Kremstal DAC , vinområde ved Donau vest for Wien omkring Krems , malerisk lille by ved Donau. Ialt 2200 ha på begge sider af floden. DAC gælder kun for Riesling og Grüner Veltliner , som fås i “Klassik” uden eg (minimum 12% alkohol naturligt) og Reserve (minimum 13%, eg tillades). Her ligger flere gamle vingårde. Weingut Stadt Krems har base i et velgørende hospital, grundlagt 1210. Dengang var næsten alle vinmarker ejet af magtfulde klostre, og det fik adelmænd til at donere vingårde til byen og hospitalet, som i 1452 fik sin nuværende funktion. Det omfatter det velgørende hospital samt borgmesterens vingård, ialt 30 hkt på de stejle, terrassedækkede vinbjerge over byen, bl.a. Weinzierlberg og Grillenparz. Druerne er Grüner Veltliner og Riesling. Leder er den unge Fritz Miesbauer, der har ført vingården til den absolutte top siden 2003.

Se Tempranillo . Lokalt navn for denne drue i Catalunya , dvs. Penedés , Priorat mv.

By i Rhône dalen lige nord for Châteauneuf du Pape. De røde sælges dels under dette navbn, dels som almindelig Rhône. “Principauté d’Orange” er vin de pays fra hjertet af det sydlige Rhône og i reglen bedre end VdP Vaucluse. Men det kommer ganske an på, hvor god leverandøren er… Druer: Grenache , Carignan og andre. I romertiden var Orange en vigtig by, som man kan se af det store teater, hvor der var (og er) plads til flere tilskuere, end der bor i Orange i dag. I dag er Orange også fransk hvoedsæde for Fremmedlegionen.

Gammel Bourgogne -drue, også kendt som Beurot, en slags stamfader til Pinot Gris og Savagnin . I dag ses druen stort set kun i Champagne og Bourgogne, men i MIddelalderen var druen anset for de bedste i området. Fromenteau Noir (uddød) kan være stamfaderen til Pinot Noir, men druen med rødt skind og klar juice er oprindelsen til Pinot Gris (Ruländer eller Grauburgunder i Tyskland ).

Amontillado er en type sherry, en forstærket vin, der produceres primært i Spaniens sherryregion, især i byen Jerez de la Frontera. Det er en tør sherry, der er kendt for sin komplekse smag og karakteristiske aromaer.

Processen med at lave Amontillado begynder ofte som en Fino eller Manzanilla sherry, der modnes under et lag af gær, kaldet “flor”, der beskytter vinen mod oxidation. Imidlertid, hvis vinen mister sin beskyttende flor eller bevidst fjernes fra den, begynder den at oxidere og udvikler sig til en Amontillado.

Amontillado har en lys gylden farve og en kompleks smagsprofil, der kombinerer nøddeagtige noter som mandler og valnødder med subtile krydrede undertoner og en antydning af tørret frugt. Den har også en karakteristisk tørhed og en behagelig, lang eftersmag.

Amontillado-sherry er kendt for sin alsidighed og kan nydes på egen hånd som en aperitif eller ledsage en bred vifte af retter, herunder supper, skaldyr, nødder, hård ost og endda chokoladebaserede desserter.

Amontillado er en klassisk og elsket sherrytype, der tilbyder en unik smagsoplevelse, der kombinerer kompleksitet, finesse og en behagelig tørhed.

Fransk for halvtør. For en champagne betyder det dog halvsød eller endog sød, med over 30 g/liter restsødme.

Se Tanzer .

