saint Maurice Valréas Rasteau (nu egen AOP) Generelt anses Cairanne for bedst, og historisk har mange anset den for at være i klasse med Gigondas (som også var en af de oprindelige Villages) og Vacqueyras . Fra godt 10.300 hkt laves 40-50 millioner fl/år, heraf 2/3 fra de navngivne Crus, resten fra de resterende godt 75 landsbyer. Vinene gror i reglen på stenet jord i typisk middelhavsklima præget af sol og den stærke Mistral vind. I den nordlige del af området -Valréas og Vinsobres. er klimaet lidt køligere. Druerne er Grenache (mindst 50%) suppleret med Syrah og Mourvedre (ialt minimum 20%) samt andre druer tilladt for AOC Rhône (dog maximalt 20%). Vinen skal holde mindst 12,5% naturligt med et udbytte ikke over 45 hl/hkt (dog 42 hlk/hkt med kommunenavn). Cairanne, en af de bedste “Villages”. Læs eller hent en fil om Rhône-dalen her!

Eller Salmanassar. Meget stor flaske med et indhold på 9 liter svarende til 12 almindelige flasker.

Vinområde i det nordlige Spanien mellem Pyrenæerne (der danner grænsen til Frankrig ) og Rioja . Vinene ligner meget naboen Rioja og benytter de samme Tempranillo og Grenache druer. Men området tillader og benytter i høj grad -måske pga. Frankrigs nærhed- også “internationale” druer som Merlot og Cabernet Sauvignon samt Chardonnay . Hovedstaden er Pamplona, berømt for sin San Fermín festival i juli med bl.a. tyreløb i gaderne, som er udødeliggjort af Hemingway. Regionen er også den første i Spanien, som den klassiske pilgrimsvandrer møder på sin færd mod Sct. Jakobs grav i Galicien .

Hugh Johnson (f. 1939), forfatter til “World Atlas of Wine” (“Den store Vinbog” på dansk), som udkom første gang i 1971 og blev forbilledet for stort set alle vinbøger lige siden -koncis tekst, flotte illustrationer og kort som aldrig set før. Bogen er egentlig et atlas med tekst, mens “Vinhåndbogen” (udg. 1983) giver en udførlig beskrivelse af vinene -en rigtig håndbog. Endelig er “Vin” en lommebog, ca. 300 sider i lommeformat, som udgives i ny udgave hvert år. Hugh Johnson udgav in første bog, “Wine” i 1966. For mange er hans mesterværk dog “A story of Wine” (1989). I dag assisteres Hugh Johnson på “Den store Vinbog” (Atlas) af Jancis Robinson , mens den danske udgave af “Vin” har Jørgen Mønster som konsulent.

God druesort fra Vinho Verde regionen i det nordlige Portugal -og som Loureira i Galicien . Den kan give pænt stort udbytte og samtidig bevare en vis frugtighed og friskhed i dift og smag. Den dyrkes enten som varietal vin eller i cuvée med Treixadura (Trajadura). Den er også ved at blvie populær som Arinto i Douro og længere sydpå i Portugal.

Dvs. at vinen er tappet på flaske på det slot eller den vingård, hvor vinen er fremstillet. Betegnelsen er ikke et kvalitetsstempel, men betyder blot, at vinen er tappet det sted, hvor den er lavet. I dag er stort set al god fransk vin tappet på slottet (“Mise en bouteille au Château ” på fransk). I Frankrig skal vinen være lavet af druer 100% fra ejendommen, men i andre lande er kravene mindre strikte, så “Estate-Bottled”, “Embotellado en la Propriedad” og “Imbottigliato dal Produttore” er ikke helt det samme. En vin tappet på ejendommen, hvor den er lavet, er en god garanti mod forfalskning -vinen kommer direkte fra producenten- men betyder også, at vinen ikke er blevet manipuleret på anden vis -typisk filtreret så få gange som muligt, dvs. at vinen har bevaret så meget som muligt af sin oprindelige karakter. Erik Sørensen Vin var pioner for slotsaftapning i Danmark, og vi søger konstant, når det er muligt, at få vin tappet på ejendommen. “Mise au Domaine ” -identisk med “Mise Château”. “Mise à la Proprieté” -er vin tappet på ejendommen, men kan også være kooperativ . “Mise en boutelle…” -betyder ” aftappet af” -og så er kvaliteten afhængig af, hvem der står som tapper. I Danmark ses desværre ofte vine tappet ganske langt fra vingården -f.eks. Bordeaux eller Rhône tappet i Bayonne, Angoulème -eller endog Tyskland og Belgien! Man kunne tro -rent logisk- at den ekstra transport fra vingården til et helt andet sted, før salg til Danmark, vil fordyre vinen. Men det synes tilsynelande ikke at være tilfældet.

