Sjælden grøn drue, den eneste “indfødte” hvisvinsdrue i Langhe området omkring Barolo i Norditalien. Druen var i 1800-tallet kendt som Anascetta og berømmet for sin aroma og sødme. Druen forsvandt efter Phylloxera vinlusens hærgen, men blev genplantet primo 1900 især i Novello i Langhe. Men druen var sart og satte kun få druer, så den forsvandt stort set efter de to verdenskrige, med nogle få plantet på forsøgsmarker som eneste undtagelse. Troede mange. I dag er druen på vej til en ny renæssance. En række mindre domæner, som Cogno, Reverdito (hvis vinstokke er over 40 år) og Rivetti, tilbyder nu små mængder af denne vin, der indtil 2004 end ikke måtte sælges med druenavn -ikke godkendt drue- men i dag må sælges som Langhe DOP + druenavn. Endnu er vinen kun smagt af få -men generelt har vinen en ren og rig aroma og middel krop med fine syrer. Vinen kan gemmes nogle år, men de fleste vil nyde vinen inden for 3-5 år. I stil er vinen ikke ulig Arneis med mere klasse og stil end Cortese di Gavi.
Antonio Galloni anmeldte i mange år italiensk vin for Parker , siden også California, Bourgogne , Champagne og andre vine. I 2013 solgte Parker majoriteten i eRobertParker til Singapore-firma. Samtidig forlod Galloni magasient for sin egen web, VinousMedia. Galloni’s specialitet er nok italiensk vine -selvom han trods navnet er amerikaner- men han har også vist dygtighed i anmeldelser af andre vine. I november 2014 købte Galloni Tanzer ‘s International Wine Cellar , et af de mest respekterede vinmedier. Hele staben her, inkl. den respekterede Josh Reynolds, følger med og får hver deres speciale i det nye kombinerede medie. Staben på Vinous er fremover (ultimo november 2014): Antonio Galloni: Bordeaux , Bourgogne, Napa Valley , Italy, Champagne, Sonoma, Santa Barbara, Santa Cruz, Steven Tanzer: Bourgogne, Chablis , Washington , Argentina , Sydafrika , New Zealand , Port , Tokaji og Napa Valley. Josh Reynolds: Spain, Rhône , Languedoc , Roussillon , Provence , Oregon, Australia, Paso Robles, Santa Lucia Highlands and Chile , Ian D’Agata: Sydlige Italien , Alsace , Canada, Joel Payne: Tyskland , Østrig , Loire . I 2013 var der forlydender om, at WineAdvocate -eRobertParker- ville sagsøge Galloni for bl.a. kontraktbrud, men sagen kom adlrig for retten. Galloni’s anmeldelser kan stadig ses på eRobertParker -såvel som på Galloni’s egen web, som kræver abonnement: https://vinousmedia.com
En herlig brownie med chokolade er en god ledsager til et glas god tawny eller en af Sydfrankrigs Doux Naturels som Banyuls, Maury eler Rasteau fra Rhône. Server vinen kælderkold.
Blå druesort, som stort set kun gror omkring Toulouse og især i regionen Fronton (Côtes de Frontonnais) nord for Toulouse og i mindre grad ved Lavilledieu. Druen giver en markant blødere vin end de mere kendte druer fra Sydvestfrankrig, Pinenc og især Tannat -en ofte blød, intenst frugtig vin, som bør nydes ung, mens den endnu har charme. Druen kræver tørt klima, da den er meget modtagelig for meldug og botrytis . Ampelografen Galet mener, at den sjældne californiske Pinot St.George er tæt relateret til Négrette.
Et andet navn for Syrah , som især bruges i Australien . Oprindelig mente mange, at Syrah stammede fra Persien -måske endda byen Shiraz?- hvor ingen dog kendte druen. Nyere undersøgelse har vist, at druen stammer fra det nordlige Rhône omkring Côte Rôtie og Hermitage . Syrah giver karakter til bl.a. Côte Rôtie og Hermitage. Mørk, magtfuld vin med intens aroma (peber, bær, krydderi), der lagrer fortrinligt. Karakteren udvandet ved for stort udbytte, men flot vin bliver lavet overalt, fra Rhône over Languedoc og Roussillon til Chile , Argentina , USA og Australien.
