Betegnelse for mousserende spumante fra Italien , lavet på druerne Pinot Nero , Chardonay og Pinot Bianco . Betegnelsen kan nærmest sammenlignes med spansk ” Cava “, selvom Talento ikke har egen ” appellation ” ( DOP ), modsat cava. Vinen må komme fra hele Italien fra Sicilien i syd til Sydtyrol i nord. Talento er blev anerkendt af Landbrugsministeriet ved dekret i 2010. Medlemmerne af Instituto da Talento omfatter mere end 20 større og mindre firmaer, inkl. kooperativer og meget store firmaer. Dvs. Talento potentielt kan producere mere end 20 millioner flasker. Vinen skal laves på Champagne -metoden (Metodo Tradizionale) og skal stort set leve op til samme minimumskrav som Champagne: minimum eftergæring på flaske i 15 måneder før degorcement. Vin de liqueur tilsættes for salg og må maximalt være på 12 g/liter til Brut . Betegnelsen vil typisk være anført på bagetiketten, selvom instituttet søger at få medlemmerne til at skrive Talento på hovedetiketten, dog sjældent så prominent som på flasken her til højre! Læs mere på Talento’s web !
Bob Campbell er er respekteret vinkritiker fra New Zealand, som siden 1986 har undervist i vin. Han er blot den anden MW (Master of Wine) fra New Zealand og anses ofte for landets førende vinkritiker – specialiseret i vine fra Australien og hjemlandet New Zealand. Vinene bedømmes med en til fem stjerner, hvor 5/5 svarer til 95-100p/100 eller guld ved de smagninger, som han ofte deltager i. 3 stjerner svarer til bronze (85-87p) og 4 stjerner til sølv (90-92p). Han bruger også 4,5 stjerne for at ramme pointet svarende til 93-94p.
Forkortelse på Champagne etiket, står for ” Négociant Distributeur”, dvs. en vinkøbmand -eller købmand- der køber sin Champagne af andet hus og sælger den videre. Typisk større kæder i Frankrig har disse vine.
“Azienda” er et italiensk ord, der oversættes til “virksomhed” eller “firma” på dansk. I konteksten af vinproduktion henviser det typisk til en vingård, et vinfirma eller en vinproducent.
I Italien bruges udtrykket “azienda vinicola” til at beskrive en vinproduktionsvirksomhed, som kan omfatte alt fra små familiedrevne vingårde til større kommercielle vinfirmaer. En azienda vinicola kan have vinmarker, produktionsfaciliteter, vinkældre og salgslokaler, hvor de fremstiller, lagrer og sælger deres vine.
Det kan også bruges til at beskrive et specifikt område eller en vinmarker, der drives af en vinproducent. For eksempel kan “Azienda Agricola” referere til en vinproducent, der ejer og driver sin egen vingård og producerer vine fra sine egne druer.
Azienda er et bredt begreb, der kan dække mange forskellige typer af vinproducenter og virksomheder inden for vinindustrien i Italien. Det bruges ofte i vinverdenen som en generel betegnelse for en vinproducent eller en vingård.
Hoveddruen i Valpolicella og naboer, dvs. druen bag bl.a. Valpolicella, Ripasso og Amarone , en modstandsdygitg og kraftig drue, med en duft, der i begyndelsen er blomsteragtig, men siden bliver mere frugtagtig og krydret ikke mindst i Amarone og Recioto .