Fransk for omstikning, dvs. at vinen hældes fra et kar til et andet, ofte for at fjerne vinen fra urenheder skabt ved lagring eller gæring. Læs eller download pdf: Om at lave vin !

Et godt råd med vin til dessert er: vælg vinen efter dessertens farve … Til desserter lavet af fløde eller frisk frugt -ret lys farve- vælg ædelsød tysk vin, Sauternes , sød Muscat , Asti eller Pacherenc. Til chokolade eller andre ret mørkt farvet dessert kan god Port eller Banyuls , Maury mv. være egnet. Den bør i reglen serveres kælderkold. Læs mere om mad og vin her!

Det høje plateau syd for Madrid og Toledo er Europas største vinområde og leverer mere end halvdelen af al vin fra Spanien (ofte over 2 milliarder flasker!) -en god del dog af mosten destilleres dog ofte til Jerez brandy. Den vigtigste by er Ciudad Real (også kendt som en håndboldby). Hoveddrue er den hvide Airén -Verden vindrue nr ét!- mens rød mest fremstilles af Tempranillo , ofte suppleret med Cabernet , Merlot osv. Naboerne Valdepeñas, Almansa, Ribera de Jucár leverer lignende vin. Altid jævn vin, ofte et godt køb.

Bandol er et velanset vinområde og en by i Côtes de Provence mellem Marseille og St. Tropez.
 
Bandol vine er normalt meget fyldige vine, baseret på druen Mourvédre (over 50%) med små mængder af Grenache, Cinsault mv. Rødvinen er fast, kraftig med original duft – urter, tjære mv – og bør gemmes nogle år, før den er på toppen. Roséen er i reglen lys, saumon – laksefarvet – og stærk trods sin fine aroma. Hvidvinen fra området er i reglen uden andet end lokal interesse.
 
I alt ca. 1300 hkt leverer årligt ca. 6 millioner flasker. Blandt topdomænerne er l’ Hermitage, Pibarnon og Pradeaux. Det højt liggende l’Hermitage leverer små mængder af en af Bandols bedste vine.

En vins farve fortæller meget om vinen. Hvidvine kan være lige fra helys og næsten gennemsigtige over gul til brunlige farver. Jo ældre vin des mørkere farve. Unge rødvine har en dyb farve, blålig snarere end rød, med dybde og intensitet afhængig af druesorten samt hvor længe mosten har gæret og macereret (jo længere tid, jo dybere farve). Visse druesorter som Pinot Noir har en ret tynd skal -derfor bliver vinen aldrig særligt mørk -foto t.h. viser en Bourgogne fra Bouchard Père & Fils, som fint viser de mange nuancer i det røde. Med alderen får rødvinen en lysere kant, og farven bliver først rød siden næsten brunlig i farven.

6 hkt Grand Cru -mark i Bourgogne . Marken er Monopole ejet af Domaine de la Romanée-Conti . Vinen er særdeles kostbar, men dog mindre dyr end Romanée eller Conti.

Luca Gardini er tialiensk vinkritiker fra Emilia-Romagna, som i årrække skrev om vin for “Gazetta dello Sport”. Han publicerer GardiniNotes.com, mest med noter (maximum 100/100) om italiensk vin, men også med lejlighedsvis noter om vin fra andre lande. Han er medforfatter til populær bog om vinmagere, Vignaioli e Vini d’Italia.

Colombard er en fransk hvidvinsdrue, der har sin oprindelse i Cognac-området, hvor den er en af de vigtige druer til både Cognac og Armagnac. Druen er også meget udbredt i Côtes de Gascogne i Sydvestfrankrig, hvor den anvendes til almindelige bordvine. Dens smagsnoter inkluderer syrligt grønt æble, sød melon, fersken og bitter mandel. Den indgår ofte i blends, da dens høje syreindhold giver et sprødt og syrligt pift til vine med f.eks. Chardonnay, Sauvignon Blanc eller Chenin Blanc

Et andet ord for ” Cuve Close “. Fransk for metode til fremstilling af mousserende vin, hvor andengæringen ikke foregår i flasken som ved méthode champenoise, men på en tryktank. Anden gæringen på tank giver vinen sit brus. Efter denne gæring tappes vinen på flaske under tryk, så bruset bevares.