Alder spiller en væsentlig rolle i vinens udvikling, smag og kompleksitet. Mange vine er lavet til at blive nydt unge og friske, mens andre vinder karakter og dybde med alderen. Her er nogle vigtige punkter om alder og vine:
- Ungdommelige vine: De fleste hvide, rosé og lette rødvine er bedst at drikke, mens de stadig er unge og friske. Disse vine har typisk frugtagtige aromaer og en livlig syre, der gør dem velegnede til at drikke uden lagring.
- Aldring: Nogle vine, især mange rødvine og nogle fyldige hvide vine, kan udvikle sig positivt med alderen. Under lagringen kan tanninerne blive blødere, og kompleksiteten og dybden af smagene kan øges. Dette sker normalt i flasken, når vinen opbevares korrekt under de rette forhold.
- Opbevaring: Korrekt opbevaring er afgørende for vine, der er designet til aldring. Dette indebærer normalt opbevaring i en mørk, kølig og fugtig atmosfære, ideelt set i en vinkælder eller vinkøleskab. Temperatursvingninger, overdreven varme eller lys kan forringe vinens kvalitet og fremskynde aldringsprocessen.
- Aldringens effekt på forskellige druer: Aldring påvirker forskellige druesorter på forskellige måder. Nogle druer, såsom Cabernet Sauvignon og Nebbiolo, er kendt for deres evne til at udvikle kompleksitet og struktur med alderen, mens andre, som Pinot Noir og Gamay, ofte er bedst, når de drikkes relativt unge.
- Alderingspotentiale: Ikke alle vine er beregnet til at blive alderen. De fleste vine på markedet er designet til at blive drukket inden for et par år efter høsten. Det er vigtigt at konsultere producentens anbefalinger eller en kvalificeret sommelier for at bestemme et vins aldringspotentiale.
Samlet set kan alderen være en vigtig faktor i vinens oplevelse, men det er ikke altid ensbetydende med kvalitet. Nogle vine er bedst at drikke, mens de stadig er unge og friske, mens andre kan nå deres fulde potentiale med alderen. Det handler om at forstå druesorten, produktionsmetoderne og vinens unikke egenskaber for at træffe den rigtige beslutning om, hvornår man skal drikke den.
Se også lagring.
Sauternes -inkl. nabo Barsac – er måske Verdens mest celebre hvide dessertvin , som laves omkring Ciron, lille biflod til Garonne en halv times kørsel syd for Bordeaux . Ialt dyrkes Semillon, Sauvignon og lidt Muscadelle på 2800 hektar , som årligt leverer ca. 3 millioner fl/år plus noget tør hvidvin ( appellation Bordeaux, ikke Sauternes). Druerne høstes i flere “tries” sidst på efteråret, når morgentågen har gjort luften fugtig nok til, at en skimmelsvamp – Botrytis Cinerea- har startet ” Pourriture Noble”, ” Ædel Råddenskab “. Druerne har mistet vandet, men har masser af sødme og koncentrat -og den særlige “Botrytis” duft. Udbyttet kan være så lavt som ét glas pr vinstok! De bedste slotte blev klassificeret i 1855 sammen med Medoc i 2 klasser, som satte Yquem først i 1. Cru , som følger. (*: meget lille høst ; “___”: exceptionnel). 1.Cru Classé 1855 d’Yquem (Supérieur) Climens , Barsac Coutet, Barsac Guiraud Lafaurie-Peyraguey * Clos Haut -Peyraguey Rayne-Vigneau Rabaud-Promis Sigalas-Rabaud Rieussec Suduiraut La Tour-Blanche 2. Cru Classé (1855) d’Arche Broustet, Barsac Caillou, Barsac Doisy-Daëne, Barsac * Doisy-Dubroca , Barsac Doisy-Védrines, Barsac Filhot Lamothe Despujols Lamothe Guignard de Malle Myrat, Barsac Nairac, Barsac Romer du Hayot Suau, Barsac Andre førende slotte: d’Arche-Pugneau Bastor-Lamontagne *Clos Dady de Fargues *Gillette Gravas Haut-Bergeron Haut-Bommes *Lafon Mauras Roumieu, Barsac Raymond-Lafon Barrejats, Brsac Piada, Barsac St.Amand
Auxerre er en by beliggende i det nordlige Bourgogne i Frankrig, og den spiller en betydelig rolle i regionens vinproduktion. Byen ligger på bredden af floden Yonne og er omgivet af nogle af Bourgognes mest prestigefyldte vinmarker.