Eg bruges til gæring og/eller lagring af vin. Fadet er i reglen cylinder- eller tøndeformet og lavet af egetræ. Store egefade har været brugt i århundreder. Både til at gære vinen og til lagring. Men det store fad er ikke egent til transport. Derfor skabte man de små fade til transport af vinen -standardfadet er i Bordeaux en ” barrique ” på typisk 225 liter, som en mand uden store problemer kunne rulle hen til en vogn eller et skib! Siden opdagede man, at vinen ændrede sig ved lagring på disse små fade -og i dag har man nærmest glemt årsagen til, at man begyndte at bruge de små egefade! Ve at lagre vinen på dette relativt lille fad klares vinen naturligt langt hurtigere end på store fade, og vinen bliver stabil på en naturlig måde -vinen oxideres langsomt, modnes eller ældes. Farven bliver dybere, tanninerne bliver blødere og ved at bruge nyere fade får vinen en umiskendelig smag af ny eg, hvad mange finder indbydende. Både rødvin og hvidvin kan have gavn af lagring i små små egefade, men ofte er det kun hvid Chardonnay , der får ny eg. Chardonnay’s rene aroma intensisveres af eg, mens mange andre druesorter mister friskhed og aroma ved lagring i små egefade. De store egefade bruges stadig på manger slotte både til rødvin og hvidvin. Her sker iltningen langsommere, men stadig markant hurtigere end ved lagring på de hermetisk tætte tanke af rustfri stål eller cement.
Italiensk for at vinen er aftappet på vingården
Fransk for trækning. Oprindelig tapning af vin gennem en hævert, der “trækker” vinen op fra fadet. I dag mere generelt tápning af vin tank for tank -f.eks. “Tirage af fad A”.
(latin) artsnavn på den vinplante, der bruges i Europa og formentlig er bedst egnet til fremstilling af vin. Alle de druesorter, hvis navne vi ser på flaskerne, tilhører denne plante-art.
Næsten uddød drue til hvidvin, som dog har interesse, idet den skal være en af fædrene til kendte druer som Chardonnay , Aligoté , Riesling , Gamay og andre. I dag findes nogle få hektarer i Schweiz , mens universiteter har resten, bl.a. Vassal i Montpellier. Druen stammer formentlig fra Ungarn eller Kroatien og kan være druen, som den romerske kejser Probus gav til gallerne i 200-tallet. I hvert fald fulgte den med romerne til Frankrig og Tyskland og blev hurtigt en af de mest udbredte druer. Druen groede ved siden af de bedste druer -men på det fladere, mindre gode land. Med tiden skabte det krydsninger med andre druer, som skal være oprindelsen til bl.a. Chardonnay (med Pinot som moder) og Riesling (med Traminer og vild drue som mødre) samt Colombard (med Chenin Blanc som moder).
Tysk for vin tappet på ejendommen, “Mise en bouteille à la Proprieté”. Omfattr både vin, tappet på privat vingård og vin tappet på kooperativ . Private vingårde bruger i dag stadig oftere betegnelsen ” Gutsabfüllung ” -svarende til slotsaftapning .
Sydafrikansk krydsning, Pinotage ( Pinot Noir + Hermitage , lokalt synonym for Cinsault ), der trives overalt i Sydafrika . De bedste kan være superbe, men ofte kan vinen mangle længde og skal i reglen nydes ret ung.
Vinkritiker websted specialiseret i Rhône vinene eller generelt vine på Grenache , Syrah og Mourvédre. Skrives Jeb Dunnuck, som i dagtimerne tjener til livet ved at skrive software til store firmaer, mens fritiden bruges på Rhône vinene. Han har i 20 år interesseret sig for vin, og Rhone Report har fået et godt ry som pålidelig og troværdig. Web-adressen kræver abonnement. www.therhonereport.com
Cluny’s historiske kloster (foto) ligger i Bourgogne , nær Mâcon. Det blev grundlagt 910 af Benediktiner-ordenen og var i Middelalderen det rigeste og mest lærde og indflydelsesrige i den vestlige verden. Her mødtes al viden i MIddelalderen, også den mere kritiske, selvom ordenens lærde abbeder var tro over for pavestolen. Cluny samlede sig store rigdomme inkl. vinmarker i det meste af Bourgogne. Måske blev ordenen for verdslig -da den berømte abbed Peter døde i 1156, gled en del af magten gradvis over til mere ortodokse religiøse ordener som Cistercienserne , der grundlagdes midt i skov nær floden nord for Chalon.