Fransk for stråvin. Vin de Paille er en hvidvin fremstillet af druer, der er tørret på stråmåtter inden gæringen. Det giver en meget sød vin. De mest kendte Vin de Paille kommer fra Jura, men små mængder (meget kostbar) laves også omkring Hermitage i Rhône dalen. Lignende vin laves også i markant større mængder i Italien som Passitto, Recioto eller Vin Santo.
Den mørke, garvesyrerige vin, det sidste pres af drueskallerne, og som -om nødvendigt- bruges til at give lidt rygrad og kraft til rødvinen.
Classement, le -grøn årbog af den digre art (650-700 sider), udgivet af Revue du Vin de France. Ca. 1200 udvalgte vingårde fra Frankrig er omtalt, hvoraf knap en trediedel får * (flot), ** eller *** (i 2006 blot 39 vingårde). Små 7000 vine smages og får op til 10p/10p. Generelt meget pålidelig og kan ses som en Vinens Guide Michelin.
Jeremy Oliver er en af de mest respekterede vinkritikere fra Australien , hvor han har levet det meste af livet. Han er mest kendt for sin ” Australian Wine Annual ” og har virket som vinskribent i over 25 år. Han er uafhængig og ikke tilknyttet nogen producent, hvad der er ganske vigtigt og giver hans ord ekstra vægt. Han er iøvirgt også uddannet vinmager fra Roseworthy. Han er den første australier, som har fået en vinbog oversat til kinesisk! Vinene får karakterer efter 100 pointskalaen. Web: http://www.jeremyoliver.com
Fornem og ganske lille vinby (blot 176 indbyggere i 2008), som ligger højt på Côte d’Or mellem Volnay og Meursault. Her er nogle smukke huse, der viser, at Monthélie er en meget gammel by -formentlig ældre end det Monthelio, der optræder i arkiverne i Autun. Vinmarkerne ligger højt og har rigtig god jord, der kan levere excellent vin -slet ikke ulig en god Volnay med finesse og rigdom i bouquet ‘en. Indtil 1930erne blev vinen i reglen solgt som Volnay, hvad der ikke skadede Volnay’s ry. Ialt blot 140 hektar , som i godt år leverer ca. 600.000 flasker vin, 85% rød på Pinot Noir og 15% hvid på Chardonnay . De bedste skråninger er 1.Crus. Mest anset er Clos des Champs Fulliot (8 hektar), som forlænger den fine Clos des Chênes, 1. Cru i Volnay. Anden anden god skråning er Duresses på grænsen til Auxey.
Smuk by og vinområde i Loire med friske hvide og røde vine samt mousserende vine, der kaldes Saumur Mousseux .
Autonomt område i Nordspanien mellem Portugal og Atlanterhavet. Ca. 30.000 kv.km med ca. 2,7 millioner indbyggere med pilgrimsbyen Santiago de Compostela som hovedstad. Området kaldes også Spaniens have -et frodigt mildt -men regnfuldt- klima, hvor næsten alt kan vokse. Det er præget af sit kølige, milde -men regnfulde klima (ca. 3 gange mere regn end Danmark!), hvor nsæten alt kan gro. D en østlige del har et mere Middelhavsagtigt klima. Her leveres i dag især hvidvin, de bedste fra små private domæner i Valdeorros og især Rias Baixas på druer som Albariño og Godello . Galicien har sit eget sprog af keltisk oprindelse, som kan ligne såvel irsk som skotsk. I knap 1000 år har det været del af Spanien , men oftest med selvstyre og i Middelalderen også egen konge. Domkirken ved Santiago de Compostela, endestationen for “el Camino”.
Forkortelse på visse etiketer til Champagne , står for “Marque d’Acheteur” -dvs. køberens eget mærke, eller !Marque d’Auxiliaire”. Typisk har f.eks. en stor kæde sit eget mærke, som de så sætter på Champagne fra et kooperativ eller et unavngivent Champagne-hus.
Rødvinen kommer fra området omkring byen Bardolino ved Verona og Gardasøen. Den fremstilles, som naboen Valpolicella, af druerne Corvina, Molinara og Rondinella, men er ofte lidt lettere og kan nydes helt ung.