Auxerre er centrum for produktionen af vine fra appellationer som Chablis, Irancy og Saint-Bris. Disse vine er kendt for deres unikke karakter og høje kvalitet, hvilket har gjort dem populære blandt vinelskere over hele verden.
Chablis er måske den mest berømte appellation i Auxerre-området og er kendt for sine elegante og mineralske hvidvine, der er lavet udelukkende af Chardonnay-druen. De kalkholdige jordarter og det kølige klima i området giver Chablis-vinene deres karakteristiske smag og stil.
Irancy er en anden vigtig appellation i Auxerre, der er kendt for sine rødvine lavet hovedsageligt af Pinot Noir-druen. Irancy-vinene har en rig og kompleks karakter med noter af røde bær og krydderier og har potentiale til at aldre smukt over tid.
Saint-Bris er en mindre kendt appellation i Auxerre, der er specialiseret i hvidvine lavet af Sauvignon Blanc-druen. Disse vine er friske og frugtagtige med aromaer af citrusfrugter og grønne æbler og er en spændende alternativ til de mere traditionelle Chardonnay-baserede vine fra Bourgogne.
Auxerre-regionen tiltrækker også mange besøgende med sin smukke natur, charmerende landsbyer og gastronomiske oplevelser. Vinelskere kan nyde vinsmagninger på lokale vingårde og besøge historiske seværdigheder som Cathédrale Saint-Étienne og Abbaye Saint-Germain.
Samlet set spiller Auxerre en vigtig rolle i Bourgognes vinproduktion og tilbyder en række spændende vine, der afspejler regionens unikke terroir og klima.
Enhver kan smage vin, og der er ingen overdommer, der nødvendigvis har mere ret end andre. Kan man lide vinen, er den god! Herunder er der dog nogle få huskeregler, som med lidt øvelse kan få vinen til at smage bedre -lade dig få det fulde udbytte af vinen. Se, hvirvl vinen rundt, duft og smag -se illustrationen… Se farven -rød er ikke bare rød. Er farven meget mørk? Lidt brunt i kanten afslører en vis alder… Lad vinen dreje rundt i glasset -det kan frigive aroma . Som vinen dufter, skal den også smage. Så stik næsen ned i glasset og fornem vinens aroma. En ung vin dufter af bær (og måske krydderi, hvis det er bestemte druer og vinen er fra varme lande). Når vinen lagrer -på flaske , især!- får vinen en mere sammensat duft. Duft af alder -kompleks, siger nogle, bouquet , mener andre. Tag en lille mundfuld vin og få bekræftet, hvad næsen fortæller… På tungespidsen opfatter du sødme i vinen. Bagved smages salten og bagest bitterhed. I siden fornemmes syren fra vinen. Vinens garvesyre – tannin – fornemmes i tandkødet og kinderne. Vinglas er vigtige. En vinhandler og restaurant vil ofte rose store pokaler -godt for omsætningen- men et mindre glas som Spiegelau’s tasting eller ISO glasset er i reglen bedst. Antal vine til smagning -i reglen 6-10 forskellige. Hvis vinene smages blindt (dvs. med flaske tildækket) så vælg vine af samme familie. For mange forskelligartede indtryk er hårdt for næsen, som trættes langt hurtigere end ganen. En tastevin -“vinsmager”. Bruges ofte i Bourgogne . Den er mest til nytte i mørke kældre… Her er et smageskema, som måske kan være dig til nytte!
Champagne er en af de vine, som lettest lader sig kombinere med gastronomi. Ofte nydes Champagne som apéritif, og den fine syre og sprøde tøhed i en Brut Champagne er en perfekt appetitvækker.