Fornem hvid drue fra Bordeaux , hvor den er mest udbredte hvide druesort og udgør hovedbestanddelen i Sauternes . Som ung har den indbydende, ren aroma -ikke parfume som Sauvignon – men er ret blød. Den har ikke meget syre , hvorfor den ofte blandes med Sauvignon og måske lidt Muscadelle. Vinen lagrer glimrende og kan af og til leve i årtier. Druen er modtagelig for Botrytis -” ædel råddenskab “- hvis druerne får lov at hænge længe på vinstokken -og klimaet har den rette fugtighed. Semillon giver med Riesling nok de fineste eksempler på de kostbare, ædelt søde vine. Uden for Frankrig er druen især kendt fra Australien , hvor især Hunter ved Sydney har gjort denne drue til en specialitet. I det øvrige Frankrig bruges vinen især i blandinger med Chardonnay .
Der er 40 vinkypere i Danmark, og hver år uddannes en eller to. Uddannelsen foregår i mesterlære og tiltrækker typisk unge mennesker – ligesom man går i lære som slagter, bager eller murer. Er man under 21 år, er uddannelsen tre-årig, ellers er den to-årig, og den foregår hos større vinimportører, der behandler og aftapper vin modtaget i containere. Der er p.t. ingen arbejdsløse vinkypere i Danmark, og de færdiguddannede finder som regel jobs som teknikere i tapperier.
Mikroskopisk AOP for sødlig hvidvin i Bergerac øst for Bordeaux . Området ligger nær byen Bergerac og overlapper Pécharmant. I 1990erne var den årlige høst mindre end 40.000 flasker af en vin, der skal holde minimum 11% alkohol og mindst 8 g/restsødme og ikke over 54 g/l. Der er i dag kun 4-5 producenter af denne vin. Måske er det navnet? Man kunne tro, at det var en “lille rosé” og ikke en småsødlig hvidvin!
2015 is characterized by a unique combination of ripe fruit and zesty acidity, making its wines highly appealing and very easy to understand. The unique combination of ripe yet clean fruit and high acidity makes for some comparisons with 2012, 2009, 1990 and 1975, but all with provisos, as none of them fully captures the “core of ripeness pepped up by freshness and zest” of 2015.
The bulk of the grapes was harvested at good to high levels of ripeness (i.e. Spätlese / Auslese levels) with high levels of dry extract, often giving the wines richness and power. As a result, the cooler Saar and the Ruwer yielded crispier wines than the Mosel. The good harvest conditions allowed for a good set of Auslese, BA and even TBA wines being made despite any wide presence of botrytis. After two difficult vintages (2014 and 2013), yields are essentially back to those of a normal vintage, except in the Ruwer.
The sweet spot of the vintage is clearly the Spätlese / Auslese category, which includes some of the most exciting we have ever tasted. For these wines, the vintage fully deserves its status as “vintage of the century.” However, 2015 is not a light vintage: Those in search of 2008 / 2004 crisp lightness should back buy the best 2014s, which are stunning (as we expected)! Savvy buyers should nevertheless focus on 2015 Kabinett wines as these often prove stunning Spätlese …at a fraction of the cost. Estate wines have also turned out exceptionally well in 2015 and are worth the plunge, even for cellaring.
There are some exciting dry / off-dry wines in the making, but caution is needed as alcohol can be on the high side. The best 2015 dessert wines can be stunners but the 2015 vintage does not show the same breadth and depth of quality as say 2011, 2006 or 2005. All in all, there is much to choose from in 2015, which, at the top, proves a great “Land of Plenty” vintage for Mosel wine lovers!
Fornem, men meget sjælden drue fra Portugal, hvor den i 1800-tallet leverede en af de fineste Madeira -vine. Efter angrebet af vinlusen Phylloxera blev den næsten udryddet og overlever næsten kun som type, lavet på andre druesorter (især Tinta Negra Mole). Druen har fundet sit andet hjem i Australien , især i Hunter Valley nord for Sydney, hvor den er specialitet for Tyrrell’s. Druerne er små og hårde med ret syrerig most , der kan give vin med overdådig frugt og både fylde og friskhed. Den nydes dog i reglen ung, hvor den passer godt til ret fyldige forretter.
Fra vores leverandører har vi sammenskrevet denne lille rapport om årgang 2009. Læs her!