Vinens potentielle alkohol procent afgøres af indholdet af sukker i mosten, som bestemmes ved måling med refraktometer eller hydrometer. 90% af mosten er sukker, 10% er syre , ioner mv. Der går 16,5 g sukker til 1 % alkohol. Måleenheden er i Europa og Australien mest Baumé, mens Tyskland mest bruge Oschslé. Brix bruges i USA og ofte også i Australien. Indtil for få år siden var mostens sukkerindhold altafgørende for, hvornår man startede vinhøsten, men i dag er erkender mange, at druens fysiologiske modenhed er lige så vigtig, hvis ikke vigtigere. Dvs. at druen ikke kun skal have nok sukker, men også virke moden. F.eks. kan druer i Champagne eller Tyskland være fuldmodne -fysiologisk- selvom mosten kun har potentiel alkoholprocent på 9 eller 10, mens en vin med 13% alkohol i Australien eller Chile kan have “grønt” præg, fordi druerne simpelthen ikke er modne -fysiologisk – trods mostens høje sukkerindhold.
Jamie Goodie er en af de nye stjerner i vinkritikkens himmel, som har sit eget online vinmagasin, www. wineanorak .com.
Druen bag al rød Beaujolais , som på granitbjergene nord for Lyon leverer lækre vine med overdådig frugt og blød, let smag -for mange essensen af den moderne vin med navne som Fleurie , Juliénas og Brouilly . De bedste laves med ret lavt udbytte -måske derfor skuffer meget af vinen på samme drue, når den bliver til rosé i Anjou , Touraine eller i Schweiz og Californien (Napa Gamay).
Spansk for forstærket vin, hedvin eller dessertvin i reglen forstærket med alkohol .
Aroma i vin refererer til den samlede duftprofil eller den komplekse buket af dufte, der kan opfattes, når man snuser til vinen. Det er en vigtig del af vinoplevelsen, der bidrager til at afgøre vinens karakter og kompleksitet. Aromaen i vin er et resultat af en række faktorer, herunder druesorten, dyrkningsstedet (terroir), vinfremstillingsmetoderne og modningsprocessen.
De primære aromaer i vin kan opdeles i tre kategorier:
- Primære aromaer: Disse aromaer stammer direkte fra druerne og kan variere afhængigt af druesorten. For eksempel kan hvidvine lavet af Sauvignon Blanc have primære aromaer af citrusfrugter som grapefrugt og lime, mens rødvine lavet af Pinot Noir kan have primære aromaer af røde bær som hindbær og kirsebær.
- Sekundære aromaer: Disse aromaer udvikles under gæringen og den tidlige modningsproces og kan skyldes gærceller og andre mikroorganismer, der er involveret i vinproduktionen. Eksempler på sekundære aromaer inkluderer gær, bageri og mejeri noter.
- Tertiære aromaer: Disse aromaer udvikles under langvarig modning og aldring af vinen, ofte i flasken eller egetræsfade. De kan omfatte komplekse noter af krydderier, røg, læder, tobak og træ.
Aroma i vin kan også påvirkes af faktorer som klima, jordbund, vinifikationsmetoder og flaskens alder. Vinoplevelsen kan beriges ved at tage sig tid til at nyde og analysere aromaen, da den kan give værdifuld information om vinens oprindelse, kvalitet og karakter.
Katalansk for Katalonien eller det spanske Cataluña, region med Barcelona som hovedstad, måske Spaniens mest dynamiske vinområde, takket være den store succes, som er skabt med den mousserende Cava . Hovedstaden Barcelona er en levende og spændende by, bereømt for sin gamle bydel, Barri Gotic, og for arkitekten Gaudí’s Sagrada Familia domkirker og andre bygninger i Art Nouveau stil. Foruden Cava er de mest kendte vine Penedès -rød og hvid- samt vine fra bjergene i baglandet -Terra Alta, Tarragona, Montsant samt den mondæne -og ofte kostbare- Priorat . Vinene er ofte gode, af og til exceptionelle, afhængig af talent og kunnen på vingården.