Winston Churchill sagde: “Jeg drikker kun Champagne ved to lejligheder: Når jeg skal have bøf. Og når jeg ikke skal have bøf”.
I Danmark drikker vi mest Champagne en aften sidst i december, ofte til dessert, f.eks. en traditionel kransekage.Vi har overtaget denne tradition fra franskmændene, som også traditionelt drikker Champagne til søde spiser. Ofte endog Brut Champagne, hvor en Demi-Sec eller ” Gout Américain ” (dvs. med 40-50 g/l restsødme eller endog mere) ville være egnet.
Den gamle Churchill var måske ikke helt uhildet, idet han også var agent i England for Pol Roger Champagne. Men han havde en pointe -Champagne er meget mere end en apéritif…
God Champagne kan med den rette ledsager blive en himmelsk oplevelse. Her er et par gode råd:
Apéritif -måske med antipasti, canapéer o.l. EN ikke for gammel, ret let Champagne kan skabe balance og vil være så meget bedre end hvidvin til at trænge igennem de mange typer smag i en tapas eller canapé.
Østers -og Champagne. De fleste skaldyr er som skabt til Champagne. Havsmagen i østers harmonerer dog nok bedst med en let Champagne, typisk Blanc de Blancs , ikke for gammel (4-6 år eller endog yngre).
Caviar og Champagne -også en klassiker. Salater , gerne med “fyld” som svampe, serveres ofte som selvstændig ret. her er hvidvin udmræket, som også rosé, men måske kan en lidt blødere, ikke for gammel Champagne skabe den fineste balance. Undgå dog for meget eddike i dressingen, selvom Champagne ikke tager så meget skade af eddike som anden vin.
Fiskeretter med eller uden sauce -og Vintage Champagne. Laks har en kraftig smag og er lidt fed, mens lidt magre fisk, ikke mindst fladfisk ofte balanceres med sauce baseret på smør, og her kan en tør moden Champagne skære perfekt igennem og skabe stor gastronomi.
Vildt og kødretter -og Champagne. Her kan rødvin være perfekt, men også en gammel Vintage Champagne, både sent degorgerede udgaver og vine lagret uden bundfald kan være lige så gode, ikke mindst til retter med svampe,
Oste -og Champagne. Til camenbert og hvidskimmeloste og ikke for gamle faste oste er gammel Pinot -baseret Champagne perfekt.
Dessert -kun sød Champagne.
Find vores udvalg af champagne og andre mousserende vine her: Champagne og mousserende vine
Herligt udtryk, som er meget ældre end og intet har at gøre med mobiltelefoners GSM-netværk! Forkortelse for tre druesorter – G renache S yrah M ourvedre GSM- som til sammen udgør det klassiske blend i Châteauneuf du Pape i Rhône dalen (her dog ofte blandet med små mængder af andre druer som Counoise , Muscardin, Carignan , Cinsault mv). Udtrykket blev første gang brugt i Australien , bl.a. til d’Arenberg ‘s flotte røde Stump Jump og sublime Ironstone, som begge typisk er ca. 60% Grenache , 25% Syrah og 15% Mourvedre . Foto: gammel Grenache i Amadieu’s Grand Romane.
Decanter er et engelsk vinmagasin, grundlagt i 1975 og dermed et af de ældste i Verden næstefter Revue du Vin de France. Måske derfor har det på forsiden titlen som “Verdens bedste Vinmagasin”. Det var nok det første vinmagasin, der blev kendt i Danmark i 1970erne, men i dag ses det mest på sin hjemmeside, www.decanter.com . I dag ejes magasinet af IPC medier og har Guy Woodward som redaktør. Vinene bedømmes dels på skala med 1 til 5 stjerner (opfundet af Michael Broadbent MW), dels efter 20 punkt skala, hvor 16p/20 svarer til ****. Decanter World Wine Awards er en årlig , international vin konkurrence, som supplerer de masterclasses og smagninger Decanter organiserer.