En original drue fra Østrig samt lille vinby i Médoc , Bordeaux . Opkaldt efter Skt. Lorents (fr: Laurent), martyr henrettet i Rom 258. Druen St. Laurent er en af de få mørke druer, der kan modne i næsten alle vinområder i Østrig. Østrigerne mente tidligere, at den var en fætter til Pinot Noir, men det er siden afkræftet. Der er nogle få hektarer i Tjekkiet og Sydtyskland, men resten gror i Østrig, især i Niederösterreich vest for Wien og i Burgenland, omkring Neusiedler See. Druen giver en indbydende, ganske mørk og blød vin med duft, der kan ligne kirsebær. Ved højt udbytte bliver vinen ligegyldig, men ved lavt udbytte kan den have høj kvalitet og en smuk fløjlsagtig fylde. Druen knopper tidligt og kan høstes tidlilgt, så den er moden før den hårde vinter i Østrig. Samt lille by nær St. Julien, bopæl for Cru Classé-slottene La Tour-Carnet, Camensac og Belgrave samt den gigantiske Cru Bourgeois, La Rose-Trintaudon. Rothschild’s La Baronnie tapper millionsælgeren Mouton-Cadet her.

Italiensk for lagret.

Nabo til Argentina -hovedstad Montevideo ligger over for Buenos Aires kun adskilt af Plata floden- nr 4 vinland i Sydamerika efter Argentina, Chile og Brasilien. Leverer ca. 135 millioner fl/år fra ca. 10.000 hkt, dvs. tæt på 100 hl/hkt, ca. det dobbelte udbytte pr hektar af Frankrig . Som vinland har Uruguay ikke en lang historie -vinen kom til landet med baskere sidst i 1800-tallet. Indtil for kort tid siden var druesorterne mest hybrider, men for at overleve konkurrencen med naboerne har man indført bedre druesorter og har i dag udmærket Cabernet , Chardonnay -og ikke mindst Tannat , som er en lokal specialitet. Vinen gror mest på lave bjerge omkring Montevideo og nyder godt af ret varmt klima, men bedre vine kommer fra mere tørre områder inde i landet.

Aix-en-Provence er et fremtrædende vinområde i Provence-regionen i det sydøstlige Frankrig, kendt for sin produktion af kvalitetsvine, især rosévine. Områdets varme middelhavsklima og kalkstensrige jord giver ideelle betingelser for vinproduktion. Coteaux d’Aix-en-Provence AOC er den primære betegnelse her og producerer friske, aromatiske rosévine samt rød- og hvidvine. De dominerende druesorter inkluderer Grenache, Syrah, Cinsault og Mourvèdre for rosé og rødvine, mens Rolle og Clairette bruges til hvidvine. Vinene fra Aix-en-Provence er kendt for deres lethed, frugtige karakter og subtile kryddernoter. Regionen kombinerer traditionel vinfremstilling med moderne teknikker, hvilket resulterer i en bred vifte af vine, der afspejler områdets terroir. Vinruter og vingårdsbesøg er populære aktiviteter for turister, der ønsker at opleve regionens vinproduktion og naturskønne landskab.
.

Hent pdf (90 kb) om Sherry her! Sherry er med Port og Madeira den tredie af de klassiske store hedvine. Den laves nær Atlanterhavskysten i Andalusien i Sydspanien, nær Cadiz. Det varme klima i Andalucia er perfekt til Sherry, som gror på kalkrig jord omkring byen Jerez (som på engelsk er forvanske til Sherry). Druen er mest Palomino , suppleret med lidt Pédro Jimenez og Moscato (3%, som bruges til at søde de i reglen tørre Sherries). Historisk har naboer skabt vine af samme type, f.eks. Montilla nær Cordòba og Málaga. Moscato druer tørrer foran bodega i Sherry-området. Denne tørrede most bruges især til at skabe Cream sherry af en tør Oloroso . Ialt laves 50-100 millioner fl./år af en række mest store huse, som dog i stigende grad lever mere af at skabe Jerez Brandy end SHerry. Der er to hovedtyper: Fino (helt tør, lys, kendes som Manzanilla i underområdet Sanlúcar de Barrameda) og Oloroso (tør, men med mindre elegance og større fylde, som ofte sødes til Cream). Begge typer laves i meget stort antal undertyper. Desuden laves små mængder søde vine af druerne Moscato og PX (Pédro Ximenez). I 2001 blev reglerne for “Sherry med alder” frigivet fra Consejo Regulador of the DOC “Jerez- Xérès -Sherry”. “VOS” -står for ” Vinum Optimum Signatum” (eller Very Old Sherry på engelsk), har lagret mere end 20 år. “VORS” -står for “Vinum Optimum Rare Signatum” (eller Very Old Rare Sherry), har lagreti mere end 30 år. For at opnå VOS og VORS, skal vinen være af en exceptionel karakter, og være en af de Sherrytyper, der kan tåle at blive lagret på gamle fade i mange år. Fino og Manzanilla, der skal være unge og friske vine, kan ikke få denne betegnelse. Se vores udvalg af Sherry fra det fine hus Àlvaro Domecq Hent pdf (90 kb) om Sherry her!