Det mindste ” Cru “i Provence , som ligger på et blid kalkskråning mellem Aix-en-Provence og Sainte Victoire bjerget stik nord for Marseille. Det skiller sig også ud ved at have meget få ejere, 3-4 slotte, der alle generelt laver flot vin. Området fik sin egen ” appellation ” i 1948, længe før Provence (1977), som stort set dækker den vingård, som var ejet af kong René (“Bon Roi René”, 1409-80), mens han regerede i Aix. Området er meget klemt af byen Aix og var i 1970erne nede på 20 hektar . I dag er der godt 45 hektar, stadig meget lidt! Ca. 200.000 fl/år, 70% rød/rosé, 30% hvid. Palette ligger mellem det fantastiske Sainte Victoire bjerg og den smukke by Aix. Loven er meget liberal med druesorterne -formentlig tillod man alle de druetyper, der var plantet i 1948 -dvs. mere end 25 forskellige druer Den hvide domineres dog af Clairette (minimum 50%), Ugni Blanc -ikke just kenderfavoritter i druernes verden!- samt diverse Muscat -typer. De røde laves af de sædvanlige druer fra Provence: Mourvédre, Cinsault , Syrah , Grenache mv.
Der stilles til Bordeaux Supérieur samme krav som til appellation Bordeaux, dog med lidt højere naturlig alkoholprocent. Vinen kan være bedre, men er det langtfra altid.
Lendende italiensk vinguide med glimrende ry, udgivet af dagbladet l’Espresso. Vinene vurderes fra 0 (dårligt) til 18 (bedst).
Bonarda er en drue til rødvin fra Norditalien, hvor den gror i Piemonte og Oltrpó Pavese i Lombardiet. Druen har flere varianter og er meget populær i Argentina. Her gror den mest i for varme områder, men kan også her være glimrende med rig frugt.
Rødvinsdrue fra Californien , som dog ikke ses ofte længere. Måske identisk med Négrette .
Eller iltning, er en kemisk reaktion, der opstår, hvis vinen udsættes for for meget ilt. Det kaldes også madeirisering efter Madeira, som er en af de vine, der har en oxideret smag. Oxidering kendes fra brunfarvningen af et æble og irring af et kobbertag. For meget iltpåvirkning kan lede til at vinen mister farvestoffer og bliver præmatur brunlig. Ydermere vil de primære frugtaromaer være svækkede, og vinen begynder at tendere mod eddike. Iltpåvirkningen kan komme fra selve produktionen eller pga. dårlige lukninger af flaskerne. Oxideringen er en risikofaktor, så snart en drue er knust. For at hindre oxidation tilsættes vinen sulfitter. Enkelte vine udsættes bevidst for oxidering. Det er eksempelvis Rivesaltes, Banyuls, Madeira og enkelte andre.
Domineres af Clos Vougeot , 50,51 hkt Grand Cru på Côte de Nuits mellem Chambolle og Vosne-Romanée. Kun rødvin af Pinot Noir, ialt ca. 210.000 fl/år. Vingården blev plantet i 1100-tallet af Cistercienser munke, der ønskede et mere arbejdsomt liv end i Cluny . De byggede det lidt dystre slot, som stadig ligger midt i vingården og i dag er hovedsæde for Confrérie des Chevaliers de Tastevin , et vinbroderskab. Hele marken, der er omgivet af mu, er Grand Cru. Munkene selv lavede tre cuvéer -den bedste fra øverst på skråningen -omkring slottet- den næstbedste midt på skråningen, mens den mindre gode blev lavet på det ret flade jord nederst på skråningen nær landevejen. Efter Revolutionen i 1789 blev kirkens ejendomme konfiskeret og solgt på auktion. I dag er der emre end 50 ejere af de godt 50 hektar i produktion, så også her kan der være stor forskel på vinen selv fra nabovinstokke. Når vinen er bedst, forener den fylden Musigny’s elegance med delikatessen og racen i en Grands Echezeaux . Vougeot er også lille AOC og landsby i Bourgogne , opkaldt efter Vouge, en lille bæk, der danner grænsen til Chambolle-Musigny. Ialt 14 hkt vin, der ligger omkring Clos Vourgeot, heraf 11,5 hkt 1. Cru , bl.a. la Perrière og Cras. Ialt 80.000 fl/år, heraf 20% hvidvin (mest Vougeot Clos Blanc).
Wine Spectator er Verdens største vinmagasin og naturligvis amerikansk. Det udkommer hver 2. uge. De er tilstede på både facebook og twitter og har en meget stor webside: winespectator.com . Vinene vurderes af mange personer, men er generelt pålidelig -og afspejler de vine, som importeres til USA .
Propsmag eller TCA er en af de mest almindelige fejl ved vin og kan kendes ved en meget ubehagelig, næsten muggen lugt. TCA står for 2,4,6TriChlorAnisol og kommer i reglen fra korkprop lavet af bark, der har haft en sygdom. Nyere forskning tyder dog på, at sygdommen også kan have anden oprindelse. Det menes, at op mod 2 % af alle vinflasker -enkelte hvder endog flere- har denne sygdom, som man ikke hidtil har været i stand til at forebygge. Sygdommen har fået mange til at gå voer til alternative lukker på vinflasker, ikke mindst skruekapsler, bl.a. Stelvin .
Synonym for Castelão, men også set som Periquita. God sort drue fra Portugal, som giver en mørk, kraftig rødvin med frugt og stil. Ordet betyder parakit, dvs. lille papegøje og hentyder måske til bærret, som er ret lille. Vinen gror i det meste af Portugal, men trives generelt bedst i kystnære områder, ikke mindst i Alenquer og Bairrada.
Det vigtigste område i Extremadura i Spaniens sydvestlige hjørne, mellem la Mancha og Portugal (hvor samme område hedder Alentejo). Området har hidtil mest leveret konsumvin og basisvin til Sherry -husenes brandy, men en række fremsynede vinhuse begyndte i 1990erne at skabe kvalitetsvine -fyldige rødvine på druen Tempranillo -som her kan give en anderledes blød vin- og god hvid på bl.a. den lokale Pardina drue. Trujillo borgen minder om, at området var grænseland mellem det kristne og det islamiske Spanien génnem århundreder. Jamon Serrano -Pata Negra er den mest kostbare skinke i Spanien. I Spanien er området nok bedst kendt for sin skinke -Jamon Serrano og især “Pata Negra”, som mange anser for Verdens bedste skinke- samt lammekød og et væld af oste. Her bor ikke mange mennesker, så grisene får faktisk lov at leve stort set vildt -en af årsagerne til den gode skinke. Også de bedste tyre skal komme herfra, hvor de går rundt på de store farme -pas på ikke at komme for nær! Vinen gror omkring floden Guadiana (som danner grænsen til Portugal) og har Badajoz og Mérida som hovedby. Ialt ca. 30.000 hkt i D.O. fordelt på 6 underområder, hvor Tierra de Barros er så langt det vigtigste. Navnet betyder “Ler Landet”, og netop leren er godt for vinen -det holder på vandet i de lange, tørre og meget varme somre. Området blev hårdt ramt af krisen i 2008-09, som fik bl.a. pioneren Lar de Barros til at gå bankerot.
Med dette mærke lancerede Moët & Chandon den første luksus- Champagne , som i teorien skulle være finere end Vintage Champagne, som idntil 1950erne blev anset for den bedste Champagne. De første årgange var stort set identisk med Moét’s Vintage, men fra årgang 1947 blev den kreeret specielt, i de senere vintages laves vinen endog i en separat kælder . Dom Pérignon (1638-1715) anses for “opfinder” af champagne og fandt omkring 1670 fandt ud af at lave hvidvin af røde druer samt bevare det fine “mousse” fra gæring i flasken. Han var munk og kældermester i abbediet i Hautvillers nær Dizy i Marne dalen syd for Reims.
Den nordligste af Beaujolais ‘ 10 Crus sammen med Saint-Amour . Den charmerende lille vinby har navn efter Julius Cæsar, som skal have haft en lejr her. Jorden er mindre granitpræget end længere sydpå, og vinen af druen Gamay kan have en mere robust fylde og mindre åben frugt end de andre Crus. Ca. 600 hektar leverer ca. 4,5 millioner fl/år.