B.T. smager hver uge en række vine, som kan få medaljer af guld, sølv eller bronze. Vinene vurderes af sagkyndige, bl.a. Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen. Erik Sørensen Vin deltager af og til -ofte med positive noter til følge.

Late Bottled Vintage / LBV er portvin fra én årgang, som har dennes- og producentens karakteristika. I modsætning til Vintage Port ligger vinen på fad i 4-4½ år før tapning (late bottled). Det er stadig en meget mørk, intenst frugtig vin, men med den længere tid på fad er en større del af det massive garvesyreindhold i den unge vin udfældet i fadet inden tapningen. Vinen er i princippet drikkeklar, når den kommer på flaske, og der er ikke nær så meget bundfald, men næsten alle bedre LBV’er vil vinde yderligere ved fortsat lagring. Den tåler at være åben noget bedre end Vintage Port, men toppen af kvaliteterne mistes hurtigere end i en Colheita Port (s.d.)

Petite Sirah alias Durif blev fremavlet i 1880erne i Rhône af dr Durif på den lokale Peloursin og måske også Syrah . Er stort set væk i Frankrig , men er meget populær i Californien samt i Chile og Australien . Her giver den giver tørre og kompakte vine, der kræver flere år på flaske år for at folde sig ud.

Enhver kan smage vin, og der er ingen overdommer, der nødvendigvis har mere ret end andre. Kan man lide vinen, er den god! Herunder er der dog nogle få huskeregler, som med lidt øvelse kan få vinen til at smage bedre -lade dig få det fulde udbytte af vinen. Vinglas er vigtige. En vinhandler og restaurant vil ofte rose store pokaler -godt for omsætningen- men et mindre glas som Spiegelau’s tasting eller ISO glasset er i reglen bedst. Se, hvirvl vinen rundt, duft og smag -se illustrationen… Se farven -rød er ikke bare rød. Er farven meget mørk? Lidt brunt i kanten afslører en vis alder… Lad vinen dreje rundt i glasset -det kan frigive aroma . Som vinen dufter, skal den også smage. Så stik næsen ned i glasset og fornem vinens aroma. En ung vin dufter af bær (og måske krydderi, hvis det er bestemte druer og vinen er fra varme lande). Når vinen lagrer -på flaske , især!- får vinen en mere sammensat duft. Duft af alder -kompleks, siger nogle, bouquet , mener andre. Tag en lille mundfuld vin og få bekræftet, hvad næsen fortæller… På tungespidsen opfatter du sødme i vinen. Bagved smages salten og bagest bitterhed. I siden fornemmes syren fra vinen. Vinens garvesyre – tannin – fornemmes i tandkødet og kinderne, Antal vine til smagning -i reglen 6-10 forskellige. Hvis vinene smages blindt (dvs. med flaske tildækket) så vælg vine af samme familie. For mange forskelligartede indtryk er hårdt for næsen, som trættes langt hurtigere end ganen. Se farven, hvirvl vinen rundt i glasset, duft til vinen og smag på vinen… Her er et smageskema, som måske kan være dig til nytte! En tastevin -“vinsmager”. Bruges ofte i Bourgogne . Den er mest til nytte i mørke kældre…

Andalusien, i den sydlige del af Spanien, har en betydelig tradition for vinproduktion, selvom det ikke har den samme internationale berømmelse som nogle andre spanske vinregioner som Rioja eller Ribera del Duero.

To af de mest kendte områder for vinproduktion i Andalusien er Jerez de la Frontera i vest og Montilla-Moriles i øst. Jerez de la Frontera er berømt for sin sherry, en forstærket vin lavet primært af Palomino, Pedro Ximénez og Moscatel-druer. Den unikke albariza-jord og det varme, tørre klima i området skaber et ideelt miljø for disse druer. Sherry gennemgår en speciel modningsproces kaldet “solera”, der giver den sin karakteristiske smag og stil.

I Montilla-Moriles-regionen dyrkes Pedro Ximénez-druer, der bruges til at producere en række forskellige vine, herunder tørre hvide vine, søde dessertvine og forstærkede vine. Regionen er kendt for sine varierede jordtyper og det varme klima, der er ideelt til dyrkning af disse druer.

Vinproduktionen i Andalusien tiltrækker mange besøgende hvert år, der ønsker at udforske områdets vinmarker, vingårde og kældre. Der tilbydes en række guidede ture, smagninger og arrangementer for besøgende, der ønsker at lære mere om Andalusiens vintraditioner og historie.

Biodynamisk landbrug har fundet sit fodfæste indenfor dyrkning af vin. Grundlæggende går den biodynamiske tankegang ud på at anskue sin vingård og marker som én sammenhængende organisme. Det er altså ikke kun vindruer, der dyrkes, men i lige så høj grad jordbund, mikroliv, insekter og fugle. Hvis der er balance i den samlede organisme, vil vinplanterne automatisk styrke sig selv og være i stand til at afvise de fleste sygdomme og skadedyr.

Denne tankegang er baseret på den østrigske filosof Rudolf Steiners holistiske og antroposofiske idéer om mennesket som et åndeligt væsen, der lever i samhørighed med naturen og universet. I forhold til biodynamisk vinbrug er denne filosofi således oversat til en økologisk tilgang uden kemi i mark og kælder med en overbygning af forskellige praksisser. Flere af disse praksisser er baseret på Maria Thuns månekalender og placerer vinmarken og jordbunden tæt forbundet med resten af verden, luften og kosmos. Månekalenderen inddeler årets dage i roddage (jordbearbejdning og beskæring), blomsterdage (hvile), bladdage (vanding) og frugtdage (høst), der hver især dikterer det optimale arbejde i marken i forhold til månens, stjernernes og planeternes placeringer.

Eksempler fra månekalenderen
For eksempel stiger safterne i planterne ved en tiltagende måne, hvorfor det er et godt tidspunkt at tage stiklinger til podning. Omvendt er det et godt tidspunkt at plante nye vinstokke, når månen er aftagende, da rødderne er i fokus der.

Der laves også forskellige præparater, hvor for eksempel kogødning (præparat 500) eller pulveriseret silica (præparat 501) fyldes i kohorn og graves ned i marken over vinteren. Herefter graves de op igen og indholdet blandes med dynamiseret vand og sprøjtes ud over markerne. Vandet dynamiseres ved, at det røres kraftigt rundt i én retning et stykke tid således, at der bliver skabt en hvirvel. Herefter skal vandet røres i modsat retning i lige så lang tid. På denne måde siges det, at vandet husker kraften i præparatet og overfører den til marken.

Der findes forskellige organisationer i dag, der certificerer inden for landbrug og fødevarer, herunder vin. Demeter er den mest udbredte, der sætter internationale retningslinjer for biodynamisk landbrug. En Demeter-certifikation inkluderer en økologisk grundbase, hvor de biodynamiske tiltag kan anskues som en overbygning på økologien.

Virker denne form for vindyrkning? Det er svært at give et klart svar på, men mange producenter, der omlægger fra konventionel til biodynamisk landbrug, beretter om opblomstrende marker med helt nyt mikroklima, hvor naturen eksempelvis selv går ind og bekæmper de skadedyr, de før havde set sig nødsaget til at sprøjte mod.

Udtryk for en vin, der er kraftig og lidt kantet -“bondsk”- måske med lidt hårde tanniner, men som ved lagring kan blive afrundet.

Nabo til Pouilly-Fuisse i det sydlige Bourgogne med Chardonnay af lignende kvalitet, men til lavere pris. Pouilly Vinzelles er endog tættere på Fuissé, mens Viré-Clissé måske er knap så fin. Men alle er udmærket Bourgogne til overkommelig pris.